Top 6 afdaalklassiekers

Rick op 20 november 2019· 99 reacties

Pistes zijn er in alle soorten en maten maar sommigen hebben iets speciaals

Ieder skigebied heeft afdalingen die net wat fijner, leuker of uitdagender zijn dan andere. Bijvoorbeeld omdat ze de perfecte hellingshoek of goede sneeuw hebben, omdat het er vaak rustiger is, of vanwege het geweldige uitzicht. Dat geldt uiteraard niet alleen per skigebied, ook in de Alpen als geheel zijn er bepaalde pistes die ‘eruit springen’, om uiteenlopende redenen. We hebben zes klassieke afdalingen voor je op een rijtje gezet.

1. Die Streif – Kitzbühel-Kirchberg (O)

Er zijn maar heel weinig pistes waar een film over gemaakt is, maar Die Streif in Kitzbühel is er één van. Hoewel de film (Streif: One Hell of a Ride) vooral over de jaarlijkse, op deze piste gehouden wereldbekerwedstrijd afdaling gaat, krijgt ook de piste zelf de nodige aandacht. Met secties als de Mausefalle, Steilhang, Hausbergkante en de indrukwekkende Zielsprung, is dat ook niet zo gek. Zeker niet als je bedenkt welke snelheden gehaald worden op deze legendarische piste: tot 145 kilometer per uur! Je kunt de Streif ook zelf afdalen, hopelijk iets langzamer en met wat meer bochten dan de profs. Neem daarvoor vanuit Kitzbühel de Hahnenkammbahn naar de 1.670 meter hoge Hahnenkamm en kies rode piste nummer 21. Voor de echt steile stukken snij je soms een stukje af via (de vaak ijzige) skiroute 21.

De Hahnenkammabfahrt 21

2. La Sarenne – Alpe d’Huez (F)

De langste zwarte piste ter wereld mag niet ontbreken in deze top 6. Deze afdaling loopt vanaf de top van de 3.330 meter hoge Pic Blanc in Alpe d’Huez, helemaal buitenom over de Glacier de Sarenne, door tot in de Gorges de Sarenne op ruim 1.500 meter. Als je de afdaling voltooid hebt, heb je 16 kilometer en een hoogteverschil van 1.800 meter overwonnen! Hoewel niet zo steil en uitdagend als de nummer 1 in deze lijst (er zijn zelfs mensen die vraagtekens zetten bij de kleur zwart), maken de lengte, het hoogteverschil en het feit dat hij door een verlaten vallei loopt dat La Sarenne op nummer 2 komt in deze top 6.

La Sarenne, waarvan het onderste deel door de vlakke Gorges de Sarenne loopt

3. Frommesabfahrt – Serfaus-Fiss-Ladis (O)

De Frommesabfahrt zal gezien de populariteit van dit gebied bij veel Nederlanders vast een belletje doen rinkelen. Deze rode piste in Fiss is de bekendste afdaling in het skigebied van Serfaus - Fiss - Ladis. Geroemd om zijn lengte, hellingshoek en geweldige uitzichten over het dal, is dit voor gevorderde skiërs een must-do wanneer je hier op vakantie bent. Je komt op deze piste door vanaf het Schönjöchl op 2.491 meter (bergstation Schöngampbahn) rode piste nummer 7 te nemen tot aan het middenstation van de Sonnenbahn net boven Fiss. Je hebt dan 7,2 kilometer afgelegd en ruim 1.000 hoogtemeters overbrugd.

Frommesabfahrt

4. Duty-free run – Silvretta Arena Ischgl-Samnaun (O-CH)

Het Tiroolse skigebied Silvretta Arena Ischgl - Samnaun ligt in het westen van Oostenrijk, op de grens met Zwitserland. En dat ‘op de grens’ bedoelen we hier letterlijk: de ene helft van het skigebied ligt namelijk in Oostenrijk, de andere helft in Zwitserland. Je skiet dus de grens over van Ischgl naar Samnaun of vice versa. De rode ‘Duty-free run’ (piste nummer 80) slingert zich vanaf de Palinkopf op 2.864 meter op prachtige wijze een weg door het Silvrettamassief. Onderweg kom je door een afgelegen vallei met prachtige uitzichten. Eindpunt van deze piste is het zo’n 1.000 meter lager gelegen Samnaun Dorf, dat vanwege haar afgezonderde ligging een belastingvrije status heeft. Er is ook een blauwe variant (piste nummer 60) die je vanaf Alp Trida (2.264 meter) naar Samnaun Compatsch of Laret brengt.

De rode Duty-free run, net als bij de Sarenne verloopt het laatste deel vlak

5. La Longia – Val Gardena (I)

Misschien minder bekend, maar daarom zeker niet minder mooi is de piste genaamd La Longia in de Italiaanse Dolomieten. Deze 10,5 kilometer lange afdaling (vandaar de naam) voert vanaf de 2.500 meter hoge Seceda in Val Gardena terug naar het op 1.250 meter hoogte gelegen Sankt Ulrich (Ortisei). Variatie in het landschap is troef bij deze rode piste: in het bovenste deel heb je weidse uitzichten over de prachtige Dolomieten, gevolgd door een stuk door de bossen en tot slot een pad door een smalle kloof met bevroren miniwatervallen. Je bereikt de piste door vanuit Sankt Ulrich (Ortisei) de gondel naar middenstation Furnes te nemen en vervolgens de Seceda Seilbahn naar de top. Je kunt er ook komen via de Col Raiser.

La Longia

6. La Vallée Blanche – Chamonix-Mont Blanc (F)

De laatste afdaling in deze top 6 is een vreemde eend in de bijt. Dit is namelijk geen piste, maar een van de beroemdste off-piste-routes ter wereld. Om af te kunnen dalen door de Vallée Blanche ga je vanuit het Franse Chamonix met de Téléphérique Aiguille du Midi omhoog naar de gelijknamige bergtop op 3.842 meter. Vanaf hier begint de tocht, eerst via een uitdagend stuk te voet over een smalle graat, vervolgens over machtige gletsjers en door een onaangetaste witte vallei. Het inhuren van een gediplomeerde berggids is sterk aanbevolen! Je skiet namelijk tussen gletsjerspleten en gigantische ijsblokken door naar beneden. De afdaling is in totaal 20 kilometer lang en loopt bij goede sneeuwcondities helemaal door tot in het centrum van Chamonix.

De off-piste route door de Vallée Blanche

Wat is jullie mooiste afdaling?

Dit zijn zes klassiekers, maar er zijn natuurlijk nog veel meer gedenkwaardige afdalingen in de Alpen te vinden. Wat is jullie favoriet?

Dit artikel verscheen in de oktobereditie (#44) van Wintersport Magazine.

Rick
Heeft een passie voor alles wat met bergen, sneeuw, skiliften en wintersport in het algemeen te maken heeft en deelt hierover graag zijn kennis.

Plaats een reactie

MichaelR20 november 2019 · 08:01

In December naar Ischgl, ben benieuwd. Die Streif vond ik ook een fantastische afdaling!

Roy8320 november 2019 · 08:05

Plateau Rosa naar Valtournenche hoort denk ik ook in dit rijtje. Wel een heel klein liftje tussendoor, maar je gaat van 3800 naar 1500m en skiet, volgens de vvv, een dikke 20 km. Niet heel uitdagend, al is het laatste stuk in de bossen wel iets minder makkelijk.

Zonder liftje kan je ook van 3800 naar 2000 skiën, als je in Cervinia eindigt. Ook mooi, lang en lekker.

La Longia staat op de lijst om een keer te doen.

Wannabe Dolomietenkenner...
Tiny-M20 november 2019 · 08:12

Tot nu toe alleen laat in het seizoen in Ischgl geweest, dus die was ook dicht. Maar met een lang vlak stuk op het eind, hoeft het voor mij niet zo. Frommes vond ik nogal tegenvallen, rest van de gebieden hier niet geweest.

Tignes vanaf de gletsjer naar beneden vind ik altijd een erg mooie, maar kan soms wat druk zijn. De zwarte worldcup piste in val d’isere werd de 1e keer dat ik er was geprepareerd voor de wedstrijd, die zag er erg indrukwekkend uit.

In PDS heb je natuurlijk nog de mur suisse (chavanette) die mag wat mij betreft ook niet ontbreken in dit rijtje.

Emilio20 november 2019 · 08:29

La Longia is inderdaad een hele fijne, de Marmolada afdaling mag hier wat mij betreft ook wel bij , evenals de Lagazuoi.
De afdaling naar Samnaun werd voor mij wel een tikkie verpest door het vlakke prikstuk op het einde naar het gondelstation

*bericht bewerkt door Emilio op 20 nov 2019 08:45

Andrasj20 november 2019 · 08:41

Tot nu toe alleen laat in het seizoen in Ischgl geweest, dus die was ook dicht. Maar met een lang vlak stuk op het eind, hoeft het voor mij niet zo. Frommes vond ik nogal tegenvallen, rest van de gebieden hier niet geweest.

Tignes vanaf de gletsjer naar beneden vind ik altijd een erg mooie, maar kan soms wat druk zijn. De zwarte worldcup piste in val d’isere werd de 1e keer dat ik er was geprepareerd voor de wedstrijd, die zag er erg indrukwekkend uit.

In PDS heb je natuurlijk nog de mur suisse (chavanette) die mag wat mij betreft ook niet ontbreken in dit rijtje.

Tiny-M op 20 nov 2019 08:12

Die laatste vlakke stukken naar samnaun zijn voor snowboarders idd helemaal niks. De frommes is idd vooral heel leuk het eerste deel voor je naar rechts afdraait. De rest is veel minder ja.
La longia is van de 3 veruit de mooitste!

Renemoderator20 november 2019 · 08:41

Aardig wat van dit lijstje gedaan, maar gevoelsmatig komt geen enkele afdaling in de buurt van Lagazuoi. Maargoed, er zit nogal verschil in de klassiekers. Streif en de Duty-free run zijn totaal verschillend in ervaring in ieder geval. En zelf vind ik de Duty-free run lichtelijk overrated (en dat zeg ik niet omdat ik snowboard, het is prima te halen als je optijd gas geeft). Ik denk dat er in Frankrijk nog wel een paar gaan bijkomen trouwens ;-)

*bericht bewerkt door Rene op 20 nov 2019 08:42

Don't panic, you will always have your towel...
willy1985520 november 2019 · 08:45

De afdaling naar Samnaun is inderdaad een schitterende piste, jammer van het laatste stuk dat je moet prikken.

Paradise isn’t tropical
Wunderkammer20 november 2019 · 08:54

Volgens mij is dit een vreemd, inconsequent lijstje…
Wel Streif, maar geen Lauberhorn.
En Ischgl i.p.v. St.Anton…
Om maar wat te noemen.

Verder typerend weer dat snowboarders hun eigen probleem aan een piste wijten…

*bericht bewerkt door Wunderkammer op 20 nov 2019 08:58

Matthias12320 november 2019 · 09:01

Volgens mij is dit een vreemd, inconsequent lijstje…
Wel Streif, maar geen Lauberhorn.
En Ischgl i.p.v. St.Anton…
Om maar wat te noemen.

Verder typerend weer dat snowboarders hun eigen probleem aan een piste wijten…

Wunderkammer op 20 nov 2019 08:54

Tja bij jou zou 1 - 5 allemaal st anton zijn daar is ook geen rekening mee te houden

Born to Ride
ardjanvanbreugel20 november 2019 · 09:03

Sneeuwwitje piste in winterberg is ook echt waanzinnig 😊

dJaco20 november 2019 · 09:07

Ik kan me vergissen, maar ik hoorde dat ze in Samnaun een sleeplift plaatste voor dat vervelende laatste stuk?
Is al tijdje geleden dat ik nog in Ischgl ben geweest, dus heb tot nu toe altijd moeten prikken ;)

laco20 november 2019 · 09:10

Volgens mij is dit een vreemd, inconsequent lijstje…
Wel Streif, maar geen Lauberhorn.
En Ischgl i.p.v. St.Anton…
Om maar wat te noemen.

Verder typerend weer dat snowboarders hun eigen probleem aan een piste wijten…

Wunderkammer op 20 nov 2019 08:54

Zo’n lijstje is altijd persoonlijk. Anderen zullen er anders over denken. Ligt er ook aan wanneer je een afdaling doet. Frommes ooit eens in een krokusvakantie gedaan. Vond er weinig aan. Terwijl het tijdens een shortski in januari geweldig was. Verschil in drukte scheelde veel in beleving.
Ik vind het leuk om te zien. Heb er 3 van gedaan en dat vind ik ook mooie afdalingen.

*bericht bewerkt door laco op 20 nov 2019 09:28

Tiny-M20 november 2019 · 09:37

Volgens mij is dit een vreemd, inconsequent lijstje…
Wel Streif, maar geen Lauberhorn.
En Ischgl i.p.v. St.Anton…
Om maar wat te noemen.

Verder typerend weer dat snowboarders hun eigen probleem aan een piste wijten…

Wunderkammer op 20 nov 2019 08:54

Tut tut, denk dat veel skiërs ook liever niet langlaufen. Dan waren ze dat wel gaan doen.

evr6620 november 2019 · 09:43

Plateau Rosa naar Valtournenche hoort denk ik ook in dit rijtje. Wel een heel klein liftje tussendoor, maar je gaat van 3800 naar 1500m en skiet, volgens de vvv, een dikke 20 km. Niet heel uitdagend, al is het laatste stuk in de bossen wel iets minder makkelijk.

Zonder liftje kan je ook van 3800 naar 2000 skiën, als je in Cervinia eindigt. Ook mooi, lang en lekker.

Roy83 op 20 nov 2019 08:05

Staat op de lijst voor december!

Vallee Blanche lang geleden gedaan, indrukwekkend!

*bericht bewerkt door evr66 op 20 nov 2019 09:43

Edwin van Riel
Tsjoecha20 november 2019 · 09:44

Ik kan me vergissen, maar ik hoorde dat ze in Samnaun een sleeplift plaatste voor dat vervelende laatste stuk?
Is al tijdje geleden dat ik nog in Ischgl ben geweest, dus heb tot nu toe altijd moeten prikken ;)

dJaco op 20 nov 2019 09:07

Nee, verleden jaar stond er alleszins niets. Ik moest ook bijna niets prikken, maar dan kan liggen aan m’n goed gewaxte ski’s :-p
Aan de kant van Ischgl is er wel een vrij plakke piste waar er een sleepliftje bij voorzien is.

Thomas20 november 2019 · 09:44

Aardig wat van dit lijstje gedaan, maar gevoelsmatig komt geen enkele afdaling in de buurt van Lagazuoi. Maargoed, er zit nogal verschil in de klassiekers. Streif en de Duty-free run zijn totaal verschillend in ervaring in ieder geval. En zelf vind ik de Duty-free run lichtelijk overrated (en dat zeg ik niet omdat ik snowboard, het is prima te halen als je optijd gas geeft). Ik denk dat er in Frankrijk nog wel een paar gaan bijkomen trouwens ;-)

Rene op 20 nov 2019 08:41

Lagazuoi is inderdaad by far de meest bijzondere afdaling die ik ooit heb gedaan. De landschappen, kloven, lengte, het opgehaald worden door een paardenslee onderaan, het glijden in het laatste stuk langs een mega fabriek, onderweg ijsklimmers actief op de watervallen, etc etc. Er is echt zo ontzettend veel te zien en te genieten.

Even a bad day skiing is better then a good day at work
Hindrik20 november 2019 · 10:02

Verder typerend weer dat snowboarders hun eigen probleem aan een piste wijten…

Wunderkammer op 20 nov 2019 08:54

Of je zorgt voor goed materiaal en de behandeling daarvan ;)

Mijn persoonlijke (snowboard-)ervaring op de Samnaun afdaling is dat ik continu moest remmen vanwege prikkende skiers voor me, ook het gehele laatste stuk naar de gondel op het smalle, vlakke paadje!

Ik “wijt” dat aan de uitstekende wax-job die ik heb laten doen voor deze vakantie. Ik heb de hele week ook niet meer hoeven waxen, tot en met de laatste dag gleed ik de meeste mensen probleemloos voorbij op vlakkere stukken, ondanks de zware sneeuw (het was veel te warm in Ischgl halverwege april 2019).

P.S.: Voor de geinteresseerden, ik heb een zogenaamde “hotfix” wax-behandeling laten doen, na een verse base-grind, bij Kienhuis in Denekamp. Kostte een paar centen, maar het was zeker de moeite waard na een paar vakanties alles zelf bijgehouden te hebben! Meerdere wintersportwinkels sturen het materiaal van hun klanten daar naartoe voor behandeling ;)

Tiny-M20 november 2019 · 10:06

Goed waxen zorgt er inderdaad voor dat je alles wel voorbij komt, maar dan nog is het niet mijn hobby.

Morzel20 november 2019 · 10:09

Les Arcs, de afdaling van de Aiguille Rouge tot in Villaroger. Vertrekken op 3200 meter, en pas stoppen bij de lift op 1200 meter met dijbeenspieren die in vuur en vlam staan.

Die mag toch ook wel bij dat lijstje.

Harm20 november 2019 · 10:16

De Aiguille Rouge afdaling van boven Les Arcs (3200 meter) tot in Villaroger (1200 meter) mag er ook wel bij. Een heerlijke pittige rode (bovenin zwart) met een drop van 2km over een lengte van 7km die je bovenbenen laten exploderen. Zelden zo’n lekkere piste tegengekomen. Ons huis lag aan het einde van die piste en we konden zo vanaf de piste de jacuzzi in welke op het terras buiten stond… :)

Harm20 november 2019 · 10:17

Les Arcs, de afdaling van de Aiguille Rouge tot in Villaroger. Vertrekken op 3200 meter, en pas stoppen bij de lift op 1200 meter met dijbeenspieren die in vuur en vlam staan.

Die mag toch ook wel bij dat lijstje.

Morzel op 20 nov 2019 10:09

Whaha, gelijke zielen…

Rogieradmin20 november 2019 · 10:18

@Morzel en @Harm jullie reacties zijn goed afgestemd ;-) Zaten jullie in dezelfde jacuzzi?

Click. Click. Peace
Harm20 november 2019 · 10:25

@Morzel en @Harm jullie reacties zijn goed afgestemd ;-) Zaten jullie in dezelfde jacuzzi?

Rogier op 20 nov 2019 10:18

Dat zou grappig zijn, dan is Morzel onderdeel van mijn vriendengroep zonder dat ik weet wie hij/zij IRL is… :p

Maar zo zie je maar dat wij deze piste hetzelfde hebben beleefd… :)

KartorNL20 november 2019 · 10:27

De Frommes is tof tot je rechtsaf slaat. Het laatste stuk over het skipad (na de afslag naar Ladis) is voor boarders zelfs te plat. Als skier had ik er weining moeite mee, maar onze boarders wel.

De uitzichten boven zijn wel fenomenaal!

Matthieu20 november 2019 · 10:39

Nummer 3 en 4 gedaan. Samnaun de mooiere van de twee. Ook Lagazoui gedaan. Mooi maar heel vlak op het eind dus veel moeten prikken.
Twee afdalingen die mij verder zijn bijgebleven: dalafdaling einde van de dag naar Kaltenbach: heel druk en totaal overhoop geskied. Blij dat ik beneden was haha.
En de afdaling naar Zell am Ziller incl de Sportabfahrt. Ook goed voor de bovenbenen.

*bericht bewerkt door Matthieu op 20 nov 2019 10:57

pfff.... hoe lang nog.....⛷
RFKANGOO20 november 2019 · 10:44

Volgens mij is dit een vreemd, inconsequent lijstje…
Wel Streif, maar geen Lauberhorn.
En Ischgl i.p.v. St.Anton…
Om maar wat te noemen.

Verder typerend weer dat snowboarders hun eigen probleem aan een piste wijten…

Wunderkammer op 20 nov 2019 08:54

Ga je nou huilie huilie lopen doen omdat jouw favoriete pistes niet genoemd worden?

Übung macht den meister!!!
RFKANGOO20 november 2019 · 10:44

De Frommes is tof tot je rechtsaf slaat. Het laatste stuk over het skipad (na de afslag naar Ladis) is voor boarders zelfs te plat. Als skier had ik er weining moeite mee, maar onze boarders wel.

De uitzichten boven zijn wel fenomenaal!

KartorNL op 20 nov 2019 10:27

Ga dan ook links af. :P

Übung macht den meister!!!
Thijs7120 november 2019 · 10:46

Heb 3 van de zes gedaan. Ken er nog 2: De Titlis Talabfahrt in Engelberg (2000 hoogtemeters) en de “Panoramapiste” vanaf de Eggishorn in Fiesheralp/Aletsch Arena.

JelleK20 november 2019 · 10:51

La Grave mag er als ‘speciaal geval’ ook wel bij. Verder inderdaad de Aiguille Rouge in Les Arcs en wat mij betreft mogen de zwarte dalafdalingen in Serre Chevalier, en dan met name die naar Chantemerle, ook een speciale vermelding krijgen.

Simonko20 november 2019 · 10:57

La Longia 😍

Verder vond ik de Panorama abfahrt in Werfenweng ook heel erg mooi.

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.