Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Novemberdump in volle gang

Roel op 13 november 2019· 35 reacties

Obertauern (O)

Het is 13 november en het sneeuwt als een gek. We zitten midden in een verlengde südstau die tot begin volgende week aanhoudt en vandaag ook de noordalpen van veel sneeuw voorziet. Gisteravond, toen de dump al was aangezwollen, spuugden een weermodel hoeveelheden uit van bijna 4 meter(!) sneeuwval in totaal tot en met zondagavond.

Maandje later?

Het is deze week al vaker gezegd. We zitten midden in een hele bijzondere fase en dat zo vroeg in het seizoen. Persoonlijk had ik dit soort kaarten liever een maandje later gezien - in de dalen blijft dit namelijk nog niet liggen - maar het is toch wel erg lekker om hogerop alvast een buffer te hebben liggen. En, het laat zien dat het ook in een opwarmend klimaat én een relatief warme Middellandse Zee ook in november nog flink kan spoken. Het is zelfs mede aan het zeewater te danken dat er zo’n immense hoeveelheid sneeuw valt. We moeten alleen geluk hebben dat er aan de grond genoeg kou voorradig is, en dat is vandaag het geval dankzij de ‘Gegenstromlage’ (zie uitleg in weerbericht van gisteren).

Het dumpt tot in de dalen, in Osttirol en de Dolomieten zelfs meer dan een halve meter. In de bergen komen we op 70 tot 90 centimeter. Ten noorden van de alpenhoofdkam blijft het bij 20 tot 40 centimeter. Sölden zat vanmorgen om 7.30 uur officieel op 37 centimeter, Obergurgl 74cm, de Brenner op 66cm.

Het model van de universiteit van Wenen berekent tot 4 meter sneeuw (Bron: www.univie.ac.at)

Op de Brenner ligt inmiddels 66cm (Bron: Land Tirol)

Sneeuw nat en zwaar

Vandaag is het een sneeuwfeest voor de hele oostelijke Alpen. Morgen is het juist in de Franse Alpen raak met sneeuw vanaf 1300-1500 meter, het meest in het zuiden. De rest heeft dan even een adempauze. Voor de Dolomieten en het zuiden van Oostenrijk kon het weleens de enige compleet droge dag worden tot begin volgende week. Vanaf vrijdag tot en met dinsdag sneeuwt het, met tussenpozen, opnieuw flink! De sneeuwgrens loopt langzaam iets op. Ligt deze vandaag grotendeels in de dalen, vrijdag klimt deze een paar honderd meter en zondag kruipt deze naar 1500 tot 1700 meter. Door neerslagafkoeling, veroorzaakt door de hoge neerslagintensiteit, kan hij laag blijven maar dat blijft nowcasten.

Het gevolg is dat er in de dalen wateroverlast dreigt terwijl er hogerop groot lawinegevaar is! Onderschat ook niet het gewicht van de sneeuw zelf, want de sneeuw is nat. Deze kan bomen, takken en elektriciteitsmasten als luciferhoutjes doen afbreken.

Toblach, Dolomieten (I)

Hochzillertal (O)

Warmer

Een ander punt van aandacht is de temperatuur aan de noordkant van de Alpen. Zoals aangegeven sneeuwt het vandaag tot in de meeste dalen van Oostenrijk. Van vrijdag op zaterdag ligt de sneeuwgrens al iets hoger (1000-1200m) en vanaf zondag krijgen we echt met föhn te maken. Storingen blijven dan meer boven West-Europa hangen waardoor de wind strak uit het zuiden gaat waaien. In de zuidalpen kan door stuwing nog regelmatig sneeuw vallen maar in de noordalpen wordt het droog en zacht. Tot slot nog een aardige foto van een bijzondere “fischmaul” (zie hier hoe deze ontstaan) in de buurt van het Franse Vars. De sneeuw is niet alleen gaan schuiven maar gedraagt zich als een tapijt. De foto is van Martijn Schell.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Svenski9713 november 2019 · 08:24

Wat een hoeveelheden!! Succes voor alle mensen die daar nu zitten, maar qua sneeuw wel een heerlijk begin van het seizoen…

If one day speed kills me, don't cry because i was smiling~Paul Walker
Gaston13 november 2019 · 08:26

Komen we straks met een instabiele onderlaag te zitten dan? @Roel gezien je laatste alinea? Of hoe zat dat ook alweer.

Tijd voor een uitpakparty?!
Thomas13 november 2019 · 09:01

"En, het laat zien dat het ook in een opwarmend klimaat én een relatief warme Middellandse Zee ook in november nog flink kan spoken."

Waar ik vroeger kon genieten van je weerberichten

dertoon in zitten. Persoonlijk lijkt het alsof er iedere keer dat de mogelijkheid zich voordoet jij jouw visie op het klimaat moet geven.
Onderstaande video, die ik van de week hier al had gepost, laat zien dat winters afkoelen en zomers warmer worden. Het oreren met een opwarmend klimaat in een winterse periode is dan ook foutief en enkel bedoeld voor…?

*bericht bewerkt door Thomas op 13 nov 2019 09:05

Even a bad day skiing is better then a good day at work
Rogieradmin13 november 2019 · 09:04

@Gaston Niemand kan in de toekomst kijken, en ik kan niet voor de gehele Alpen spreken, maar niet al te koude en flinke dumps zijn meestal erg gunstig voor een laag lawinegevaar (nadat de sneeuw gestabiliseerd is). Je kunt beter een flinke dump hebben dan een boel kleintjes. Zeker aan het begin van het seizoen kunnen kleine dumps gevolgd door (koele) heldere nachten vaak een onstabiele laag opleveren. Nu hebben we te maken met op veel plaatsen een erg dikke laag. Voor de rest van het seizoen is dat geen slecht uitgangspunt. Natuurlijk wel afhankelijk van wat er de komende weken gaat gebeuren.

Bij dit soort grote dumps is het lawinegevaar erg hoog tijdens en vlak na de dump maar het stabiliseert snel en goed! Dat zag je vorig jaar in Oostenrijk ook. Lawinegevaar ging heel snel van 4 naar 2 en op sommige plekken zelfs 1!

Click. Click. Peace
Gerwin.13 november 2019 · 09:17

Prachtige beelden, nu duimen dat we geen (lange) warme periode krijgen waardoor deze dump slechts een kanttekening is in de rest van het seizoen.

Wellicht tijd voor een klimaatontkenner filter, zodat we reacties kunnen filteren? :)

*bericht bewerkt door Gerwin. op 13 nov 2019 09:17

Let it snow!
bartvwg13 november 2019 · 09:25

Prima weerbericht alweer!
Wat gaat het er lekker uitzien over een dikke week. :)

Het oreren met een opwarmend klimaat in een winterse periode is dan ook foutief

Nee, het is net correct en al een miljoen keer of zo uitgelegd.

Shane13 november 2019 · 09:25

Als de wintertemperaturen statistisch gezien onveranderd zijn, maar de zomertemperaturen significant zijn opgelopen, dan is er per saldo toch sprake van klimaatopwarming volgens jouw filmpje @Thomas? Op basis van de statistische feiten in jouw filmpje kun je @Roel dus geen feitelijke onjuistheid aanwrijven ;).

I can stick uphill ice, on my saucer...
Thomas13 november 2019 · 09:35

Als de wintertemperaturen statistisch gezien onveranderd zijn,

Dat is onjuist. De winters in Tirol worden statistisch gezien kouder, er zijn meer sneeuwbedekte dagen alsmede meer skidagen.

maar de zomertemperaturen significant zijn opgelopen, dan is er per saldo toch sprake van klimaatopwarming volgens jouw filmpje @Thomas?

Niet helemaal juist op basis van jouw eerste zinsdeel. Per saldo echter wel juist, gezien de zomers sneller opwarmen dan dat de winters afkoelen. Laat onverlet dat het spreken over een "opwarmend" klimaat niet geheel juist is. De opwarming gaat dus enkel op voor zomerperiodes en niet voor winterperiodes die juist afkoelen.

Op basis van de statistische feiten in jouw filmpje kun je @Roel dus geen feitelijke onjuistheid aanwrijven ;).

Shane op 13 nov 2019 09:25

Dat is ook niet wat ik zeg. Het gaat er mij om dat veel sneeuwval in een winterse periode toeschrijven ondanks de klimaatverandering, niet correleert met afkoelende winters.

Maar in eerste aanleg ging het er mij specifiek om dat het klimaat benoemen in weerberichten onnodig is. Zeker wanneer deze statistisch niet correleert met de realiteit.

*bericht bewerkt door Thomas op 13 nov 2019 09:39

Even a bad day skiing is better then a good day at work
Matthias12313 november 2019 · 09:39

Wisselende klimaten zijn van alle tijden. We zitten nu in een opwarmende periode, maar er zijn nog veel warmere periodes geweest met onder andere bossen op de noordpool en bijna gletsjervrije alpen. Verwijzen naar de slinkende gletsjers heeft ook weinig zin, deze slinken al sinds de laatste kleine ijstijd en zullen ook alleen groeien wanneer we weer een nieuwe (kleine) ijstijd krijgen. Ik denk dat niemand daar op zit te wachten. We kunnen ons er heel druk over maken en al ons geld aan uitgeven, veranderen gaan we het toch niet. Geniet er gewoon van dat er ieder jaar nog meer dan prima te wintersporten is (misschien de laatste jaren zelfs wel beter dan dat het ooit geweest is) en doe vooral niet zo hysterisch zoals veel mensen nu doen. De term klimaatontkenner is sowieso wel een beetje het toppunt van onzinnigheid want niemand zal ontkennen dat er allerlei klimaten zijn op de wereld dus klimaatontkenners bestaan sowieso niet.

Doordat vooral de zomers nu warmer zijn, zijn de zeeen rondom zoals de noordzee en middellandse zee iets warmer waardoor er meer vocht in de atmosfeer komt wat voor veel meer sneeuw zorgt. Wat voor heerlijke situatie dat op kan leveren daar zijn we nu getuige van in de zuidalpen en dat hebben we afgelopen winter ook veelveeldig gezien met de immense hoeveelheden sneeuw van afgelopen winter. Met uitzondering van de Noordwest alpen ligt er nu overal weer een dik pak sneeuw boven de pak hem beet 1800 a 2000m en lijken alle hooggelegen gebieden nu al verzekerd van een goede seizoensstart.

Eigenlijk is het bijna overal in Europa al zeer goed voor de tijd van het jaar, veel gebieden in scandinavie, pyreneeen en het reuzengebergte hebben al een flinke basis aan sneeuw liggen. Zelfs in het Sauerland heeft het al weer gesneeuwd.

Born to Ride
Shane13 november 2019 · 09:41

*bericht bewerkt door Shane op 13 nov 2019 09:49

I can stick uphill ice, on my saucer...
Roelauteur13 november 2019 · 09:42

@Thomas ik vind het wel apart dat je dat zegt, want ik was een jaar of 5 geleden een stuk negatiever gestemd over de Alpenwinters (en liet dat ook doorschemeren). De afgelopen winters hebben mij juist overtuigd dat we niet te snel moeten wanhopen. Dat wilde ik met deze uitspraak nog een keer benadrukken.

Ik ken de video ook en de man erachter Günther Aigner ken ik zelfs persoonlijk. Ik onderstreep ook een deel van zijn bevindingen. Maar sommige dingen liggen in mijn ogen iets genuanceerder! Daarover wil ik hier nu niet uitweiden, maar ik schrijf binnenkort graag een weblog en dan mag iedereen daarop reageren.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Thomas13 november 2019 · 09:46

Shane op 13 nov 2019 09:41

Omdat ik de commentsectie niet wil volplempen met screenshots waren er genoeg quotes (5.11 min, etc.) die je ook had kunnen pakken. Je haalt nu een volledige video uit zijn context. Richt je eens op de laatste 30 jaar specifiek.

Even a bad day skiing is better then a good day at work
Roelauteur13 november 2019 · 09:48

Zie mijn vorige reactie. Er komt een nieuwe gelegenheid om op de video te schieten (of hem te verdedigen). Laten we in dit topic teruggaan naar de actualiteit!

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Shane13 november 2019 · 09:50

Shane op 13 nov 2019 09:41

Omdat ik de commentsectie niet wil volplempen met screenshots waren er genoeg quotes (5.11 min, etc.) die je ook had kunnen pakken. Je haalt nu een volledige video uit zijn context. Richt je eens op de laatste 30 jaar specifiek.

Thomas op 13 nov 2019 09:46

Lekker man, een discussie over klimaat en dan de kortste periode pakken, omdat die je het beste uitkomt… Je reageert op mij met 2 feitelijke onjuistheden, vreemd vind ik dat.

*bericht bewerkt door Shane op 13 nov 2019 09:51

I can stick uphill ice, on my saucer...
Thomas13 november 2019 · 09:51

@Thomas ik vind het wel apart dat je dat zegt, want ik was een jaar of 5 geleden een stuk negatiever gestemd over de Alpenwinters (en liet dat ook doorschemeren). De afgelopen winters hebben mij juist overtuigd dat we niet te snel moeten wanhopen. Dat wilde ik met deze uitspraak nog een keer benadrukken.

Ik ken de video ook en de man erachter Günther Aigner ken ik zelfs persoonlijk. Ik onderstreep ook een deel van zijn bevindingen. Maar sommige dingen liggen in mijn ogen iets genuanceerder! Daarover wil ik hier nu niet uitweiden, maar ik schrijf binnenkort graag een weblog en dan mag iedereen daarop reageren.

Roel op 13 nov 2019 09:42

We hebben in het verleden al vaak genoeg een discussie gevoerd over dit thema. Het valt mij op dat in de berichtgeving er een meer paniekerige modus operandi in verweven zit. Prachtig voorbeeld was natuurlijk het topic wat ging over het “skiën op witte linten door een groen landschap” wat gepresenteerd werd als de nieuwe realiteit.

Maar ook in de weerberichten valt me dit op. Het is totaal onnodig om continu met het klimaat te oreren. Weer = weer, klimaat = klimaat. Houdt dat lekker gescheiden.
Wintersport.nl is een fantastisch platform wat precies de essentie van wintersport weer te vatten. Fantastische blogs, SnowShows en wat niet al. Top! Daar hoort in mijn optiek deze angstcreatie voor klimaat echt niet bij.
PS. zie uit naar jouw blog.

Even a bad day skiing is better then a good day at work
Thomas13 november 2019 · 09:53

Shane op 13 nov 2019 09:41

Omdat ik de commentsectie niet wil volplempen met screenshots waren er genoeg quotes (5.11 min, etc.) die je ook had kunnen pakken. Je haalt nu een volledige video uit zijn context. Richt je eens op de laatste 30 jaar specifiek.

Thomas op 13 nov 2019 09:46

Lekker man, een discussie over klimaat en dan de kortste periode pakken, omdat die je het beste uitkomt… Je reageert op mij met 2 feitelijke onjuistheden, vreemd vind ik dat.

Shane op 13 nov 2019 09:50

"Het klimaat is de gemiddelde weerstoestand (temperatuur, windkracht, bedekkingsgraad en neerslag) over een periode van minimaal 30 jaar. De toestand van de atmosfeer op een bepaald moment is het weer. Het klimaat is onderzoeksobject van de klimatologie."

Pot verwijt ketel.
Over de laatste 30 jaar (de meest relevante), is dus klimatologisch wel degelijk sprake van een winterse afkoeling, meer sneeuwbedekte dagen en meer skidagen. Al is die laatste constatering natuurlijk niet alleen een natuurlijke, anderzijds ook de minst belangrijke.

En nu weer over het weeeeerrrrrr!

*bericht bewerkt door Thomas op 13 nov 2019 09:57

Even a bad day skiing is better then a good day at work
Patrick7113 november 2019 · 09:55

Zie mijn vorige reactie. Er komt een nieuwe gelegenheid om op de video te schieten (of hem te verdedigen). Laten we in dit topic teruggaan naar de actualiteit!

Roel op 13 nov 2019 09:48

Inderdaad!

Piste riderrrrr
Rogieradmin13 november 2019 · 09:57

Mannen nu on-topic, dus over dit actuele weerbericht. @Roel komt snel op deze discussie terug en dan zal er voldoende ruimte voor discussie zijn!

Click. Click. Peace
Matthias12313 november 2019 · 10:00

Het lijkt er trouwens op de weersverwachting nog niet geupdate is. Ik zie nog steeds de verwachtingen van gisteren. Foutje bij mijn cache of storing op de website?

Born to Ride
martijnuiterwijk13 november 2019 · 10:06

Vanacht verdomme veel sneeuw gevallen, 1.5 uur sneeuw staan scheppen om überhaupt naar mn werk te kunnen vanmorgen. En het blijft maar sneeuwen

echte mannen lopen naar boven,
Jeroenvr13 november 2019 · 10:08

Zeer interessante video!!

Jeroen
Rogieradmin13 november 2019 · 10:25

Het lijkt er trouwens op de weersverwachting nog niet geupdate is. Ik zie nog steeds de verwachtingen van gisteren. Foutje bij mijn cache of storing op de website?

Matthias123 op 13 nov 2019 10:00

Wordt aan gewerkt!

Click. Click. Peace
Nico-S13 november 2019 · 10:41

Hallo,
Wat een fantastische start van het skiseizoen. Hopelijk blijft het koud genoeg de volgende dagen in de dalen zodat toch een deel als onderlaag blijft liggen.
De beelden van de afgelopen dagen, hebben me weer overhaald om extra ski weekje tr boeken tussen kerst en Nieuwjaar. 😁 Ik ga Obertauern eens uittesten deze periode.
Daarna kirchberg, en tot slot Maria Alm. 😁 😀 😆 Laat de winter maar lekker doorwinteren. 😁

*bericht bewerkt door Nico-S op 13 nov 2019 10:42

Gaston13 november 2019 · 10:47

@Roel schrijf lekker in jouw blogs wat je wilt, kom nou. Geweldig dat je zo vroeg in het jaar alweer dagelijks een weerbericht maakt! Mag ook wel eens gezegd worden.

@Rogier bedankt voor de toelichting, ik ben volgens mij een beetje vergeetachtig met die laagjes en hoe het zat. Laat t maar dumpen dan!

Tijd voor een uitpakparty?!
Jodeldodel13 november 2019 · 11:41

Vanacht verdomme veel sneeuw gevallen, 1.5 uur sneeuw staan scheppen om überhaupt naar mn werk te kunnen vanmorgen. En het blijft maar sneeuwen

martijnuiterwijk op 13 nov 2019 10:06

Dat lijkt me ook wel wat voor een keer. Hoewel, als dat in Nederland gebeurt kun je beter thuis blijven. Dan kom je toch niet op je werk.

Waar wij naar toe gaan sneeuwt het nu ook behoorlijk. Bergfex geeft echter voor volgende week 9 graden op. Het is dus afwachten of van deze dump nog iets blijft liggen.

martijnuiterwijk13 november 2019 · 12:27

Vanacht verdomme veel sneeuw gevallen, 1.5 uur sneeuw staan scheppen om überhaupt naar mn werk te kunnen vanmorgen. En het blijft maar sneeuwen

martijnuiterwijk op 13 nov 2019 10:06

Dat lijkt me ook wel wat voor een keer. Hoewel, als dat in Nederland gebeurt kun je beter thuis blijven. Dan kom je toch niet op je werk.

Waar wij naar toe gaan sneeuwt het nu ook behoorlijk. Bergfex geeft echter voor volgende week 9 graden op. Het is dus afwachten of van deze dump nog iets blijft liggen.

Jodeldodel op 13 nov 2019 11:41

Ik betaal je ook nog wel als je komt scheppen hoor! Koffie Frühstuck, allemaal geen probleem

echte mannen lopen naar boven,
Chenko13 november 2019 · 13:21

@roel Dank weer voor je bericht, ik lees ze graag!

SkiBeppie13 november 2019 · 14:25

dank je voor het weerbericht. dit weer zal het aantal kerstboekingen wel opstuwen. En dat mag ook wel weer eens. Nu maar hopen dat het allemaal een beetje blijft liggen…

Once you're over the hill, you might as well ski down.
SkiCuuf13 november 2019 · 14:38

Hallo Roel, ik volg al vrij lang al je berichten, foto’s en verhalen, super leuk, uiteraard ben ik zelf ook een enorme Ski en Oostenrijk liefhebber 😄, ik wilde nu eens zelf reageren op wat andere geplaatste berichten, doe positief en probeer niet telkens je eigen gelijk te halen, kom op, Deze site moet toch vooral 😄 geven 👍 op naar een mooie, leuke, en gezellige winter met leuke berichten⛷ 👍

Veenhoorn13 november 2019 · 14:45

Vanacht verdomme veel sneeuw gevallen, 1.5 uur sneeuw staan scheppen om überhaupt naar mn werk te kunnen vanmorgen. En het blijft maar sneeuwen

martijnuiterwijk op 13 nov 2019 10:06

Opschepper :)

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

Plaats een reactie