Nog een extreem zachte dag, weekend spannend

Roel op 23 december 2014· 45 reacties

Het is vandaag warm (beeld Saalbach, via de app Sneeuwhoogte+)
Het is vandaag warm (beeld Saalbach, via de app Sneeuwhoogte+)

De barbecue kan vandaag aan langs de piste. Een extreem zachte dag staat ons te wachten voordat ‘operatie afkoeling’ inzet. De sneeuw met kerst in Oostenrijk is intussen een zekerheidje, maar wat er zondag precies gebeurt nog niet. Daar hangt van af of de Franse skigebieden eindelijk hun pak sneeuw krijgen.

Extreem zacht, vrijdag sneeuw voor Oostenrijk
Vannacht heeft het op enkele plaatsen niet eens gevroren. Om 8.00 uur zat Tannheim in Oostenrijk al op 13 graden. Obereggen in Südtirol had +6 op 2100m. Duidelijk is dat we in hele zachte lucht zitten van subtropische oorsprong. Hier zijn geen sneeuwkanonnen tegen opgewassen, het is genieten van de zon op hopelijk nog goed geprepareerde kunstsneeuwpistes. En anders lekker in een berghut in de zon zitten.

Groene wereld in Westendorf (O), via Sneeuwhoogte+
Groene wereld in Westendorf (O), via Sneeuwhoogte+

Het is wachten op de koude lucht die eraan zit te komen. Vanaf morgen zet de afkoeling gestaag in, het is in Oostenrijk dan nog steeds erg mild maar met de kerst duiken we de vorst in. Eerste kerstdag begint het in Zwitserland en Oostenrijk boven 1000 tot 1400 meter te sneeuwen, tweede kerstdag is het zelfs winter in de Noordalpen met 5-20 centimeter sneeuw tot in het dal. Hogerop zal het nog iets meer zijn.

Hoeveel sneeuw voor Frankrijk?
In de Franse Alpen verpest het Azorenhoog het sneeuwfeestje, in Italië doet de Alpenhoofdkam dat. Daar veel zon en nordföhn. Nadat het zaterdag weer overal een mooie dag is (vakantiegangers hebben geen lastig weer onderweg) is de spanning groot voor zondag. Naar dit soort kaartjes heb ik de afgelopen 24 uur veel zitten staren. Hoe gaat het lagedrukgebied boven Frankrijk zich gedragen? Vorm en trekrichting zijn cruciaal voor de sneeuwkansen in onder andere Frankrijk.

null

Het meest waarschijnlijk is dat het zaterdagnacht in de Franse Alpen begint te sneeuwen, en dat het zwaartepunt zich 's ochtends via de zuidelijke Franse Alpen naar Italië en het zuiden van Zwitserland verplaatst. Gezien de vele vakantiegangers die naar de Franse gebieden trekken zien we natuurlijk graag dat daar die meest intensieve pluk neerslag terecht komt maar dat is nog niet zeker. Ik ga op dit moment uit van 10 tot 20 centimeter, in het zuiden waarschijnlijk meer.

Verbetering
Ik denk trouwens dat het zondag of maandag bijna overal in de Alpen wel tot wat sneeuw komt, dus ook elders gaan de condities er op vooruit. Het vervolg lijkt aan de koude kant, dus de condities lijken langzaam te verbeteren. Maar het gaat stap voor stap.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Ik had niet meer verwacht van 27/12 toe te komen in een wit dal in Bramberg/Neukirchen…maar dit lijkt toch net te lukken! Thanks Roel voor deze leuke updates. Dit jaar gaan we met Oudjaar omdat vorige jaar Maart de condities niet zo TOP waren…je ziet, de natuur is toch steeds een stapje voor :-)

Blogt voor wintersport.be - familiaal skiër, levensgenieter en Alpenfan.

Ben benieuwd wat er van de verwachte sneeuw voor zaterdag/zondag overblijft voor Paradiski.
Langzaam maar zeker zie ik het aantal centimeters teruglopen

Dit geef vertrouwen dat het toch goed komt, tenminste in de Noordalpen. Zaterdag ben ik zelf ter plekke om hopelijk een winterstafereel te aanschouwen in het Zillertal Arena gebied ;-)

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

Goed bezig Roel !
Ik ga zelf pas over 7 weken, maar ben zo sneeuw gek dat ik meerdere malen per dag al kijk.
Van mij mag het, laat maar vallen. Ik gun het huidige vakantiegangers van harte.

@Roel
Bedankt voor dit weerbericht!
één vraagje is neerslag zo lastig te voorspellen in de alpen? want als ik wat rond neus zie ik toch al gauw veel wisselde hoeveelheden op verschillende site’s
hebben de bergen ook nog veel invloed op de druk ( H ) (L ) gebieden?

Pfff echt spannend zit met geknepen billen het weer te bekijken wij vertrekken zondag naar zugspitz arena…@roel : als het zo koud word zullen de sneeuwkanonnen toch wel aan gaan als er niet genoeg sneeuw is gevallen? Hopen op sneeuw skies al gehuurd dus hopen dat we kunnen skieen zou wat zijn ga je voor het eerst op wintersport zou je aankomen in het groen :-(

@Headfirst, komend weekend is heel lastig. Als we niet zeker weten waar lagedrukgebieden komen te liggen kunnen verwachtingen compleet de mist ingaan. Je weet niet waar de stuwing plaatsvindt. Ik heb hierboven het meest waarschijnlijke scenario gezet op basis van de verschillende modellen vanochtend.
@robertguusje, ja kunstsneeuw maken is vanaf 2e kerstdag geen probleem meer. Zondag zal het in Oostenrijk nog een moment tot föhn komen, maar waarschijnlijk niet voor lang.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@roel oke mooi zo maak ik me al iets minder zorgen zondag nacht rijden en dan hopelijk maandag ochtend skiën. Zelf zitten we in Biberwier… Bedankt voor de snelle info

Brr ik kan die groene hellingen niet aanzien!
Goed nieuws op zich. Hopen dat het doorzet. En ik hoop voor sneeuw voor Fr. 3jan naar Galibier Thabor er moet nu echt iets gebeuren!!

O jee toch weer billenknijpen voor de Franse Alpen. Moet een keer gaan gebeuren! Krijg bijna medelijden. Hopen dat het weekend een keer goed uitpakt

"respect the mountains"

Laten we nu niet gaan BBQ-en naast de piste Roel, er ligt al zo weinig ;p

Als je glijdt dan glijd je

blijkbaar een serieuze dump in de maak voor de (oostelijke) Dolomieten :

null

@Roel duidelijk weerbericht en fijn dat je kanttekeningen maakt bij de voorspellingen. Dat tempert eventueel hooggespannen verwachtingen. Je bent altijd duidelijk als het kan en voorzichtig waar het moet :) En nu duimen voor die sneeuw. Zaterdag in de auto naar Oostenrijk :)

Bergen + Sneeuw = ❤

Ziet er beter uit voor Oostenrijk dan Frankrijk denk dat Frankrijk weer pech gaat hebben, de vermindering in de hoeveelheid sneeuwval is denk ik nog maar het begin. Maargoed we zullen wel zien het is nog ver weg

@Roel. We gaan met Kerstmis zoals heel veel anderen naar het Zillertal. Klopt het als ik volgende samenvatting maak. Donderdag en vrijdag gaat het sneeuwen, vrijdag tot in het dal. Zaterdag mooi weer. Zondag weer sneeuw en verder nog onduidelijk. Of is dit te kort door de bocht?
Mvg Johan

Klopt heel goed @johanwesthovens. Alleen die zondag kan ook maandag worden omdat we tussendoor even föhn krijgen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Bericht van de 22e vanuit Silvretta-Montafon op Alpinforum. Een zeer beperkt aantal pistes en liften open, maar ze waren “even” vergeten om het aantal tickets te beperken.
http://alpinforum.com/forum/viewtopic.php?f=46&t=52451…

Wat je dan krijgt is dit

null

The older I get, the better I was

valt nog best mee,zo zien er volgens mij wel meer pistes uit tijdens het hoogseizoen :-)

ongemeen spannend wat dat laag gaat doen, als ik het goed zie ook voor Nederland. Wat gaat de koers worden? In ieder geval fris en dat goed voor de kunst sneeuw!

Seriously snow addicted family!

@Elsvr als ik mag kiezen dan geef ik toch de voorkeur aan deze piste. Livigno, 1 dag eerder, beide dus doordeweeks nog voordat de kerst drukte losbarst.

null

The older I get, the better I was

Heerlijk lijkt me dat.Jammer genoeg hebben wij dat nog niet al te dikwijls meegemaakt omdat we tot hiertoe in het super hoogseizoen zijn moeten gaan.Ik kijk er al naar uit dat dat binnenkort niet meer moet :-)

Ook al ben je gebonden aan de top van het hoogseizoen, dan nog kun je zelf kiezen waar je naartoe gaat. Op de drukste dag zul je hier 2, misschien 3 keer zoveel mensen op de piste hebben. Misschien dat je zelfs een stoeltje moet wachten voordat je de lift in kunt.

Aan de andere kant is het ook minstens een uur verder rijden. Keuzes, keuzes…
Ik zou het wel weten overigens, “quality time” op de helling weegt voor mij het zwaarst. Dat is voor iedereen weer anders, voor anderen is het 1e criterium “hollands-tiroolse- apres-ski” en dat kan netzogoed belangrijk zijn. Is maar juist goed dat mensen verschillen ;)

The older I get, the better I was

o @Roel wat een lekkere zin: “Ik ga op dit moment uit van 10 tot 20 centimeter, in het zuiden waarschijnlijk meer.” ;-)

Click. Click. Peace

johanwesthovens gegevens van Roel kloppen ik ga zelf vrijdagochtend naar Zell am Ziller donderdag 9cm en vrijdag 11cm zaterdag geen sneeuw zondag 5cm verder de hele week mogelijk geen sneeuw.

Mooi nieuws allemaal ! Zaterdag kom ik aan in Westendorf, maak ik gelijk een klein verslagje :)

Vandaag opende de steinplatte (waidring) pistes die open waren lagen er prima bij, op het einde wel wat opgehoopte bultjes maar ja, ook dat is wintersport. Morgen opent volgens de berichtgeving de nieuwste lift van dit seizoen, de Kammerkör, met weer 2 vers geprepareerde pistes daarbij. Prima skieén hier in Waidring dus, met hopelijk komende week veel verse sneeuw!!

Vandaag was het ook druk in Ischgl, maar dan zoeken wij gewoon de pistes aan de zijkant van het gebied op die rustiger zijn. Ijzig vandaag wel… Er mag wat sneeuw bij vallen!

Kleinwalsertal: prachtig weer, 2 pistes open op de Kanselwand waar het vrij druk was maar wel redelijke sneeuw.

Wsv1975

komt er nog een avondupdate ,
vraagje ,de meeste sneeuw is dat voor franse west alpen of voor de zuid alpen

Voor het eerst in mijn leven met tegenzin op skivakantie. A.s. zaterdag naar Lermoos en daar ligt momenteel geen sneeuw. En sneeuw wordt er ook niet verwacht. Volgend jaar toch maar eens een wat sneeuwzekerder gebied opzoeken.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie