Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Kort op adem komen, daarna weer een südstau

Roel op 18 november 2019· 11 reacties

Col Raiser, Val Gardena (I)

De rust is wedergekeerd. Check dit prachtige beeld uit Val Gardena (I), want het zal niet zo lang duren. Vanavond dient de 7e(!) Middellandse Zeedepressie van november zich aan. Dat betekent voor de zevende keer deze maand sneeuw voor de zuidalpen. Een aantal dat we soms in een hele winter niet halen! Dit keer is de meeste sneeuw voor de westelijke Italiaanse Alpen, het zuiden van Frankrijk en het zuiden van Zwitserland. Ook op lange termijn blijft het onrustig aan de zuid- en zuidwestkant van de Alpen.

Sneeuw in Zwitserland

Wat gisteren letterlijk en figuurlijk een beetje ondergesneeuwd raakte is Zwitserland. Terwijl alle ogen op de noodsituatie in de Dolomieten en Oostenrijk was gericht, sneeuwde het in Zwitserland vrolijk door. Dit is de hoeveelheid sneeuw die in 24 uur tijd naar beneden is gekomen (bron: MeteoSchweiz). In de hele zuidoostelijke helft viel veel sneeuw, deels tot in de dalen.

Bron: MeteoSchweiz

Door deze en eerdere zuidkant-dumps ligt er nu op vliegveld Samedan bij Sankt Moritz 77cm sneeuw, een novemberrecord. In het hele zuiden van Zwitserland ligt 1,5 tot 2 keer zoveel sneeuw als normaal in november, aldus meetgegevens van de SLF.

Volgende dump

Ook de Oostenrijkse gebieden tegen de alpenhoofdkam doen goed mee zoals Sölden en Hintertux, al staat dat nog altijd niet in verhouding tot wat er in Osttirol en de Dolomieten is gebeurd. Vannacht zijn hier nog luchtalarmen afgegaan als waarschuwing dat mensen absoluut binnen moeten blijven. Vandaag is het tijdelijk rustiger. De zon komt er zelfs even bij en dan zie je goed de sporen die de regen gisteren heeft achtergelaten in de sneeuw. Ook op grotere hoogte gebeurde dat in het Oostenrijkse Lienz.

Regensporen in de sneeuw boven Lienz, Osttirol

Hintertux, Hintertuxer Gletscher (O)

Vanmiddag trekt het weer dicht met vanavond de eerste sneeuwval in de Italiaanse Alpen. Vannacht en morgen sneeuwt het opnieuw behoorlijk door, maar nu ligt het zwaartepunt een stukje westelijker in Lombardije, Piemonte en het zuiden van Zwitserland. Ook Saas-Fee (Wallis) dat gisteren afgesloten raakte van de buitenwereld gaat veel sneeuw krijgen. Reken op 30 tot 80 centimeter.

Zoals de laatste tijd gebruikelijk valt het in de noordelijke Franse Alpen, als je het vergelijkt met de rest van de Alpen, wat tegen met de sneeuw. Er is nu gelukkig wat sneeuw gevallen, maar de zuidelijke stroming is minder gunstig voor grote hoeveelheden in gebieden als Portes du Soleil of Flaine. Dat blijft voorlopig zo.

Een laagje verse sneeuw in Chatel, Portes du Soleil (F)

Aanhoudend wisselvallig

Woensdag en donderdag is het tijdelijk droger met geregeld zon maar vrijdag gaan de hemelsluizen waarschijnlijk weer open aan de zuidkant van de Alpen. Al met al blijft er weer veel sneeuw vallen aan de zuidkant van de Alpen waarbij, zoals je hieronder ziet, de nadruk iets westelijker komt te liggen.

De noordkant van de Alpen, en dan vooral Oostenrijk, blijft de ‘verkeerde’ kant voor veel sneeuw. De zuidwestelijke stroming geeft hier van tijd tot tijd föhn en daardoor hogere temperaturen. Sneeuw van betekenis hoeven we deze week nog niet te verwachten. Niet dat dit erg is, de meeste gewone skigebieden gaan pas over een paar weken open.

 • Sneeuw
 • 1cm
 • 5cm
 • 10cm
 • 15cm
 • 20cm
 • 30cm
 • 40cm
 • 50cm
 • 75cm
 • 100+
 • Regen
 • 1mm
 • 5mm
 • 10mm
 • 20mm
 • 30mm
 • 60mm
 • 120+

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

bertp18 november 2019 · 11:25

@Roel, volgende week willen we een lang weekend (wo/tm maandag) de sneeuw opzoeken. Heb je nog tips? Ik merk dat het aanbod last minutes wat begint af te nemen dus begin zenuwachtig te worden (of is dat overbodig?). Idealiter gaan we naar Ischgl maar de weerkaarten zien er niet heel gunstig uit ;)

MaartenLobregt18 november 2019 · 11:47

De 77 centimeter in Sankt Moritz lijkt misschien mee te vallen met de hoeveelheden die vallen in Italië. Maar dit is uitzonderlijk voor dat gebied. Het ligt vrij hoog en een deel van de neerslag valt vaak al in Italië voordat het over de passen heen is van het Engadin dal. Het plaatselijke skigebied Diavolezza is dan ook al een week gesloten vanwege de enorme hoeveelheden sneeuw die daar valt op de Gletsjer van Piz Bernina. Vanochtend was er eindelijk wat zon, wat prachtige beelden oplevert. Helaas is het nog steeds te gevaarlijk om de pistes te prepareren vanwege de hoeveelheid sneeuw.

bartvwg18 november 2019 · 11:48

Ik ben eens benieuwd tegen het weekend, het ene weerbericht zegt droog, het andere een beetje nat en nog een ander nieuwe dump. 🤔
Ik hoop het eerste. 😁

Roelauteur18 november 2019 · 12:08

@Roel, volgende week willen we een lang weekend (wo/tm maandag) de sneeuw opzoeken. Heb je nog tips? Ik merk dat het aanbod last minutes wat begint af te nemen dus begin zenuwachtig te worden (of is dat overbodig?). Idealiter gaan we naar Ischgl maar de weerkaarten zien er niet heel gunstig uit ;)

bertp op 18 nov 2019 11:25

Ik begrijp dat je de trip het liefst wilt vastleggen, maar uitspraken doen over het weer over 9 dagen is niet betrouwbaar. Als je het daarvan wil laten afhangen zou ik tot het weekend wachten, en dan een keuze maken. Dan is er wel iets zinnigs over te zeggen. Wil je nu beslissen dan kan dat ook natuurlijk, maar dan zou ik niet op de weersverwachtingen letten.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Roko18 november 2019 · 12:57

@Roel wat doet de sneeuwvalgrens komende vrijdag tegen de binnenboog van de hoofdkam, gebied Oulx / Bardoneccia?

Uitrusten doe je maar in de lift.
Roelauteur18 november 2019 · 13:21

@Roko in de dorpen onder de 1500 meter kan het wel even regenen. Hogerop voornamelijk sneeuw.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Pieter23097618 november 2019 · 17:43

Alpe d’huez gaat dit weekend vervroegd open , 5 liften gaan open

Arjen218 november 2019 · 17:44

Het Italiaanse dorp Martell (vlak bij Sulden) is zondag getroffen door een lawine. Het hele dal waarin het plaatsje ligt is afgesloten van de buitenwereld.

https://www.nu.nl/277448/video/camera-legt-vast-hoe-lawine-z…

KarinEs18 november 2019 · 17:59

Hinterglemm weer bijna groen!

Karin Es
Rogieradmin18 november 2019 · 18:09
Click. Click. Peace
coen2018 november 2019 · 22:44

https://cdn.wintersport.nl/forum/25/d759450814d9bfbe5da5f953...
175cm op 2000m in oberengadin. Bij het dalstation van de Diavolezza ongelofelijke hoeveelheden, ook een absoluut november record!!

#wintersport verslaafd

Plaats een reactie