Column: Zomerbanden

Ruud op 29 december 2014· 21 reacties

Nog geen winterbanden onder mijn auto...
Nog geen winterbanden onder mijn auto...

Het is pikant voor een blogger op een wintersportsite -ik geef het toe-, maar de _zomer_banden zitten nog onder mijn auto. Op de één of andere manier zat het monteren van de winterbanden niet in mijn systeem tot nu toe. Pas toen de Kerstvakantie naderde, kwam het besef dat het misschien toch wel echt tijd werd om de garage te bellen…

Vrouw Holle
En dat terwijl ik een naam heb hoog te houden: op de één of andere manier laat ik ze er altijd onder zetten rond de datum van eerste sneeuwval. Twee keer was het zelfs bijzonder “spot on”: één maal ging het sneeuwen in de nacht nadat ze waren gemonteerd en bij één gelegenheid begon het zelfs te sneeuwen terwijl ik stond te wachten bij de garage terwijl ze mijn bandjes er onder zetten! In een enorme vlaag van grootheidswaanzin had ik weleens het gevoel gehad dat ik aan de weertouwtjes trok en dat Vrouw Holle wakker werd als ik naar de garage reed. Als je die redeneertrant doortrekt, is het misschien wel mijn schuld dat Noord-Holland nu groen is gebleven! Ik had ten slotte de garage nog niet gebeld. Sorry, mede-wintersporters! Waarom belde ik nou ook niet eerder?

Beter plannen
Natuurlijk had ik het druk, druk, druk. Altijd duizend dingen die strijden om de prioriteit. Maar met een beetje plannen had ik er natuurlijk best voor kunnen zorgen dat de winterbandjes tijdig gemonteerd waren. Lukte andere jaren ten slotte ook. Het was meer een kwestie van niet beseffen dat het winter zou worden in de Lage landen. En dat is natuurlijk best gek: ik ben namelijk al sinds september iedere dag met wintersport bezig. Ik schrijf blogs, columns en artikelen, ik bekijk –zeker als het spannend wordt- meerdere malen per dag alle weerberichten en ik hang boven alle webcams. Veel sterker nog: ik heb al twee keer drie dagen op de latten gestaan! Dan zou je toch mogen verwachten dat je door hebt dat de winter nadert.

Nog niet nodig
Maar iedere keer als de gedachte aan het bellen van de garage langs kwam, dacht ik: “tijd genoeg, het is nog lang geen winter”. Want zeg nou zelf: het weer in Nederland deed toch echt niet aan de winter denken? En nou weet ik best dat er gezegd wordt dat winterbanden bij een temperatuur onder de zeven graden en nat weer al beter presteren. Maar temperaturen onder de zeven graden hebben we nog niet zo lang, om het voorzichtig uit te drukken. Bovendien had ik voor de eerste twee wintersporttripjes naar Oostenrijk en Frankrijk de “Winterreifen/ pneus hiver” nog niet nodig: naar Sölden in November stapte ik bij Kristof in en vorige week naar L’Alpe d’Huez / Les Deux Alpes was het vervoermiddel het vliegtuig.

Naar de garage
Dus heb ik vanmorgen als een speer mijn garage gebeld: of ik met spoed terecht kon? Nou, ze hadden het best druk nu; allemaal mensen die door Vrouw Holle zijn wakker geschud. Maar kon ik dinsdag misschien heel vroeg langskomen? Daar heb ik geen gras over laten groeien, dus jullie zijn gewaarschuwd: als het dinsdagochtend sneeuwt, dan weet je aan wie je dat te danken hebt!

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

null

@Ruud, rustig aan geen paniek ;) Ik doe het altijd gewoon even zelf… doe ook de pus van mijn schoonvader… allemaal onderdeel van de voorpret.

Seriously snow addicted family!

Eerlijk gezegd heeft het tot voor kort ook weinig zin gehad hier in NL. Gelukkig is het bij ons niet nodig de garage te bellen en kunnen we ze elk moment eronder zetten. Is toevallig afgelopen week gebeurd.

Misschien is het in NH anders maar hier (ZO NL) zijn de temp 's ochtends en 's avonds toch al een tijdje rond het vriespunt en raad eens wanneer ik vooral onderweg ben? Wisselen doe ik overigens wel zelf, dat maakt het wel makkelijk.

Mijn vader heeft ze er al een tijdje onder :p

Gang is alles

Ze liggen er al een paar weken onder (had al afspraak met euromaster voordat mijn auto geleverd was)
maargoed, nu is de afweging zomer/winterbanden toch altijd wel een lastige… leg je ze er wat vroeg onder en heb je temperaturen boven de 7 graden en regen presteren je wintersloffen toch een stuk slechter dan je zomerbandje, dus of je nu zo een hele slechte keuze hebt gemaakt, ik denk dat t wel mee valt.

@powermage: maar als ze er dan morgen onderzitten, wil ik ook wel graag sneeuw!

Blogger, skiër, verslaafd :-)

Hahaha, daarvoor moet je bij @Roel zijn volgens mij :P

@powermage : ja, maar die @roel komt maar niet af met die sneeuw, die houdt alles zelf

Blogger, skiër, verslaafd :-)

Nee hoor, 2/3 NL is redelijk wit, alleen helemaal bovenin was te ver weg.

null

Als tegenhanger van de bovenstaand afgebeelde zomerband, ook maar even een afbeelding van een goede winterband. Als u ziet waar de sneeuw zit, is de terugkomende vraag ‘of winterbanden wel nodig zijn in de sneeuw’ direct beantwoord. :)

my subculture can kick your subcultures ass anytime 24/7

Mijn winterbanden hebben zich flink moeten bewijzen in het Noord-Limburgse. Het is nu de derde dag wit en vanavond is alles weer opgevroren.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@roel: ja, wrijf het er maar in! Ik vond het hier vandaag eerst lenteachtig met 6 graden en daarna herfstachtig met regen…

Blogger, skiër, verslaafd :-)

Las vandaag in de Televaag dat er iemand de winterbanden een truc is verzonnen door de industrie, en dat komt hij ook met de wijsheid… “Gewoon een beetje gas erop en doorrijden”…

Ik ben blij met de winterbanden in NL, en is uiteraard verplicht in de gebieden waar sneeuw ligt.

Sinds wij ooit op 2 oktober volkomen onverwacht “insneeuwden” in het Zwitsers Nationaal Park met de Ofenpaß tussen ons jeugdhotel en onze daadwerkelijke locatie in (en een bus die achteruit begon te glijden waardoor wij moesten stoppen), weten wij hoe handig die winterbanden kunnen zijn. Want sneeuwkettingen hadden we al helemaal niet bij ons, we waren net een week in zonnig Toscane geweest en deden ‘nog even’ een paar dagen Graubünden! We hebben toen met een groep Italianen (die iets over doodgaan riepen en heerlijk dramatisch deden) staan wachten op een ‘treintje’ auto’s die het wel aandurfden en zijn daarbij aangesloten, de andere kant uit richting Zernez. Via Oostenrijk (Martina) en Italië kwamen we weer terug waar we zijn moesten.
Sinds dat jaar zitten de winterbanden er vaak wel op tijd op. Al hebben we ook wel eens eind maart met 17 graden door Graubünden gereden… op winterbanden… en dat is ook niet ideaal.
Je weet het gewoon nooit… en je kunt ze slecht meenemen en zelf onderweg wisselen…

@Sneeuwbaard het plaatje boven dit blog is van een Michellin Lattitude Alpin, een 4 x 4 winterband ;-) En tot nu toe de band waar ik de meest slechte en verijsde/besneeuwde wegen zonder problemen mee op kom.

Click. Click. Peace

Leg ze altijd rond eind november zodat als de winter vroeg invalt we direct richting Sauerland kunnen. Maar ook als hier in Nederland de wegen weer wit kleuren. Wat heb ik de afgelopen dagen hier in het zuiden van het land veel auto’s zien ploeteren terwijl ik met mijn winterbanden overal doorheen trok, wat een genot, ze hebben hun dienst al weer bewezen! Gelukkig nu wel fijne Conti’s er onder. Hiervoor had mijn garage ongevraagd Finse Nokians er onder gelegd. Gezien hun afkomst zou je verwachten dat die goed moeten zijn, maar ik heb er mee met het schaamrood op de kaken gestaan in Oostenrijk waar iedereen gewoon wegreed en ik bleef staan. Ongetwijfeld hebben ze daar gedacht: weer zo’n domme Hollander met zomerbandjes.

@Harry3, dat zal toch niet aan die Nokians hebben gelegen, dat zijn namelijk meer dan prima winterbanden.

@ Rogier: Stiekem vult elke winterband z’n profiel als er zéér langzaam gereden wordt (zoals vlak voor het stoppen om er een foto van te maken)

… maar dat hoeft de rest niet te weten :P

my subculture can kick your subcultures ass anytime 24/7

Heb ze er inmiddels alweer ruim een jaartje onderliggen, ben altijd voorbereid!

Da’s ook niet de beste oplossing, zacht uitgedrukt.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie