Backprotector, de nieuwe helm?

gesponsord op 16 december 2019

Bij een val biedt een backprotector duidelijk extra veiligheid!
Bij een val biedt een backprotector duidelijk extra veiligheid!

In het kader van veiligheid is de helm gelukkig niet meer weg te denken uit de hedendaagse wintersportuitrusting. Waar enkele jaren geleden nog universeel argumenten werden aangevoerd als: “Ik val toch nooit!?” of “Het zit voor geen meter!” zien we nu dat het merendeel van de wintersporters een helm draagt. Die omslag is te danken aan het verbeteren van het materiaal zelf. Het draagcomfort, het uiterlijk, het gebruiksgemak, alles is verbeterd. Maar deze omslag is nog meer te danken aan het beleid dat zich ontwikkeld heeft omtrent helmen. In landen als Oostenrijk en Italië geldt immers een verplichting voor kinderen en in veel skischolen dragen kinderen verplicht een helm. Ook steeds meer skileraren dragen gewoon een helm. Oftewel, de helm is standaard geworden. Een goede ontwikkeling!

Steeds meer wintersporters met backprotector

Een vergelijkbare trend zien we gedeeltelijk terug bij het dragen van rugbescherming tijdens de wintersport. Er zijn tal van ontwikkelingen die deze backprotectors comfortabeler en functioneler maken en er zijn gelukkig steeds meer mensen die een rugbeschermer dragen, al zitten we nog niet op het niveau van de helm!

Soepel tijdens het dragen, keihard bij een val!

De rug, die naast de functie van skelet ook onderdeel is van het centrale zenuwstelsel, vormt een serieus doelwit voor valpartijen op de berg. Of je nu zelf valt of aangeskied of -geboard wordt, eigenlijk is iedereen gebaat bij bescherming. Waarom dragen we dat ding dan nog niet massaal? De pasvorm is de laatste jaren immers enorm verbeterd. Kijk maar naar het materiaal D3O, bekend uit de stuntwereld en motorsport, dat inmiddels in wintersportvesten van XION wordt gebruikt. Het beschermingsmateriaal vormt zich zonder weerstand om je rug heen, ook bij bewegingen. Bij een val maakt het materiaal zich hard en stijf, en zo verdeelt het de kracht over het gehele oppervlak. Dit is een ontwikkeling die de zachte vesten (minder bescherming, wel comfort) en de harde vesten (wel bescherming, maar zit voor geen meter) ver achter zich laat. Aan het draagcomfort kan het dus niet meer liggen.

D3O is soepel als je het draagt en keihard bij een impact
D3O is soepel als je het draagt en keihard bij een impact

Sociale controle?

Misschien komt het doordat de rugbeschermer bijna niet zichtbaar is. Dat is een voordeel omdat dat ding zo licht en draagbaar is dat het onder je jas en over je thermokleding gaat. Het nadeel is dat niet iedereen op de piste ziet dat je een backprotector draagt. De sociale controle op de piste waardoor steeds meer mensen een helm dragen - het zien dat de rest het ook allemaal doet - gaat dus niet op voor de backprotector. De rugbeschermer krijgt hooguit een kort ‘moment of fame’ in de conversatie tijdens de lunch. De jas gaat uit en de protector wordt zichtbaar. Meer dan dat is het helaas niet.

Draag jij een protector? Praat erover!

Het moet normaler worden dat mensen een rugbeschermer dragen! Praat erover, promoot het, deel je ervaringen. In skiverenigingen en wedstrijdteams zien we gelukkig al dat de beschermer universeel gedragen wordt. Vaak kleine gemeenschappen met dus sociale controle. Laat de backprotector ook onderdeel van gesprek worden voor de vakantieganger, dagjesskiër, recreant en pro! Er is geen reden om deze niet te dragen.

Op zoek naar een goede rugbeschermer? Bij Skicentrum Heemskerk heb je een ruime keuze aan goede backprotectie.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.