Na Frankrijk is het Oostenrijk waar het flink dumpt. Het is na vandaag even voor het laatst, fijn voor de vakantiegangers deze week die nog een paar dagen zon gaan zien. Het wordt optimaal genieten van de verse sneeuw die is gevallen. Het is alleen te hopen dat de wisseldag zaterdag niet weer voor problemen gaat zorgen want precies in het weekend bereikt een nieuwe storing de Alpen met wellicht veel sneeuw.

Enig zorgenkindje blijft de zuidkant van de Alpen. Vooral in Italië valt zo ver we kunnen kijken geen sneeuw van betekenis.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

hmmm ik word hier nog niet zo blij van… (zuidkant ganger)

Seriously snow addicted family!

@Roel en @Rogier

Na de dump in frankrijk had ik verwacht dat er in tignes en vooral in val’disere meer pistes zouden open gaan maar als ik op de site van tignes kijk zie ik dat er slechts 3 extra pistes open zijn onderin bij brevieres.
Is er gewoonweg nog niet genoeg sneeuw gevallen om die pistes verantwoord te openen of is dit slechts een kwestie van verantwoord preparen met steekproeven nemen voordat een piste word geopend.
Het is de eerste keer dat ik alles via berichten en webcams in de gaten houd over de condities en kan misschien een domme vraag zijn maar hoop dat jullie mij hier mee kunnen helpen :)
Ik ga welliswaar over 2 weken maar ik hoop dat het hele gebied tegen die tijd open is ;)

Wordt hier wel heel blij van sorry @Jeffrey, ga zelf naar Saalbach en er gaat weer een hoop vallen. Wordt gelukkig niet meer zoals vorig jaar, dat was niet leuk.

Dat snap ik @michelr ik zat toen ook aan de noordkant helaas.

Seriously snow addicted family!

@Freerider, het is wat Rogier zegt in het filmpje. Op plekken waar nog geen onderlaag lag moet deze poeder zich eerst zetten (m.n. waar de bodem niet uit gras bestaat). De sneeuwkanonnen hebben de onderlaag nog niet overal kunnen neerleggen door de warmte de afgelopen weken, maar ik verwacht dat het nu snel gaat.

@Jeffrey., het is in Italië inderdaad behelpen op kunstsneeuw, maar dat zijn ze daar goed gewend.

Ingraven moet trouwens uitgraven zijn ;-)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

“het is dinsdag 29 december”. ff wakker worden Roel. ;0
Just kiddin’, geweldig bericht!

Aftellen maar!

Jaja het was blijkbaar vroeg… ;-)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@freerider, vraag me ook echt af of al die cijfers over open liften en pistes kloppen op dit moment. Zit zelf ook aan Tignes te denken voor 9 jan (nog steeds niet geboekt) Er lijkt meer open dan de site aangeeft (als je de webcams bekijkt dan) Nu maar hopen dat het die week niet sneeuwt daar, want bomen zijn ver te zoeken in tignes.

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

@Roel daar ben ik me bewust van vind het echter opvallend weinig Genua depressie :(

Seriously snow addicted family!

Erg benieuwd hoe het weer tijdens de wisseldag is. Ik wacht je bericht af Roel ;-)

Vandaag sneeuwt het in Lermoos flink,niet echt aangenaam om te skien dus zal dagje wandelen worden :)
Hopelijk zien we morgen de zon ook een beetje,we moeten donderdag al terug vertrekken dus duimen voor een mooie laatste skidag morgen. @Roel: heb je er al zicht op hoe de weersomstandigheden donderdag zullen zijn voor onze terugrit?

Met noordalpen zit het dus wel goed gelukkig. Hopen dat dat hoge drukgebied afzakt zodat iedereen sneeuw krijgt.

A winter without powder isn't a winter!

@Jeroen6

Ik ga er vanuit dat wat al is gezegd door roel dat de meeste nog niet geopende pistes vanzelf komende 2 weken open gaan, maar sommige dingen op de overigens enorm fijne en gebruiksvriendelijke skimap komen een beetje raar over idd!
Maar ik denk dat het voor 98% wel klopt ze houden het wel redelijk goed bij.
Ik zit zelf in tignes 1800 deels bewust omdat ik daar nog in de bomengrens zit naar brevieres toe voor als het slecht weer is, dit was mij in arc 1800 ook heel goed bevallen!

null
We ruimen 3 x per dag sneeuw er is geen bijhouden aan het blijft continu sneeuwen hier in Au. Maar het is genieten hoor!

Mooie berichten :) Kan niet wachten om te vertrekken!

Hoi hoi, binnenkort vertrekken we naar Pampeago in Italië. Is het de moeite om onze skies mee te nemen?
Dank voor een reactie!

@Rina Ik zou zeggen kijk eens op de webcams… ?

Aangezien dat mijn bestemming is in feb houd ik het aldaar goed in de gaten. Huidige situatie is er is prima te skiën, in de dorpen ligt bijna niets. Ook de komende tijd geen neerslag verwacht binnen de betrouwbare termijn.

Verder wat @Roel zegt ze zijn goed met kanonnen daar.

Wat hebben we nodig? een sudstau!!

Seriously snow addicted family!

Dankjewel Jeffrey voor je reactie!

Ook Italia…
Op vrijdag 19 december om 13.00 eindelijk het ideale appartementje in Breuil-Cervinia telefonisch geboekt! We wilden dolgraag naar Serfaus met onze zoon van bijna 3 jaar. Dat werd em dus niet, want we wilden wel de hele week kunnen skien met voldoende pistekeuze.
Dus om 13.03 gingen we op weg naar het hoge cervinia! Na vele files een nachtje in metz in een hotel geslapen en zaterdag filevrij door het groene Zwitserland (tot 2000 meter) naar het Aostadal. Het duurde tot 1900 meter voordat er sneeuw lag, maar in Cervinia op 2050 meter was alles wit! Apartementje lekker oud maar groot en aan de piste en kinderopvang!
De volgende dag waaide het flink, was het strak blauw en zacht. De bovenste liften bleven dicht en daardoor konden we niet hoger dan slechts 2950 meter… Hoewel het dus warm was en de sneeuw oud, waren de pistes om je vingers bij af te likken!! geen steen, gras of ijs.
De dagen die volgden waren zonnig en minder winderig, waardoor we tot op 3800 meter konden komen met de bijbehorende reuze-afdalingen naar Cervinia en Zermatt. De sneeuw was redelijk hard maar heerlijk om te knallen met een goed geslepen board en skies.
Pas op vrijdag ging de wind weer vol aan en werd het koud (normaal eigenlijk) Op zaterdag sneeuwde het flink en volgde de barre tocht over de st bernardpas/ tunnel en door Zwitserland. Uiteindelijk nog Metz bereikt en mochten we niet klagen…
Conclusie: Cervinia was heerlijk rustig met prachtig weer en pistes (beetje makkelijk wel) en koffie/eten. De hoge temperaturen maakte het daar juist prima. ook bij plus temperaturen bleef de sneeuw poederig door de lage luchtvochtigheid.
Bijna geen Nederlanders, jammer!

@nils3 “Bijna geen Nederlanders, jammer!”

Ben ik juist blij mee ;)

Seriously snow addicted family!

Is idd niet erg! maar 3 tegenkomen in één week vind ik wel opvallend :)

@ Roel Als ik de weerprognose op ORF.at zo bekijk, merk ik dat men bv op ma 5 jan spreekt over “sehr mild” weer, + 2 - 8 gr C. Betekent dit voor dbv dorpen als Gerlos Tirol 1247 m een significante dooiperiode of is het zo erg niet ? Bedankt

Luc

@Roel ik kijk net het weerbericht toevallig even volledig scherm en full-hd, maareeeee… maak je muis eens schoon joh :P

Na 4 Jan zit er een grote spreiding in de pluim. Dat houd zoveel in:

Dat we uit de betrouwbare termijn lopen
De modellen het moeilijk hebben met het berekenen vd depressies

Ik zou niet snel spreken van een dooi eerder een iets ander stromings patroon. Wat de uitslag zal zijn weten we over een dag of 2

Zie de spaghetti vanaf 3-4 jan en inderdaad ze lopen omhoog rond 5-jan maar die kunnen na de avond run zomaar weer anders zijn.

null

@Powermage LoL en ook zo’n logitech aans zijn prachtige macbook ;)

Seriously snow addicted family!

Bichelbach vandaag heel de dag sneeuw. Goed Ingepakt rugzak op en skiën prachtige wonderlijk wereld echt genieten.

@Jeffrey. fijne muizen hoor die logitech’s, niets mis mee, ook niet aan je macbook :P

@nils3: al een paar keer naar gekeken maar willen hotel en dus heel duur. Ook skipas redelijk onbetaalbaar.

Gisteren wezen skien in de Pyreneeën in Porte Puymorens. In Andorra ging alles vrijwel dicht vanwege de harde wind. Ook daar afgelopen weekend veel sneeuw gevallen. Zeker 30cm -70cm op een basislaag. Vanwege de harde wind wel hoog lawinegevaar. Met de wind was het erg koud gisteren. Temperatuur was -16 en in de liften was het lekker afzien dus. Helaas zijn veel hogere delen kaalgeblazen met de wind.

@Elsvr donderdag wordt de mooiste dag van de week dus prima rijomstandigheden.
@buske328, we gaan een wisselvallige fase in. De ergste kou verdwijnt (dat is ook geen lolletje) en ervoor in de plaats komen koele en zachtere fasen. Ik zou me niet te druk maken over een dag dooi of zelfs regen. Belangrijk is dat de basislaag er nu ligt.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@eijsski
skipas zonder zermatt is 214eu. met zermatt 280.
Als je beginner of gevorderd bent is cervinia/ valtournenche ruim genoeg! dacht 140 km piste.
kan ook een dagje uitbreiden voor 30eu.
Hotels via de cervinia site vallen toch wel mee?
Je moet sowieso alleen boeken als er goed weer voorspeld wordt! in de verste verte geen boom te zien!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie