Skigebied Reuttener Seilbahnen moet sluiten

Roel op 29 november 2019· 25 reacties

Skigebied Reuttener Seilbahnen op de Hahnenkamm

Update 30 nov.: Tijdens een spoedoverleg tussen alle betrokken partijen is men alsnog tot overeenstemming gekomen. Het probleem rond het waterverbruik voor de sneeuwkanonnen is opgelost. Over het recht van overpad volgt mogelijk nog een rechtszaak, maar men is overeengekomen dat het skigebied in het winterseizoen 2019-2020 gewoon zal openen.

Het skigebied Reuttener Seilbahnen, ook wel bekend als Hahnenkamm Höfen, blijft deze winter waarschijnlijk dicht. Een ernstig conflict tussen de liftexploitant en de gemeente over het gebruik van water voor de productie van kunstsneeuw heeft ervoor gezorgd dat de liftexploitant de stekker uit dit Oostenrijkse skigebied trekt. Een onaangename verrassing voor de toerismeindustrie in de regio Reutte, zo vlak voordat het seizoen losbarst.

Hahnenkamm: skigebied met 15 km aan pistes

De Hahnenkamm, niet te verwarren met de Hahnenkamm bij Kitzbühel, is de huisberg van Reutte. De plaats ligt in een breed dal aan de bekende Fernpassstraße B179 waar 's winters tienduizenden landgenoten voorbijrijden, maar heeft met de Hahnenkamm dus een eigen skigebied met ruim 15 kilometer aan pistes. Bekijk hier de video die Kristy enkele jaren geleden in maakte van dit skigebied:

Onenigheid over gebruik van de berg

Het conflict draait officieel om het gebruik van water dat nodig is voor het maken van kunstsneeuw, maar er zijn al veel langer problemen. De gemeente, de belangrijkste grondeigenaar van de berg, had de Reuttener Seilbahnen al maanden geleden het recht ontzegd om de hellingen van de Hahnenkamm te mogen oversteken (een soort recht van overpad), omdat de jaarlijkse huur van 9000 euro al twee jaar niet betaald was. Inmiddels is het geld binnen, maar het contract is verlopen en er moet een nieuw contract worden uitonderhandeld. Hierin wil de burgemeester, Vinzenz Knapp, een hele reeks punten opnemen die onder andere de bevoorrading van hutten op de berg en het gebruik van de wegen moeten waarborgen. Volgens Knapp zijn er de laatste tijd genoeg problemen geweest, een nieuw contract moet voor beide partijen duidelijkheid brengen.

Liftexploitant Peter Gerber gaf echter geen krimp. “Gerber gelooft waarschijnlijk dat de gemeente nooit de toestemming zal durven intrekken om op de Hahnenkamm te skiën.”, gaf de burgemeester eerder toe. Omdat de gevolgen voor het wintertoerisme in de regio gigantisch zouden zijn zou een sluiting van het skigebied dit jaar niet plaatsvinden, hadden beide partijen beloofd. Maar nu is het de liftexploitant zelf die aankondigt het skigebied te gaan sluiten omdat hij het niet eens is met de voorwaarden die worden gesteld aan het recht van overpad.

Zijn grootste bezwaren:

  • Alle andere belanghebbenden op de Hahnenkamm kunnen rechten ontlenen aan dit contract en deze in de rechtbank doen gelden;
  • Een 7 meter breed pad over de piste moet open blijven en bruikbaar zijn voor autoverkeer;
  • 1 uur voor de ingebruikname van de pistes en 2 uur na sluitingstijd zijn de pistes niet toegankelijk voor pistepreparatie.

Welles-nietes

De zaak escaleerde toen er afgelopen woensdag werd onderhandeld over het water dat nodig is voor het maken van kunstsneeuw. Dat ontaardde in een welles-nietes spelletje en het nodige langs-elkaar-heengepraat. Kort gezegd komt het erop neer dat de burgemeester vasthoudt aan het feit dat er nog steeds geen recht van overpad is, terwijl Gerber beweert dat geen enkele grondeigenaar bezwaar heeft tegen het watergebruik voor zijn sneeuwkanonnen, behalve de burgemeester.

Als gevolg van het besluit van de burgemeester mag er nu in ieder geval geen kunstsneeuw meer worden gemaakt op de Hahnenkamm. Volgens Gerber is skiën op de Hahnenkamm niet mogelijk zonder sneeuwkanonnen (men was al begonnen met het besneeuwen), en dus is nu te lezen op de website van de Reuttener Seilbahnen: “Door het besluit van burgemeester Knapp en de hele gemeenteraad zijn we genoodzaakt om de ski-activiteiten aan de Hahnenkamm in Höfen te staken.”

Anderhalve week geleden schreef het skigebied nog dat de voorbereidingen in volle gang zijn:

Grote gevolgen

Het lijkt een beetje op een soap maar de gevolgen van de sluiting zijn groot. Niet alleen voor de wintersporters die hier hun vakantie hebben geboekt maar voor de hele toerismetak in de regio. Denk aan de inkomstenderving van hotels, restaurants, skischolen en de 35 man personeel die volgens Gerber hun baan verliezen. Volgens de Reuttener Seilbahnen ligt het lot van al deze mensen nu in handen van de gemeente. De opening stond gepland op 14 december.

Bronnen: Reuttener Seilbahnen, tt.com, meinbezirk.at

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Roy8329 november 2019 · 07:50

Les 1 obv ik vertrek: wordt vrienden met de burgemeester.

Wannabe Dolomietenkenner...
Matthias12329 november 2019 · 07:59

1 ding is in ieder geval zeker, deze burgemeester is bezig aan zijn laatste ambtstermijn. Wel zonde dat een gebied als dit moet sluiten. Vaak zijn het pareltjes.

*bericht bewerkt door Matthias123 op 29 nov 2019 08:29

Born to Ride
bartvwg29 november 2019 · 08:00

Je zal er maar geboekt hebben… 🙄

CJAHulskamp29 november 2019 · 08:20

Vreemde actie. Is ook niet dat ze zwaar verouderende liften hebben. Een mooie 8 persoons cabine ( 9 jaar) moet toch eens terug verdiend worden.

May the ski force be with you !!
Bernard8829 november 2019 · 09:02

Klinkt als een paar eigenwijze mannetjes die nog nooit van polderen hebben gehoord. :)

evr6629 november 2019 · 09:34

Nou nou, je zal daar je eigen kleine bedrijfje in de regio hebben en hier voor een groot deel van afhankelijk zijn. Schandalig eigenlijk. Maar goed, het is nog geen half december, mag toch hopen dat men voor die tijd wel een beetje bij zinnen komt.

Edwin van Riel
Snowy197029 november 2019 · 09:44

Als ik een contract zou krijgen met deze voorwaarden:
•Alle andere belanghebbenden op de Hahnenkamm kunnen rechten ontlenen aan dit contract en deze in de rechtbank doen gelden;
•Een 7 meter breed pad over de piste moet open blijven en bruikbaar zijn voor autoverkeer;
•1 uur voor de ingebruikname van de pistes en 2 uur na sluitingstijd zijn de pistes niet toegankelijk voor pistepreparatie.

dan zou ik ook zeggen “zoek het maar uit”. Hoe kun je nu een contract opstellen tussen 2 partijen waar anderen rechten aan kunnen ontlenen? En hoe wil je een skigebied interessant maken als er autoverkeer over de piste moet kunnen? Lekker veilig! Wie is er dan aansprakelijk als een skiër aangereden wordt?
En de genoemde tijden zijn juist erg belangrijk voor pistepreparatie:

  • bij zonnig weer en 's nachts weer vorst moeten buckels weer geëgaliseerd worden voor het gaat vriezen. Anders krijg je ijsbrokken
  • na sneeuwval 's nachts kun je juist in het laatste uur voor het skigebied open gaat ervoor zorgen dat er goed te skiën is.
Beter één piste onder mijn ski's dan 10 op de webcam
FrankW29 november 2019 · 09:57

Het is nu wel heel kort dag, dus wellicht heb je gelijk, maar is het niet ook gewoon een politiek spel van dreigen en doen om de onderhandelingen te forceren. Zou me niets verbazen dat nu de media het allemaal zo oppakken dat het alsnog rond gaat komen qua contract.

Wie nooit valt zal niet weten waar z´n grens ligt.
ThomJ29 november 2019 · 09:58

Precies wat Snowy1970 hier zegt. Dit kan toch geen normale contractvorming zijn? Contracten horen over wederzijds goede voorwaarden te gaan. De ander uitknijpen werkt gewoon niet om een goede samenwerking te realiseren. Wie de bal kaatst, kan hem terugverwachten.

Het zal wel alsnog goed komen de komende dagen, want de gevolgen voor zo’n regio zijn veel te groot.

dan5829 november 2019 · 10:19

Het is nu wel heel kort dag, dus wellicht heb je gelijk, maar is het niet ook gewoon een politiek spel van dreigen en doen om de onderhandelingen te forceren. Zou me niets verbazen dat nu de media het allemaal zo oppakken dat het alsnog rond gaat komen qua contract.[post]FrankW op 29 nov 2019 09:57[/post][/quote]

Just what I think. 🗣

Born to run. B.S.
SkiBeppie29 november 2019 · 11:29

jammer voor de locals.Want het lijkt me geen skigbied om te boeken

Once you're over the hill, you might as well ski down.
Thomas29 november 2019 · 11:33

Jammer. Skigebied met flink hoogteverschil en efficiënte indeling. Prima skigebied voor 1 dag. Hopelijk komen ze er nog uit.

Even a bad day skiing is better then a good day at work
Dinictus29 november 2019 · 11:43

Dit komt vast net op tijd goed.

Over mijn ski's mogen ze lullen zolang ze maar niet over mijn lul skien.
Martin929 november 2019 · 12:40

Haantjes die vechten om een gebied dat Hahenkamm heet… Ironisch is het wel😉

I like snow!
MiVe29 november 2019 · 14:35

@Roel: kan wintersport.nl het nieuws rondom Reutte en het wel of niet opengaan dit seizoen in de gaten houden? Ik ben benieuwd hoe dit zich gaat ontvouwen.
Heeft iemand een idee hoe dit soort onderhandelingen verdergaan? Dit is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt natuurlijk.

Luc629 november 2019 · 15:00

Sad. Soms is het een liftexploitant tegenover de gemeente zoals hier het geval, maar heel vaak ook liftexploitanten en/of grondeigenaren tegenover elkaar. In een toeristisch bolwerk zijn er dan altijd meer verliezers dan slechts de twee kemphanen.

poedermeneer
JaVaPo29 november 2019 · 16:29

Ik ben hier afgelopen 2 jaar met oa de kinderen op vakantie geweest in de voorjaarsvakantie.
Het is echt een fantastisch mooi klein gebiedje, door het hoogte verschil lange afdalingen, altijd fantastisch geprepareerde pistes. En omdat Nederlanders afknappen op 15 km pistes altijd super rustig in de voorjaarsvakantie. Ik denk dat ik in die 2 jaar bij elkaar niet langer dan 5 minuten in een rij heb gestaan en dat is niet overdreven.
Wij hebben ook voor dit seizoen weer geboekt, maar gelukkig kan ik kosteloos annuleren, mocht dat nodig zijn. Ik hoop het niet, want het zal toch een zware wissel trekken op de aanwezige horeca en andere aanverwante zaken. Mogelijk dat er nu powerplay wordt gespeeld en dat er nog een oplossing komt. Ik hoop het!
Iemand trouwens een tip voor een gelijkwaardig gebied? Ik hou me aanbevolen!

SkimeisterJan29 november 2019 · 19:08

Ik ben in de buurt met kerst. Zal jullie op de hoogte houden. Is zeker een dagtrip waard als je in de buurt bent. Is een lange en uitdagende trip van top naar ganse beneden. De sneeuw blijft op deze flank ook altijd vrij goed maar daar hebben ze wel kunstsneeuw voor nodig… Nog in de buurt trouwens is de Jochelspitze. Sinds dit jaar werd de 40 jaar oude zetellift vervangen door een gondelbaan. Nog kleiner maar praktisch volledig in een bos gelegen. Ideale bestemming als je met kleine kinderen zit en geen fortuin wil besteden aan liften. Een wintervakantie moet niet noodzakelijk elke dag skiën betekenen. Al is een weekje Serfaus of Sölden ook wel leuk.

Roelauteur29 november 2019 · 22:34

@Roel: kan wintersport.nl het nieuws rondom Reutte en het wel of niet opengaan dit seizoen in de gaten houden? Ik ben benieuwd hoe dit zich gaat ontvouwen.
Heeft iemand een idee hoe dit soort onderhandelingen verdergaan? Dit is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt natuurlijk.

MiVe op 29 nov 2019 14:35

Dat wil ik zeker doen. Ik begrijp dat er nog een rechtszaak loopt. Als er nieuwe ontwikkelingen zijn zullen we dat melden.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
JaVaPo30 november 2019 · 14:52

*bericht bewerkt door JaVaPo op 30 nov 2019 14:53

Nuet30 november 2019 · 15:50

Dat is dan toch wel heel snel geregeld opeens ;)

Ferdinand30 november 2019 · 16:02

Met wat druk en wat media-aandacht open je vele deuren :)

fijne site hè, dat wintersport.nl?
AFB791 december 2019 · 16:29

Sprookje? :)

JaVaPo14 januari 2020 · 22:50

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.