Ultieme last minute: de camper

Rogier op 31 december 2014· 14 reacties

Ultieme last-minute
Ultieme last-minute

O, wat was het spannend afgelopen weken. Zou het goedkomen met de sneeuwval? Iedereen die al ergens had geboekt verzuchtte dat ze volgend jaar pas later zouden boeken. Zoals altijd is het bijna voor iedereen goed gekomen. De berichtjes op Sneeuwhoogte+ waren altijd verrassend positief. En na de afgelopen sneeuwval is het helemaal goed gekomen in de Alpen. Een vriend van mij stond paraat om met zijn camper richting de Alpen te rijden waar het zou sneeuwen. Dat bracht mij op het idee dat met de camper op wintersport de meest ultieme Last Minute is. Lijkt het jullie wat? Of beter nog, wie van jullie is wel eens met een camper op wintersportvakantie gegaan?

Voordelen
Het grootste voordeel van een camper is je bewegingsvrijheid. Je kunt op het laatste moment bedenken waar je heen gaat. Veel skigebieden, zeker in Frankrijk, hebben water en elektriciteitspunten en zelfs toiletten voor campers. Je kunt dus altijd daar zijn waar de condities het beste zijn. Ook weet je altijd wat je mee hebt. In een mooie camper zit je beter dan in en oud klein appartementje in Frankrijk.

null

Vooral die vrijheid spreekt mij wel aan. Zo heb ik enkele seizoen in een tot camper omgebouwd busje gewoond. Geweldig was dat, alhoewel ik nu liever wat meer luxe heb. Ik stond daar waar de sneeuw lag. Maar zeker in zo’n omgebouwd busje had dat ook nadelen. Een ochtend werd ik wakker met -17 in de bus. Best fris. Gelukkig hoef je daar bij echte campers met een goede kachel niet bang voor te zijn. Een droom voor mij is om ooit een mooie kleine camper te kopen, om daarmee lekker van skigebied naar skigebied te trekken. Dan natuurlijk wel een met verwarming ;-)

Nadelen
Maar campers hebben natuurlijk ook nadelen. Ten eerste is een camper nooit echt groot. Ideaal in de zomer als een groot deel van het vakantie leven buiten plaats kan vinden. Maar in de winter zit je toch (iets te) dicht op elkaar. Als je meteen vanaf de pistes de camper in gaat zit je wel lang op elkaar neus. Even je benen strekken is lastig. Verder zijn skigebieden die niet op campers zijn ingericht lastig. Want waar je haal je dan water en stroom vandaan.

Maar ook de prijs mag best een nadeel genoemd worden. Je kunt heel wat weken in een goed appartement of hotel met half-pension zitten voor de prijs van een goede camper. Waarschijnlijk zelfs al je wintersportvakanties in heel je leven. En tel daarbij nog de extra onderhoudskosten, de duurdere reis (mogelijk extra tolkosten) bij op en zo goedkoop is het dan niet.

Ervaring
Wie van jullie heeft ervaring met het op wintersport gaan met een camper? Is het wat? Raden jullie het aan of af? En hebben jullie tips?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Ik denk dat mensen niet enkel een camper aanschaffen voor de wintersport maar ook voor de zomer. Sowieso schaffen de meeste mensen een camper aan als ze daar ook de tijd voor hebben. Om voor een aantal weekjes een camper aan te schaffen is niet rendabel net zoals je ook zegt als je de camper enkel wilt gebruiken voor wintersport.
Toch, het wintersportseizoen is toch zo’n 20 weken. Als je 20 weken een appartement moet huren op diverse locaties dan ben je ook een bak aan geld kwijt ;-)
Ik vraag mij alleen af als de kachel van de camper die diepvriestemperaturen goed kan maken. Heb daar nogal een hard hoofd in!
Al met al, nu nog jong, maar voor later zou ik ook graag een camper willen om te touren. Niet voor de wintersport maar lekker 't zomers.

Dit is zeker niet om negatief of denigrerend te zijn, maar misschien interessant om bij eventuele reacties meteen bij te plaatsen of je Nederlander of Belg bent.

Wij Belgen hebben namelijk nogal een specifiek beeld over de ‘typische Nederlanders met campers/sleurhutten’ en dit is de ideale manier om er voor ééns en voor altijd komaf mee te maken, of net niet. Nee?

en om meteen te antwoorden ik zie het mezelf (BE) niet meteen doen. Lijkt me weinig praktisch en heb nogal vragen bij het warm houden bij -17° C inderdaad.

@Bchs Caravans misschien, maar bijna alle campers die ik hier zie, zijn Belgen, Italianen of Fransen. Maar heel weinig Nederlandse campers.

Click. Click. Peace

Vorig jaar ook met de camper (omgebouwd busje) op wintersport geweest. Het is een beetje behelpen soms maar we hebben wel 3 skigebieden bezocht in een week tijd. Hele leuke ervaring! 'S avonds na het boarden vertrokken we naar een ander gebied, waar we dan het busje zo dicht mogelijk bij de lift parkeerde. 'S Ohtends rol je zo vanuit de camper de piste op. Heel leuk!

Goan mit d'n kroam

@Bchs

Campers zijn ons onbekend, in België rijden we met de mobilhome :-P.

Het fijne aan wintersport is dat het dikwijls een sociaal gebeuren is, met meerdere gezinnen, vrienden of groepen. Dat lukt net iets minder makkelijk als iedereen na de ski in zijn eigen “camper” moet kruipen.

Bovendien blijft het winterSPORT, en aan het einde van zo’n dagje sporten is niets leuker dan uitgebreid onder de warme douche te gaan. Van het sanitair in de doorsnee mobilhome/caravan word je niet vrolijk, evenmin van gedeelde sanitaire voorzieningen (als die er al zijn) in het hartje van de winter.

Er zullen allicht wel gevallen zijn waarin een camper wél een werkbare oplossing is (roadtrip met één of twee mensen), maar voor met het gezin op stap te gaan zijn er veel betere oplossingen voor hetzelfde geld.

Nog even een fotootje van tijdens onze trip met de camper…

null

Goan mit d'n kroam

Ik ben vorig jaar voor het eerst met de camper gaan wintersporten, met mijn gezin (2 kinderen, 7 en 9 jaar), we hadden vrij met de kerst en de condities waren super dus we zijn er op uit gegaan. De voordelen zijn dat je niks hoeft te boeken, het is een stuk goedkoper en je hebt vrijheid, je hoeft niet te gaan rijden op wisseldagen, gratis overnachting onderweg enz. We stonden op een camping vlak bij de lift, verwarmd sanitair, gebruik van zwembad dus prima. Helemaal geen last van de kou, de kachel verwarmd de camper gemakkelijk. Het is natuurlijk wel wat krap maar daar stel je je op in, geen probleem. Met de voorjaars vakantie zijn we weer gegaan. Wij stonden op een camping maar als je op een camperplaats ga staan kost het helemaal niks. Dit jaar gaan we weer met de voorjaars vakantie (hadden helaas geen vrij met de kerst)!

M’n schoonouders hebben een camper, maar die zitten nu in Spanje om te overwinteren. De camper die zij hebben is een zgnwintercamper. Geen idee wat het precies inhoudt, maar het zal er mee te maken hebben dat de wanden beter geisoleerd zijn, verwacht ik. En ik geloof dat het ding ook vloerverwarming heeft.
Maar zou het best eens willen proberen… Wintersport met de camper. Denk alleen niet dat m’n schoonouders er voor terug gaan komen.

Ga al enkele jaren met de mobilhome op wintervakantie. Super vrik gevoel, direct aan de lift, mobiel (bij slechte sneeuw). Vorig jaar 3 maanden aan een stuk door tirol getrokken. Dit jaar vertrekken we half januari weer voor 2 maanden. Hebben geen wintervaste, maar heel goed te doen. Op de vloer eerst isolatie en dan tapijt erover, verwarming altijd laten opstaan. Als je vragen hebt, laat maar horen.

Lijkt me een drama zo een Mobilhome of een een wintercamping.

May the ski force be with you !!

NopenopenonopenopenopenopenopenopenopeeeeeeeeeeenNOOOOOOPE

Gang is alles

Heb jaren met de camper op wintersport geweest. Is onderhand al wel 15 jaar geleden, maar per definitie verandert er uiteraard niet veel.
Enkele tips :
Vooreerst, moet je camper groot genoeg zijn : dwz Ben je met 4, dan is een 6 persoons camper aangewezen. Dus heb je een klein model, hetgeen in de zomer ruimschoots voldoende is, zal dit in de winter te klein zijn. Onze camper was een 6 persoons, met alkoof bed, waar mijn 3 nog opgroeiende kinderen sliepen. Hij bezat 2 tafels, één voor 4 personen, en één voor 3 personen. Dit is zeer belangrijk, dat je 's winters genoeg ruimte hebt.
Droogruimte : Je moet in je wagen een (grote) verwarmde kast hebben , waar je de natte skipakken, broeken en jassen kan laten drogen. Voldoende ventilatie is zéér belangrijk, wegens snellere condens vorming.
De cabine is gewoonlijk een koude brug : veel staal en weinig isolatie. Isolatie matten buiten op de voor en zijruiten helpen al. Niet aan de binnenkant, dit levert enkel condens op, tussen de matten en de ruiten. Op de vloer in de cabine is het vaak koud (vochtiger), dus niet ideaal om de skiboots te drogen. Ik had monteerbare en geïsoleerde panelen gemaakt, die aan de voorkant op het dashbord rustten, en aan de andere kant op verticale panelen rustte, die tussen en achter de voorzetels stonden. Op die manier creëerde ik een platform van 60 cm op 160 cm, op een hoogte, net onder de geïsoleerde ruiten. Ideaal om de ski boots te laten drogen en op te warmen.
Uiteraard is een sterke kachel onontbeerlijk. Een extra lpg tank is geen luxe. Ik nam ongeveer 80 lieter mee, genoeg voor 3 weken verwarming. Reken altijd ruim.!
Vorst is de grote vijand. Ringverwarming is onontbeerlijk, een dubbele (verwarmde) bodem ook.
Voor buiten : Een kleine luifel is zeer makkelijk.
Winterbanden en kettingen steeds bij de basisuitrusting.
De skibox (Thule) lag bij mij enkel het eerste jaar op het dak = zéér onpraktisch. Je moet je ski 's er eens uithalen, als het 60 cm gedumpt heeft. Op een glibberend dak, Tot aan je knieën in de sneeuw, en dan dat ding uitgraven.
Neen, ik bedacht een systeem, om mijn box op mijn fietsenrek achteraan te bevestigen. Hij hing verticaal in de beugels van mijn fietsenrek, en ging open als een kleerkast. Makkelijker kon echt niet.! Veel jaloerse blikken van menig camper - skiër gehad.
Ik had ook altijd een generator bij, van ongeveer 900 watt. Zo kon ik broodjes in een elektrisch oventje bakken.
Nog kleine tip: had een gasbrander bij, zo eentje van doorsnede 25 cm, waar je bv een grote soepketel op zou kunnen zetten. Bij zeer koude temperaturen, onder - 20° bv, zette ik dat ding onder mijn motor, en liet die een tiental minuten branden. (Ik sloot die brander aan met een 15 m lange gasdarm op een extern ventiel op één van mijn lpg tanks.) De motor sloeg aan op de eerste klik !! Heb met dat ding ettelijke mede kampeerders uit de nood geholpen, toen hun start batterij het dreigde te begeven. Vandaar dat de gas darm 15 m lang was…
Verder Kampeerde ik 2 of 3 nachten aan de kabelbaan, en zocht dan voor een nacht de winter camping op. Kwestie om alles eens goed bij te laden, goed te douchen, en dies meer.

Veel plezier en veel succes.

Ik deel volledig de mening van “Bluif-dak-schuif”, maar met al het plastic aan zo’n camper tegenwoordig, ik zou nog niet zo vlug de truuk met de gasbrander laten geschieden onder mijn motor. Dit is tegenwoordig ook op te lossen met een standverwarming die je als optie op de motor kan laten installeren voor een prijs gelijk aan de airco op de motor. Een losse generator kan een oplossing bieden voor de batterijen die hun capaciteit door de koude zien verminderen.
We doen het ook op dezelfde manier ongeveer 2d rondtoeren en dan een camping opzoeken. Het is goed voor mensen die graag camperen en dus de noden zien als een deugd.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie