Sneeuw voor Frankrijk, kunstsneeuw voor het Sauerland

Roel op 01 december 2019· 5 reacties

Les Deux Alpes (F)

Het sneeuwt alweer in de Franse Alpen. Na een mooie zaterdag (check de beelden uit Val Thorens) is het dichtgetrokken en vandaag valt eerst in de Franse Alpen sneeuw en daarna in Italië. Intussen wordt er in het Sauerland volop kunstsneeuw gespoten.

Verificatie

Het is altijd interessant om te weten in hoeverre de aangekondigde sneeuw echt is gevallen. Gisteren publiceerde Meteoschweiz een kaartje met de hoeveelheid sneeuw die tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend is gevallen, op basis van hun officiële meetstations.

Sneeuwval vrijdagochtend-zaterdagochtend (24u), bron: Meteoschweiz

Hieronder zie je een screenshot uit het weerbericht van afgelopen vrijdag, met de sneeuwhoeveelheid die ons eigen weermodel berekende. Daarin is te zien dat ons weermodel nog niet zo slecht zat.

Berekende 24-uurs sneeuwval

Zwaartepunt zuidelijke Franse Alpen

Inmiddels heeft de sneeuw zich gezet en zien we dat de meetlat van de Furkajoch bij Damüls 25 centimeter sneeuw aangeeft. De bewolking is na de mooie dag gisteren alweer toegenomen maar hier aan de noordkant van de Alpen zal daaruit weinig sneeuw meer vallen. Het zwaartepunt van de sneeuwval verplaatst zich vandaag van de Franse Alpen naar Piemonte met lokaal toch weer een halve meter sneeuw. De sneeuwgrens ligt rond de 1000-1400 meter. In Oostenrijk blijft het vrijwel droog met alleen morgenvroeg een paar centimeter.

Meetlat op de Furkajoch, Vorarlberg (O)

Veel zon

Wat volgt is een week met veel zon. Restwolken verlaten morgen de Oostenrijkse Alpen. We krijgen een aantal zonovergoten dagen in het overgrote deel van de Alpen. Een hogedrukgebied houdt storingen op afstand, alleen het uiterste zuiden van de Italiaanse Alpen kan halverwege de week een enkele sneeuwbui tegemoet zien vanaf de Middellandse Zee. De temperatuur loopt wel op. Morgen en dinsdag is het nog overal koud met vorst tot in de meeste dalen. Vanaf woensdag wordt het een stuk zachter.

Vanuit de ruimte zag je gisteren een uitzonderlijk sneeuwrijk Alpengebied (bron: NASA)

Weekend geleidelijke overgang

In het weekend zien we een waarschijnlijk langzame overgang naar wisselvalliger weer. Vanuit het noordwesten passeert op zaterdag een eerste zwakke storing. Daar zal vooral Oostenrijk last van krijgen door meer bewolking maar veel sneeuw verwacht ik nog niet. Daarvoor moeten we waarschijnlijk wachten op zondag of zelfs maandag wanneer actievere storingen de Alpen bereiken. Het zwaartepunt wordt boven Zwitserland en de Franse Alpen berekend maar dit kan nog makkelijk veranderen. We hebben het over 7 dagen vanaf nu.

Sneeuwkanonnenweer

In het Sauerland wordt intussen volop geprofiteerd van het koudere weer. Onder andere in Winterberg en Neuastenberg staan de sneeuwkanonnen volop te blazen! Tot in ieder geval dinsdag blijven de omstandigheden daarvoor nog geschikt.

Winterberg (D)

Neuastenberg (D)

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.
Arjen21 december 2019 · 16:18

Mooi te zien hoe het vocht wordt opgezogen uit de Middellandse Zee, en dan tegen de Alpen wordt aangesmakt.

Roelauteur1 december 2019 · 18:16

Hele fraaie animatie @Arjen2

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Pieter2309761 december 2019 · 19:35

Juist op tijd voor de opening volgend weekend, nu nog extra kunstsneeuw (Méribel)

Eric41 december 2019 · 20:53

Misschien een rare vraag:
Tot en met dinsdag blijven de sneeuwkanonen aan bij oa Winterberg. Daarna wordt zachter weer.
Dan is dat kunstsneeuw toch zo weg en dat is dan toch waterverspilling ?

Matthias1231 december 2019 · 21:25

Misschien een rare vraag:
Tot en met dinsdag blijven de sneeuwkanonen aan bij oa Winterberg. Daarna wordt zachter weer.
Dan is dat kunstsneeuw toch zo weg en dat is dan toch waterverspilling ?

Eric4 op 1 dec 2019 20:53

Kunstsneeuw is veel beter bestand tegen hoge temperaturen dan natuursneeuw doordat het kleine ijsbolletjes zijn ipv sneeuwkristallen. En het wordt maar enkele graden boven nul. Zeker als het op hopen word gespoten dan blijft het grootste deel gewoon liggen. De verwachting is dat richting komend weekend weer regelmatig in de nachten wat bijgespoten kan worden. Ze nemen zo weinig mogelijk risico dat ze te weinig hebben met kerst.

Born to Ride

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.