Rustige week betekent stilte voor de storm?

Roel op 02 december 2019· 10 reacties

80cm verse sneeuw in Le Monêtier-les-Bains (F) (Bron: Serrech’Infos)

Na het sneeuwgeweld van gisteren waarbij er vooral in de Franse Alpen een dik pak sneeuw is gevallen schakelen we terug op een veel rustiger weertype. Hogedruk zwaait de scepter deze week met veel zon en nauwelijks neerslag. Pas in het weekend zijn er wat schermutselingen, maar die kunnen wel de inleiding zijn voor een veel onstuimigere week vanaf 9 december.

Franse sneeuw

Gisteren ging het weer helemaal los in de Franse Alpen. Monica meldde gisteravond al 50cm in Les Menuires en iets zuidelijker in Le Monêtier-les-Bains viel zelfs 80cm (zie foto bovenaan). Ook de noordelijke Franse Alpen doen inmiddels goed mee. Avoriaz oogt ook diepwinters. De westelijke Italiaanse Alpen doen ook mee, maar richting het noorden van Zwitserland en vooral in Oostenrijk is duidelijk minder gevallen of zelfs helemaal niks. Wel is het overal goed koud geworden.

Avoriaz (F)

Hinterthal am Hochkönig (O)

Inversie

Eerst veel zon

Ik moet er meteen bijzeggen over die lange termijn: het is nog ver weg. Het weer over 7 dagen is niet de meest betrouwbare termijn. Met dat in het achterhoofd moeten we eerder kijken naar de grootschalige ontwikkelingen, zonder te focussen op details als waar de meeste sneeuw valt. Feit is dat we deze week onder de beschermende werking liggen van een langgerekt hogedrukgebied dat van de oceaan helemaal tot aan Rusland reikt. Er is weinig wind en de zwakke decemberzon maakt overuren. Eerst is het nog goed koud met matige tot strenge vorst in de nachten en overdag temperaturen rond of iets onder het vriespunt in de dalen.

Vanaf woensdag wordt het duidelijk zachter maar het zonnige weer houdt aan. In de dalen kan wel op steeds meer plaatsen mist ontstaan die overdag maar moeilijk oplost. Daar blijft het dan ook een stuk kouder, terwijl de temperatuur op de berg juist oploopt. Op 2000 meter is het woensdag en donderdag een graad of 5. We noemen dat ook wel inversie-weer.

Westelijke stroming

In het weekend zien we langzaam dingen veranderen. Het hogedrukgebied breekt in tweeën, de ene helft trekt zich terug naar de oceaan en de andere helft trekt dieper Rusland in. Storingen proberen vanaf zaterdag in dat gat te springen en dat betekent voor de Alpen al iets meer wind en bewolking, maar er blijft een uitloper van hogedruk liggen waardoor er maar weinig neerslag valt.

Toch wordt de druk vanaf de oceaan steeds verder opgevoerd. Het lijkt een kwestie van tijd totdat de weg weer vrij is voor actieve neerslagzones, maar die bereiken de Alpen waarschijnlijk niet voor volgende week maandag. Dan kan het ook meteen goed losgaan, maar dat gaan we de komende dagen in de gaten houden. Het kan goed zijn dat bepaalde delen van de Alpen nog even zonnig blijven, dat hangt helemaal van de aanstroming af (wordt het een weststau, nordstau of südstau?), en of jouw skigebied aan de noord- of zuidkant van de Alpen ligt. Hoe het er precies uit komt rollen zal pas over een paar dagen echt duidelijk zijn. Net als gisteren liggen de Franse en Zwitserse Alpen op dit moment het gunstigste voor die storingen, maar zoals gezegd dat kan morgen toch weer anders zijn.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Anon57102 december 2019 · 08:47

Is de groote onzekerheid de reden wrm er geen 14 dagen voorspelling (in hoeverre we dat kunnen volgen) is op deze moment ?

Op wetterzentrale.de hebben ze het zelfde voor, toeval ?

Yippee2 december 2019 · 09:35

Is de groote onzekerheid de reden wrm er geen 14 dagen voorspelling (in hoeverre we dat kunnen volgen) is op deze moment ?

Op wetterzentrale.de hebben ze het zelfde voor, toeval ?

Anon5710 op 2 dec 2019 08:47

Ik vind die 14-daagse verwachting in ieder geval vrij nutteloos. Het is gewoon te onzeker, en het schept daardoor meestal verkeerde verwachtingen. Misschien als die in een soort pluimvorm wordt weergegeven, dat het dan meer waarde heeft.

Hansvk2 december 2019 · 09:53

Zeker bij niet standvastig weer is een verwachting ver vooruit (meer dan een dag of 5) niet zinvol.

Roelauteur2 december 2019 · 10:20

Zoals gezegd sommige trends kun je wel herleiden zo ver vooruit. Je kunt zien of het wisselvalliger wordt of dat het weer stabiel blijft. Nu is te zien dat het hogedrukgebied dat deze week voor stabiliteit zorgt langzaam in betekenis afneemt, en lagedrukgebieden geven begin volgend week behoorlijk wat druk boven de oceaan. De kans is daardoor best groot dat het volgende week in de Alpen veel wisselvalliger is.

Het heeft alleen geen zin om blind te varen op een sneeuwvlokje dat voor volgende week woensdag wordt ingetekend in Ischgl. Dat is veel te gedetailleerd.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Matthias1232 december 2019 · 10:29

@Roel nu het toch over de pluimen gaat. Is het mogelijk om die bij de weersverwachtingen te kunnen zetten. Al was het maar van de regio met een vast prikpunt op bijv 1500m. Dat je dan bijvoorbeeld de pluim kan zien van Tirol, Karintie, Savoie etc. Dan is voor de leken ook makkelijker te zien wat het weer ongeveer gaat doen, aangezien de verwachtingen hier maar van 1 lijn worden getrokken.

Born to Ride
Roelauteur2 december 2019 · 11:00

@Matthias123 ik snap de vraag maar ik denk dat dit juist voor de doorsnee wintersporter behoorlijk ver gaat. Hier hoort een goede uitleg bij want zo’n pluim verandert ook 4 keer per dag en het is maar van 1 weermodel. Ik laat hem weleens zien in het video weerbericht omdat je er dan wat makkelijker context aan kunt geven. In geschreven tekst is dat lastiger.

Maar voor wie ermee aan de slag wil geef ik graag de link ik gebruik:
https://www.wetterzentrale.de/de/pointmap.php?map=EU&member=…
Klik een punt aan en dan verschijnt de pluimverwachting (ensemble) van het GFS-model. Zie ook: https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/313878/weermodelle…

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Matthias1232 december 2019 · 11:17

@Roel Dankjewel

Born to Ride
Marko22 december 2019 · 13:28

Hier wordt ik vrolijk van! In de kerstweek ga ik hier skien.

Onnem2 december 2019 · 21:52

Het zou wel mooi zijn om een soort centrale pagina te maken voor degenen die meer dan gemiddeld interesse hebben in de weer ontwikkelingen.

Zelf heb ik voor mijn andere passie (windsurfen) een pagina gemaakt met alle linkjes bij elkaar. Die pagina wordt al tijdenlang goed bezocht en niet alleen door mijzelf ;) dus blijkbaar is de behoefte er wel
https://forum.windsurfing.nl/viewtopic.php?f=15&t=13892941…

The older I get, the better I was
Jeffrey.2 december 2019 · 21:54

@Matthias123 ik snap de vraag maar ik denk dat dit juist voor de doorsnee wintersporter behoorlijk ver gaat.

maar wel heel leuk!

ook leuk weerstations waardes bekijken in de omgeving

https://www.weatherlink.com/map/37efc4cf-e9ab-4341-b0f0-7c02…

los gaan op weer modellen kan ook hier: http://www.meteociel.fr/

ik vind deze ook heel gaaf om naar te kijken. https://earth.nullschool.net/

*bericht bewerkt door Jeffrey. op 02 dec 2019 22:01

Seriously snow addicted family!

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.