Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Vignet-plicht in Oostenrijk gewijzigd

Roel op 10 december 2019· 71 reacties

foto: asfinag.at

Vanaf 15 december is er voor bepaalde stukken Autobahn in Oostenrijk geen vignet meer nodig. Het besluit is tot stand gekomen mede onder druk van diverse gemeenten net over de Oostenrijkse grens. Deze hebben in de vakantieperiode wekelijks met een verkeersinfarct te maken als duizenden vakantiegangers op doorreis zijn door Oostenrijk.

Problematiek

Het onderwerp is al maanden een heet hangijzer in de Oostenrijkse politiek. In september schreven we op deze site een artikel over de rijverboden die waren ingesteld in diverse Tiroolse plaatsen die langs populaire routes voor vakantieverkeer liggen. Onder andere delen van Kufstein, Innsbruck en Bregenz kampen in de vakantieperiodes met verkeersoverlast omdat vakantiegangers files proberen te ontwijken of niet bereid zijn een vignet te kopen. Men wijkt dan uit naar secundaire wegen die daar niet geschikt voor zijn. Soms lopen ze dwars door dorpscentra die bij extreme drukte soms urenlang niet meer bereikbaar waren, ook voor hulpdiensten. Om dat tegen te gaan zijn er afgelopen zomer rijverboden ingesteld zodat doorgaand verkeer gedwongen werd op de snelweg te blijven.

Het nieuwe 10-dagen vignet voor 2020 (bron: asfinag.at)

In september kondigde de ÖVP in Tirol aan dat het die maatregel ook in de winter wilde instellen, tot woede van Beieren. En inderdaad, ook deze winter zijn op zaterdagen en zondagen meerdere wegen rond Innsbruck, Kufstein en Reutte afgesloten. Dit gaat in vanaf 21 december 2019 en duurt tot in ieder geval 13 april 2020.

Autobahntrajecten vrijgesteld van tol

Tegelijk heeft de Oostenrijkse Nationalrat echter besloten om vanaf 15 december een aantal korte snelwegtrajecten langs de grens vrij te stellen van tol:

  • Westautobahn A1 (tussen Walserberg en Salzburg-Nord)
  • Inntalautobahn A12 (tussen Kiefersfelden en Kufstein-Süd)
  • Rheintal-Walgau-Autobahn A14 (tussen Lindau en Hohenems)

Vanaf 15 december heb je op deze trajecten dus geen vignet meer nodig.

Bron: Asfinag

Gevolgen voor wintersporters

De vrijstelling betekent goed nieuws voor wintersporters, vooral bij de grensovergangen van Kufstein en Bregenz. Omdat je nu zes kilometer kunt doorrijden tot Kufstein-Zuid rij je voortaan zonder vignet naar Skiwelt Wilder Kaiser - Brixental of Kitzbühel - Kirchberg. Met de maatregel keren we min of meer terug naar de situatie van 2013 toen de weg naar Kufstein-Zuid ook al tolvrij was. Na afschaffing hiervan ontstonden de verkeersproblemen in de omliggende dorpen.

Het tolvrije traject Kiefersfelden - Kufstein-Süd

Hetzelfde geldt voor de stad Bregenz. Je kunt deze winter zonder tol door de Pfändertunnel rijden waarna je gewoon de snelweg kunt blijven volgen tot Hohenems. Hier is eind 2013 een corridor-vignet afgeschaft waarna iedereen, die geen € 9,20 voor een 10-dagen vignet wilde betalen, door de stad Bregenz ging rijden. Vanaf 15 december a.s. kun je dus zonder tol helemaal tot de afslag Hohenems doorrijden, 23 kilometer voorbij de grens. Niet alleen rij je dan gratis door naar Damüls - Mellau, Warth - Schröcken en andere skigebieden in het Bregenzerwald, maar je kunt ook makkelijk doorrijden naar Zwitserland zonder extra een Oostenrijks vignet te kopen.

Het tolvrije traject Lindau - Hohenems

Vignet duurder

Overigens is het Autobahn-vignet voor Oostenrijk wel duurder geworden. Een 10-dagen vignet voor een auto kost sinds 1 december €9,40. Hiervan worden er jaarlijks maar liefst 26 miljoen verkocht! Een jaarvignet kost voortaan €91,10, twee euro meer dan afgelopen jaar. Hiervan worden er ieder jaar ruim 4 miljoen verkocht. De oude 2019-jaarvignetten zijn trouwens nog tot eind januari 2020 geldig.

Digitaal aan te vragen

Sinds twee jaar is het Oostenrijks Autobahn-vignet digitaal te koop. Je hoeft dus niet meer per se een sticker op je voorruit te plakken, maar deze digitalisering is bij het 10-dagen vignet nog geen groot succes. Het vignet is namelijk pas 18 dagen na aankoop geldig. Zoals bij alle online aankopen in Oostenrijk geldt voor aankoop van het digitale vignet namelijk een wettelijke bedenktijd. In het filmpje zie je hoe dit in zijn werk gaat.

Lees ook:

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Roy8310 december 2019 · 07:49

Aan de ene kant verbaas ik me over hoeveel mensen dus blijkbaar €9,- moeten besparen tijdens de wintersport (maar goed, dat kan natuurlijk), aan de andere kant is dit natuurlijk heel slim en simpel opgelost zodat die dorpen minder last hebben…de toeristenbelasting verhoog je dan gewoon en dan heb je alsnog de inkomsten :).

Wannabe Dolomietenkenner...
Melis10 december 2019 · 08:03

Wij pakken vaak een stuk binnendoor bij Oberaudorf net voor Kiefersfelden/Kufstein. Niet vanwege de tol, pakken altijd wel vignet, maar om de files door de grenscontroles te vermijden. Spijtig voor de mensen in de ‘doorrij-dorpen’, maar ik denk dat ik daar niet uniek in ben. Met name op de terugweg.

*bericht bewerkt door Melis op 10 dec 2019 08:03

Jodeldodel10 december 2019 · 08:06

Je kunt het vignet digitaal desnoods een uur van tevoren kopen. Even aangeven dat je ondernemer bent. Daarvoor geldt de bedenktijd niet ;)

lve10 december 2019 · 08:08

Ik heb voor de komende vakantie voor de eerste keer de digitale variant gekocht. Wel handig, maar het voelt een beetje vreemd om niks op de ruit te plakken.

Liefhebber van sneeuw, bergen en extreem weer.
Gerrit10 december 2019 · 08:13

Ook in nam jaarlijks een vignet. Gewoon voor de zekerheid moest ik daar toch op een stukje autostrade zitten dat niet wegenvignet vrij is/was of om één of andere reden van hoofdweg naast snelweg afdwaal.
Maar nu vraag ik mij af of ik dat vignet wel nodig heb nu ze de autostrades vrij van het vignet maken. Ik geraak niet echt wijs uit die wir war van autostrades die nu wel of niet vrij zijn. Dit seizoen gaan we dus naar Leogang (Hinterglemm - Saalbach). Dus hierbij mijn vraag kan ik nog ergens komen aangereden waar ik het vignet nog nodig heb of mag ik zeker zijn dat ik dit voor mijn gehele reisweg totaal niet nodig heb?

Gerrit10 december 2019 · 08:18

Ik zie bv:
Gevolgen voor wintersporters

De vrijstelling betekent goed nieuws voor wintersporters, vooral bij de grensovergangen van Kufstein en Bregenz. Omdat je nu zes kilometer kunt doorrijden tot Kufstein-Zuid rij je voortaan zonder vignet naar SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental of Kitzbühel - Kirchberg

Tekts hierboven zegt dus dat je zonder vignet naar Skiwelt kan rijden maar op het kaartje erboven zie je dan wel volgende:
Maar als je dan op het kaartje erboven ziet zie je toch een heel stuk oranje autostrade (Kufstein) welk wegenvignet plichtig is.

Dus ja ik ben niet echt mee!

Folski10 december 2019 · 08:19

Ik had afgelopen zomer mijn vignet niet zo goed ‘gepland’. We gingen uiteindelijk paar dagen later naar huis.
Toen kon ik op de ochtend zelf in zo’n tabakszaakje een digitaal vignet kopen, welke (volgens de verkoopster en ik heb geen boete gehad) meteen geldig was.

Afgelopen winter voor het eerst naar Italie (Val Gardena) geweest. Wel goed voorbereid dat de benzine in Oostenrijk veel goedkoper is dan in Italie. Dus een tankstation bovenop de Brennerpas gezocht waarvoor je de snelweg moest verlaten, maar niet goed voorbereid dat je dan opnieuw (een gedeelte) tol moet betalen als je de snelweg weer op moet. Werd mijn benzine gemiddeld weer € 0,10 duurder (maar nog altijd stuk goedkoper dan in Italie). Had misschien wel secundaire naar Italie kunnen rijden, maar had daar geen zin in. ‘Verlies’ maar gewoon gepakt.

Shane10 december 2019 · 08:31

Aan de ene kant verbaas ik me over hoeveel mensen dus blijkbaar €9,- moeten besparen tijdens de wintersport (maar goed, dat kan natuurlijk), aan de andere kant is dit natuurlijk heel slim en simpel opgelost zodat die dorpen minder last hebben…de toeristenbelasting verhoog je dan gewoon en dan heb je alsnog de inkomsten :).

Roy83 op 10 dec 2019 07:49

Je vraagt je direct af welk percentage van die krentenkakkers Hollanders betreft, of niet @Roy83 😁?

I can stick uphill ice, on my saucer...
ThomJ10 december 2019 · 08:43

Scheelt ons toch weer 20 euro in januari. Het is niet veel, maar je kan er toch bijna 4 biertjes van kopen :)

DylanLiewerink10 december 2019 · 08:58

Ook in nam jaarlijks een vignet. Gewoon voor de zekerheid moest ik daar toch op een stukje autostrade zitten dat niet wegenvignet vrij is/was of om één of andere reden van hoofdweg naast snelweg afdwaal.
Maar nu vraag ik mij af of ik dat vignet wel nodig heb nu ze de autostrades vrij van het vignet maken. Ik geraak niet echt wijs uit die wir war van autostrades die nu wel of niet vrij zijn. Dit seizoen gaan we dus naar Leogang (Hinterglemm - Saalbach). Dus hierbij mijn vraag kan ik nog ergens komen aangereden waar ik het vignet nog nodig heb of mag ik zeker zijn dat ik dit voor mijn gehele reisweg totaal niet nodig heb?

Gerrit op 10 dec 2019 08:13

Als het goed is, kan je bij Kufstein-Zuid eraf de B173 op. Aangezien je naar Leogang gaat, dan kom je aan de “goede” kant uit en passeer je o.a. St. Johann in Tirol, Fieberbrunn, Hochfilzen en dan Leogang.

Een andere manier is om via Inzell (D) de grens over te gaan bij Unken, Lofer, Saalfelden en dan Leogang. Dat is ook een route waar men graag gebruik van maakt. Afgelopen winter was deze weg helaas gesloten vanwege lawinegewaar (hevige sneeuwval)

Misschien dat er andere zijn met andere ervaringen, dan hoor ik het graag

Gerrit10 december 2019 · 09:05

@DylanLiewerink
tnx, maar dus als het goed is… dus is er nog steeds een mogelijkheid dat je daar ergens terechtkomt waar wel vignet voor nodig is?

Soost10 december 2019 · 09:06

Omdat je nu zes kilometer kunt doorrijden tot Kufstein-Zuid rij je voortaan zonder vignet naar SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental of Kitzbühel - Kirchberg.

Dit klopt natuurlijk niet helemaal want de meeste navigaties sturen je pas van de weg af bij Wörgl-Ost i.p.v. Kufstein Sud als je naar Westendorf/Brixen/Kirchberg gaat. En dan heb je dus wel een vignetplicht!

DylanLiewerink10 december 2019 · 09:13

@DylanLiewerink
tnx, maar dus als het goed is… dus is er nog steeds een mogelijkheid dat je daar ergens terechtkomt waar wel vignet voor nodig is?

Gerrit op 10 dec 2019 09:05

Dat klopt, als je zoals @Soost zegt, bijvoorbeeld je navigatie volgt. Deze stuurt je via de snelste weg en dat betekent dat het niet persé de B173 aangezien je langs SkiWelt (Scheffau/Elmau) rijdt.

Google-Maps stuurt mij bijv wel via Kufstein-Sud (B173 - B178) naar Leogang.

Gerrit10 december 2019 · 09:13

@DylanLiewerink

tnx, maar dus niet helemaal zeker? Is er ook nog een optie dat je dus wel moet betalen? Maar ik neem aan dat je dan al moet verkeerd rijden of zo…
ok vergeet dus bovenstaande commentaar. Had vorige nog niet gezien.

Besluit: sowieso nog steeds vignet aanschaffen voor de zekerheid!

*bericht bewerkt door Gerrit op 10 dec 2019 09:14

jantjeski10 december 2019 · 09:14

Ik koop gewoon een (digitaal) vignet en zet Waze op. :-)

*bericht bewerkt door jantjeski op 10 dec 2019 09:15

Powermage10 december 2019 · 09:19

Ik moet zeggen dat op mn hele ski vakantie ik me niet heel druk maak om die paar euro vignet kosten, echter op de terugweg zijn we vrij vaak binnendoor gereden, gewoonweg omdat Duitsland in er een douane controle staat die de hele boel ophoud en een achterlijke file creëert.

Binnendoor de grens over scheelt dan zo een half uur, en dat maakt dat ik en vele andere daar nog steeds binnendoor zullen steken.

Beter pakken ze die onnodige Duitse pest controle aan.

Roelauteur10 december 2019 · 09:37

Omdat je nu zes kilometer kunt doorrijden tot Kufstein-Zuid rij je voortaan zonder vignet naar SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental of Kitzbühel - Kirchberg.

Dit klopt natuurlijk niet helemaal want de meeste navigaties sturen je pas van de weg af bij Wörgl-Ost i.p.v. Kufstein Sud als je naar Westendorf/Brixen/Kirchberg gaat. En dan heb je dus wel een vignetplicht!

Soost op 10 dec 2019 09:06

Tip: als je per se geen vignet wil kopen niet de navigatie volgen, alleen op het bord Kufstein-Süd letten. Daar staat volgens mij trouwens Skiwelt ook bij aangegeven.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Marcellus10 december 2019 · 09:44

Doorsteken vanwege de drukte? Pestcontroles bij de Duitse grens? Ik heb op de terugweg nog nooit in de file gestaan. Snap er niets van. Zou het komen omdat wij zaterdag voor vertrek altijd nog een dagje gaan skiën? mmm

Ja, sneeuw is koud en glad. Maar het heeft nog andere voordelen ook.
peterpos10 december 2019 · 10:14

Doorsteken vanwege de drukte? Pestcontroles bij de Duitse grens? Ik heb op de terugweg nog nooit in de file gestaan. Snap er niets van. Zou het komen omdat wij zaterdag voor vertrek altijd nog een dagje gaan skiën? mmm

Marcellus op 10 dec 2019 09:44

Het is wel bijzonder dat je nog nooit iets gemerkt hebt van controles. Zowel in de zomer als winter heb je vaak files bij de grensovergangen op de snelweg. Ik vind het trouwens maar onzin die controles, want als je een afslag eerder de snelweg af gaat dan is er niet eens een grenspost en kun je gewoon doorrijden.

En wat betreft dat tientje voor een sticker. Denk dat het voor velen niet om dat bedrag zelf gaat, maar om het gevoel dat je ergens voor moet betalen waar je geen gebruik van maakt. Plus de tijd die je kwijt bent om een sticker te kopen. Dus goede oplossing om die paar stukjes vrij te geven.

Peter Pos
Userd10 december 2019 · 11:01
RFKANGOO10 december 2019 · 11:20

En wat betreft dat tientje voor een sticker. Denk dat het voor velen niet om dat bedrag zelf gaat, maar om het gevoel dat je ergens voor moet betalen waar je geen gebruik van maakt. Plus de tijd die je kwijt bent om een sticker te kopen. Dus goede oplossing om die paar stukjes vrij te geven.

peterpos op 10 dec 2019 10:14

Dus dat. Die paar euro boeit me niet maar betalen voor iets wat ik niet ga gebruiken vind ik een beetje zonde van het geld. Zeker als je vaker per jaar gaat loopt het lekker op.

Übung macht den meister!!!
Piefke10 december 2019 · 12:33

En wat betreft dat tientje voor een sticker. Denk dat het voor velen niet om dat bedrag zelf gaat, maar om het gevoel dat je ergens voor moet betalen waar je geen gebruik van maakt. Plus de tijd die je kwijt bent om een sticker te kopen. Dus goede oplossing om die paar stukjes vrij te geven.

peterpos op 10 dec 2019 10:14

Dus dat. Die paar euro boeit me niet maar betalen voor iets wat ik niet ga gebruiken vind ik een beetje zonde van het geld. Zeker als je vaker per jaar gaat loopt het lekker op.

RFKANGOO op 10 dec 2019 11:20

😵😵 Als je vaker kunt gaan heb je al een luxe leven, nadenken over een paar euro lijkt mij dan onzin🥶

Zijn je knieën je lief, rodel dan altijd zonder skischoenen maar met je snowboots!¡!
jantjeski10 december 2019 · 13:02

En wat betreft dat tientje voor een sticker. Denk dat het voor velen niet om dat bedrag zelf gaat, maar om het gevoel dat je ergens voor moet betalen waar je geen gebruik van maakt. Plus de tijd die je kwijt bent om een sticker te kopen. Dus goede oplossing om die paar stukjes vrij te geven.

peterpos op 10 dec 2019 10:14

Dus dat. Die paar euro boeit me niet maar betalen voor iets wat ik niet ga gebruiken vind ik een beetje zonde van het geld. Zeker als je vaker per jaar gaat loopt het lekker op.

RFKANGOO op 10 dec 2019 11:20

😵😵 Als je vaker kunt gaan heb je al een luxe leven, nadenken over een paar euro lijkt mij dan onzin🥶

Piefke op 10 dec 2019 12:33

Het is niet omdat je ‘veel’ geld hebt dat je niet meer op de uitgaven let… Integendeel, mijn ‘bemiddelde’ vrienden zijn juist de gierigste types! En neen, het zijn geen Nederlanders… ;-)

Melis10 december 2019 · 13:10

Doorsteken vanwege de drukte? Pestcontroles bij de Duitse grens? Ik heb op de terugweg nog nooit in de file gestaan. Snap er niets van. Zou het komen omdat wij zaterdag voor vertrek altijd nog een dagje gaan skiën? mmm

Marcellus op 10 dec 2019 09:44

Heb ook op zaterdagavond een paar keer kwartier in file gestaan bij Kiefersfelden. Valt op zich mee qua tijd maar is gewoon irritant als je net onderweg bent.

Denk dat jij gelukkiger timing hebt dan 😉

bartvwg10 december 2019 · 13:31

En wat betreft dat tientje voor een sticker. Denk dat het voor velen niet om dat bedrag zelf gaat, maar om het gevoel dat je ergens voor moet betalen waar je geen gebruik van maakt. Plus de tijd die je kwijt bent om een sticker te kopen. Dus goede oplossing om die paar stukjes vrij te geven.

peterpos op 10 dec 2019 10:14

Dus dat. Die paar euro boeit me niet maar betalen voor iets wat ik niet ga gebruiken vind ik een beetje zonde van het geld. Zeker als je vaker per jaar gaat loopt het lekker op.

RFKANGOO op 10 dec 2019 11:20

😵😵 Als je vaker kunt gaan heb je al een luxe leven, nadenken over een paar euro lijkt mij dan onzin🥶

Piefke op 10 dec 2019 12:33

Het is niet omdat je ‘veel’ geld hebt dat je niet meer op de uitgaven let… Integendeel, mijn ‘bemiddelde’ vrienden zijn juist de gierigste types! En neen, het zijn geen Nederlanders… ;-)

jantjeski op 10 dec 2019 13:02

Die Duitsers toch hè… :D

michelr10 december 2019 · 15:39

Ik koop altijd een 10 daagse vignet en achteraf heb ik het niet nodig gehad, mede omdat ik met dank aan de tomtom de file ontwijk en binnendoor ga.

Maar die €10,- is niet iets waar ik op ga besparen zeker niet op een bedrag die ik uitgeef voor mijn wintersport, maar goed zo denk ik er over. Begrijp het voor de omliggende dorpen, en leuk voor de mensen die €10,- te veel vinden.

Marcellus10 december 2019 · 15:50

Doorsteken vanwege de drukte? Pestcontroles bij de Duitse grens? Ik heb op de terugweg nog nooit in de file gestaan. Snap er niets van. Zou het komen omdat wij zaterdag voor vertrek altijd nog een dagje gaan skiën? mmm

Marcellus op 10 dec 2019 09:44

Heb ook op zaterdagavond een paar keer kwartier in file gestaan bij Kiefersfelden. Valt op zich mee qua tijd maar is gewoon irritant als je net onderweg bent.

Denk dat jij gelukkiger timing hebt dan 😉

Melis op 10 dec 2019 13:10

Doorsteken vanwege de drukte? Pestcontroles bij de Duitse grens? Ik heb op de terugweg nog nooit in de file gestaan. Snap er niets van. Zou het komen omdat wij zaterdag voor vertrek altijd nog een dagje gaan skiën? mmm

Marcellus op 10 dec 2019 09:44

Heb ook op zaterdagavond een paar keer kwartier in file gestaan bij Kiefersfelden. Valt op zich mee qua tijd maar is gewoon irritant als je net onderweg bent.

Denk dat jij gelukkiger timing hebt dan 😉

Melis op 10 dec 2019 13:10

als je op zaterdag om een uur of 17:30 18:00, na een heerlijk dagje skiën, vertrekt vanuit de Dolomieten of Fiss, dan heb je kennelijk geen controles. Hoorde überhaupt vandaag pas dat die controles bestaan.

Ja, sneeuw is koud en glad. Maar het heeft nog andere voordelen ook.
roberthoogenboom10 december 2019 · 16:50

Nou, net op tijd met die 18 dagen bedenktijd 😉

Vond dit nog wel even interessant mbt de digitale tol (uit de bevestigingsmail):

**Aanwijzing bij aankoop van het digitale vignet:**Bewaar de print van uw bestellingsbevestiging tot het einde van de gebruiksperiode. Het meenemen van de print in het voertuig is niet noodzakelijk!

**Aanwijzing bij de aankoop van de digitale trajecttol:**Bewaar de print van uw bestellingsbevestiging tot het einde van de gebruiksperiode. Het meenemen van de print in het voertuig is voor de passage van de tolstations vereist.

Iemand ervaring met dat laatste als je de print NIET bij je hebt?

*bericht bewerkt door roberthoogenboom op 10 dec 2019 16:52

Powermage10 december 2019 · 17:03

Nou, net op tijd met die 18 dagen bedenktijd 😉

Vond dit nog wel even interessant mbt de digitale tol (uit de bevestigingsmail):

**Aanwijzing bij aankoop van het digitale vignet:**Bewaar de print van uw bestellingsbevestiging tot het einde van de gebruiksperiode. Het meenemen van de print in het voertuig is niet noodzakelijk!

**Aanwijzing bij de aankoop van de digitale trajecttol:**Bewaar de print van uw bestellingsbevestiging tot het einde van de gebruiksperiode. Het meenemen van de print in het voertuig is voor de passage van de tolstations vereist.

Iemand ervaring met dat laatste als je de print NIET bij je hebt?

roberthoogenboom op 10 dec 2019 16:50

Ik heb alleen ervaring met dat laatste met de tol voor de brenner route, die kan je online kopen en kan je gewoon een geautomatiseerd poortje door zonder print-out van mijn aankoop.

GeJe10 december 2019 · 17:46

We geven duizenden euro’s uit voor een weekje skiën. En dan nog zijn er mensen die geen vignet kopen! Dat snap ik niet hoor!

Plaats een reactie