Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Uitslag skitest 2019-2020: freeride

Arjen op 11 december 2019· 2 reacties


De Nederlandse Ski Vereniging verzorgt al sinds jaar en dag de nationale skitest piste & off-piste. De resultaten ervan stellen wij gratis beschikbaar met als doel jou zo goed mogelijk te helpen bij het zoeken naar de juiste ski voor jouw vaardigheden en voorkeuren. In dit blog geven we je de testbevindingen van de freerideski’s. Deze werden getest in het Italiaanse Passo Tonale in Val di Sole, onderdeel van Skirama Dolomiti. Zoek je liever aan de hand van een filtersysteem naar jouw favoriete ski? Bekijk dan ons materiaalplatform.

Altijd in ontwikkeling

Freeride is nog altijd in ontwikkeling. Dat zie je niet alleen aan het aantal off-pisteskiërs in de skigebieden en het feit dat vrijwel ieder merk tegenwoordig een serieuze freeridelijn in de collectie heeft, maar ook aan het feit dat er binnen die freeridelijnen steeds meer diversificatie plaatsvindt. De ene freerideski is de andere dus niet en dat komt weer terug in de kwaliteit, maar nog veel meer in de doelgroep van de ski.
Alle ski’s in deze categorie scoren bij onze testers een voldoende. Positief natuurlijk, want dat betekent simpelweg dat er geen matige freerideski’s worden gefabriceerd. Het grote verschil zit dan ook in de details, die gevoelsmatig groter zijn dan andere jaren. Sommige modellen spreken een zeer brede doelgroep aan en presteren over de hele linie goed, terwijl andere modellen net even wat extra’s hebben en daardoor meer gewaardeerd zullen worden door een meer specifieke doelgroep.

Old school & new school

Skiërs die zich aangesproken voelen door de ski’s in deze categorie zijn technisch goede skiërs, die veel buiten de piste skiën. Hierdoor hadden de deelnemende merken een breed pallet om uit te kiezen voor hetgeen ze wilden opsturen als testski. Dit jaar viel voornamelijk het verschil op tussen de meer klassieke freerideski’s en de new school freerideski’s. Modellen als de Armada Declivity X en de Black Crows Atris willen meer dan alleen grote bochten in de poeder maken. Verder werd duidelijk dat deze off-pistelatten nóg allrounder worden. Modellen als de Blizzard Rustler 11, de Elan Ripstick Black Edition en de Salomon QST 106 voelen zich eigenlijk overal wel thuis en presteren in iedere sneeuwsoort goed.

Testomstandigheden

April is een uitstekende periode om freerideski’s te testen. De kans is namelijk groot dat je te maken krijgt met allerlei sneeuwcondities en weersomstandigheden. Dat is wellicht niet ideaal vanuit vakantieperspectief, maar wel vanuit het perspectief van de professionele skitester. Ook dit seizoen was het prijs. De temperatuur ging in korte tijd van +15℃ naar -5℃ en er kwam extreem veel sneeuw naar beneden. De ene dag liepen we in onze zwemshorts over het terras in het dorp, de andere dag konden we nog maar net het dak van onze bus ontwaren. Gelukkig hoefden we – die dag – geen voertuigen uit te graven want al ons testmateriaal stond klaar in de skikelder van hotel La Torretta om stevig aan de tand te worden gevoeld. Ons speelterrein was de Italiaanse off-piste van Passo Tonale in Val di Sole, onderdeel van Skirama Dolomiti, waar we het rijk nagenoeg voor ons alleen hadden. De prachtige afdaling vanaf de top van de Presenagletsjer werd dan ook meerdere malen herhaald: de ideale testrun!

Testresultaten

Het testteam van de nationale skitest off-piste 2019/2020 bestond uit Roel van der Laan, Timo Hermeler, Annelot Bartels, Jurgen Saurens en Arjen de Graaf (testcoördinator). Hieronder hun oordeel over de ski’s.


Armada Declivity X
// € 749,95

Testlengte: 1,92 m //
Breedte: 139-115-130 mm //
Radius: 24,5 m

De Armada Declivity X is een heerlijke new school freerideski. Het is er een die je uitdaagt, je uitnodigt om jezelf te pushen en overal doorheen knalt. ‘Knalbak’ is de omschrijving die tester Roel aan deze ski meegeeft. De Declivity X voelt zich prettiger in lange bochten dan in korte bochten, maar is ondanks z’n forse lengte (en breedte) toch makkelijk te beïnvloeden. Stop je hier meer energie in, dan krijg je het zeker ook terug. Fijne ski voor freeriders die nieuwe dingen willen doen.


Atomic Bent Chetler 100
// € 499,95

Testlengte: 1,88 m //
Breedte: 130-100-121 mm //
Radius: 21 m

De Bent Chetler 100 is een zeer lichte ski die vrij kort aanvoelt. Hij houdt meer van korte bochten dan het skiën van lange bochten. Het is een zeer vergevingsgezinde ski die je niet te hard op z’n staart moet trappen. Op wat hogere snelheid wordt hij namelijk onrustig. In de diepere poeder komt hij wat float te kort, maar bij een klein laagje verse sneeuw is het een fijne speelse ski. Ideaal voor de wat lichtere skiër die begint met freeriden.


Black Crows Atris
// € 689,95

Testlengte: 1,90 m //
Breedte: 140-108-126 mm //
Radius: 20 m

Alle testers waren behoorlijk enthousiast over de Atris van Black Crows. Tester Roel werd bijna poëtisch: “Dit is echt een ski met een ziel.” Meer concreet: de Atris is een goede new school freerideski waar je echt alle kanten mee op kunt. Hij voelt zich thuis in ieder terrein, is speels, daagt je uit en geeft je gewoon een hele leuke dag op de berg. Voeg eraan toe dat de demping goed is, het een stabiele en spoorvaste lat is met een hoog plafond en je hebt een van de betere ski’s van deze categorie te pakken.


Blizzard Rustler 11
// € 649,95

Testlengte: 1,88 m //
Breedte: 143-114-123 mm //
Radius: 21 m

De Blizzard Rustler 11 is een echte allemansvriend. De ski heeft een goede float en geeft veel vertrouwen. Stop je meer energie in de ski, dan krijg je er ook meer uit. Dankzij de rocker achterin is de Rustler 11 ook makkelijk te sturen. Hij heeft wel een voorkeur voor lange bochten. Je kunt ‘m speels skiën, maar als het terrein erom vraagt dan ramt de Rustler 11 er ook net zo makkelijk keihard doorheen. Testster Annelot noemde deze ski “de verrassing van de dag”. En terecht, want zowel beginners als experts zullen een topdag op deze freerider beleven, in alle sneeuwsoorten.


Dynastar Legend 106
// € 829,95

Testlengte: 1,88 m //
Breedte: 139-106-123 mm //
Radius: 17 m

De Dynastar Legend 106 doet zijn naam eer aan. Deze binnen de freeridewereld legendarische ski is al jaren onveranderd. De ski is degelijk: je weet wat je eraan hebt. De demping is goed en hij geeft veel vertrouwen. In iedere sneeuwsoort voelt deze klassieke freerideski hetzelfde aan. Tester Roel: “Echt een ski die ik in de grote lijnen boven Chamonix zou skiën.” In de tail is de ski lekker stijf. De Dynastar Legend 106 is misschien een wat weinig innovatieve ski, maar de formule staat nog steeds als een huis.


Elan Ripstick Black Edition
// € 649,95

Testlengte: 1,88 m //
Breedte: 140-106-122 m //
Radius: 20,4 m

De Elan Ripstick Black Edition is een degelijke en levendige ski. De demping is zeer goed en hij is makkelijk te skiën, zowel op de piste als daarbuiten. Dat maakt de Ripstick Black Edition eigenlijk meer een allmountainski dan een pure freerideski. Hierdoor mist hij wat float buiten de piste. Daar staat tegenover dat de kantenwissel dan weer heel prettig is. Dit is een echte ‘one-ski quiver’ die zeer allround te skiën is. Een hele fijne ski voor lichtgevorderde freeriders die door willen groeien.


Head Kore 105
// € 799,99

Testlengte: 1,89 m //
Breedte: 135-105-125 mm //
Radius: 17,8 m

De Head Kore 105 straalt kwaliteit uit. Het is een goede, traditionele freerideski. Je kunt er mooie, ritmische bochten mee skiën en hij draait lekker licht. Dit gaat gelukkig niet ten koste van de stabiliteit; hij geeft je veel vertrouwen. Hoewel de ski een hele brede doelgroep heeft, is het toch wel handig om wat technische bagage te hebben. Wanneer je namelijk achteropkomt is de kans groot dat de Kore 105 er toch even met je vandoor gaat. Tester Annelot noemde de Head Kore 105 “een lekkere alleskunner”.


Kästle FX 106 HP
// € 849,99

Testlengte: 1,84 m //
Breedte: 137-106-125 mm //
Radius: 20,4 m

Ben je een wat zwaardere skiër met behoorlijk wat techniek die echt behoorlijk hard wil knallen? Dan is de Kästle FX 106 misschien wel de ski voor jou. Dit is niet bepaald de meest toegankelijke freerideski, maar daar ligt ook direct z’n charme. Je moet ‘m met behoorlijk wat power skiën en het is ook zeker geen lat voor beginnende freeriders. De FX 106 voelt zich het meest op z’n gemak in wat zachtere sneeuw, bij wat hardere sneeuw wordt hij behoorlijk dominant. Een echte ‘werkski’ voor de techneut!


Nordica Enforcer 104
// € 669,95

Testlengte: 1,91 m //
Breedte: 135-104-124 mm //
Radius: 19,5 m

De Nordica Enforcer 104 moet je echt met kracht skiën. Het is namelijk een freerideski die zich het meest op z’n gemak voelt wanneer er ‘grote lijnen’ mee geskied worden. Dat betekent dat hij zich comfortabeler voelt in lange bochten dan in korte bochten. De demping is prima en hij geeft veel vertrouwen. Dankzij de dikke rocker voelt de ‘big mountain’-ski veel minder lang aan dan hij daadwerkelijk is. Neem wel een flinke dosis techniek mee (en het liefst ook behoorlijk wat beenspieren en ervaring).


Rossignol Soul 7
// € 649,95

Testlengte: 1,88 m //
Breedte: 136-106-126 mm //
Radius: 17 m

De Rossignol Soul 7 is misschien wel de meest pure poederski uit deze categorie. In zachte en diepe sneeuw is de Soul 7 moeiteloos te skiën. Hij is licht, simpel te beïnvloeden en draait heel erg makkelijk. Dat komt niet in de laatste plaats door de dikke rocker in de tip. Op wat hardere sneeuw merk je dat de demping wat tekortschiet. De float in de zachte sneeuw is echter fenomenaal. En dat is waarvoor je deze ski gewoon moet gebruiken: voor diepe, vers gevallen sneeuw.


Salomon QST 106
// € 649,95

Testlengte: 1,88 m //
Breedte: 140-106-126 mm //
Radius: 20 m

De Salomon QST 106 is echt zo’n typische ‘one-ski quiver’ waarmee je in alle condities uit de voeten kan. In de poeder draait de ski zeer makkelijk, zeker door z’n taillering en brede Schauffel. Hij is speels, heeft een goede float en is behoorlijk stabiel. Is het dan alleen maar positiviteit voor de Salomon QST 106? “In de wat hardere sneeuw moet je wat meer je best doen”, aldus tester Timo. Daarnaast is er ook een duidelijk plafond merkbaar voor de QST 106, maar dat maakt ‘m niet minder allround voor de vakantieskiër.


Völkl 100Eight
// € 749,95

Testlengte: 1,81 m //
Breedte: 141-108-124 mm //
Radius: 22 m

Tester Jürgen gaf de Völkl 100Eight de omschrijving ‘off-piste racer’ mee. Dat zegt veel over deze ski. De 100Eight presteert het beste op hoge snelheid. Hierbij is hij goed stabiel en dankzij z’n stijfheid ligt hij spoorvast in de lange bochten. Korte bochten en wat speelser skiën vindt deze zeer brede racelat wat minder prettig. De Völkl 100Eight doet het beter in gesneden dan in gedrifte bochten. Om het maximale uit deze ski te halen, is het prettig wanneer je wat gewicht en kracht meeneemt.

De nationale skitest off-piste wordt mogelijk gemaakt door:


a.s.r. verzekeringen
Skirama Dolomiti
J.Lindeberg
Giro
Komperdell
Outdoor XL
Hestra

Arjen
is geboren met de kaarten van skigebieden in de wieg en heeft ze bijna allemaal bezocht. Zijn grote passie is freeriden.
sneeuwkabouter11 december 2019 · 10:55

@Edo

Mooie test, prima korte en bondige omschrijvingen, maar…

Ik zie van hele veel merken niet het breedste model. Zijn die ook getest en vergeleken?
Waarom zou je de breedste variant van het ene merk, met een smallere variant van het andere merk testen?

Is dit weer een geval: "De merken mochten 1 ski opsturen?"

Als prijzen, breedtes en stijfheden zo uiteenlopen, lijkt het alsof je automerken vraagt 'een vijfzitter voor families op reis' op te sturen, waarbij je een s klasse, een vijf serie, een focus en een Espace krijgt.

Waanzin.

*bericht bewerkt door sneeuwkabouter op 11 dec 2019 11:09

indesneeuw11 december 2019 · 11:30

Voor Atomic lijkt de Backland 107 logischer.

Plaats een reactie