Na de stortregen sneeuw voor oosten van Oostenrijk

Roel op 04 januari 2015· 25 reacties

Regen tot op grote hoogte in Plagne Montalbert (F)
Regen tot op grote hoogte in Plagne Montalbert (F)

Ai dat deed even pijn aan de ogen vanmorgen. Het regende gisteravond namelijk niet alleen water maar ook twittermeldingen bij mij van mensen die soms in de stortregen zaten. “Wanneer gaat de regen over in sneeuw?”, was de nijpende vraag. Wel dat gebeurt vandaag hoofdzakelijk in Oostenrijk nog, de rest zal het de komende dagen moeten doen met de sneeuw die er nu ligt.

Verschillen nemen toe, Frankrijk weinig sneeuw meer
Het verschil tussen het witte noorden en het groene zuiden (Italië) was al gigantisch, de opkomende nordstau van vanmiddag gaat de komende 24 uur voor nog meer grote verschillen zorgen in de Alpen. In de oostelijke helft van Oostenrijk gaat nog een flink pak sneeuw vallen tot in de dalen, terwijl een hogedrukgebied in de Westalpen voor drogere condities en langzaam wat zon zorgt.

In Frankrijk zullen ze er dus uit moeten komen met het pak dat sinds gisteren hoofdzakelijk op grote hoogte erbij is gevallen. Voor Val Thorens geen probleem, voor lager gelegen plaatsen als Plagne Montalbert (foto bovenaan) helaas wel. Vanuit Plagne Soleil en Les Gets kwamen andere meldingen binnen van regenschade die nu helaas niet meer gecompenseerd wordt door sneeuwval in de koudere lucht die erachter zit.

Val Thorens (F) lag hoog genoeg
Val Thorens (F) lag hoog genoeg

Oosten van Oostenrijk alleen maar betere condities
Inmiddels is het in de Alpen wat afgekoeld en na een tijdelijke droge fase begint het vanmiddag in Oostenrijk stilaan weer intensiever te sneeuwen onder invloed van een opkomende nordstau. Ook daar was veel regenschade maar dit wordt vandaag goedgemaakt in de oostelijke gebieden. Vooral in het Salzburgerland, de Steiermark, Ober- en Niederösterreich begint het tot in de dalen intensief te sneeuwen. Tot en met morgen valt daar zo’n 40cm bij. In Filzmoos (foto) is het nu al begonnen.

Nu al dikke vlokken in Filzmoos (O)
Nu al dikke vlokken in Filzmoos (O)

Tel daarbij op dat diezelfde oostelijke gebieden gisteren een duidelijk lagere sneeuwgrens hadden. Met andere woorden, hier verbeteren de condities alleen maar terwijl ze naar het westen toe beneden 1500 meter duidelijk verslechterd zijn. Niet alleen in Frankrijk, ook in Zwitserland, Vorarlberg en het westen van Tirol. Hieronder een beeld uit Sankt Anton am Arlberg via Sneeuwhoogte+ waar ik vandaag weinig extra sneeuw meer verwacht.

Regenschade in Sankt Anton am Arlberg (O), via Sneeuwhoogte+
Regenschade in Sankt Anton am Arlberg (O), via Sneeuwhoogte+

Vanuit het westen zonnig
Dit heeft te maken met een hogedrukgebied dat vanuit het westen komt opzetten en in de Westalpen de sneeuwval onderdrukt. In Oostenrijk zorgt het echter voor een noordelijke stroming met vochtige lucht die een laatste keer tegen de oostelijke Noordalpen uitsneeuwt.

Morgenmiddag neemt ook hier de neerslag af en krijgen we in het hele Alpengebied een paar prachtige dagen. Relatief zacht is het wel maar de zon maakt denk ik veel goed. Laten we in ieder geval hopen dat de pisteurs de afdalingen weer in goede conditie krijgen.

Weekend weer regen en sneeuw
Pas vanaf vrijdag proberen oceaanstoringen zich weer met het Alpenweer te bemoeien, de sneeuwkansen nemen in het weekend weer toe in zowel Frankrijk, Zwitserland als Oostenrijk. Hou er wel nog steeds rekening mee dat er in de dalen af en toe regen tussen kan zitten. In deze westcirculatie wordt de koele lucht steeds weer afgewisseld met zachter weer.

Sauerland
Aan de goede kant van de storing gisteren zat trouwens ook het Sauerland. Daar viel nog zo’n 5 centimeter erbij. Bij temperaturen rond het vriespunt is het daar deze week heel aardig wintersportweer.

Winterberg, Sauerland
Winterberg, Sauerland

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Balen van die regen… had toch echt op wat sneeuw gehoopt in PDS, ziet er nu niet heel best uit.
2 weeks to go, we blijven duimen…

Voor de Dolomieten niks dan zon zo te zien…gelukkig geen regen. Maar had toch liever nog wat extra sneeuw gehad voordat we vrijdag die kant op gaan.

@Sjoerd87, inderdaad. Italië blijft droog en zonnig. Zonder kunstsneeuw hadden ze hier een groot probleem deze winter…

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel enig idee hoe het eruit ziet rond 16 januari in flaine? Zal er nog sneeuw gaan vallen denk je? Sixt is alweer groen aan het worden door regenval op de cam beelden te zien…

Helaas voor Lenk (ch) geen sneeuw, maar de hele nacht regen. De webcams spreken voor zich. Natte condities. We hadden gehoopt op inval van koelere lucht toen de neerslag er nog hing, maar helaas. Wij zouden vanochtend vertrekken richting Zwitserland maar hebben besloten thuis te blijven. Gelukkig zitten we niet aan een boeking vast zoals veel mensen!

Lenk - Simmental

Hier in de regio Lungau sneeuwt het al sinds gisteravond 18:00 uur. Er is op dit moment circa 15cm bijgevallen en de verwachting laat zien dat het tot morgenochtend sneeuwt.

null

-Michiel-

@Roel Komende zaterdag verruilen wij het mooie Limburg voor een weekje Zugspitz Arena. Enig idee wat we die week kunnen verwachten? Hopelijk zowel op de bergen als in het dal regenvrij?

BoyV

@JayTanita , volgens mij zitten we in flaine nog wel goed door de hoge ligging van het dorp. Ben alleen bang dat we het met een deel van het grand massif moeten doen en dat een mooie piste als de cascades niet open zal zijn. Maar er is nog van alles mogelijk in bijna twee weken tijd.

Weet iemand hoe het in Gerlos is? Wij gaan er vrijdag heen.

Over krap twee weken mogen wij. Twijfelen tussen PdS, La Plagne of toch maar Oostenrijk, maar waar? Wat zullen we doen?

Update uit Konigsleiten 1620m afgelopen nacht veel regen gehad ± 15 mm hier en daar werd het zelfs groen… Vanochtend vroeg overgegaan in sneeuw. Gehele dag lichte sneeuwval, op de top veel wind.
Nu vanaf 16.00 wat steviger/zware sneeuwval.

Jakkes, over twee weken gaan we naar Les Sybelles en ik hoop echt dat er nog een laag sneeuw bij valt. Op dit moment is er al een deel van de pistes gesloten en ik moet er niet aan denken dat dat nog minder wordt…

Update uit La Toussuiere!!
Prachtige dag gehad…wel idd wat regen en sneeuw gehad.
Ligt gelukkig genoeg voor de komende dag en gaan we van de zon maar genieten.Flinke temp.verschillen vandaag…zie foto. @roel groetjes!!

Wij zitten in kirchberg, vandaag in brixen wezen skien. Pistes waren echt prima in het hele gebied. In kirchberg kitzbuhel waren vanmorgen liften en verbindingspistes dicht vanweg waarschijnlijk de hoeveelheid wind . Daarom maar voor brixen gekozen waar we wel het hele gebied door konden. Gisteravond heel veel regen gevallen in het dal, maar vanmorgen was het weer wat wit… Hele dag door sneeuwbuien gehad tot in het dal.! En vanaf maandag dinsdag gaan we mooi weer krijgen! Wij hebben er zin in!

Hoe zit het met Italië?

Als ik de voorspelde temp zie voor het Zillertal (Gerlos - Mayerhofen ) beloofd het niets goed. Nulgradengrens op 2700 m ! + 11 gr C in Mayerhofen op do 8 jan. Vanaf 10 jan héél veel regen dus dat wordt volledige dooi. Denk dat er heel wat pistes gesloten worden.
@ Roel : diverse sites geven deze Weststroming aan dus ik veronderstel dat de hitte vrij zeker is ?

Luc

au au dat doet pijn. met 2 weken richting PDS. had gehoopt dat de kou zou blijven hangen na vorige week en we nog een goede dump zouden krijgen. niks is minder waar, helaas een hoop waterschade. uiteraard kan er nog een hoop gebeuren maar moet wel schot in de zaak komen nu.

"respect the mountains"

@Johannes, Weinig nieuws onder de zon, zie vorige reactie. Italië is droog en zonnig.
@buske328 de avondberekeningen beloven inderdaad heel onstabiel (herfst)weer komend weekend. Sneeuw die overgaat in veel regen en daarna misschien weer wat sneeuw. Ik wil het nog niet zo rampzalig schetsen als jij want er kan op die termijn nog best wat veranderen, maar goed is anders.
@Onno, ik zou komend weekend beslissen. Niet nu doen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel ja ziet er triest uit met de sneeuw daar. Hoop stiekem op een kleine dump voor volgend weekend…

Vandaag in mayrhofen perfect kunnen skiën. Wat lichte sneeuw gehad. Zicht was meestal goed soms wat minder. In het dal ook lichte sneeuw maar niks noemenswaardig blijven liggen.

Mocht je naar mayrhofen gaan zou ik me geen zorgen maken. De condities zijn erg goed boven.
Ik kan me niet voorstellen dat het in bijv gerlos of koenigsleiten slechter is, op de dalafdalingen na misschien.

Hier is bijna alles open, op enkele zwarte pistes na. Op bijvoorbeeld de harakiri zie je het gras er nog doorheen komen.

Toch apart. Ik lees hierboven dat er in koenigsleiten veel wind was. Hier in mayrhofen, in hetzelfde zillertal was het bijna windstil…

@-Michiel- Ja Lungau lijkt aan de goede kant te zitten!

Wat betreft Italie, tja Wat er niet ligt kan ook niet wegdooien/regenen. nieuw beetje hoop rond de 10e (te verweg) maar met die WC een onzeker sneeuwgrens :( nee hetis niet best!

null

Zoals @Roel melde zonder kunstsneeuw (en die staan inmiddels alweer te brullen hadden ze een groot probleem gehad!

null

Seriously snow addicted family!

vorige week in les trois vallee ,lagen ze al zwaar de pistes , val tho en courchevel goed ,les menuires ook goed ,meribel vond ik veel minder ,rap stenen door ijs harde pistes ,hopelijk sneeuwt het rap daar

Update konigsleiten vandaag totaal 15cm (10cm vanavond) verse sneeuw, skien was matig veel wind skiliften waren gesloten, en sneeuw was hard en ijzig.

Volgens ORF.at, de Oostenrijkse weerdienst temp voor zaterdag Innsbrück +12 gr C, Gerlos +8 gr C, de Lente komt eraan denk ik…

Luc
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie