Dit weekend een nieuw regen- en sneeuwgevecht

Roel op 05 januari 2015· 28 reacties

Obertauern (O) ligt er zeer winters bij
Obertauern (O) ligt er zeer winters bij

Na het dikke pak sneeuw in de West- en Noordalpen is de herfstmachine weer op gang gekomen. Dit weekend ging regen zich met het Alpenweer bemoeien en komend weekend dreigt dat weer te gebeuren. “Regen of sneeuw op mijn bestemming?”, ook dan wordt het een veelgehoorde vraag. De gelukkigste dit weekend was het Salzburgerland en alle gebieden ten oosten daarvan.

Veel sneeuw
Afgelopen weekend was al een regelrechte thriller, met hogerop een dik pak sneeuw maar in de hele westelijke Alpenhelft in de dalen behoorlijk wat regenschade. De oostelijke helft van Oostenrijk was de duidelijke winnaar. Daar viel de regen in een korter tijdsbestek, en oost van de Kitzbüheler Alpen viel gisteren nog eens 20 tot 40cm ‘koude’ sneeuw. Prima condities daar, al is het offpiste oppassen door de stormachtige wind die er heeft gestaan.

[Dienten](/dorpen/dienten) am Hochkönig (O) zat ook in de sneeuw
Dienten am Hochkönig (O) zat ook in de sneeuw

Veel zon
Door de tijdelijke regenval denk ik dat ook nu veel mensen met een lager verwachtingspatroon naar de Alpen zijn afgereisd, maar dat ze enthousiast terugkeren. Vanaf nu is het genieten van de zon! Een hogedrukgebied verjaagt de laatste sneeuwwolken boven Oostenrijk en in een groot deel van de Alpen schijnt deze week de zon en het is niet te zacht maar ook zeker niet te koud.

Vrijdag keert spanning terug
Pas vrijdag staat de volgende thriller op het programma. Het begint 's nachts met sneeuw vanaf 800-1000 meter die zich vanuit Frankrijk over de hele Franse, Zwitserse en Oostenrijkse Alpen uitbreidt. Deze eerste storing trekt waarschijnlijk vrij snel door waardoor het vrijdag overdag alweer kan opklaren.

Maar dan… 's Avonds bereikt een actief warmtefront de Alpen. Daarop zit opnieuw veel en langdurig regen. Waarschijnlijk begint dit eerst als sneeuw tot in de dalen maar er zit een grote poel zachte lucht achter die onherroepelijk de regen erin brengt tot op zo’n 2000m hoogte. De meeste neerslag lijkt bestemd voor Zwitserland en Oostenrijk. In Frankrijk is vermoedelijk minder maar dit houden we scherp in de gaten.

Het hooggelegen Avoriaz (F) heeft het minst te vrezen
Het hooggelegen Avoriaz (F) heeft het minst te vrezen

Wachten op de sneeuw
Daarna is het wachten op het koufront waarachter weer sneeuw kan gaan vallen. Dat passeert waarschijnlijk in de nacht naar zondag of zondag overdag. GFS is iets eerder dan het Europese model. Zondag zou het dan weer goed moeten komen, met verse sneeuw tot in het Sauerland. Opnieuw lijkt Oostenrijk hier de meeste aanspraak op te maken.

Aan dit scenario zal vast nog wel wat gesleuteld worden de komende dagen, maar dit is het verhaal in grote lijnen. Goed nieuws voor de hoge skigebieden waar alle neerslag als sneeuw omlaag komt, en toch weer wat bange momenten voor de gebieden lager dan 1500m. Voor de Zuidalpen en dan vooral Italië wordt het eentonig. Daar schijnt de zon en hoeven we voorlopig geen sneeuw te verwachten.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Wij gaan a.s zaterdag naar Gerlos, @ Roel, heeft het zin om daar om te gaan boeken omdat Gerlos op 1200 meter ligt en wij geen zin hebben en een natte bende in het dorp? Bedankt alvast voor je reactie!

@Roel

Komende week zitten we in Saalbach. hoe zie jij de condities daar de aankomende week en dan met name zaterdag? Papsneeuw?

@saschavanveen1 en @Jeroen1965, de modellen voorzien voor zaterdag net zo’n natte bende als afgelopen zaterdag, maar zondag ligt er mogelijk een mooie laag tot in het dal. Meer dan dat kun je op basis van de modellen vandaag niet zeggen maar ik zou dus nog niet wanhopen. Heeft geen zin.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel Ik zie voor Sulden am Ortler toch bijna 20cm staan, maar dat is zuidalpen. Pikken die gewoon noch een beetje sneeuw mee van Oostenrijk?

Update vanuit Konigsleiten /Gerlos. Vannacht 5 cm sneeuw gevallen. Nu droog en licht bewolkt. Temperatuur -6 in het dorp, op de top nog wel wat wind. In dal z.g.a windstil.
sneeuw kwaliteit redelijk.

hey Roel, wij hebben voor komend weekend een uitstapje richting Feldberg geboekt. Enig idee of er daar tegen het weekend ook wat sneeuw kan bijkomen?

14 januari richting Kirchberg, ben benieuwd hoe de pistes er dan bij liggen.

@gerard222, er kan wat overwaaien vanuit het noorden maar zo’n hoeveelheid verwacht ikzelf niet, inderdaad omdat het echt Zuidalpen is.
@allen, ik kan niet iedereen individueel van antwoord voorzien voor zijn/haar bestemming. Ik probeer wel regio’s en landen te noemen wat je kunt vertalen naar jouw gebied. Daarbij richt ik me vooral op de Alpenlanden en indien nodig Sauerland. Check verder ook het weerberekening op onze gebiedspagina’s.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Op vr 09 jan naar Gerlos. Zal proberen hier dagelijks mijn verslagje vanuit Gerlos te plaatsen voor de geïnteresseerden.

Luc

@Roel wat zijn de te verwachte condities in het Aosta dal? Het is nog ver maar wij gaan in februari. De echte winter lijkt nog ver weg maar wat kunnen we normaliter verwachten?

Pff, wat een thriller… Volgende week zaterdag vertrekken we naar Les Sybelles en heb hier op de site al een dramatisch verhaal gehoord over stenen op de pistes etc.
Hopelijk komt er echt komend weekend nog een mooie laag bij! Heel erg hard duimen dus.

Zijn er nog live verslagen vanuit Les Sybelles? Ben erg benieuwd hoe de pistes er nu bijliggen, nu de grote massa van de kerstvakantie er niet meer is.

De thriller van de afgelopen kerst heeft een waardige opvolger in de sneeuwsequel… :(

my subculture can kick your subcultures ass anytime 24/7

null

Dienten vandaag :)

Dienten Die Alte schule

De 06Z is wel cool GFS paralel voor de Italie gangers wel ver buiten de betrouwbare termijn maar je moet toch wat verder is er niets of nauwelijks te zien :(. Ook in deze run lijkt de Jet stream aan het einde van de run (weer onbetrouwbaar) een zuidelijkere koers te kiezen dat zou mooi uitkomen voor meerdere doeleinden ;)

Seriously snow addicted family!

Quote @Morris bij Wepowder er is hoop, dansen maar

"En de rest van de Alpen? Komt het in de Franse zuidalpen en de zuidalpen nog goed? In een aantal runs wordt gehind op sneeuw in het zuiden vanaf de 15e/16e januari, maar dat is allemaal nog erg onzeker. Een sneeuwdansje kan geen kwaad zou ik zeggen ;). "

Seriously snow addicted family!

Geert76 en de rest: dit is toch niet te doen voor Roel?
Zelf ff checken is niets verkeerd aan (wetter.at?)…bovendien is hij toch duidelijk met zijn verhaal?
Of moet Roel per vierkante kilometer een verwachting schetsen? Kom op mensen, hou daar nu eens mee op.
De verantwoordelijkheid ligt bij je zelf indien je besluit om te gaan of niet, de beste man heeft geen glazen bol.

Op bergfex.nl kun je per gebied kijken wat de situatie is. Zo krijgt Roel meer rust om een algeheel beeld van de Alpen te vertellen :)

Dag roel! Bedankt weer voor je bericht! Zit er na het komende weekend meer nattigheid en grijs in de lucht? Of komt er nog zo’n mooie zonnige week aan?

Vorige reactie ging met name over de franse alpen!

Hier in Sankt Anton supermooie off piste dag gehad ! Je moet wel hoog blijven ;-)

and the thriller goes on! waar zijn die winters in godsnaam gebleven??? dansen dansen en nog is dansen

"respect the mountains"

@bobje Eindelijk een klein lichtpuntje vanuit St Anton. Reizen morgen af naar het normaal zo sneeuwrijke gebied, maar ben wat angstig voor de omstandigheden. Boven welke hoogte is het te doen? Alleen bij valluga en schindlergrat of andere plekken ook nog?

Als je offpiste bedoelt dan is vellen meenemen een must en neem een gids want het lawinegvaar is groot en die jongens weten nog genoeg te vinden . Zodra je onder de 1800 mtr komt is het een stuk minder maar de sneeuwkanonnen draaien op volle toeren .

In mayrhofen zijn de condities perfect. Ik zou me echt geen zorgen maken voor komend in het zillertal… En al zeker niet omboeken omdat het misschien in het dal regent. Boven op de berg is het gegarandeerd goed…

Damn 17 dislikes bij @Geert76 haha

Gang is alles

@Jesper niet zo vreemd als je het bericht van Roel ziet dat echt net daarvoor geplaatst was

''Powder to the people''

@Amonives haha ja klopt

Gang is alles

Wat een kutwinter. Draait precies maar op halve kracht.
Heb liever in heel het gebied goede sneeuw. Ga niet voor niets midden in de winter :p #bruineplekken :(

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie