Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Live vanuit Zillertal 3000

Henri op 09 december 2019· 10 reacties

Het Rastkogel deelgebied van Zillertal 3000

Het mooie weer dat Roel ons had beloofd werd de afgelopen dagen realiteit. Ik kon het dan ook niet laten om toch even de latten onder te binden. Na twee mooie skidagen in Schlick 2000 in het Stubaital en Hochzillertal - Hochfügen op donderdag en vrijdag, stond afgelopen zondag het skigebied van Zillertal 3000 bij Mayrhofen op de planning.

Boemeltreintje

Om er zeker van te zijn dat ik de dag goed kon gaan benutten, ging om 5.50 uur mijn wekker al af. Na een veel te korte nacht, een bijna fatale klik op de snooze-knop en een snel ontbijt grabbelde ik snel mijn skispullen bij elkaar. Omdat de frequentie van het openbaar vervoer iets lager ligt op zondag, duurde het wat langer om vanuit Innsbruck naar het Zillertal te geraken en moest ik dus wat eerder vertrekken. Vanuit Innsbruck tot Jenbach, het startpunt van de Zillertalbahn, is het ongeveer een kwartier met een snelle verbinding, maar vanaf Jenbach heb je nog een klein uur nodig om met het boemeltreintje in Mayrhofen aan te komen. (Een snellere treinverbinding door het Zillertal is trouwens in de maak)

Een perfecte eerste afdaling van de dag (de rode 25 bij de Penken Express)

Boven 1700 meter genoeg sneeuw

Om kwart voor negen stapte ik uiteindelijk de befaamde Penkenbahn in. Eenmaal boven kwam ik snel tot dezelfde conclusie als bij mijn vorige twee skidagen in Schlick 2000 en Hochzillertal: boven de pak 'm beet 1700 meter ligt er op dit moment, vooral in de schaduwdelen van het gebied, genoeg sneeuw. Dit zag je terug in de hoeveelheid pistes die open is. Ongeveer tweederde van de pistes was open; een prima aanbod voor begin december!

Overzicht van de deelgebieden die ik bezocht in Zillertal 3000

Een tour door het gebied

Mijn tocht van gisteren bracht me langs alle deelgebieden van het hoofdskigebied. Na een paar afdalingen bij het in december erg schaduwrijke Horberg-deelgebied zocht ik de Rastkogel bij Vorderlanersbach op. Af en toe kwam ik wat knollige pistes en oneffenheden in de pistepreparatie tegen, maar over het algemeen lagen de geopende pistes er voor het begin van het seizoen erg goed bij. Geen ijsplaten, maar een perfecte mix van kunst- en natuursneeuw.

Met de 150er Tux pendelbaan naar het Rastkogel-deelgebied

De meeste pistes lagen er erg goed bij, zoals hier de blauwe 67 op de Rastkogel bij de Wanglspitz stoeltjeslift

Ook bij de Lämmerbichl stoeltjeslift op de Rastkogel waren de pistes erg goed

Uitzicht vanaf de Eggalm op de Rastkogel

Niet alleen maar positief

Een wissel naar het Eggalm-deelgebied boven het dorpje Lanersbach zet iedereen weer met beide benen op de grond. Tot de Lattenalm en de Eggalm-Nord stoeltjesliften is het allemaal tip top in orde. De geopende pistes lagen er allemaal erg strak bij. Daaronder (onder de 1700 meter) is het sneeuwdek wel erg dun en met name op de zuidhellingen zelfs helemaal niet aanwezig. De blauwe 77 naar het dalstation van de Rastkogelbahn slingert door een vrijwel groen landschap. Er is absoluut geen reden tot paniek, maar het is wel de realiteit. Laten we hopen dat de verwachte sneeuw goed uitpakt, zodat het er overal weer mooi winters uitziet.

De blauwe 77 van Eggalm naar de Rastkogelbahn

Terwijl er aan de schaduwkant nog genoeg sneeuw blijft liggen in Lanersbach (1300m), zijn de zonhellingen inmiddels weer groen

Door de redelijk hoge temperaturen gisteren kreeg je een beetje een voorjaarski-gevoel

Het contrast tussen groen en wit geeft wel mooie plaatjes

Rust vs drukker

Het volgende deelgebied dat ik bezocht was de kant van Finkenberg. Hier was naast de Hasenmulde sleeplift alleen de gondel en de bijbehorende rode piste 48 geopend. Het was al wat later op de dag, maar de piste lag er nog fantastisch bij. Aan de randen was er af en toe zelfs nog een versgeprepareerd spoor te vinden, om twee uur 's middags!

Vrijwel helemaal alleen in het deelgebied van Finkenberg

De rode 48

Wat me opviel toen ik van Finkenberg naar de Horberg skiede, was dat het nog steeds relatief druk was rondom de Horberg. Waar de Rastkogel en vooral de Eggalm en Finkenberg bijna leeg waren, moest je op de Horberg soms een paar stoeltjes wachten. Natuurlijk geen ramp, maar ik vond het vrij opvallend dat ook in het voorseizoen veel mensen in deze hoek blijven hangen.

Möslbahn

Als laatste wilde ik nog een kijkje nemen bij de Möslbahn. Deze in de zomer van 2018 nieuw gebouwde gondel beschikt over een zwarte piste die mooi steil door het bos slingert. Een waardevolle toevoeging wat mij betreft. Niet alleen voor de skigasten uit Mösl, maar ook voor de gevorderde skiër die nu over een extra uitdagende piste beschikt.

Het laatste gedeelte van de zwarte 16 bij de Möslbahn

Harakiri

Op de terugweg naar de Penkenbahn kwam ik nog langs de beruchte Harakiri-piste. Deze was nog niet open omdat het gras op veel plaatsen er nog doorheen komt, maar de sneeuwkanonnen werden hier gedurende de dag door werknemers van het skigebied klaargemaakt voor hun inzet.

De sneeuwkanonnen bij de Harakiri staan helemaal klaar

Met de Penkenbahn weer terug naar Mayrhofen

Geweldige dag

Al met al was het een geweldige skidag met geweldige pistecondities. Zoals gezegd heeft een hogergelegen skigebied als Zillertal 3000 in Oostenrijk niets te vrezen. Vanuit een groen Innsbruck keek ik de afgelopen dagen skeptisch naar de webcambeelden van meerdere Tiroolse skigebieden, maar de afgelopen skidagen hebben bewezen dat het in de hogergelegen gebieden wel goedkomt. Nu maar hopen dat ook de lagergelegen gebieden in Oostenrijk goed kunnen profiteren van de aankomende week. Zij hebben deze sneeuwval hard nodig.

Henri
weet alles van nieuwe skigebieden, liften en projecten.

Plaats een reactie

bartvwg9 december 2019 · 07:05

Mooi verslagje, ben over 3 weken in hetzelfde gebied en 't ziet er goed uit. :)

Shane9 december 2019 · 08:37

Dat ziet er uit als een superdag!

I can stick uphill ice, on my saucer...
Wessel9 december 2019 · 11:40

Bedankt voor je update, komend weekend zelf ook maar is de conditie’s checken. Dit vergoot de voorpret in ieder geval lekker!

Mickey-19 december 2019 · 12:06

Heerlijk om te lezen in de voorpret! Dank je!

RemcoM9 december 2019 · 16:20

Nummer 16 stond vorig jaar nog in de boeken als een rode piste, is dat veranderd ?

Henriauteur9 december 2019 · 16:49

Inderdaad @remcomels!

RemcoM9 december 2019 · 16:56

Ik vond hem al vrij pittig, kennelijk meer mensen met die mening :-)

Tiny-M9 december 2019 · 23:22

Mooi verslag hoor, ziet er goed uit. Moet mayrhofen ook nog maar eens in de winter aandoen.

Ferdinand10 december 2019 · 06:36

Mooi verslagje!
Als je op de laatste foto naar de overkant van het dal kijkt zie je het deelgebiedje Ahorn.
Die hoort er ook nog bij…

fijne adv. site hè, dat wintersport.nl?
Henriauteur10 december 2019 · 08:57

Ja klopt! Ahorn vind ik ook een erg leuk gebiedje! :)
Helaas was het nog niet open afgelopen weekend (pas vanaf 14.12)

*bericht bewerkt door Henri op 10 dec 2019 08:57

Plaats een reactie