Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Wakker worden in een witte wereld

Roel op 10 december 2019· 31 reacties

Verse sneeuw in Alpbach (O)

Het is vandaag lekker wakker worden! In de Franse Alpen is lokaal een halve meter sneeuw gevallen, maar ook Oostenrijk is wit. Het is een gevolg van een van de vele storingen die deze week van west naar oost over de Alpen trekken, met het zwaartepunt voor de westalpen. De grootste dump staat nog steeds voor vrijdag en zaterdag op de kaart, daarna wordt het een heel stuk zachter.

Frankrijk droomcondities

De timing voor de Franse Alpen is vandaag perfect. Tot gisteravond sneeuwde het nog flink en nu zijn de opklaringen gearriveerd. Onder andere in Les Arcs belooft het een prachtige dag te worden. Hoe wisselvallig het weer dus ook is, als de weerfronten op het juiste moment overtrekken kun je een heerlijke week hebben. Anders kan natuurlijk ook, dat het 's nachts opklaart en je overdag in de sneeuwval zit. Daar moet je dus geluk mee hebben.

Les Arcs (F)

Problemen met de opening

De verse sneeuw is vooral voor Oostenrijk een zegen. De wat hogere skigebieden tegen de alpenhoofdkam waren al voorzien maar het noorden van Tirol en het Salzburgerland kan de sneeuw goed gebruiken. Iedere centimeter en iedere graad vorst is op dit moment meegenomen, bijvoorbeeld voor de Zugspitz Arena. Dat is zo’n skigebied met problemen. De Grubigstein in Lermoos heeft zijn opening al twee keer uitgesteld. In plaats van 6 december gaat het skigebied pas 20 december open, dus vlak voor de Kerst. De Ehrwalder Alm gaat ook de 19e open door een gebrek aan sneeuw en kou tot nu toe.

Vanochtend sneeuwt het in Lermoos (O)

Afwisseling van koude en zachte lucht

Gelukkig kan er vandaag, vannacht en ook donderdag kunstsneeuw gespoten worden want dan zitten we tijdelijk in koudere lucht. Telkens na de passage van een koufront zijn de condities goed, maar een westelijke stroming betekent helaas dat er soms ook zachtere lucht binnenstroomt. Dit ge-jojo geeft deze week regelmatig sneeuw bij een wisselende sneeuwgrens en tussendoor mooie momenten. Check de verwachting bij het skigebied wanneer jouw skigebied sneeuw of opklaringen kan verwachten. De zuidalpen zullen wat vaker zon hebben dan bijvoorbeeld Frankrijk.

Spannend weekend

Alle ogen zijn nu gericht op het weekend. Donderdag verschijnt er een stormdepressie boven Engeland die langzaam via Nederland naar Denemarken trekt. Donderdagavond begint het in de Franse Alpen flink te sneeuwen waarbij er achtereenvolgens zachtere, koelere en weer zachtere lucht binnenstroomt. Dit geeft t/m zaterdag aanhoudend zware sneeuwval in de hele westalpen. De sneeuwgrens zwabbert tussen pakweg 1200 en 1800 meter. Daarboven valt op sommige plaatsen meer dan 1 meter. Hetzelfde geldt voor het westen van Zwitserland en in iets mindere mate voor het Oostenrijkse Vorarlberg, dat na de 20-30 centimeter vanochtend nog bijna een halve meter kan verwachten. Italië krijgt slechts een beetje sneeuw. Tot zover niks nieuws onder de zon.

De spanning zit hem in de Oostenrijkse noordalpen waaronder een groot deel van Tirol en het Salzburgerland. De kans is nog steeds aanwezig dat Oostenrijk zaterdag een staartje meepakt van het sneeuwgeweld en dat de temperatuur pas zondag echt oploopt. Zowel het Europese model als het model van de Duitse weerdienst biedt daarvoor perspectief maar het moet precies goedvallen. Zowel qua neerslagintensiteit als temperatuurverloop! De zachte lucht mag niet te snel instromen en het liefst houdt de wind zich koest. Hieronder de hoopvolle neerslagkaart voor zaterdagochtend van het Europese model:

Warmer

Voor de minder bedeelde skigebieden is dit de strohalm waar ze zich aan vast kunnen houden want de verzachting komt daarna onherroepelijk. Alle modellen zijn het erover eens dat er volgende week een bel warme lucht over Europa uitstroomt en het een heel stuk zachter en ook zonniger wordt. Als het deze week dus niet flink gaat sneeuwen, dan zal het buiten de betrouwbare termijn, net voor de Kerst moeten gebeuren.

Ook sneeuw voor het Sauerland

Tot slot nog even het Sauerland. Daar viel gisteren al wat lichte sneeuw en vandaag is het nog koud genoeg voor de sneeuwkanonnen. Er zit echter meer natuursneeuw aan te komen. Morgenmiddag valt er al wat sneeuw, maar vrijdag kan er een laag van 10 tot 20 centimeter vallen. Het is jammer dat het niet iets kouder is, want er kan vooral in de dorpen af en toe regen tussenzitten. Tussendoor is koud genoeg om kunstsneeuw te spuiten. Net als in de Alpen zullen ze hier het maximale uit moeten proberen te halen, want volgende week wordt het een heel stuk zachter.

Winterberg (D)

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Anon571010 december 2019 · 09:43

Alle modellen zijn het erover eens dat er volgende week een bel warme lucht over Europa uitstroomt en het een heel stuk zachter en ook zonniger wordt.

Vooral dat laatste hoor ik toch zo graag :D

*bericht bewerkt door Anon5710 op 10 dec 2019 09:45

bartvwg10 december 2019 · 09:50

Buiten dat rare snowmakersspul (zie laatste foto hierboven) draait er geen enkel kanon in Winterberg. Niet koud genoeg denk ik.
Landgraaf of Winterberg volgende dinsdag/woensdag, that’s the question. ;)

Tiny-M10 december 2019 · 10:06

Ziet er goed uit in Les Arcs! Zaterdag a.s. wel risico op sneeuwkettingen. Het is nog vrij rustig, dus hopelijk geen drama’s :)

Joris197310 december 2019 · 10:11

Nomaal zijn de Franse Alpen mijn skibestemming. Dit jaar voor Oostenrijk gekozen en gelukkig dat het Monafon geworden is.

Roelauteur10 december 2019 · 10:29

Buiten dat rare snowmakersspul (zie laatste foto hierboven) draait er geen enkel kanon in Winterberg. Niet koud genoeg denk ik.
Landgraaf of Winterberg volgende dinsdag/woensdag, that’s the question. ;)

bartvwg op 10 dec 2019 09:50

Je hebt gelijk, vanmorgen draaiden ze wel even. Het is koud genoeg maar de lucht is te vochtig. De Kahler Asten meldt 96% luchtvochtigheid.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Filip10 december 2019 · 10:38

Wij vertrekken morgen met de camper voor 10 dagen.
Als ik het allemaal goed bekijk lijken de Dolomieten momenteel de beste optie qua sneeuw- en weercondities ?

Jeffrey.10 december 2019 · 11:51

De Diedamskopf heeft lekker wat mee gekregen wit tot in het dal https://nl.bergfex.com/diedamskopf/webcams/c551/

Seriously snow addicted family!
KeesDeKoning10 december 2019 · 11:54

@Roel Inderdaad mooie plaatjes ook in de dalen in Oostenrijk :) Wel vraag ik mij af hoe droog de lucht verwacht te zijn vanaf 15 december. Aangezien de temperaturen dan redelijk hoog zijn vraag ik me af wat dit met de sneeuwkwaliteit en het dek gaat doen van 15-20 december. Zou je kennisbijdrage hier zeer op prijs stellen!

nmep10 december 2019 · 12:13

Checkte net de webcam van Morzine en zag dit:

Is dat nou een tornado, Roel!?

Rogieradmin10 december 2019 · 12:26

Volgens mij heet dat een ijspegel ;-)

Click. Click. Peace
Roelauteur10 december 2019 · 12:55

@Roel Inderdaad mooie plaatjes ook in de dalen in Oostenrijk :) Wel vraag ik mij af hoe droog de lucht verwacht te zijn vanaf 15 december. Aangezien de temperaturen dan redelijk hoog zijn vraag ik me af wat dit met de sneeuwkwaliteit en het dek gaat doen van 15-20 december. Zou je kennisbijdrage hier zeer op prijs stellen!

KeesDeKoning op 10 dec 2019 11:54

Behoorlijk droog en in combinatie met de zwakke zon in december zal de sneeuw nauwelijks achteruit gaan, vooral op noordhellingen. Op zuidhellingen gaat het wel wat sneller.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
kosdl10 december 2019 · 13:07

Droomcondities! Verse poeder, lekker koud met e zonnetje! En geen volk op de piste als offpiste.
Seizoen 2020 is goed begonnen. @menuires

*bericht bewerkt door kosdl op 10 dec 2019 13:07

Veenhoorn10 december 2019 · 13:21

Misschien hier off-topic en onder de categorie “domme vragen”, maar ik werd getriggerd door de webcam afbeelding (met tornado annex ijspegel).
Ik bekeek de webcam “Front de Neige” in Les Gets. Deze was tot voor kort ook redelijk groen. Nu is hij (gelukkig) wit.
Wat me opviel is dat deze niet strak geprepareerd is maar is aan gereden. Wat is het verschil cq waarom zo?

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.
Veenhoorn10 december 2019 · 13:22

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.
Veenhoorn10 december 2019 · 13:22

dubbel

*bericht bewerkt door Veenhoorn op 10 dec 2019 13:23

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.
Rogieradmin10 december 2019 · 13:27

Men rijdt dit aan om de sneeuw te laten zetten. Zodat deze niet meer weg kan waaien. Deze strijken ze nog niet glad om meerdere redenen, welke ik mij heb laten vertellen door pistenbully chauffeurs.

  • Het gaat sneller
  • Ze stoppen minder energie in de sneeuw (minder warmte / minder dooi)
  • Slijt materiaal minder

En er is geen enkele reden om de pistes al strak te trekken want dat moeten ze toch nog doen voordat het gebied open gaat en na de sneeuwval / sneeuwkanonnen. Die mooie ribbeltjes is echt alleen voor ons plezier, en dit prepareren is puur om de sneeuw te conserveren!

Click. Click. Peace
Veenhoorn10 december 2019 · 13:28

Logisch

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.
Roy8310 december 2019 · 13:54

Toch ff een dubbelcheck: zo slecht is het in Salzburgerland toch helemaal niet? Overal ligt zat sneeuw boven de middenstations en het is deze week nog prima koud voor de kanonnen. Dat gecombineerd met het voorspelde zonnetje zorgt dat ik veel zin heb om lekker te skiën in die regio volgende week.

Of ben ik echt te optimistisch? Een wit dorp interesseert me weinig…

Wannabe Dolomietenkenner...
Rogieradmin10 december 2019 · 13:57

Logisch

Veenhoorn op 10 dec 2019 13:28

En als toevoeging, deze manier van aanrijden skiet echt heel vervelend ;-)

Click. Click. Peace
Phoolie10 december 2019 · 14:05

@Rogier, in het kader van nog meer domme vragen: Hoeveel uren moeten sneeuwkanonnen aanstaan, voordat een piste opengesteld kan worden voor wintersporters? Om een paar voorbeelden te geven: de dalafdaling naar Zell am Ziller of de pistes in het dorp Ellmau zijn nog niet geschikt om overheen te skiën. Hoeveel werk hebben de sneeuwkanonnen nog nodig om dit klusje te klaren?

Rogieradmin10 december 2019 · 14:11

@Phoolie Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. Dit hangt namelijk van een aantal factoren af:

  • ondergrond piste (voor rotsen heb je meer sneeuw nodig dan voor gras)
  • hoeveelheid sneeuwkanonnen.
  • kou en luchtvochtigheid (hoe beter de condities hoe meer er gespoten kan worden) en ook hoe lang het koud blijft.
  • mogelijke watertoevoer, soms kunnen kanonnen niet harder/meer spuiten vanwege watertoevoer

Dit is dus per gebied verschillend. Omdat de laatste jaren de koude-periodes steeds korter worden, investeren gebieden steeds meer in veel kanonnen. Zodat er korte tijd heel erg veel besneeuwd kan worden. Ik ken persoonlijk de pistes en de gebieden van Zell am Zimmer niet goed genoeg om hier een antwoord op te geven, maar bij optimale omstandigheden kan er heel wat gedaan worden in 24-48 uur… Als het allemaal ‘net aan’ is dan duurt het ook heel veel langer…

Click. Click. Peace
Wauswaus10 december 2019 · 14:57

Ik heb jullie hulp nodig! Zaterdag ga ik op wintersport, achter nog niets geboekt omdat ik zo lang mogelijk wilde wachten om zo de beste condities op te zoeken.
Ik twijfel tussen tussen dolomieten (Val Gardena) en de Franse Alpen (Tignes) .
Ik neig naar Frankrijk want veel sneeuw gehad en hoger dus minder last van de hogere temperaturen. Echter zie ik dat de wind daar aardig toe gaat nemen. Wordt dit een probleem?
Tignes heeft nog aardig wat gesloten pistes terwijl Val Gardena bijna alles open heeft. Lastig lastig…

Wat zouden jullie doen en waarom?

bartvwg10 december 2019 · 15:01

Wat zouden jullie doen en waarom?

Wauswaus op 10 dec 2019 14:57

Italië.
Voor de zon, sneeuw ligt er voldoende.

Anon571010 december 2019 · 15:16

Italië.
Voor de zon, sneeuw ligt er voldoende.

bartvwg op 10 dec 2019 15:01

Volledig met akkoord.

Pieter23097610 december 2019 · 16:51

Ik heb jullie hulp nodig! Zaterdag ga ik op wintersport, achter nog niets geboekt omdat ik zo lang mogelijk wilde wachten om zo de beste condities op te zoeken.
Ik twijfel tussen tussen dolomieten (Val Gardena) en de Franse Alpen (Tignes) .
Ik neig naar Frankrijk want veel sneeuw gehad en hoger dus minder last van de hogere temperaturen. Echter zie ik dat de wind daar aardig toe gaat nemen. Wordt dit een probleem?
Tignes heeft nog aardig wat gesloten pistes terwijl Val Gardena bijna alles open heeft. Lastig lastig…

Wat zouden jullie doen en waarom?

Wauswaus op 10 dec 2019 14:57

Les trois vallee, ook veel pistes open

FréDB10 december 2019 · 19:40

In skigebieden Karinthië nog weinig sneeuw in dalen

nils310 december 2019 · 21:01

Ik heb jullie hulp nodig! Zaterdag ga ik op wintersport, achter nog niets geboekt omdat ik zo lang mogelijk wilde wachten om zo de beste condities op te zoeken.
Ik twijfel tussen tussen dolomieten (Val Gardena) en de Franse Alpen (Tignes) .
Ik neig naar Frankrijk want veel sneeuw gehad en hoger dus minder last van de hogere temperaturen. Echter zie ik dat de wind daar aardig toe gaat nemen. Wordt dit een probleem?
Tignes heeft nog aardig wat gesloten pistes terwijl Val Gardena bijna alles open heeft. Lastig lastig…

Wat zouden jullie doen en waarom?

Wauswaus op 10 dec 2019 14:57

Houd je van verse sneeuw/ offpiste dure en slechte koffie? France!
Houd je van strakke pistes lekkere en goedkope koffie? Italia!

Jaco10 december 2019 · 21:35

Tignes heeft bijna alles open. Alleen deels dicht vanwege wind/lawine gevaar. Laatste deel brevieres opent normaal gesproken dit weekend. Afgelopen twee jaar in dezelfde week geweest. Wat ik mee zou wegen is dat ze een bak sneeuw aangeven vrijdag/zaterdag dat kan nog wel is lastig zijn met de aankomst.

Wauswaus10 december 2019 · 21:49

Bedankt voor de reacties.
Als in Tignes nu al liften dicht zijn vanwege wind gaat het er volgende week niet beter op worden met de wind zoals nu aangegeven in de weer grafieken voor Tignes op deze site. Het lawine gevaar zal er ook niet minder op worden met de naderende sneeuwval.
De heenreis door zware sneeuwval zal ik ook zeker mee moeten laten wegen. De weegschaal neigt nu meer naar Italië.

*bericht bewerkt door Wauswaus op 10 dec 2019 21:50

Esthersa10 december 2019 · 22:45

Dit weekend opent Avoriaz officieel met Rock the Snow. Als ik de voorspellingen moet geloven zal er niet veel geskied kunnen worden door veel sneeuw en harde wind. Dat wordt duimen. Donderdag maar op tijd vertrekken voordat de hevige sneeuwval start!

Plaats een reactie