Veel lawinefilmpjes geven veel mensen een ‘dit gebeurt mij niet gevoel’. Freeriders die op topsnelheid extreme wanden afsuizen, dat dat mis kan gaan is voor veel mensen duidelijk. Maar vergis je niet. Het is niet alleen in de diepste poeder of in de steilste wanden waar mensen in lawines komen. Juist niet. Het merendeel van de dodelijke lawineslachtoffers zijn mensen gewone wintersporters die lekker van een mooie off-piste afdaling of toerskitocht genieten. Vorige week viel er in dode in Auron, in een beroemde off-piste afdaling tussen twee stoeltjesliften. Vorig jaar kwam een zestien jarig jongen om op een hobbeltje naast de pistes in Serre Chevalier. Ik kan wel honderden voorbeelden noemen van ‘gewone’ mensen die in lawines terecht zijn gekomen. Kijk bovenstaande filmpje, hierin is goed te zien dat hellingen echt niet heel steil of heftig hoeven te zijn voor gevaarlijk lawines. Dit is een bekende off-piste afdaling in La Norma Indrukwekkende beelden. Bron.

Off-piste? Doe dat alleen met gedegen kennis en voldoende ervaring.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Vorige week donderdag in Solden, vlak naast de piste…

null

en de dag erna in Obergurgl, een plak van zo’n 100 meter breed over een blauw pad heen. Erg heftig…

null

@Robnolten Bedankt voor deze foto’s.
Buiten een spannende seizeonstart helpt het weer van afgelopen weken zeker niet mee voor een veilig sneeuwdek. De condities zijn overal extreem gespannen. Off-piste is momenteel op veel plaatsen zeer gevaarlijk.
Kijk voor zeer indrukwekkende foto’s hier, één toerskiër overleden: http://www.data-avalanche.org/listAvalanche/1420223226553…

En ten tijden van schrijven: http://www.ledauphine.com/savoie/2015/01/05/avalanche-a-sain… Lawine met gewonden in Sainte-Foy-Tarentaise

Click. Click. Peace

Groot gelijk Rogier, maar volgens mij zag deze skiër wat alarmtekens over het hoofd om zo maar of piste te gaan (wind > triebschnee). Zeker gezien de hoek van de helling zat dit er dik in. Misschien waande de skiër zich veilig juist omdat het een bekende afdaling is?

Ik ben begonnen me in te lezen over het ontstaan van lawines omdat ik meer off-piste wil gaan doen en volgens mij was dit er eentje uit het boekje? Correct me if I’m wrong maar zo voelt het…

Powder, powder everywhere!

@Thijs10 zeker. Maar achteraf oordelen is altijd heel eenvoudig. En onderschatten in de trant van dit had ik herkent is heel gevaarlijk…

Click. Click. Peace

@Rogier,hoe groot schat jij de helligshoek op dit filmpje in. Lijkt mij idd ook beduidend onder de 30 graden…

@Rogier je kunt het maar niet vaak het genoeg herhalen! gevaar zit in een klein hoekje!
weet waar je mee bezig bent en denk niet Ojoh dat doet ik wel even. het kan je duur komen te staan.

daarnaast ook er nuttig om te blijven vermelden dat het sneeuwdek (voor zover je van een sneeuwdek mag spreken op veel plaatsen) zeer onstabiel en grillig is.

"respect the mountains"

@Rogier
Is wel duidelijk met dit filmpje dat er niet veel nodig is.
Volgens mij wist de skier wel wat hij deed en lokte de lawine uit om te tonen dat het nooit veraf ligt.

@Ilsef Volgens mij is aan alles te zien dat deze wintersporter niet echt wist wat hij deed…

Click. Click. Peace

Ik blijf toch altijd de ski routes een lastig iets vinden.
Ze worden gecontroleerd (zijn immers ook vaak zat gesloten), maar onduidelijk blijft het me toch of ze aan (ongeveer) dezelfde eisen qua lawine gevaar moeten voldoen als een reguliere piste.

En ergens blijft het natuurlijk tegenstrijdig aangezien deze routes aanmoedigen dat hordes mensen zonder drie eenheid de diepe sneeuw in gaan.

@rogier Dat ben ik ook zeer met je eens. En je moet altijd waken voor onderschatting. Was meer benieuwd of je mijn opmerkingen over de sneeuw deelde. In de praktijk is het altijd anders dan vanuit je luie bureaustoel oordelen, maar dit viel mij erg op.

En wat @henkie zegt ben ik ook met hem eens. Eigenlijk zouden ze die skiroutes toch gewoon moeten verbieden of preparen waar mogelijk? Waarom zoveel mensen het idee geven dat ze veilig zijn buiten de piste? Want ik denk dat er veel mensen zijn die het verschil tussen een skiroute en een off-piste helling snel vergeten of denken ‘als het op die ski-route kon, dan kan het hier net buiten de piste ook wel’… met alle gevolgen van dien.

Powder, powder everywhere!

Erg leerzaam filmpje, gek om vanuit dit oogpunt zo’n verschuiving van sneeuw te zien.

en ook pro’s maken wel eens grote fouten zoals in dit bericht van eerder deze avond blijkt:
http://nos.nl/artikel/2011882-amerikaanse-ski-talenten-gedoo…

Born to Ride

Tja droevig, maar dat zijn natuurlijk niet de pro’s die veel off-piste komen.

Wie nooit valt zal niet weten waar z´n grens ligt.

@Thijs10 Je ziet in ieder geval heel duidelijk de ophopingen van sneeuw. Dan moet je altijd extreem voorzichtig worden. @SebF Voor mij is het geen schatten meer, want ik ken deze helling. De helling tikt regelmatig net over de 30°. Hiermee dus wel de standaard ‘gevaarlijke’ helling. Maar in zachte sneeuw voelt 30° niet steil aan…

Click. Click. Peace

@Ilsef per se een lawine uitlokken? lijkt me niet echt handig om er dan in te gaan skiën, gezien lawines vrij dodelijk zijn. Dat doet niemand voor zijn lol lijkt mij :)

Ik blijf wel op de piste. heb wel wat theorie gehad over de gevaren en theorie achter lawines, maar heb zeker niet genoeg inzicht daarin.

Heftig filmpje, skiër heeft ook mazzel dat hij er boven blijft. Volgens mij skiet hij de verkeerde kant op nadat de lawine begonnen is?

Ik hoorde gister op de radio nog dat 2 semi-profs omgekomen zijn in Solden door een lawine

@RobNolten

Rob, was dat blauwe pad in Obergurgl open / vrijgegeven op dat moment?

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen

@Rogier en andere ervaren forumleden

De foto’s van Rob, en ik herinner me ook meerdere topics de afgelopen jaren, laten zien dat lawines ook vaak in de directe nabijheid van pistes plaatsvinden. Ik meen zelfs dat vorig jaar een vader in Ischgl voor de ogen van zijn zoon(s) op een piste werd meegesleurd en bedolven. Jij zegt zelf ook vaker dat iedere meter naast de piste off-piste is. Als ik me dan in de directe omgeving zou bevinden zou ik niet hulpeloos willen staan toekijken maar zeker ook geen onbezonnen dingen doen. Is het dan raar om als niet tour skiër toch altijd een lawinesonde in je rugzak mee te nemen? En is een lawinetraining dan noodzakelijk of worden helpende ‘prikkers’ (weet het even niet anders te noemen) altijd gewaardeerd?

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen

Ik ben inderdaad ook wel benieuwd naar de veiligheid van de skiroutes, in hoeverre dit vergelijkbaar is met op de piste. Weet iemand hier meer over?

@Henkie

Ik snap best dat je dit zegt maar een ski-route is wel gemarkeerd en gecontroleerd. Skigebieden zullen hier toch niet meer risico mee nemen dan pistes? Overigens zie je op ski routes inderdaad vaak mensen die daar niets te zoeken hebben. De vraag is of een deel van hen zich überhaupt realiseert dat ze zich op een ski-route bevinden ondanks de afwijkende markering. Niet iedereen verdiept zich immers in regels, kaarten etc.

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen

@ChantalK Zie ook hier https://www.wintersport.nl/wiki/skiroutes @Peter30 Goed sonderen is lastig. Maar een keer een cursus doen in een skigebied, veel gebieden bieden dit zelfs gratis aan! Vraag ernaar in je skigebied. Maar meestal worden er skileraren en gidsen ingezet. Echter als jij er toevallig als eerste bij staat zou een sonde niet slecht zijn. Ik heb zelf ook altijd een lawinepieps en sonde mee, zelfs als ik alleen op de piste blijf.

Click. Click. Peace

Helaas meerdere slachtoffers te betreuren deze week.

http://vorarlberg.orf.at/news/stories/2687869/

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen

@Rogier
Wordt er bij jullie nog een bericht gewijd aan het tragische ongeval wat met 2 leden van het Amerikaanse Skit team is voorgevallen in Solden gister?
Zo zie je maar al kun je nog zo goed skien… no excuse!!!

@Wagea0 Nee dit tragische ongeval, daar is op internet al genoeg over geschreven. Verder is het verstandig om duidelijk te stellen dat dit alpine-skiërs waren, en niet per definitie doorgewinterde freeriders. Skikwaliteiten hebben niets te maken met gevaar op lawines. Verder is het opmerkelijk dat deze mannen geen lawinemateriaal bij zich hadden. (Zou dit komen door inbounds en outbounds reguliering die er in Amerika is?)

Click. Click. Peace

@Peter30

Yup, was gewoon open. 't Was alleen niet druk, dus ik heb zo’n flauw vermoeden dat er uiteindelijk niemand geraakt is.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie