Op avontuur in Klein Tibet

Arjen op 19 december 2019· 14 reacties

Off-piste genieten in het zicht van Livigno

Het stoplicht aan de voet van de Munt la Schera staat nog op rood. Nog heel even en we mogen de krappe tunnel met maar één rijbaan in die ons van het Zwitserse Graubünden naar Italië zal brengen. Het is typerend voor wat we aan de andere kant van de berg zullen aantreffen: een geïsoleerd dal, zeker geen massatoerisme en al helemaal geen toeristen die hier toevallig zijn beland. Welkom in Livigno.

Afgesloten door bergen

Livigno ligt in de Italiaanse regio Lombardije op een hoogte van 1816 meter en ligt hemelsbreed op een steenworp afstand van het Zwitserse Sankt Moritz. Aangezien het dal eigenlijk aan alle kanten wordt afgesloten door bergen ligt het dorp behoorlijk geïsoleerd in vergelijking met veel andere gebieden, en hieraan dankt het zijn belastingvrije status. Tegenwoordig wordt Livigno vanuit drie kanten ontsloten door twee bergpassen en de eerdergenoemde tunnel. Hoewel de rit ernaartoe zeker niet langer is dan naar meer bekende gebieden in Oostenrijk, voelt het wel zo. Voor een vakantie in Livigno moet je dus net even wat meer moeite doen dan normaal, maar maakt dat het niet extra bijzonder?

Gezellige, autovrije straat in het dorp

Twee skigebieden in Livigno

Van massatoerisme is hier dus absoluut geen sprake. Het authentieke Livigno is een verademing in vergelijking met drukke Oostenrijkse skigebieden en grote Franse ‘skifabrieken’. Het dorp strekt zich uit over het dal en is meer dan vijf kilometer lang. Gelukkig is er een gratis netwerk van (ski)bussen die je van de ene plek in het dorp naar de andere, óf van het ene naar het andere skigebied brengen. Livigno kent namelijk twee skigebieden die elk aan een kant van het dorp liggen. De Mottolino en Carosello 3000 ontsluiten bij elkaar zo’n 115 kilometer aan pistes, maar zijn dus niet per lift met elkaar verbonden. In de praktijk betekent het dat je de ene dag op de Mottolino omhooggaat en de volgende dag voor de Carosello 3000 kiest.


Piccolo Tibet

Het gebied kent een grote diversiteit aan pistes, heeft moderne liften en sneeuwzekerheid is nooit een punt van discussie in Livigno. Het skigebied gaat tot een kleine 2.800 meter en omdat het gebied ongeveer midden op de alpenhoofdkam ligt is het seizoen bijzonder lang. Er kan in Livigno tot eind april geskied worden. Dat betekent ook dat het midwinter behoorlijk koud kan worden in het dal. Temperaturen van 20 graden onder nul zijn geen uitzondering. Het is daarmee ook direct duidelijk waar het dorp zijn bijnaam ‘Piccolo Tibet’, oftewel Klein Tibet, vandaan heeft.

Freeride Project:
Het Freeride Project heeft als doel om wintersporters zo goed mogelijk te informeren over de freeridemogelijkheden in het gebied. Zo maakt het team van initiatiefnemer Fabiano Monti iedere dag een lawinebericht voor het dal, wordt er met informatiepunten in het skigebied actuele informatie gedeeld over de sneeuw- en lawinecondities en worden er lezingen gegeven om toeristen te informeren over freeriden. Er staan bovendien meerdere freerideroutes aangegeven.

Earn your turns!

Niet alleen voor pisteskiërs heeft Livigno meer dan genoeg te bieden, ook wanneer je off-piste je grenzen wilt verleggen kun je hier terecht. Met het Freeride Project (zie kader) worden wintersporters geïnformeerd over alles wat met freeriden te maken heeft. Wij gaan op pad met gids Davide Spini, die een mooie toer voor ons in de planning heeft. Ik ben nog even in de veronderstelling dat we eerst nog wat liften zullen gebruiken, maar daar denkt Davide anders over. Hij neemt ons mee naar de rand van het dorp, we binden de vellen onder en beginnen aan een lange tocht.

Alleen op de wereld

Gelukkig schijnt de zon en wanneer we de eerste 100 hoogtemeters gehad hebben, voelen we ons eigenlijk alleen op de wereld. Een machtig dal ontvouwt zich voor ons. Nadat we het landschap op ons in hebben laten werken. Livigno is eigenlijk de laatste ontwikkelde wildernis. Vanuit het skigebied kun je schitterende toertochten maken zonder dat je ook maar één ander skigebied in de verte ziet liggen. In een tijd waarin skigebieden meer en meer met elkaar verbonden raken middels liftconnecties kun je hier nog terug naar de basis. Het hoeft niet, want ook in het skigebied van Livigno vind je snelle stoeltjesliften, nieuwe gondels en heerlijke zonneterrassen. Maar met een uurtje lopen met de vellen onder de ski’s kun je dat allemaal achter je laten.

Met de vellen onder de ski's omhoog

Vellen af...

Onverspoorde sneeuw als beloning

“Als we nog tijd over hebben, dan kunnen we wellicht wel naar díe top doorlopen.” Onze gids Davide wijst en wij kijken omhoog naar een berg die we naar ons gevoel vandaag in ieder geval niet meer gaan halen. We laten ons natuurlijk niet kennen en geven aan dat dit ons een prima idee lijkt. Dat afstanden in de bergen kunnen bedriegen blijkt wanneer we twee uur later boven staan. In de verte ligt Livigno als een langgerekt lint te blaken in de zon. Voor ons ligt de beloning: een afdaling met zo’n 900 hoogtemeters vol met onverspoorde sneeuw. ‘s Avonds geven we onze benen de welverdiende rust in Aquagranda, het reusachtige wellnesscentrum aan het einde van het dorp. Ondanks onze branie laten de spieren merken dat er gewerkt is vandaag.

Genieten!

Belastingvrij:
Livigno heeft sinds 1840 een belastingvrije status. Reden hiervoor was de geïsoleerde ligging van het dal. Met het belastingvrije lokkertje werd het aantrekkelijk gemaakt om je in het dal te vestigen. Hierdoor werd het dal bewoond en kon de staat de vallei als grondgebied claimen.

Bresaola in de Calcheira

Op de dagen die volgen verkennen we het skigebied en maken we kennis met nog meer freeridemogelijkheden in Livigno. Het heeft al een tijdje niet gesneeuwd, maar toch weten we hier en daar nog mooie stukken verse sneeuw te vinden. Een van de mooiste afdalingen ligt aan de kant van de Carosello 3000, helemaal aan de zijkant van het gebied. Hier ligt de Calcheira, een afdaling die start boven de boomgrens, maar al snel de bomen induikt om uiteindelijk te eindigen bij een klein riviertje in een zijdal. Geliefd bij locals en nog niet zo heel bekend bij de meeste toeristen. De beloning volgt aan het einde van het dal, in een authentieke hut die luistert naar dezelfde naam als de afdaling. Hier staat de bresaola – lucht gedroogd, gezouten rundvlees – klaar en doen we ons tegoed aan andere lokale specialiteiten. Het is de perfecte afsluiter van de dag.

Einde van een toptrip in Livigno

Je komt hier niet toevallig

Je komt niet toevallig in Livigno. Je kiest er echt voor om naar deze bestemming te gaan. De combinatie van een sneeuwzeker skigebied, goede restaurants en meer dan genoeg keuze uit accommodaties vind je in wel meer skigebieden. De geïsoleerde ligging, de belastingvrije status, de faciliteiten en een gezonde mix tussen het aantal toeristen en lokale bevolking echter niet. Het draagt ongetwijfeld bij aan de gezellige sfeer in ‘Piccolo Tibet’, de laatste ontwikkelde wildernis.

Arjen
is geboren met de kaarten van skigebieden in de wieg en heeft ze bijna allemaal bezocht. Zijn grote passie is freeriden.

Plaats een reactie

snowbert19 december 2019 · 10:14

Leuk artikel, dank je.
Morgen gaan we.
Heb 2 dagen een gids gehuurd om off-piste te gaan.

Benn19 december 2019 · 10:27

Meestal begin ik s ochtends aan de Carosello kant en eindig ik in de namiddag aan de Mottolino kant, zo kan je genieten van de laatste zonnestralen van de dag.

Iemand ervaring met de “Local experience” ?
https://www.carosello3000.com/en/winter/top-experience/local…
Lijkt mij een goeie eerste free ride ervaring ?

Harald319 december 2019 · 10:35

Gaaf artikel, wij komen er ook al wat jaren en bevalt prima, sneeuwzeker, goed eten en gezellig dorp. 8 weken gaan we, aftellen is begonnen.

Groeten, Harald
C4619 december 2019 · 11:59

in de zomer hier geweest en omdat het dal ook heel mooi ´open´ ligt, volgens mij wel een redelijk zonnig skigebied lijkt me…

SkimeisterJan19 december 2019 · 16:56

Over het buitenpiste gedeelte kan ik me niet uitlaten. En daar gaat het grootste gedeelte van het stuk over. Maar met de rest heb ik het moeilijk. Het skigebied zelf is enkel geschikt voor mensen die niet op zoek zijn naar uitdagende pistes of een grote verscheidenheid. Ik noem het wel eens de McDonnalds van de skigebieden. Extreem brede pistes maar verwacht niet teveel technisch stukken. Ook qua uitzicht is het redelijk monotoon. Of je nu op linkse of rechtse kant zit maakt niet veel uit qua piste uitzicht. Je kijkt de ganse dag op zelfde uit. Verder zou ik dit niet echt authentiek noemen. Er staan veel hotels met een enorme capaciteit. Ook de andere activiteiten hebben eerder een Walt Disney gevoel. Duidelijk dat ik geen fan ben al zijn een hoop van mijn vrienden dit wel. Zo heb je aan elke kant 2 grote centrale après locaties waar heel veel plezier is. Maar ik zit veel liever in Serfaus, Solden, Sant-Anton om maar iets te noemen. Doet me een beetje denken aan Kronplatz maar dan een mindere versie.

Matthias12319 december 2019 · 17:04

De activiteiten in Livigno een hoog Walt Disney gevoel vinden hebben en dat als nadeel zien en daarna onder andere Serfaus en Solden noemen als betere opties…

Born to Ride
SkimeisterJan19 december 2019 · 17:19

Dag Matthias.

Inderdaad. Maar ik ga niet naar Sölden voor die activiteiten maar wegens echt sneeuwzekerheid + grote variatie en Serfaus is skitechnisch voor mij een van de betere qua variatie in moeilijkheid. Serfaus is king qua Walt Disney in de activiteiten. Sta me toe dit te even te verduidelijken. Voor mij is Livigno gewoon een saai gebied.

Benn19 december 2019 · 18:34

Dit stukje beschrijft voor een stuk waarom Livigno voor mij zo fijn is.

“een geïsoleerd dal, zeker geen massatoerisme en al helemaal geen toeristen die hier toevallig zijn beland. Welkom in Livigno.”

Het ski gebied is zeker niet het meeste uitdagende of meest technische. Maar dit is voor mij niet het enige wat een ski vakantie al dan niet geslaagd maakt.

De omgeving, het eten, de (oprechte) vriendelijkheid, de goeie sneeuw, het mooie weer, de bombardinos,…

“Walt disney” activiteiten ben ik in Livigno nog niet echt tegen gekomen eigenlijk.

Maar goed, van mij mag dat massa toerisme in Solden/Serfaus/… blijven :)

jeandeflamand19 december 2019 · 19:16

Top gebied. Helemaal niet saai. Misschien niet het meest uitdagende maar wel echte racebanen. Natuurlijk kan niet iedereen snel skiën, sommigen staan blijkbaar meer stil en naar walt Disney te kijken. 😜

bartvwg20 december 2019 · 08:42

Wij zouden er wel eens heen willen, misschien dat @dan58 of iemand anders er een leuk hotelletje kent?

dan5820 december 2019 · 10:40

@bartvwg
Thx for calling me back here again.

Voor mij is Livigno een heel leuk gebied met een aanbod voor ieder ( sorry niet voor toerliefhebbers.)
Lange brede pistes die inderdaad zeer overzichtelijk zijn.
De 2 kanten zijn goed verbonden met zéér regelmatige bussen die met EN tegen de klok inrijden in 4 kleuren, gratis, wel effe bestuderen of je maakt een ritje in de anders bedoelde richting.😅
Aan elke zijde van L. kan je ook even naar beneden aan de achterkant. Fijn om met een divers gezelschap te kunnen te skiën, je komt elkaar makkelijk terug tegen.
Een heerlijk dorpje om in te kuieren. Let op want de zogenaamde lage prijzen voor bijv. parfumerie kloppen NIET. Zeer goede en lekkere resto’s IN het dorp. Weinig mogelijkheden tot drank en voedsel OP de berg, maar ze zijn er wel.
Wij verbleven al 2 x in Alpen Village OP de piste aan Teola lift, ski in, ski out.
Gratis skipassen aan het begin en aan het einde van het seizoen bij deelnemende hotels en app…Livigno.eu. 😉

Born to run. B.S.
Kasper21 december 2019 · 13:13

Mag Advertorial staan boven de titel.

SkiBeppie21 december 2019 · 15:20

Geen massatourisme? Dat was jaren terug het geval, die 250 winkels en restaurants leven niet van de wind. Livigno wordt groter en groter, er staan altijd wel bouwkranen. het is ook zonder hoogbouw geen klein dorpje meer…

Once you're over the hill, you might as well ski down.
Filip-D21 december 2019 · 17:15

Het artikel kan mij zeker bekoren, maar over dat ontbreken van massatoerisme heb ik ook mijn twijfels. Ik kom er elk jaar, en merk toch dat het steeds drukker en drukker wordt… en met de winterspelen in 2026 zal dit er niet op beteren. Je merkt ook dat de prijzen stelselmatig de lucht in gaan. Hotels en tax-free goederen worden steeds duurder. Zo werd er dit jaar ook deftig gesnoeid in de ‘free skipass’ weken…

Heel uitdagend kan je dit gebied niet noemen, maar voor vele Livigno-fans zit het hem in de combinatie van gezelligheid, sneeuwzekerheid, shopping en lekker eten. Dat het niet makkelijk bereikbaar is, nemen velen erbij. Voorlopig blijf ik ervan genieten…

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.