Niet schrikken zaterdag

Roel op 07 januari 2015· 62 reacties

Wat zal er zaterdag overblijven van deze sneeuw in Wildschönau (O), via Sneeuwhoogte+
Wat zal er zaterdag overblijven van deze sneeuw in Wildschönau (O), via Sneeuwhoogte+

De kans zit erin dat terugkerende vakantiegangers zaterdagmorgen met kletterende regen moeten vertrekken uit hun wintersportplaats. Deze aangekondigde regen tussen vrijdagavond en zaterdagmiddag zal ook voor een verslechtering van de condities zorgen in de Noordalpen. Althans beneden 2200 meter. Zondag moet een koufront het weer goedmaken, maar gaat dat overal lukken?

Nog even mooi
Er zitten nog twee mooie dagen aan te komen in de Alpen. Voor het Sauerland, waar ik gisteren was, nog eentje. Tenminste als we het hebben over de goede sneeuwcondities die ik daar aantrof. Heel Winterberg is nog zo goed als wit en de sneeuwkwaliteit prima. Vanaf donderdag wordt het daar echter een natte boel, zeg maar het voorspel voor wat de Alpen zaterdag te wachten staat.

Vandaag is in Winterberg de voorlopig laatste goede skidag
Vandaag is in Winterberg de voorlopig laatste goede skidag

Eerst sneeuw, dan regen (en veel wind)
Regen en wind komen vrijdagmiddag opzetten vanuit een warmtefront. Dat front beïnvloedt dit weekend vooral de Noordalpen met een staartje voor de Franse Alpen. Aanvankelijk zit hier sneeuw op (ook vrijdagochtend kan het plaatselijk even wit zijn) maar dan komt de onvermijdelijke regen erin.

De lucht die erachter zit is namelijk veel te zacht. Vanaf de Azoren wordt subtropische oceaanlucht aangevoerd waarin het tot op 2200 meter regent. Net als vorig weekend kan het een paar uur flink doorregenen. Nou is dat één ding, maar er steekt tegelijk een stormachtige westenwind op bij plusgraden. Die combi is heel slecht, het sneeuwdek gaat dat moeilijk trekken. Schrik dus niet als je zaterdagmiddag in de noordelijke Franse Alpen, Zwitserland of Oostenrijk aankomt.

Terrasjesweer
In Italië lijkt het zaterdag eerder terrasjesweer. Het warmtefront zorgt daar weliswaar voor weinig neerslag, maar de warme lucht stroomt voluit binnen. Door nordföhn droogt de lucht vervolgens zo hard uit dat de temperatuur de hoogte inschiet. In de dalen kan het zo’n 15 graden worden bij veel zon. Het wordt er op de Seiseralm (foto hieronder) dus niet bepaald beter op.

Zo ziet de Seiseralm in Val Gardena (I) er op dit moment uit, via Sneeuwhoogte+
Zo ziet de Seiseralm in Val Gardena (I) er op dit moment uit, via Sneeuwhoogte+

Zondag gedeeltelijke compensatie
Het grote wachten is op de goedmaker op zondag. De vraag is of dit koufront de boel kan sussen met een mooie laag verse sneeuw voordat het volgende week weer zachter wordt. Ik denk dat dat vooral in Oostenrijk weer deels gaat lukken. Dit ligt het verst verwijderd van het Azorenhogedrukgebied dat de sneeuwval in de loop van zondag onderdrukt. Hou rekening met 10 tot 20cm sneeuw, in Zwitserland is het waarschijnlijk iets minder.

Résumé
Begin volgende week wordt het zachter en is het voor even weer gedaan met de neerslag. Al met al zullen de condities er in de Noordalpen niet beter op worden behalve voor de echt hoge gebieden boven 2000-2200 meter. In Frankrijk valt het zowel zaterdag als zondag mee met de neerslag (met uitzondering van de meest noordelijke gebieden), dus minder regen maar daags erna ook minder sneeuw. De sneeuw in Sauerland tenslotte zal vanaf donderdag een flinke knauw krijgen waarna er zondag weer een paar centimeter bijvalt. Het is voorlopig pappen en nathouden.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Heeft het zin om zaterdag naar Gerlos te gaan voor een week? Anders ga ik proberen te annuleren. Bedankt alvast.

Ik ga morgen een dagje naar Sauerland, Winterberg. Op de sites van Winterberg zelf zijn ze nog wat positief en denken ze dat een deel van de regen als sneeuw kan vallen, omdat de temperatuur nog laag is…ik hoop dat dat zo is…en anders zien we wel hoe lang het leuk blijft. Iemand nog tips voor skien in de regen?

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Nog precies een maandje en dan naar Konigsleiten. Komt vast goed!

nou nou nou denk je dat het het niet veel slechter kan, maar ja wel! de noordelijk Franse alpen hebben het al ongelooflijk zwaar en na dit weekend zal dat alleen maar minder worden. Ik ben al weken aan de sneeuwdans begonnen maar werpt geen vruchten af (zal wel aan mij dans kwaliteiten liggen). Tsjah en verder … nog 1,5 week dan hop dat PDS benieuwd wat we mogen aantreffen

"respect the mountains"

Ischgl ziet er nu nog mooi uit, gister goed dagje er kunnen skien al was het best druk voor deze week. Jammer genoeg brak ik gister mijn sleutelbeen dus ik kan niet vertellen hoe het vandaag is. Wel veel zon in ieder geval.

A winter without powder isn't a winter!

pff…dit zijn niet de weerberichten die je wilt horen als je komende zaterdag naar Mayrhofen afreist… maargoed we maken er wat van :)

Even voor de duidelijkheid we zitten in Januari toch!!??
Zou eerder zeggen november met deze trieste weerberichten!
Ga zaterdag naar tignes en nooit gedacht dat ik in januari moet gaan gletsjer skien :(

Benieuwd naar wat we zaterdag dan in Lermoos aantreffen…

BoyV

de thriller lijkt een horror te worden met open einde :-(

"respect the mountains"

Nog anderhalve week en dan gaan we naar Flaine. Ziet er niet best uit!!! Maar gelukkig is niks zo onvoorspelbaar als het weer.

Eigenlijk is het nog steeds dezelfde thriller als voor Kerst. Mijn volgende trip naar Via Lattea staat pas voor 7 maart, maar ga bijna geloven dat het dit jaar gewoon niets gaat worden en dat het zacht blijft met weinig of geen sneeuw. Of het wordt pas heel laat winter. Succes voor degene die dit weekend vertrekken, hopelijk valt het allemaal mee. Met Kerst hebben de meeste mensen ook wel wat kunnen skien moet je maar denken.

OK… nog niet geboekt en op dit moment nog geen flauw idee waar heen te gaan!? Vrijdag gaan we rijden. Volgens mij moet dit echt naar een hoog gebied, maar waar!? :( Wat hierboven al staat, januari staat bekend als koudste maand, maar daar lijkt het totaal niet op!

Wie heeft de gouden tip waar we heen moeten gaan? :D

@lordoftheboard check Saalbach is. Daar ligt momenteel zoveel sneeuw Door 1 of ander microklimaatje wat is langs geweest! Ik had het wel geweten als ik nog mocht boeken!!! ❄️❄️❄️

"respect the mountains"

Pff, nog nooit met zo weinig voorpret naar een vakantie uitgekeken. Volgende week zaterdag naar Les Sybelles; op dit moment is er maar een beperkt deel van de pistes open en houd mijn hart vast wat er na dit weekend nog open is… :-(

Volgend jaar gaan we absoluut voor een last minute reis, dit gaat me niet nog een winter overkomen!

Gouden tip: hochgurgl-obergurgl of sölden in het ötztal! Wij wonen in Niederthai op 1550 mtr hoogte maar daar zal het ook wel weer slechter worden, maar gisteren wezen skien in hochgurgl: perfecte condities! En die zullen nog verder gaan verbeteren want op die hoogte komt alleen maar sneeuw bij. Normaal in januari nog wel eens te koud om daar te skien maar met deze weersomstandigheden ( te warm) ideaal. Mocht wonen te duur zijn: zwieselstein ligt precies tussen deze gebieden. Succes

@LordOfTheBoard

Sulden am Ortler, als je van wat kleinere gebieden houdt, maar Obertauern is waarschijnlijk de beste optie. Of nog Oostelijker, zoals Hinterstoder, maar da’s weer wat kleiner.

“papsneeuw en natregenen” bedoel je in je afsluiter…?!

@Freerider Volgens mij word het niet zo erg als gletsjer skien, meeste pistes in tignes zitten toch wat hoger dan 2000 meter. Ik vind het ook jammer dat er geen 2 meter ligt. maar met wat er ligt op 2000 lijkt het me nog prima te doen. Hopen op nog een beetje sneeuw van het weekend.

Ik ga over 1,5 week naar kitzbühel. Op dit moment is het daar redelijk goed maar echt veel sneeuw ligt er niet. Hopelijk richt de regen niet te veel schade aan en valt er komende week nog wat nieuwe sneeuw. Ongelooflijk dat er eigenlijk in de hele alpen zo weinig sneeuw ligt in januari.

Wij gaan 24 januari naar het laag gelegen skiwelt. Het is nog ver weg. Toch heb ik het gevoel dat ook dit jaar het niet echt een stabiele winter wordt, net als vorig jaar. Erg jammer. Op het duitse wetter.de spreken ze ook nog niet van een aankomende winter periode. Met andere woorden je moet echt geluk hebben met je boeking.

Jurgen

Enig ideee wat Nauders gaat doen? Ligt wel wat hoger maar toch. We vertrekken zaterdag!!

Ik moet wel zeggen dat die foto van seiseralm geen goed beeld geeft, deze piste (bamy) is veruit de slechtse piste van het gebied.

@Thyz Ben alleen zo bang dat door de vele regen en warmte die sneeuw snel weg is. Omdat Saalbach niet hoger dan 2000 meter komt.
@Anton1 Bedankt voor de tip! Zat zelf ook al aan Solden te denken. Dat het iets duurder gaat worden nemen we maar op de koop toe.
@RoteHersentote Obertauern hebben we de afgelopen dagen ook al constant naar gekeken. Hopen dat het daar wat kouder blijft omdat het een stuk meer in het oosten ligt. En het heeft nog wel rond de 100 km aan pistes.

Lastig lastig! :D Zal toch een hoger gebied gaan worden denk ik.

@Thyz ziet er inderdaad goed uit. Zie update van Eric Kromhout (nog een goede crash in het filmpje):

''Powder to the people''

Update konigsleiten / gerlos temperatuur - 9 sluier bewolking verdwenen nu 100% zon
piste conditie goed

verkeer
gerlospass sneeuw vrij
wegen in gerlos schoon,
wegen in konigsleiten met sneeuw maar sneeuwkettingen niet nodig als je winterbanden hebt.

@sachjavanveen

Iemand enig idee hoe de condities in Zermatt zijn? Wij vertrekken 17 januari, laten we hopen dat er nog een flinke dump aan komt voor de gehele alpen.

@saschavanveen1 tipje van uit gerlos zit je binnen half uur in mayerhofen daar zit je altijd goed met skien! En jebkan daarvvolgens mij ook terrecht met dezelfde skipass maar dat zou je ff moeten checken!

Nog een 1,5 week voor het vertrek richting La Plagne.Nog niet meteen grote panien enkel hopen dat er volgende week een verandering in zit of toch tegen het weekend aan. Echt sneu voor mensen die nu moeten gaan.

Like tourists huffing and puffing to reach the top, while we forgot the view on the way up !

Meine himmel… vrijdag naar Portes du Soleil… geloof dat ik nog even een poncho moet gaan aanschaffen. Drama dit.

@RalphMeertens op 3.500 meter word het 1 graden en de sneeuwval zal pas bij 2.200 meter zijn dat is toch wel schrikbarend hoog, had liever in Val Thorens gezeten komende week daar valt alleen maar sneeuw.
Maar hoop dat de regen niet veel is schommelt nu tussen 3 a 7 mm met ook hier en daar nog wat sneeuw die hopelijk zondag de schade doet beperken daar lever ik graag een skidag voor in!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie