Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Föhnstorm maar dit weekend hogerop een dikke dump voor Italië

Roel op 16 december 2019· 32 reacties

Een harde föhn verblaast de sneeuw op de Pizol (CH)

We moeten door een paar zachte, winderige dagen heenbijten. De temperaturen doen tot en met donderdag/vrijdag meer aan de lente denken dan aan een Kerstvakantie. Vooral morgen wordt het in de noordalpen erg warm met op 2000 meter misschien wel 13 graden door föhn. In de zuidalpen is het heel ander weer, daar valt regelmatig regen en sneeuw met voor zaterdag misschien wel een dikke dump. Het vervolg is nog erg onzeker.

Morgen lokaal 18 graden

We zitten de komende dagen in een extreme föhn-fase. De luchtdruk ten zuiden van de Alpen is veel hoger dan ten noorden ervan, en om dat te compenseren stroomt de lucht naar het noorden. Dat geeft zware föhnwinden rond de alpenhoofdkam en ten noorden daarvan. Het kan goed zijn dat liften zullen moeten sluiten.

Een ander kenmerk is dat de temperatuur als gevolg hiervan in Oostenrijk zo’n 10 graden hoger ligt dan in Italië, op dezelfde hoogte. Morgen wordt het hoogtepunt bereikt als de temperatuur op 2000 meter in de Oostenrijkse Alpen stijgt naar 8 tot 13 graden boven nul. In de dalen is lokaal zelfs 18 graden mogelijk. De dagen daarna wordt het iets minder extreem maar tot en met donderdag blijft het zo’n 5 tot 10 graden warmer dan normaal, in Oostenrijk ook vrijdag nog. Daarbij schijnt de zon regelmatig, afgewisseld door hoge bewolking. Zit je wat hogerop en uit de wind dan is het helemaal nog niet zo slecht toeven.

De pistes blijven wit, maar uit de dalen zal veel sneeuw wegsmelten in Sankt Johann im Pongau (O)

Sneeuw voor het zuiden

Tegelijk wordt het in de zuidalpen heel ander weer. Daar neemt de bewolking toe en vanaf morgen gaat er in de westelijke Italiaanse Alpen en het zuiden van Zwitserland veel sneeuw vallen, al is dat hoofdzakelijk boven de 1700 à 1800 meter. Meer sneeuw komt er vanaf vrijdag aan. Er ontwikkelt zich een klassieke genuadepressie die aan hele zuidkant van de Alpen, dit keer dus ook in de Dolomieten en het zuiden van Oostenrijk, voor veel sneeuw gaat zorgen. Opnieuw voornamelijk hogerop, de dalen zullen ook met regen te maken krijgen. Je ziet dit aan het sneeuwval-kaartje van de Dolomieten waarin toch ook veel grijs (=regen) te vinden is.


Belabberde voorgeschiedenis

Vanaf zaterdag wordt het overal een stuk wisselvalliger. De föhn in Oostenrijk eindigt en ervoor in de plaats kan er boven de 1000 meter overal wat sneeuw gaan vallen. Waarschijnlijk is het meeste in de loop van het weekend voor de Franse en Zwitserse Alpen. Voor Oostenrijk blijft het heel onzeker. Het Europese weermodel is niet alleen wat sneeuwrijker dan het Amerikaanse maar ook iets frisser. Dit kan dus nog alle kanten op, met verse sneeuw dan wel regen. Ook de verwachting voor de kerstdagen is totaal onbetrouwbaar. Het is goed mogelijk dat er sneeuwfront overtrekt waardoor alles alsnog in een witte wereld verandert, maar Oostenrijkse skidorpen beneden de 1000 meter lopen een reële kans op een groene kerst. Serieuze kou is namelijk nog niet in zicht, heel Europa wordt deze week volgepompt met zachte lucht en die moet eerst worden opgeruimd. De voorgeschiedenis voor de weersomslag dit weekend is dus eigenlijk niet goed.

Vanaf zaterdag ook weer wat sneeuw voor de Noordalpen

Veelgestelde weervragen:

Ik krijg de laatste dagen heel veel vragen over wat de warmte betekent voor een bepaald skigebied, en wat dit met de sneeuw doet. Ik kan hier onmogelijk voor iedereen, iedere dag antwoord op geven. Daarvoor verwijs ik graag naar alle artikelen die we hier eerder over geschreven hebben (gebruik het zoekvenster bovenaan de site) en de weer- en sneeuwpagina’s die al veel antwoorden geven. De belangrijkste pagina’s:

  • Check de weerkaarten van ons eigen weermodel op deze site. Standaard zie je de verwachte regen- en sneeuwval voor de Alpen de komende 6 dagen. Je kunt de dagen afzonderlijk selecteren zodat je weet wanneer het gaat sneeuwen. Wil je weten of de zon schijnt, of het hard waait, en hoe warm het wordt? Links in beeld kun je al die zaken aanklikken.
  • Voor het weer op een bepaalde bestemming, ga naar de pagina van het skigebied. Je vindt hier gedetailleerde weersinformatie én verwachtingskaarten voor de regio (voor neerslag, zon, wolken, temperatuur, wind enz.). Ook weer gebaseerd op ons eigen weermodel. Uiteraard geldt: hoe verder je vooruit kijkt, hoe onzekerder de verwachting en dat lees je ook in dit weerbericht.
  • Lees dit uitlegstukje over föhn
  • Lees wat hogere temperaturen doen met de sneeuwkwaliteit (uitgaande van een aanwezig sneeuwdek)
  • En laten we hopen dat het niet zo ver komt, maar we hebben ook beschreven wat het effect is van regen op sneeuw
Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Edwin.16 december 2019 · 09:38

Lekker man, 18 graden. Zou ik hier ook wel willen ;).

Groen beneden de 1000 meter is ook geen ramp. Eerder zelfs “normaal” als daarboven maar genoeg ligt.

Not all who wander are lost
Marie9016 december 2019 · 09:41

"Zit je wat hogerop en uit de wind dan is het helemaal nog niet zo slecht toeven. "

Waar vind ik dit? :) Wij willen donderdag voor een paar daagjes naar Oostenrijk, maar nogsteeds geen idee wat wijsheid is. Nu aan het kijken naar omgeving Ischgl maar zie voor vrijdag een flinke wind staan? Iemand tips voor een gebied?

Eijsski16 december 2019 · 09:43

Als dan de zon maar schijnt met Kerst en niet net als vorige jaren in de regen lopen dat is zo troosteloos. Kerstmarkt in Innsbruck is ook leuk :)

Roy8316 december 2019 · 09:54

"Zit je wat hogerop en uit de wind dan is het helemaal nog niet zo slecht toeven. "

Waar vind ik dit? :) Wij willen donderdag voor een paar daagjes naar Oostenrijk, maar nogsteeds geen idee wat wijsheid is. Nu aan het kijken naar omgeving Ischgl maar zie voor vrijdag een flinke wind staan? Iemand tips voor een gebied?

Marie90 op 16 dec 2019 09:41

geen echte tip: maar ik ben in snowspace salzburg. Daar is de wind (zeker dan) geen probleem, lijkt het. Ik denk dat de dorpen tegen die tijd daar wel groen zijn.

Wannabe Dolomietenkenner...
airco16 december 2019 · 09:54

ik ben net terug van enkele dagen in Osttirol (Kals-Matrei, Lienz en Sillian).
Hier zijn de condities momenteel prima (mede door de grote dumps die ze hier in November al mochten beleven)

Roelauteur16 december 2019 · 09:55

@Marie90 in Sölden heb je vanalles wat. Hoogte, pistes tussen de bomen en op verschillende flanken, 2 gletsjers en dalafdalingen die open zijn. Misschien is dat een tip.

Trouwens ik lees net dat in Gargellen de liften niet draaien vandaag:


bron: https://www.montafon.at/bergbahnen-gargellen/de

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
MarkM16 december 2019 · 10:10

Dank weer Roel. Hopelijk genoeg intensiteit zodat de sneeuwgrens in het zuiden komend weekend toch nog wat verder daalt. De 14 daagse verwachting per skigebied doet het al een tijdje niet, wordt vast aan gewerkt, idee wanneer deze het weer doet?

King of the hill
Larso16 december 2019 · 10:11

Dag Roel,
Hoe zit het met de franse alpen (gebied) Flaine le grand massif) met de sneeuwval en temperaturen aankomend weekend (week)?

Rogieradmin16 december 2019 · 10:18

@Larso Voor specifieke skigebieden:

Voor het weer op een bepaalde bestemming, ga naar de pagina van het skigebied. Je vindt hier gedetailleerde weersinformatie én verwachtingskaarten voor de regio (voor neerslag, zon, wolken, temperatuur, wind enz.). Ook weer gebaseerd op ons eigen weermodel. Uiteraard geldt: hoe verder je vooruit kijkt, hoe onzekerder de verwachting en dat lees je ook in dit weerbericht.

Click. Click. Peace
ThomasG16 december 2019 · 10:20

Dag Roel,
Hoe zit het met de franse alpen (gebied) Flaine le grand massif) met de sneeuwval en temperaturen aankomend weekend (week)?

Larso op 16 dec 2019 10:11

Misschien eerst het laatste stuk van het weerbericht lezen? Daar staat netjes uitgelegd waar je die info kan vinden!

Boarder@7916 december 2019 · 10:21

De liften in Gargellen draaien inderdaad niet, hierbij de bevestiging. Bus 85 is al onderweg😀.

evr6616 december 2019 · 10:48

Klinkt als poeder in Pila volgende week, zou super zijn!

Edwin van Riel
Michaelh16 december 2019 · 11:05

In Ischgl verbindingsliften maar zwitserland dicht en waarschuwen voor storm.

Marie9016 december 2019 · 11:05

@Marie90 in Sölden heb je vanalles wat. Hoogte, pistes tussen de bomen en op verschillende flanken, 2 gletsjers en dalafdalingen die open zijn. Misschien is dat een tip.

Roel op 16 dec 2019 09:55

Thx Roel! Afgelopen paar jaar elke keer wel 1x per jaar in Sölden geweest dus vandaar ook een beetje op zoek naar iets nieuws, maar wie weet belanden we gewoon weer vertrouwd in Sölden want dat was tot nu toe altijd top.

Phoolie16 december 2019 · 11:40

@Roel, waar is de 14-daagse weersvoorspelling per skigebied gebleven? Het enige dat er nu nog staat is de 6-daagse voorspelling

Roelauteur16 december 2019 · 12:15

@Phoolie, er is iets misgegaan met de berekening. Als het goed is is ie morgen weer te zien.

@Michaelh dat is balen voor jullie, maar wat een prachtige föhnwolk!

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Anon571016 december 2019 · 12:32

In les deux alpes serieuze wind vandaag, slechts enkele sleep liften zijn open. Wss morgen ook nog. 😑

e-ski-mo16 december 2019 · 12:35

https://cdn.wintersport.nl/forum/25/8e05f31dcee0c65992e93f9a...

Arc 1800. Foto is van 3 minuten geleden. Sneeuw is (nog) prima en heerlijk rustig overal.

*bericht bewerkt door moderator op 16 dec 2019 12:35

Andrasj16 december 2019 · 13:56

@Larso Voor specifieke skigebieden:

Voor het weer op een bepaalde bestemming, ga naar de pagina van het skigebied. Je vindt hier gedetailleerde weersinformatie én verwachtingskaarten voor de regio (voor neerslag, zon, wolken, temperatuur, wind enz.). Ook weer gebaseerd op ons eigen weermodel. Uiteraard geldt: hoe verder je vooruit kijkt, hoe onzekerder de verwachting en dat lees je ook in dit weerbericht.

Rogier op 16 dec 2019 10:18

Ik denk dat sommige mensen gewoon de tekst straal negeren en helemaal niets lezen en dus maar meteen een reactie plaatsen in de hoop zo te weten te komen welk weer het wordt. 🤮

Anon571016 december 2019 · 14:30

In les deux alpes serieuze wind vandaag, slechts enkele sleep liften zijn open. Wss morgen ook nog. 😑

Anon5710 op 16 dec 2019 12:32

Correctie de valentin is open.

Pieter23097616 december 2019 · 18:04

Bergfex geeft waterballet voor Méribel en les menuires en Tignes vrijdag en zaterdag , gelukkig klopt het meestal niet

Pow!16 december 2019 · 18:17

In les deux alpes serieuze wind vandaag, slechts enkele sleep liften zijn open. Wss morgen ook nog. 😑

Anon5710 op 16 dec 2019 12:32

Correctie de valentin is open.

Anon5710 op 16 dec 2019 14:30

Ik ben momenteel ook in les deux alpes. Vandaag moesten we het doen met de dalafdaligen. Als ik de verwachting bekijk voor deze week belooft het niet veel goeds… (Nagenoeg iedere dag windkracht >7).

See you on the mountain.
Pieter23097616 december 2019 · 20:03

20 gr in de Franse Alpen vanavond Vizille

Tiny-M16 december 2019 · 20:13

https://cdn.wintersport.nl/forum/25/8e05f31dcee0c65992e93f9a...

Arc 1800. Foto is van 3 minuten geleden. Sneeuw is (nog) prima en heerlijk rustig overal.

e-ski-mo op 16 dec 2019 12:35

Hé daar zit ik nu ook (2000 dan), pistes inderdaad grotendeels prima. Richting vallandry af en toe wat gras door de pistes heen. Boven ligt alles er top bij.

Pieter23097616 december 2019 · 20:20

kerst BBQ voor de benelux volgens ECMWF 12Z

Joostw16 december 2019 · 21:31

Hahaha Pieter, mooie gast ben je ook. Beetje paniek zaaien. Als je elke dag had gekeken naar GFS en ECMWF voor kerst had je gezien dat deze kaart letterlijk elke dag veranderd is. Maak anders ff een nieuw topic aan met je weersverwachtingen voor Nederland met kerst, wordt wel gewaardeerd!

A winter without powder isn't a winter!
Pieter23097616 december 2019 · 21:48

Hahaha Pieter, mooie gast ben je ook. Beetje paniek zaaien. Als je elke dag had gekeken naar GFS en ECMWF voor kerst had je gezien dat deze kaart letterlijk elke dag veranderd is. Maak anders ff een nieuw topic aan met je weersverwachtingen voor Nederland met kerst, wordt wel gewaardeerd!

Joostw op 16 dec 2019 21:31

Is geen paniek zaaien , is realiteit , het is zo

Joostw16 december 2019 · 22:00

Vet! Kun je ook ff voorspellen hoe het in februari in Winterberg is? Mr. Glazenbol

A winter without powder isn't a winter!
nils316 december 2019 · 22:26

Hahaha Pieter, mooie gast ben je ook. Beetje paniek zaaien. Als je elke dag had gekeken naar GFS en ECMWF voor kerst had je gezien dat deze kaart letterlijk elke dag veranderd is. Maak anders ff een nieuw topic aan met je weersverwachtingen voor Nederland met kerst, wordt wel gewaardeerd!

Joostw op 16 dec 2019 21:31

Is geen paniek zaaien , is realiteit , het is zo

Pieter230976 op 16 dec 2019 21:48

is geen realiteit, is één van de vele modellen die meerdere keren per dag veranderen…

Harm17 december 2019 · 08:20

Hahaha Pieter, mooie gast ben je ook. Beetje paniek zaaien. Als je elke dag had gekeken naar GFS en ECMWF voor kerst had je gezien dat deze kaart letterlijk elke dag veranderd is. Maak anders ff een nieuw topic aan met je weersverwachtingen voor Nederland met kerst, wordt wel gewaardeerd!

Joostw op 16 dec 2019 21:31

Is geen paniek zaaien , is realiteit , het is zo

Pieter230976 op 16 dec 2019 21:48

Best knap als je dat ruim een week van tevoren als waarheid kunt deponeren… ;)

Plaats een reactie