Live vanuit Serfaus - Fiss - Ladis

Henri op 20 december 2019· 2 reacties

Strakke pistes en voorjaarscondities in december

De afgelopen dagen stonden in het teken van een krachtige föhnstorm. In de weerberichten hield Roel ons al mooi op de hoogte van deze ontwikkelingen waardoor ik van tevoren al rekening had gehouden met een mogelijke sluiting van sommige deelgebieden. Ondanks het ‘gevaar’ van liftsluitingen was ik de afgelopen dagen op pad in het bekende familieskigebied Serfaus - Fiss - Ladis. Gelukkig waren veel liften nog gewoon open, maar de föhn heeft zijn sporen in het landschap achtergelaten. Vrijwel alle sneeuw is op geëxponeerde plekken weggeblazen.

Een geweldige start van de skidag bij de Sattelbahn in Fiss

Twee derde van de pistes geopend

Door het warme weer beginnen op sommige pistes bruine vlekken en stenen steeds meer door te komen, maar over het algemeen valt er in dit skigebied prima te skiën. Ongeveer twee derde van de pistes zijn op dit moment geopend, slechts enkele pistes kunnen nog niet op volle breedte worden geprepareerd.

Een aantal toppistes waren de rode 162 bij de Masner, de rode 60 vanaf de Sattelbahn en natuurlijk ook de beroemde Frommesafdaling (rode 7). Deze laatstgenoemde lag er schitterend bij met van boven tot beneden perfecte condities om helemaal los te gaan. Aan de noordzijde van Fiss lagen met name de zwarte 29 en de rode 18/19 er tot laat in de middag erg goed bij.

De ongelooflijk brede helling van de Frommesafdaling

De rode 60 was een van mijn favorieten

Een overzicht van de geopende liften en pistes (groen)

De pistes bij de Lawensbahn verschillen van sneeuwkwaliteit. Op de foto is de rode 133 te zien die er prima bij lag, de blauwe 131 beschikte over redelijk wat bruine plekken

Geologisch venster

Tijdens een rondleiding door het gebied vertelde onze gids over een leuk geologisch weetje. Het gebied rondom Serfaus is een zogenaamd geologisch venster. Dat wil zeggen dat de bovenste steenlaag (gneiss) is geërodeerd, waardoor onderliggend materiaal (leisteen) bloot is komen te liggen. Dit leisteen is veel zwakker en bij harde wind kan het blootliggende leisteen door de wind zelfs afbrokkelen. Nu is dit normaal niet zo’n probleem als alles onder een dik pak sneeuw ligt, maar door de heftige föhn van de afgelopen dagen is alle sneeuw weggeblazen en lagen er rondom de Lazid en Pezid redelijk wat stenen op de pistes. Door de föhn was dinsdag de noordzijde bij Fiss bovendien gesloten. De Masner en Pezid deelgebieden waren daarentegen ondanks de harde wind vrijwel helemaal open.

Een kaal landschap hogerop in het gebied

Bovenop de Zwölferkopf (2596m)

Het uitzicht bij de Zwölferkopf en het bergstation van de Almbahn

Voorjaarscondities

De sneeuw werd met name op de lagergelegen zuidhellingen in de loop van de dag steeds zachter waardoor het voelde zoals skiën in maart, echte voorjaarscondities! Op de noordhellingen in Fiss lagen de pistes er daarentegen mooi en wat harder bij.

Bruine plekken op de pistes bij de Rastbahn

De blauwe 89 naar Serfaus

Berta's Kinderland ligt er gewoon mooi wit bij

Sneeuwval is welkom

Er is dus geen reden tot paniek. De meeste pistes liggen er gewoon prima bij, maar het is de vraag hoe de pistes er bijliggen wanneer de grotere stroom gasten aankomend weekend komt. Een paar pistes, zoals de rode 70 bij de Waldbahn in Fiss, kunnen knelpunten worden door de stenen en bruine plekken die doorkomen. De verwachte sneeuw vanaf dit weekend is daarom goed getimed. Deze sneeuwval is erg welkom om de bruine plekken weg te werken.

Henri
weet alles van nieuwe skigebieden, liften en projecten.
stok20 december 2019 · 21:02

Toch knap dat er nog pistes goed bijliggen, terwijl het landschap er omheen zo schoongeveegd is.

Pizzapunt23 december 2019 · 20:10

Mooi verslag! Heb het met veel interesse gelezen. Vorig jaar ben ik nog in Serfaus - Fiss - Ladis geweest en toen we op de zondag aankwamen begon het met sneeuwen en dus een beetje kantje boord wat betreft de condities.

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.