Tips om de drukte te ontlopen

Rogier op 16 januari 2015· 13 reacties

De drukte ontlopen
De drukte ontlopen

De februari-vakantie komt er weer aan. Vaak is dit een drukke vakantie. Voor iedereen die nog niet geboekt heeft en wel in de periode weg wil is het zoeken naar een plek waar het niet al te druk is. Want niemand staat te wachten op lange rijen voor de liften en te drukke pistes. Hier een paar tips om zo rustig mogelijk te zitten.

Vakantiespreiding
Let goed op de vakantie spreiding. In welke weken heb jij vakantie en vallen die samen met de drukke weken in de Alpen. Het lijkt nu een zeer drukke week te gaan worden van 17 tot 24 februari. Maar wie goed kijkt ziet bijvoorbeeld dat die periode Marseille in Frankrijk geen vakantie heeft. Dus de zuidelijke Franse gebieden zijn dat helemaal niet zo druk. Als je op deze manier slim zoekt kun je handig boeken en dan zal de drukte meevallen. Dat het in die vakantie, als bijna heel Nederland vakantie heeft druk zal zijn in bijvoorbeeld Gerlos mag voor zich spreken.

Last Minute
Als je van een beetje avontuur houdt kun je deze winter ook kiezen voor een last-minute. Er zijn namelijk skigebieden die er qua sneeuw nog behoorlijk slecht bijliggen. Deze gebieden hebben te kampen met flink achterlopende reserveringen. Maar de kans is natuurlijk groot dat het daar zometeen wel gewoon gaat sneeuwen. Dus dan zijn er opeens veel minder reserveringen dan normaal en er ligt wel gewoon sneeuw. Gedurfd maar de kans op succes is groot! Dit is natuurlijk lastig als je met veel personen bent en hoge eisen stelt aan je accommodatie en skigebied.

Waar vind je rustige pistes
Waar vind je rustige pistes

Juist geen kleine gebieden
Buiten de vakantieperiodes raad ik de kleinere gebieden aan, hier vind je rust weinig skiërs en veel waarde voor geld. Maar in drukke periodes zijn kleine en middelgrote gebieden vaak ‘rampzalig’ de caissières bij de kassa’s kunnen de drukte niet. De liften zijn niet snel genoeg en parkeerplaatsen tekort. Kortom deze kleine gebieden hebben vaak moeite met de drukte. Grote gebieden daarentegen hebben ervaring met het vervoeren van veel mensen en daar kijken ze vaak niet op van meer of minder skiërs en boarders.

Hoeveel bedden, hoeveel liften
Verder kun je, als je zin hebt om een beetje te zoeken kijken naar de hoeveelheid toeristenbedden en de capaciteiten van de skiliften en en kilometers skipistes. Sommige gebieden hebben namelijk veel plaats voor toeristen ten opzichte van niet al te veel liften en pistes. Andere gebieden zijn hierin ruimer van opzet. Hoe meer toeristenbedden hoe drukker de skigebieden zullen zijn.

Die rustige geheimtips
Tsja, jullie willen je geheimtips waarschijnlijk niet kwijt. Maar welke gebieden moeten we in drukke vakantieperiodes mijden? En welke gebieden zijn juist vaak rustig in de voorjaarsvakantie? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

De analyse van de Franse vakantieweken had ik inderdaad ook gemaakt, zodat we een vliegtuigticket naar Nice hebben geboekt voor de week van 16 februari.
Vraag is nu nog welk skigebied we kiezen (Auron, Isola2000 of Valberg) en of we een oplossing vinden om meerdere (toch ietwat kleinere) skigebieden daar te combineren in een week. Mobilhome en dan caravaneige misschien? Suggesties?

in de dolomieten moet je gewoon buiten de sella ronda en alle andere touristische route’s blijven dan is gewoon alles goed te doen. een maal op de sella een grote mierenhoop maar wel een geweldige route om te skien!

In Solden is het Gaislach gebied altijd veel rustiger als bij de Giggijoch waar de meeste lessen beginnen en de pistes wat makkelijker zijn

Nouja, lang niet alle kleine gebieden zijn druk in de vakantieperiodes. Je moet wel een beetje research doen waar het wel druk kan zijn. Vorig jaar in de carnavalsvakantie geweldig kunnen skiën in o.a. Schlick2000, Kellerjochbahn Schwaz, Bergeralm, Reutte en nog veel meer. Nergens druk en helemaal geen wachttijden bij de liften.

Ik heb verder geen ervaring met de kleine gebieden in Frankrijk, het kan inderdaad goed zijn dat die dan erg vol zijn, maar in Oostenrijk valt het allemaal mee.

In gebieden zoals Sölden en Ischgl zul je mij niet snel zien in de carnavals-/voorjaarsvakantie. Te druk en te duur.

@ rogier; 17 tot 24 lijkt mij dit jaar geen zaterdag tot zaterdag.
Wij zitten van 21 tot 28 feb in la chapelle naast chatel. deze week en de week van 14 tot 21 (carnaval) lijken beiden de drukste weken te worden.
Dit is de derde februarivakantie op rij daar. Het is daar zeker druk, maar er is eigenlijk maar één knelpunt, de mosetteslift van lindarets naar zwitserland. Wij staan altijd bij de eerste lift naar boven te springen en dan heb je echt een tijdje mooi strakke pistes (of pow) en kun je snel richting de hoek van het gebied die je wilt bezoeken die dag. Als het om 11 druk wordt, gaan we ff een bakkie doen en iets eten. Dan vanaf 12uur doorgaan tot 14 uur. Dan is het mooiste eraf en gaan we lekker met onze kleine wandelen, sleeen enz. Het is echter de laatste 2 jaar perfect geweest qua sneeuw. Alle liften en pistes waren open. Als dit jaar 60 procent open is, hebben een relatief probleem…

Ik heb ooit in de voorjaarsvakantie een dag voor elke lift minimaal 5 minuten moeten wachten, met een uitschieter tot een half uur, in Aineck-Katschberg. De volgende dag in Grosseck-Speiereck bij elke lift zo door kunnen lopen… deze gebieden liggen op 10 minuten met de auto van elkaar vandaan. vertel mij maar waardoor het komt…

Running against the wind

@toonc, Isola2000 en Auron zijn te combineren met 1 pas ( wel eigen vervoer hebben ,3 kwartier) Valberg is relatief laag gelegen en korte pistes. Voor mij is Isola2000 favoriet; goedkope skipas(internet) spotgoedkope transfer vanaf vliegveld , goede sneeuw , rustige pistes op door de weekse dagen.
Leuk om te combineren met een paar dagen Nice, heerlijke stad. Doe dit al 20 jaar , toppie.
Veel plezier.

null
null
null
null

Holy shit is dat vandaag? @Sjors En waar is dat dan. Beetje off topic maar toch wel foto’s waar je blij van wordt!

A winter without powder isn't a winter!

@Joostw , dit was eind maart vorig jaar in Isola2000. Ziet er vaak zo uit daar , behalve dit jaar. Kan nog komen . Heb er nog nooit weinig sneeuw gehad ( in minstens 25 keer) ; open van begin december tot eind april. Kijk maar eens naar meer foto’s van mij op weerplaza. Veel plezier.

Sjors

null
null

Als je niet afhankelijk bent van schoolvakanties zoek je een periode uit dat het (bijna) nergens vakantie is, simpel. Als je schoolgaande kinderen hebt weet je gewoon dat het druk is. Je kan het nog een beetje beinvloeden door te kijken of en wanneer de duitsers en Fransen vrij zijn en daar je bestemming op uit te kiezen. Deze voorjaarsvakantie (21-28 feb) is geen enkele Duitse deelstaat vrij dus is Oostenrijk geen slecht idee. In Frankrijk heeft de regio Grenoble/Lyon ook geen vakantie, maar het zuiden wel. Die zou ik dan mijden.
Al met al verwacht ik dat het dus wel meevalt, m.u.v. de Hollandse enclaves zoals Gerlos :-)

wanneer je aan schoolvakanties vastzit is er gewoon niet veel te kiezen en als gezin kun je ook niet last-minute. Gewoon gaan, er het beste van hopen en altijd blijven lachen, het is tenslotte vakantie! Je hoeft ook weer niet elk uur van je vakantie te plannen en voor te bereiden…

kan dit jaar helaas alleen de eerste week van februari. Er zijn dan een groot aantal duitse deelstaten vrij dus ik ben benieuwd of het nog een beetje te doen is in oostenrijk of dat ik lange wachttijden bij de liften kan verwachten

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie