Kaiserwetter in een winterwonderland

Roel op 26 december 2019· 12 reacties

Westendorf (O)
Westendorf (O)

De winter is terug. Gisteren, Eerste Kerstdag en ook vandaag is het op veel plaatsen een winterwonderland. Waar in Frankrijk en Italië de zon volop scheen zorgde de sneeuwval in Oostenrijk voor de nodige aanvulling. Vandaag maken we in grote delen van de Alpen een prachtige wintersportdag mee, en na verse sneeuw morgen komen er meer mooie dagen aan!

Verschillen

Het is weer nodig om de grote verschillen aan te duiden in de Alpen. Zoals zo vaak volstaan een paar zinnen over het Alpenweer niet om het weer en de condities goed te beschrijven. De satellietfoto van gisteren maakt al veel duidelijk. Daarop is te zien dat de zon vooral in de westalpen en in Italië scheen. Oostenrijk daarentegen lag onder de bewolking waaruit regionaal veel sneeuw viel. Lezer Ive meldde uit Dienten in Hochkönig 30 tot 40cm tot in het dal, waar het een paar honderd meter lager in de lichte regen hard werken was op de pistes bij Maria Alm (bron: Jeffvdv). Die verschillen zag je gisteren op veel plaatsen maar vandaag komt er een rustmoment.

Bron: NASA
Bron: NASA

Oetz (O), foto: Berny Bisselink
Oetz (O), foto: Berny Bisselink

Les Sybelles (F) gisteren (foto: Jill Crijns)
Les Sybelles (F) gisteren (foto: Jill Crijns)

Het zonnige Franse weer schuift vandaag op naar het oosten waardoor vooral Oostenrijk en de Dolomieten een hele mooie dag krijgen. Boven de Franse Alpen is inmiddels hoge bewolking opgedoken die de voorbode is van nieuwe sneeuwval vannacht en morgen. Het meeste is dan voor de noordelijke Franse en Zwitserse Alpen tot aan het Oostenrijkse Vorarlberg waar lokaal 30 centimeter valt. In de rest van Oostenrijk valt minder maar daar ligt de sneeuwgrens het laagst, tussen de 700-1000 meter. In de Franse Alpen ligt deze een paar honderd meter hoger. Kortom er komt nog wat sneeuw bij.

Laatste sneeuwval

Op de sneeuwverwachtingskaart ziet dit er zo uit. De berekening voor morgen is daarmee grotendeels hetzelfde als die voor de komende 6 dagen. Na morgen blijft het namelijk vrijwel droog.

  • Sneeuw
  • 1cm
  • 5cm
  • 10cm
  • 15cm
  • 20cm
  • 30cm
  • 40cm
  • 50cm
  • 75cm
  • 100+
  • Regen
  • 1mm
  • 5mm
  • 10mm
  • 20mm
  • 30mm
  • 60mm
  • 120+

Dat heeft te maken met de ontwikkeling van een hogedrukgebied boven Midden- en Noord-Europa. De zon komt terug en lijkt een groot deel van volgende week te blijven schijnen in grote delen van de Alpen. Dat betekent bijna perfecte omstandigheden voor de wintersporters. Er zijn slechts drie kleine kanttekeningen te plaatsen:

  • de temperatuur: in Oostenrijk is het dit weekend gevoelig kouder dan in de Franse Alpen. Na het weekend wordt het overal warmer. De nulgradengrens ligt rond de 2000 meter. In dalen waar de mist langer blijft hangen blijft het kouder;
  • een tijdelijk dipje voor Oostenrijk: op Oudejaarsdag wordt het hogedrukgebied vervangen door een nieuw exemplaar. Tijdens deze wisseling van de wacht kan er tijdelijk meer bewolking voorkomen waaruit lokaal een vlok sneeuw kan vallen. Hoe oostelijker, hoe groter de kans is;
  • de duur: de meeste modellen zijn het erover eens dat het mooie weer tot zeker donderdag aanhoudt. Daarna ontstaan verschillen. Mocht het tot een weersverslechtering komen, dan gebeurt dat als eerste in de noordalpen. Italië en Frankrijk zijn en blijven waarschijnlijk zonnig.

Val Gardena (I), foto: Der Graf
Val Gardena (I), foto: Der Graf

Sauerland blijft groen

De koude lucht die Oostenrijk dit weekend bereikt scheert grotendeels langs het Sauerland. Hierdoor blijft het behelpen in Winterberg, Willingen en al die andere skigebiedjes die wachten op een beetje winter. Tot eind volgende week valt hier geen sneeuw van betekenis en is het waarschijnlijk te warm voor kunstsneeuw.

Weerfoto’s

Blijf in de tussentijd lekker je weerfoto’s doorsturen zodat we allemaal op de hoogte blijven van de condities ter plaatse. En natuurlijk een fijne Tweede Kerstdag gewenst!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

https://cdn.wintersport.nl/forum/25/034aa6e318cbe4036067274d...
😎😎nu genieten van zon en sneue in Ischgl 🏂🌞

null

Winterberg zou met wat geluk toch kunstsneeuw gaan produceren vanaf vrijdagnacht!

Winterberg zou met wat geluk toch kunstsneeuw gaan produceren vanaf vrijdagnacht!

Snowden op 26 dec 2019 11:55

Dat zal kortstondig zijn, vanaf zaterdag lopen de temperaturen weer op.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Een gezegende 2e Kerstdag op de Seiser Alm 🙏😇🎄

null

*keep cool and relax...*

Hoi Roel,neem aan dat de temperatuur volgende week in Obertauern prima blijft toch?

Een gezegende 2e Kerstdag op de Seiser Alm 🙏😇🎄

DerGraf op 26 dec 2019 16:38

P.s. Duidelijk is de opkomende bewolking uit het westen te zien. Foto is genomen om 15:00

*keep cool and relax...*

Seht gut aus! Zaterdag vertrekken naar Damuls (Voralberg). ⛷👌😎

Gister in le Grand Massif

https://cdn.wintersport.nl/forum/25/ab378909adeb4262e0dfbf89...

null

Tukker(ik)

@Tukker lapland? Of noord Amerika?

*bericht bewerkt door Matthias123 op 27 dec 2019 22:23

Born to Ride

[quote]@Tukker lapland? Of noord Amerika?[post]Matthias123 op 27 dec 2019 22:23[/post][/quote
Zoon van maatje van mij in Alpendorf nabij Flachau.

Tukker(ik)
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie