Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Grote lawine over piste in Andermatt, mogelijk slachtoffers

Rogier op 26 december 2019· 85 reacties

In Andermatt is een grote lawine over een geopende skipiste gegleden. Er liggen mogeijk nog mensen onder de sneeuw. Er zijn ten tijde van het schrijven al twee mensen levend, maar gewond, bevrijd. De zoektocht is momenteel in volle gang. De kantonpolitie acht de kans aanwezig dat er nog meer mensen onder de sneeuw liggen.

Politie is opzoek naar mogelijke veroorzaker

De kans is groot dat de lawine is veroorzaakt door een off-piste wintersporter. Logischerwijs is de lokale politie opzoek naar deze persoon. Deze wintersporter wordt opgeroepen op zich te melden, en er wordt aan mensen gevraagd om zijn identiteit door te geven.

Update 17:00

Er is ondertussen meer bekend:

  • Er zijn tot nu toe zes mensen gered, waarvan twee lichtgewond, de andere vier zijn met de schrik vrijgekomen.
  • Hier waren geen kinderen bij.
  • Hoe de lawine is losgekomen is nog onbekend (spontaan of getriggerd door wintersporter)
  • De piste was op het moment van het ongeval geopend
  • Er wordt niemand meer vermist, maar hulpdiensten zoeken voor de zekerheid wel verder in de lawinekegel.
  • het zoeken kan lang duren omdat de lawinekegel relatief groot is. Het zoeken gaat nog meerdere uren door, eventueel zelfs morgenochtend

Op onderstaande beelden is de lawine te zien, let ook goed op de skiërs die je in het begin in beeld ziet.

Grote lawine

Om 10:50 is een lawine in het gebied Oberalp / Felli over een piste naar beneden gekomen. Er zijn reeds twee personen bevrijd uit de sneeuw. Deze zijn door de Rega naar het ziekenhuis gebracht. Het gaat om een relatief grote lawine met een breedte van 30 tot 50 meter. Er zijn meerdere reddingshelikopters en lawinehonden ter plaatse. Momenteel geldt er ter plaatse een lawinegevaar 3 waarbij natuurlijk natuurlijke en spontane lawines zeker mogelijk zijn.

Op het forum heeft Matthias113 reeds een topic geopend over de lawine in Andermatt, maar omdat op het forum beelden lastiger ge-embed kunnen worden bij deze een blog over deze situatie.

Pistenbully in lawine in Val Thorens

De situatie is gespannen in een enorm deel van de Alpen. Want gistereavond (25 december) is een pistenbully in een lawine terecht gekomen boven Val Thorens, terwijl deze de piste de la Cime, onder de Caron aan het prepareren was. De machine is zeker zo’n 300 meter naar beneden gestort en is meerdere keren over de kop geslagen. Volgens de PGHM (bergredding) is het een wonder dat de chauffeur nog in leven is. De man is door de bergredding naar het ziekenhuis gebracht, met gebrokken ribben en snijwonden in zijn gezicht.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

PimBressers26 december 2019 · 15:09

Nog geen updates over aantallen slachtoffers??

Verschrikkelijk zeg…

*bericht bewerkt door PimBressers op 26 dec 2019 15:09

bartvwg26 december 2019 · 15:13

Oei, oei, dit is niet goed. 🙁

bertp26 december 2019 · 16:00

Wat een enorm heftige beelden, laten we hopen dat iedereen betrokken het er goed vanaf brengt.

G11ling26 december 2019 · 17:12

Word altijd een beetje naar bij zulke beelden. Ben je lekker op vakantie aan t genieten en overkomt je zoiets… Verschrikkelijk. Wel een klein wonder dat er al 6 mensen levend onder de sneeuw vandaan zijn gehaald.
Ik duim dat het daar bij blijft en dat er niemand neer onder de sneeuw ligt.

snowski26 december 2019 · 17:37

Lijkt er op dat het door een skiër wordt veroorzaakt als je het begin v/h flimpje bekijkt.Als het werkelijk zo is, dan zwaar bestraffen! Zag het vandaag ook weer in Serfaus-Fiss van die idioten die off-piste gaan, spelen met het leven van anderen. Schande!

Edwin.26 december 2019 · 18:24

6 mensen kwamen er onder vandaan. Vooralsnog zoeken ze verder, maar geen vermisten. Benieuwd naar de oorzaak. Laten we dat maar afwachten in plaats van al te gaan speculeren zoals hierboven.

Not all who wander are lost
Arnie77726 december 2019 · 19:03

@snowski was inderdaad heerlijk die offpiste, zelden zo’n goede dag gehad :)

Freeride = Life
GertD26 december 2019 · 19:06

Lijkt er op dat het door een skiër wordt veroorzaakt als je het begin v/h flimpje bekijkt.Als het werkelijk zo is, dan zwaar bestraffen! Zag het vandaag ook weer in Serfaus-Fiss van die idioten die off-piste gaan, spelen met het leven van anderen. Schande!

snowski op 26 dec 2019 17:37

Kan je als skigebied zo iemand daar eigenlijk verantwoordelijk voor stellen? Want buiten de piste skiën is volgens mij toch niet verboden, maar wel op eigen risico?

GertD26 december 2019 · 19:07

@snowski was inderdaad heerlijk die offpiste, zelden zo’n goede dag gehad :)

Arnie777 op 26 dec 2019 19:03

Beetje ongepast om zo te reageren, waar er potentieel nog mensen onder liggen.

Arnie77726 december 2019 · 19:22

@GertD Niet mee eens, reageer meer op de reactie van snowski. Een persoon die zegd dat mensen die offpiste gaan een idioot zijn is natuurlijk wel heel gepast…

Freeride = Life
elisabeth10126 december 2019 · 19:42

@GertD Niet mee eens, reageer meer op de reactie van snowski. Een persoon die zegd dat mensen die offpiste gaan een idioot zijn is natuurlijk wel heel gepast…

Arnie777 op 26 dec 2019 19:22

Het zijn wel idioten wanneer ze anderen in gevaar brengen.

Hessel26 december 2019 · 19:50

Heftig zoiets. Tot nu toe geen slechte berichten over de getroffenen en hopelijk blijft dat zo.
En speculeren over wie of wat de trigger was heeft hier totaal geen zin. Beter aan de locale diensten overlaten.

Frank6626 december 2019 · 20:44

De moraalridders melden zich weer. Gaat het goed: ‘hoop snel ook zo’n fantastische dag mee te maken’. Gaat het fout; ‘stelletje idioten, die hebben het nooit begrepen’.

Bergen en mensen/toerisme herbergt per definitie een risico.

Quisa226 december 2019 · 21:20
Slippery slippery slidy slidy slopy slopy
Demtsjenko26 december 2019 · 21:52

De politie is op zoek naar de skiër die mogelijk de lawine heeft veroorzaakt… speculeren over wie de lawine heeft veroorzaakt heeft wel degelijk zin. Het valt me op dat de discussie over het eventuele gevaar van off piste skiën hier vaak door voorstanders bij voorbaat al de kop in wordt gedrukt door de: ‘laten we niet speculeren’ kaart te trekken. Of in dit geval de ‘moraalridderkaart’… lekker makkelijk…

Het lijkt er nu op dat er geen ernstig gewonden of doden zijn gevallen, maar los van dat vind ik dat de discussie wel degelijk gevoerd mag worden. Dat je jezelf in gevaar wilt brengen is helemaal aan jezelf, maar als je een lawine veroorzaakt die over een piste heen dendert heb je toch echt wat uit te leggen… en ik vind ook dat je daar iets van mag vinden…

Hessel26 december 2019 · 22:54

Welke discussie wil je dan voeren @Demtsjenko
Ze zoeken naar een freerider die zich daar in het terrein bevond. Tegelijk geeft men aan dat de oorzaak een skier geweest kan zijn maar ook een spontane lawine.
Dus dan kun je over van alles discussieren, maar het zegt allemaal niets over de feiten ter plaatse. Pure speculatie dus. En dan is het te vroeg om te spreken van “idioten” of meer van dat soort polariserende terminologie.

Bens26 december 2019 · 23:17

@demtsjenko even speciaal geregistreerd om je volledig gelijk te geven. Als ik een aantal stoere andere reacties lees, word ik er droevig van. Maar blijf vooral zo redeneren, zolang er geen bekende van jezelf onder die (wat mij betreft duidelijk zichtbaar, veroorzaakte lawine) ligt, zal het vast allemaal prima zijn.

Begrijp me niet verkeerd, bij dit soort dingen is er nooit sprake van opzet en dingen gaan nou eenmaal wel eens mis. Maar om dan maar te doen alsof het allemaal onbespreekbaar is… apart. Dan schuif je dingen wel heel makkelijk onder het kleed wat mij betreft.

Ik moet er niet aan denken, dat er kids (of wie dan ook) onder die sneeuw liggen, om wat voor reden dan ook. Kunnen we het daarom even menselijk houden? Discussies wie op z’n tere ziel getrapt is omdat iemand in z’n emotie de term “idioot” gebruikt, doen we dan later wel. Ok?

Demtsjenko26 december 2019 · 23:29

Ik hoef nu niet direct de discussie aan, maar het onderwerp ‘mogelijk gevaar van off piste skiën’ interesseert me wel. Termen als idioten zul je mij niet snel zien gebruiken. Het valt me op hoe stekelig er op dit onderwerp wordt gereageerd en hoe vaak met name het pro-kamp de discussie probeert te killen door te stellen dat off piste skiën zo gevaarlijk niet is (als je weet wat je doet), dat er meer ongelukken gebeuren op dan naast de piste en dat het meer goed dan fout gaat. Lijkt een beetje op de manier waarop verstokte rokers hun verslaving proberen te bagatelliseren: ome Piet rookte als een ketter en is 102 geworden… allemaal waar, maar ik lees in het winterseizoen toch altijd wel heel veel berichten over jonge mensen die omkomen door lawines (en vaak waren ze goed getraind en wisten ze waar ze mee bezig waren). Dat bewust het risico opzoeken intrigeert me. In mijn andere hobby duiken kom ik ze ook tegen… mensen die op perslucht naar 80 meter gaan, wetende dat zuurstof giftig wordt op een diepte van rond de 66 meter. Waarom bewust dat (grote) risico lopen?

Ze geven in de lokale media overigens aan dat ze niet met zekerheid kunnen zeggen dat de ‘freerider’ de lawine heeft veroorzaakt, maar dat er wel heel veel signalen zijn dat deze persoon wel de oorzaak is van de lawine en dat ze hem graag willen spreken.

Demtsjenko26 december 2019 · 23:45

Heb even wat cijfers gezocht… vorig jaar in het winterseizoen in oostenrijk 19 lawinedoden… tienjaarsgemiddelde is 22 doden per jaar. Ik vind dat best veel, zeker als je beseft dat er ook nog veel mensen levend onder de sneeuw vandaan worden gehaald door snel ingrijpen van de hulpdiensten en soms een flinke dosis geluk…

Bens26 december 2019 · 23:56

Heb even wat cijfers gezocht… vorig jaar in het winterseizoen in oostenrijk 19 lawinedoden… tienjaarsgemiddelde is 22 doden per jaar. Ik vind dat best veel, zeker als je beseft dat er ook nog veel mensen levend onder de sneeuw vandaan worden gehaald door snel ingrijpen van de hulpdiensten en soms een flinke dosis geluk…

Demtsjenko op 26 dec 2019 23:45

1 is al te veel natuurlijk. Maar iemand die er zelf voor kiest is A, maar m’n maag draait zich om als je er over nadenkt dat het nietsvermoedende voorbijgangers kunnen zijn (zoals nu ook weer blijkt) die er de dupe van worden. Akelige gedachte.

Wil het niet op 1 hoop gooien, dus doe dat ook niet. Maar qua gevoel is dat een beetje hetzelfde als een ongeluk met een dronken bestuurder. Die had het van tevoren ook niet zo gewild, maar gaat wel zelf achter het stuur zitten.

Jethro27 december 2019 · 06:39

Zoals @Hessel zegt, als je de juiste feiten niet weet, krijg je een onnodige en nutteloze discussie. Vaak met ongevallen blijken de feiten net iets anders te liggen, dan men in 1e instantie zou denken.
De opmerking dat hier zulke discussies de kop word ingedrukt klopt ook niet. Door de juiste discussievoering en juiste info op dit forum wat betreft (lawine)ongevallen, is mij heel veel duidelijk geworden!

Waah27 december 2019 · 06:56

Dit is al het tweede jaar dat een open piste word getroffen door een lawine. Iets wat ik volgens mij de jaren daarvoor nooit heb gelezen.

Is dit een nieuwe trend @Rogier ? Of heb ik dat gewoon niet meegekregen. Ik was namelijk altijd in de veronderstelling (tot vorig jaar) dat op de geopende piste nooit lawines waren. Ik zag vorig jaar dan ook als “freak accident”. Maar nu dus alweer zoiets.

evr6627 december 2019 · 07:09

@bens welkom op dit forum.

Maar uw opmerking “wat mij betreft duidelijk zichtbaar,” lijkt niet op feiten gebaseerd.

Gewoon eerst de resultaten van de (over het algemeen grondige) onderzoeken afwachten alvorens iemand de schuld in de schoenen te schuiven op basis van speculaties door (vermoedelijk, ik ken u of uw kwalificaties niet) leken.

Gelukkig in dit geval geen doden te betreuren!

Edwin van Riel
denniski27 december 2019 · 08:10

@bens .Helemaal eens! Mooi verwoord.

Nillze27 december 2019 · 09:22

@Bens Je speelt duidelijk in op de emoties om een discussie op gang te trekken die nog(!) niet op feiten gebaseerd kan zijn. Met polarisatie is niemand gebaat in deze discussie, met feiten als basis voor een constructieve discussie is dit forum wel gebaat! Dergelijke ongevallen worden vaak onderzocht door de ‘alpinpolizei’/‘gendarmerie’/…, dit is vaak een heel diepgaand onderzoek waarvan de bevindingen ook publiek gemaakt worden zodat men er lessen uit kan trekken naar de toekomst toe.

Er moet zeker plaats zijn voor een discussie en deze blog kan in mijn ogen ook een aanzet zijn om nog maar eens dieper in te gaan op de component ‘verantwoordelijkheid’ als je in het terrein onderweg bent. Je acties kunnen namelijk een impact hebben die verder draagt dan je eigen veiligheid/risicobereidheid (zeker bij een hoger lawinegevaar waarbij je ook op afstand wat kan triggeren). Maar langs de zijlijn gaan roepen zonder kennis van zaken te hebben brengt niks bij, daarvoor kan je beter even aanloggen bij ad/hln.

Bens27 december 2019 · 10:59

@Bens Je speelt duidelijk in op de emoties om een discussie op gang te trekken die nog(!) niet op feiten gebaseerd kan zijn. Met polarisatie is niemand gebaat in deze discussie, …

Nillze op 27 dec 2019 09:22

Welnee, zo is het niet eens bedoeld. Mijn punt is juist dat het helemaal niks met feiten te maken heeft. Ik werd even getriggered door opmerkingen a la "het was heerlijke sneeuw vandaag, best ever!". Terwijl er (zolang we de feiten niet kennen!) voor hetzelfde geld mensen onder die sneeuw… je snap 't hoop ik.

@BensEr moet zeker plaats zijn voor een discussie en deze blog kan in mijn ogen ook een aanzet zijn om nog maar eens dieper in te gaan op de component 'verantwoordelijkheid' als je in het terrein onderweg bent. Je acties kunnen namelijk een impact hebben die verder draagt dan je eigen veiligheid/risicobereidheid (zeker bij een hoger lawinegevaar waarbij je ook op afstand wat kan triggeren). Maar langs de zijlijn gaan roepen zonder kennis van zaken te hebben brengt niks bij, daarvoor kan je beter even aanloggen bij ad/hln.

Nillze op 27 dec 2019 09:22

Ik roep niet vanaf de zijlijn, dat maak jij er van. In ieder geval niet op een toon als "ik weet wel even hoe het zit". Zo druk je me wel een hoekje in toch? Wat ik gisteren even kwijt wilde, was dat er gesproken werd in een "what if" scenario. Dat was blijkbaar al "not done" volgens sommigen. Dáár ben ik het dus niet mee eens. We kunnen best een aanname doen toch? If it walks like a duck and talks like a duck… Op de video is duidelijk te zien dat de lawine ontstaat vlak bij en na dat die skie-ers daar weg zijn. Dan kan het uiteraard volgens het "feitenonderzoek" alsnog blijken dat het door de stand van de maan kwam, en dan ben ik de eerste die zal roepen dat het gelukkig niks met die ski-ers te maken had en mea culpa enzo, maar op zijn minst is het niet gek om eens te speculeren over het feit dat die ski-ers het (onbewust) wel hebben getriggered en hoe vervelend dat zou zijn als het waar is.

Uiteindelijk, wat het ook is/wordt, wat mij betreft is het een vraag of ze daar sowieso hadden moeten/mogen zijn. Zo vlak bij die piste. Of ze er nou iets mee te maken hebben of niet. En inderdaad, dat is dan puur vanuit emotie. Akelige verhalen allemaal. Zal je kind maar zijn.

*bericht bewerkt door Bens op 27 dec 2019 10:59

Demtsjenko27 december 2019 · 11:03

Er moet ruimte zijn voor discussie, maar alleen als je álle feiten kent. Anders wordt je hier dus roepende vanaf de zijlijn genoemd… en moet je je dus melden bij de vrij vertaald kennislozen en onderbuikroepers van ad en hln…

Fijn… ik ben geen specialist, heb niet de waarheid in pacht en ben volgens bovenstaande redenering dus een nutteloos roepende vanaf de zijlijn en moet eigenlijk mijn mond houden over lawinedoden… dit is dus precies mijn punt. De discussie wordt bij voorbaat doodgemaakt door 1) een veralgemenisering terug te voeren naar het betreffende incident (je kent alle feiten niet dus moet je je mond houden) of 2) door anderen weg te zetten als incompetent, niet deskundig, reagerend vanuit emotie gevolgd door de mededeling dat je dus eigenlijk je mond moet houden… tja…

Feiten: tussen de 20 en 25 lawinedoden per jaar in Oostenrijk, tussen de 25 en 35 lawinedoden per jaar in Frankrijk (met als negatieve uitschieter 2005/2006 met 57 lawinedoden), en gemiddeld 25 per jaar in Zwitserland. Hiervan is gemiddeld 100% off piste.

*bericht bewerkt door Demtsjenko op 27 dec 2019 11:15

Thijs1027 december 2019 · 11:25

@Demtsjenko Ik lees dat de discussie die je wilt voeren ‘mogelijk gevaar van off piste skiën’ is. Maar je maakt er 'waarschijnlijk heeft die wintersporter die we daar zien de lawine veroorzaakt, want de politie is naar hem/haar op zoek' van, waardoor hij/zij direct tot de veroorzaker (en idioot etc.) wordt gerekend. Voer de discussie die je wilt dan zonder te insinueren dat iemand iets met deze lawine te maken heeft, terwijl daar niets over te zeggen valt op dit moment. Volgens mij is dát wat @hessel en @evr66 bedoelen. Als je zelf daar buiten de piste stond terwijl de lawine een natuurlijke oorzaak had, wil je toch ook niet door onbekenden als hoofdschuldige worden aangewezen op basis van vermoedens achter een PC?

*er zijn genoeg topics waar dit besproken kan worden (of open zelf een topic):

*bericht bewerkt door Thijs10 op 27 dec 2019 11:32

Powder, powder everywhere!
Nillze27 december 2019 · 12:07

Er moet ruimte zijn voor discussie, maar alleen als je álle feiten kent. Anders wordt je hier dus roepende vanaf de zijlijn genoemd… en moet je je dus melden bij de vrij vertaald kennislozen en onderbuikroepers van ad en hln…

Fijn… ik ben geen specialist, heb niet de waarheid in pacht en ben volgens bovenstaande redenering dus een nutteloos roepende vanaf de zijlijn en moet eigenlijk mijn mond houden over lawinedoden… dit is dus precies mijn punt. De discussie wordt bij voorbaat doodgemaakt door 1) een veralgemenisering terug te voeren naar het betreffende incident (je kent alle feiten niet dus moet je je mond houden) of 2) door anderen weg te zetten als incompetent, niet deskundig, reagerend vanuit emotie gevolgd door de mededeling dat je dus eigenlijk je mond moet houden… tja…

Feiten: tussen de 20 en 25 lawinedoden per jaar in Oostenrijk, tussen de 25 en 35 lawinedoden per jaar in Frankrijk (met als negatieve uitschieter 2005/2006 met 57 lawinedoden), en gemiddeld 25 per jaar in Zwitserland. Hiervan is gemiddeld 100% off piste.

Demtsjenko op 27 dec 2019 11:03

Inderdaad, deze reactie is het perfecte voorbeeld van de cultuur die er heerst om momenteel over alles een schreeuwerige mening te moeten hebben. Waarom van de gelegenheid geen gebruik maken om bij te leren of basis van een constructieve discussie? Niemand verwacht dat je ‘je mond moeten houden’, maar wat draag je bij met het wijzen van de vinger als er nog geen onderzoek gebeurd is? Welke discussie zou je dan wel willen voeren op basis van wat we nu weten?

Door de discussie op te splitsen in pro off piste en contra off piste ‘kampen’ krijg je direct van deze discussies die nergens op slagen (ik ben dus ook schuldig ;) ). Er is namelijk een gigantische grijze zone waarin iedereen voor zichzelf moet beslissen hoe hij/zij wil handelen. Persoonlijk ben ik heel defensief onderweg (ga zo goed als niet off piste zonder gekwalificeerde berggids). Net omdat ik de component ‘verantwoordelijkheid’ zo belangrijk vind. Je kan gelijk hebben dat er enkele mensen bij dit incident ‘onverantwoordelijk’ onderweg waren, maar eigenlijk weten we dit nu nog niet.

Je feiten zeggen op zichzelf ook niets. Elke lawinedode is er 1 te veel, net daarom is het leren uit ongelukken het belangrijkst. Niet het aanduiden van schuldigen. Nog een ‘feit’: elk jaar sterven er gemiddeld 300 mensen in de Oostenrijkse Alpen door allerhande activiteiten in bergen. Statistieken op zichzelf bewijzen niks, of alles ;)

Nillze27 december 2019 · 12:47

@BensEr moet zeker plaats zijn voor een discussie en deze blog kan in mijn ogen ook een aanzet zijn om nog maar eens dieper in te gaan op de component 'verantwoordelijkheid' als je in het terrein onderweg bent. Je acties kunnen namelijk een impact hebben die verder draagt dan je eigen veiligheid/risicobereidheid (zeker bij een hoger lawinegevaar waarbij je ook op afstand wat kan triggeren). Maar langs de zijlijn gaan roepen zonder kennis van zaken te hebben brengt niks bij, daarvoor kan je beter even aanloggen bij ad/hln.
Ik roep niet vanaf de zijlijn, dat maak jij er van. In ieder geval niet op een toon als "ik weet wel even hoe het zit". Zo druk je me wel een hoekje in toch?

Bens op 27 dec 2019 10:59

@demtsjenko zolang er geen bekende van jezelf onder die (wat mij betreft duidelijk zichtbaar, veroorzaakte lawine) ligt, zal het vast allemaal prima zijn.

Bens op 26 dec 2019 23:17

Dit is dus geen statement van 'ik weet wel even hoe het zit'?

*bericht bewerkt door Nillze op 27 dec 2019 12:47

Plaats een reactie