Do's and don'ts: Kinderskiles

Rogier op 13 januari 2015· 18 reacties

Ook zonder niveau te halen een medaille: geen tranen.
Ook zonder niveau te halen een medaille: geen tranen.

Veel bevriende skileraren hoor ik soms klagen over de ouders van kinderen die op skiles zitten. De verwachtingen van de ouders lopen soms niet geheel in lijn met wat de kinderen al kunnen of willen. Skiles is geen garantie dat je kind aan het eind van de week zijn medaille heeft of de skischool-race wint. Een paar do’s and don’ts

​Niveaus
Kinderen zijn geen machines. Dus het kan zomaar dat na een week les je dochter of zoon helemaal geen niveau hoger kan het jaar erna. Dit is helemaal niet erg, technische vorderingen gaan niet lineair. En enkele van 's werelds beste skiërs waren echte laatbloeiers. Maar wordt niet boos op de skileraar, en erger, eis geen medaille of niveau meer. Hier doe je niemand een plezier mee. Niet de skischool, maar zeker niet je eigen kind, want een niveau te hoog zitten, daar leer je niets van. Bedenk dat skileraren echte professionals zijn, ze weten echt wel welk kind een niveau hoger mee kan komen en welk kind niet. Tegenwoordig geven ze in Frankrijk sowieso een medaille aan het eind van de week, of met het behaalde niveau of een troost medaille. Hierdoor worden veel tranen voorkomen!

Blijven kijken
Natuurlijk is het geweldig om te blijven kijken naar de eerste vorderingen van je eigen kroost. Eerlijk gezegd kan ik er niet op wachten dat mijn dochtertje voor het eerst gaat skiën. Maar blijf niet de hele les staan kijken. Dit is ongemakkelijk voor de skileraren, en je doet je kind er geen plezier mee. Veel kinderen zullen in tranen uitbarsten als ze hun ouders zien terwijl het in de les met vriendjes en vriendinnetjes prima gaat. De skileraren hebben veel ervaring met kinderen dus wees niet bang…

Groepsles werkt prima met kinderen
Groepsles werkt prima met kinderen

Priveles/groepsles
Terwijl ik voor volwassenen een echte voorstander ben voor privélessen, daar is dit voor kinderen een ander verhaal. Kinderen zijn sowieso al gewend om in groepsverband te leren. Op de crèche, op school, met sport. Voor kinderen is dit gewoon helemaal normaal. Dus groepsles werkt erg goed, zeker ook als de skileraar het Nederlands niet of maar gedeeltelijk machtig is, dan kun je bij groepsles lekker afkijken bij de andere kinderen.

Taal
Natuurlijk zijn skileraren die dezelfde taal spreken ideaal. Maar mijn nichtjes die elk jaar hier in Frankrijk komen skiën spreken geen woord Frans, en gaan bij de lokale skijuffen in de les. Dit levert echt geen enkel probleem op, en ik sta te kijken van de technische vorderingen van de kinderen. Als ik vraag of ze het erg vinden dat de skileraren geen Nederlands spreken is het antwoord duidelijk? “Nee dat is toch logisch we zitten in Frankrijk”, en “We doen ze gewoon na”. Dat leverde wel een keer het probleem op dat de skilerares achteruit ging skiën om de vorderingen van haar leerlingen te bekijken. Mijn nichtje ging toen dus ook maar achteruit skiën ;-) Kortom het zijn vooral de ouders die een probleem hebben met een andere taal. Kinderen maakt dit niet zo heel veel uit. Tenminste dat is mijn ervaring.

Hebben jullie nog ervaringen, tips wat betreft kinderskiles? Ervaringen tussen verschillende landen? Ik ben benieuwd!

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Dank! Bedoeling is dat onze dochter van bijna 5 over 2 weken begint met wat lesjes. We zullen haar wat ruimte geven :)

"Dat leverde wel een keer het probleem op dat de skilerares achteruit ging skiën om de vorderingen van haar leerlingen te bekijken. Mijn nichtje ging toen dus ook maar achteruit skiën ;-) "

Whahaha. Kinderen zijn ook heerlijk soms :-D .

Hahaha mijn zoon zei verontwaardigd, die juf snapt er niets van… Wat hij bedoelde was is dat ze hem niet begreep omdat ze geen Nederlands sprak!

Toen aan hem uitgelegd gewoon nadoen wat juf doet ging het al beter, en inderdaad niet te lang blijven kijken! gewoon even om de hoek een bakkie doen of zelf gaan skien in de buurt!

Mijn tips:
Telefoonnummers raken nog wel eens kwijt, dus mijn zoontje heeft een brief je in zijn jas met onze gegevens erop. Dat weet hij en dan mag hij aan de juf geven als er een noodgeval is.
Zorg dat ze naar het toilet geweest zijn!
Goed aankleden!

Seriously snow addicted family!

@Jeffrey: :-)

Mijn oudste nichtjes vermaken zich nu met de skijuffen die een vertaal-app op hun telefoon hebben staan. Daar komen de leukste gesprekken uit voor.:-)

Click. Click. Peace

Nog een tip: geef ze geen onepiece pak maar gewoon een jas en broek. Dat is bij het naar de wc gaan veel gemakkelijker en hygiënischer dan zo’n pak waarvan het boveneind over de grond sleept.
Gewoon een goede onderlaag en ze krijgen het echt niet koud.

to ski or not to ski, thats no question

wij hebben altijd de gewoonte gehad naar Frankrijk te gaan maar nu voor het eerst Oostenrijk, alleen voor de Nederlandstalige skileraren. Onze kids vonden de afgelopen jaren niks aan de lessen vanwege de taalbarrière en weinig of geen andere Nederlandse kinderen in de klas.

+Tip: boek een kinderhotel, wij zijn daar toevallig mee begonnen en is zeker een aanrader voor de allerkleinsten. Ons dochterje (5.5j en in maart voor de 3e maal op de latjes) had zo onmiddellijk wat vriendjes in het hotel waar ze samen mee op les ging

Wij gaan nu voor het 4e jaar naar Hinterglemm. Hier is het leuk skien voor de kids (nu 7,5 en 5,5 jr). We hebben 3 verschillende hotels gehad, waar het ook leuk was voor de kinderen en de hotels zaten allemaal rondom de skischool.
Met name toen ze nog kleiner waren is dit voor de ouders handig om niet te ver met de latjes te moeten sjouwen.
En ze gaan 3 dagen in het klasje. Daarna kijken we wel verder.
We zijn samen op vakantie dus gaan we ook samen genieten. Laatste dag doen ze meestal mee met de wedstrijd. Tis erg leuk om te zien daar. En idd. veel Nederlandse Skileraren, dat maakt het allemaal lekker makkelijk.
Kan nu al niet wachten tot we weer gaan. Nog een maandje :)

Denk dat het weer nog de belangrijkste factor is die gaat bepalen of ze het al dan niet leuk vinden.
Mijn jongste van 3 deed een blauwe piste van 6km solo op’t eind van zijn eerste skireis… was supermooi weer. Moest het de hele week koud/mistig/sneeuw zijn geweest ben ik zeker dat hij er de brui zou aan gegeven hebben.

Kinderen (4 en 6 jaar) thuis voorbereid dat ze de hele dag opstap (incl. lunch) zijn met de skileraar: kortom brengen en kort afscheid en niet blijven kijken (behalve bij de kinderskirace uiteraard). En ze meegeven dat ze vooral veel plezier moesten hebben en de leraar goed na moesten doen :-).

Ondanks het weer wat tegenviel (veel sneeuw, wind en koud gedurende 4 van de 5 lesdagen) hebben ze beiden erg genoten en hebben niet gezeurd over het weer. Skileraren spraken Nederlands dus dat was meegenomen.

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

Ook in Filzmoos krijgen alle kinderen gewoon een medaille, of ze nu eerste of laatste waren in de Skirun. Volgens mij is dat steeds breder zo in Oostenrijk en dus niet alleen in Frankrijk?
Het lijkt me inderdaad vooral belangrijk dat de kinderen er plezier in hebben en dat ze het oppakken op hun eigen niveau. Daar pluk je later de vruchten van!

Wij kiezen heel bewust nu een paar jaar voor een klein skigebied (straks voor de tweede keer Filzmoos) en voor een hoog dorp waar de skischool meteen in het dorp is. Lukt het dan niet op de skischool, dan zitten wij niet met een heel dure pas die we de rest van de week niet gebruiken: we nemen dagpassen en komen met de lunch terug om samen te eten en te zien of ze het nog trekken. Als we nu even wat ‘kleiner’ van de skivakantie genieten en de kinderen alle ruimte geven om het speels te ontdekken, hebben we er later profijt van! Want die van ons zien een hele dag inclusief lunch op de skischool niet echt zitten (en wij stiekem ook niet)…

Kijk ook naar de samenstelling van de groep. Mijn dochter zat op haar niveau maar met allemaal jongens waarvan 2 al 13, ze is zelf bijna 8. Een groepje lager zaten Nederlandse meisjes van haar leeftijd. En dus is ze overgestapt en had ze het reuze naar haar zin. Er zijn vast ook kinderen die daar geen probleem van maken maar bij ons dus wel. Liever een leuke groep met vriendinnetjes dan een hoger niveau. Na een week had ze toch veel vooruitgang geboekt. De groep zelf ging snel vooruit en dan past de juf het niveau toch wel aan.

@Jeffrey
Wij hebben (nadat wij de oudste ooit kwijtwaren op Koninginnedag) dit soort arm bandjes besteld
http://www.ring-rings.com/

Door het gelimiteerde aantal cijfers/letters hebben wij er geen naam maar de mobiele nummers (met +31) van mij en mijn vrouw op gezet
De jongens geleerd dat als ze ons kwijt zijn ze naar hun arm moeten wijzen en telefoon moeten zeggen (gelukkig hebben wij ze nog niet nodig gehad dus of het werkt kan ik niet vertellen ;-) )

Tijdens iedere vakantie en dagje uit krijgen ze hem om

Misschien een tip

Offtopic
Ps Misschien is het ook leuk er een met het Wintersporters logo te kunnen bestellen (incl telefoon nummer voor nood na de après ski ;-) )

Dont’s : Kinderen nemen :P

Gang is alles

Onze 3 kinderen hebben juist wel jarenlang privéles (met zn 2en of 3en) gekregen van onze ‘bergheld’ Stéphane T, toevallig uit het dorp van Rogier. Van een uurtje privé leren ze meer dan een hele ochtend in de klas met 10 kinderen, is vergelijkbaar qua prijs en plezier gegarandeerd. Begrepen geen woord van zijn Frans of Engels en vonden dat ook geen enkel probleem, deden m gewoon na en genoten van al die gekke dingen ze op de piste met hem deden, hij week nogal af van het standaard ESF-programma en de Franse discipline, wilde vooral dat ze goed skigevoel ontwikkelden. Altijd een big smile als ze terugkwamen, nog steeds blijft wintersport onze favoriete familievakantie. Overigens wilde onze jongste de eerste jaren liever met haar Barbies in het skiweitje spelen, we hebben niets gepusht en toen ze eenmaal begon, ging ze als een speer. Mijn ervaring is ook dat jonge kinderen na skiles het vooral erg leuk vinden om (relaxed) met hun ouders te skiën en niet s middags weer de klas in te moeten…

Wekelijks skiën zo’n 500 kinderen bij ons op de skibaan SkiDiscovery in Den Haag. De jongste zijn 3 jaar.
De doelstelling bij 3 en 4 jaar is dat zij na 7 lessen bekend zijn met het glijden en remmen op de berg en dat ze het vooral leuk vinden. Vanaf een jaar of 6 kun je echt al naar het parallel skiën toe werken en wordt het een stuk dynamischer.

@Rogier Kan je iets meer vertellen over de niveau’s? Wij krijgen aan het eind van de week nooit iets mee/te horen over het niveau en moeten het jaar daarop dan weer vertellen (in onze eigen woorden maar wat zegt dat?) hoeveel keer ze geweest zijn en hoe oud ze zijn. Tnx.

Ton

geef je kids goede handschoenen, geen wol of andere zooi die drijfnat wordt bij aanraking met de sneeuw. De kids liggen namelijk iets vaker in de sneeuw te rollen dan ons volwassenen. Toevallig vandaag een jochie van een jaartje of 5 in de lift met zeiknatte handschoenen van wol. Skijuf behoorlijk over de zeik want het mannetje had het koud. Gelukkig had de juf een paar goede handschoenen achter de hand maar knap waardeloos.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie