BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Hoe en waar heb jij leren skiën of boarden?

Hoe en waar heb jij leren skiën of boarden?

Rogier op 17 januari 2015 · 33 reacties

Boarden of skiën
Boarden of skiën

Wintersport moet je eens voor het eerst doen. Sommige personen krijgen het skiën met de paplepel ingegoten, en dat zijn lang niet alleen maar locals getuigen de vele Nederlandse ukkies in de skiklasjes. Maar een veel groter deel heeft niet het geluk om zo jong de sneeuw in te gaan. Wintersport moet altijd geleerd worden. Hoe en waar heb jij leren skiën?

Waar?
In de Alpen, in winterberg, in een skihal? Waar heb jij je eerstje bochtjes gemaakt? Weet je de piste nog waar jij je eerste bochten hebt gedraaid? Of in ieder geval hebt geprobeerd deze te draaien. En is het je als je daar wel eens terug bent gegaan opgevallen dat ze deze piste duidelijk minder steil hebben gemaakt. Want hij was toch veel steiler die eerste keer. Was het een goed gebied om je eerste bochtjes te draaien? Of stond je voor de eerste afdaling van je leven bovenin La Grave.

Als ukkie of al ouder?
Als ukkie of al ouder?

Hoe?
Hoe en van wie heb jij leren skiën of boarden. Ben je naar een skischool gegaan? Heb je jezelf van de hoogste piste afgegooid. Of had je vrienden die je het wel konden leren? En nu, naar dat ik aanneem, je een stuk meer gevorderd bent, hoe kijk je terug op je eigen leerproces? Was het de goede manier? Of had je het beter kunnen aanpakken.

Boarden en skiën
Wie van jullie heeft geboard en geskied, wie alleen geskied en wie alleen geboard? Veel snowboarders zijn pas begonnen met boarden nadat ze op de ski's hebben gestaan./ En tegenwoordig zie je een grote verschuiving van boarden weer terug naar skiën. Dus als jullie een van de twee later hebben opgepakt, hoe was dit? Viel het mee of viel het tegen?

Ik ben benieuwd hoe en waar jullie hebben leren wintersporten.

Op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.

Reacties

 • TimT 17-01-15 07:11
  TimT 17 januari 2015 · 07:11
  Mijn eerste echte wintersportervaring was in Diablarets/Villars Gryon, heel goedkoop een appartementje kunnen huren van kennissen en daar heb ik de hele week snowboardlessen genomen.

  Na de derde dag was ik bont en blauw en had spierpijn van mijn teen tot aan mijn kruin, even wilde ik er mee kappen,maar dan komt het moment dat je de "slag" te pakken hebt.

  10 jaar later heb ik een verwoede poging gedaan om te skieen, netjes lessen genomen in Nederland, eigenlijk alleen vanwege het feit dat al mijn vrienden skieen.
  Op dag 2 van de wintersportvakantie is Sölden raakte ik geblesseerd, direct heb ik afgezworen ooit nog op skies te staan.

  Inmiddels nieuwe snowboardschoenen aangeschaft, die ik over een week of 4 kan testen in Obertauern, zin in!
 • Jolieke 17-01-15 07:15
  Jolieke 17 januari 2015 · 07:15
  In het Kleinwalstertal in Oostenrijk heb ik leren skiën. Uiteraard op les gegaan, ik was toen elf jaar. Ik heb erg goede herinneringen aan die eerste wintersport vakantie. Het sneeuwvirus had ik meteen goed te pakken! 😃 In de jaren daarna blijven skiën, maar op mijn vijftiende overgestapt op het snowboarden. Dit geleerd met een dag les in winterberg en daarna volgden er uiteraard meer lessen. Nu nog steeds regelmatig op de rollerpiste te vinden om m'n techniek bij te schaven. Voor de volgende winter ben ik van plan weer skilessen te nemen. Het lijkt me gaaf om het skien en snowboarden af te wisselen tijdens de wintersport!
 • Sylvester 17-01-15 07:20
  Sylvester 17 januari 2015 · 07:20
  Goedemorgen,

  Ik heb leren skiën in Loser Altausee. Ik vond het vanaf het begin al meteen geweldig de eerste keer met mijn vaderskant van de familie. Wij zijn in daar in een skiklas gegaan en me broertje me nichtjes en ik waren de enige Nederlandse kinderen. Ik was niet zo super jong ik geloof dat ik in groep 7 zat van de basisschool. Ik weet nog hoe me skileraar heette ja hetzelfde als de beroemde caravan's Dethleff. Het skiën ging me goed af dag 3 zaten we al op de piste met de hele klas.....dat was wat, voor mijn gevoel begon ik met een zelfmoord afdaling wat een diepte vond ik dat zeg. Ik weet niet meer of ik goed of slecht beneden kwam de eerste afdaling maar wel dat ik het helemaal geweldig vond. Het enige wat ik nu kan hopen is dat mijn kinderen skiën net zo leuk zullen vinden als ik dat vind en dat ik met mijn gezin elk seizoen op de latten kan gaan staan.
 • CaptainBeefheart 17-01-15 09:56
  CaptainBeefheart 17 januari 2015 · 09:56
  op 22 jarige leeftijd in Val Thorens. Studententijd, lang geleden.
 • Alex 17-01-15 10:03
  Alex 17 januari 2015 · 10:03
  Op 10 jarige leeftijd begonnen met skien en les gehad in Maurach met opa en oma. Dat 3 jaar gedaan en daarna jaren radiostilte met soms een uitstapje Winterberg of Snowworld. In 2005 weer serieus gaan skien. En de afgelopen jaren heel veel cursussen, trainingen, lessen, etc gevolgd. Ik vind mijn techniek nog steeds niet afdoende voor wat ik graag wil dus vorig jaar begonnen aan een intensief traject op de rollerband en ben nu 30 lessen verder en we gaan gewoon lekker door in 2015 😃
 • vic2000 17-01-15 10:36
  vic2000 17 januari 2015 · 10:36
  2 jaar geleden toen ik 12 was 4 keer snowboard les gehad bij skidome rucphen. Daarna in de jerstvakantie naar Willingen geweest waar vanwege de regen maar een paar pistes openwaren. Mijn techniek is daar toen wel veel verbeterd. Daarna weer les gehad bij skidome.

  Toen ben ik minimaal 1 keer per 2 maanden naar skidome of landgraaf geweest om nog te oefenen. Mijn moeder had ook skiles dus dan konden we allebei oefenen.

  In het jaar daarna (2014) in de 1ste week van februari op skikamp geweest met school naar Hochkrimml. Daar heb ik in 9 lessen het skiën behoorlijk onder de knie gekregen. In de tussentijd weer vaak geoefend in indoorhallen. Nu heb ik een 3 maanden abonnement voor skidome dus dat is wel fijn. En over 1 maand naar Gerlos om mijn nieuwe 2de hands skies en snowboard uit te proberen ☺
  #proudtobepartofleswintersporters
 • LisaB 17-01-15 11:05
  LisaB 17 januari 2015 · 11:05
  Ik heb het skiën geleerd toen ik een jaar of 4 was denk ik. We waren al vaak in Zwitserland te vinden en zo ben ik begonnen op enkele kleine plaatselijke skihellingen (geen echte gebieden), terwijl ik in Nederland skilessen volgde in Skidome. Dit heb ik vele jaren gedaan, later niet meer zoveel als eerst maar toch steeds even een opfriscursus. Sinds 2003 zijn we de echte skigebieden ingetrokken, mijn eerste echte pistes lagen in Damüls.

  Ik heb het dus eigenlijk met name geleerd in Skidome, heb nooit in het buitenland in een skiklasje gezeten, was dan altijd met mijn ouders onderweg.

  Ik heb tot nu toe enkel geskied, op een paar keer wat proberen op een board in een skihal na. Het interesseert me wel daar 'ns wat meer in te proberen, maar aangezien iedereen skiet met wie ik op wintersport ga blijf je daar toch wel aan hangen, haha.
 • Michiel13 17-01-15 11:58
  Michiel13 17 januari 2015 · 11:58
  Ik heb in Tsjechië, Spindleruv Mlyn leren skiën. Zal ondertussen iets van een 15 jaar geleden zijn (ben nu 22). De eerste jaren samen met mijn zus privé les. Nu ben ik wel aant kijken om terug wat uurtjes priveles te nemen. Ook twee jaartjes gesnowboard, ook weer priveles samen met mijn neef en zus 😃 Het leren ging heel vlot. Ik heb mij nu volledig toegelegd op het skiën, enkel in landgraaf durf ik nog wel eens een board te pakken ipv mijn skis 😉
 • Chris51 17-01-15 12:50
  Chris51 17 januari 2015 · 12:50
  op mijn 35ste een week les gehad in Bulgarije....
  Supervriendelijke en begripvolle leraar die een beetje nederlands sprak. Als je iets wilt leren zal je toch enig onderrricht moeten krijgen, maar na die week heb ik geen les meer genomen. Les vind ik niet leuk genoeg, ga liever op mijn eigen rustige wijze een piste af waarbij ik de leraar nog steeds in mijn hoofd hoor op het moment dat het moeilijker wordt.
  Inmiddels een jaar of 15 verder en prima in staat om met partner leuke tochtjes te maken.
 • Chonn 17-01-15 13:37
  Chonn 17 januari 2015 · 13:37
  Achteraf gezien veel te laat begonnen op 35 jarige leeftijd. Eerste keer 1 uur les van een vriend op indoorbaan in Bottrop. Daarna een week les in Kaprun en het jaar daarop een week les in Les Menuires (Les Trois Vallees). Sinds de eerste keer in Bottrop helemaal verslaafd aan skiën 😃
  Völkl Racetiger RC UVO 160 / Atomic Redster XTI 169
 • ruudsan 17-01-15 16:01
  ruudsan 17 januari 2015 · 16:01
  Op mijn 38ste leren skiën in Zell am Zee echt afzien de eerste dag(en), er was geen lopende band dus elke keer weer een stukje omhoog lopen, op van die oude rechte ski,s en het weer proberen.Later een primitieve duw lift met een plankje achter je kont.Ik dacht wat doe ik hier,spierpijn ,vallen ,wachten. Maar de derde dag gingen we omhoog naar de smittenhohe en begonnen we langzaam door te krijgen hoe het kunstje moest, mede door de zeer geduldige skileraar Klaus die ook mijn vrouw grotendeels van haar hoogtevrees afhielp, konden we eind van de week zelfstandig skiën.Na allebei nog een medaille te hebben gewonnen bij de skischool wedstrijd (2e en 3e) waren we verkocht daarna nog 2 jaar les gehad, dus 10 dagen. Nu 16 jaar verder is het een verslaving geworden liefst ski ik de hele winter
 • ronaldvr 17-01-15 17:15
  ronaldvr 17 januari 2015 · 17:15
  Eerste "afdaling" en bochtjes waren op een borstelbaan in Bergschenhoek. Misschien niet de meest ideale plek om het te leren maar oh wat leer je het daar goed. Merkte het eerste jaar toen ik met mijn vriendin, nu mijn vrouw, mee ging en iedereen al kon skiën dat er veel mensen in een "kramp" schoten als het ijzig is en ik daar totaal geen last van had, want ja die gladde borstels zijn net ijs.

  Daarna nog jaren les gehad en ook om het jaar nog wat privéles om weer eens flink op me kop te krijgen van die ouwe rot in het vak (die oostenrijker) en mijn techniek bij te schaven.

  Het verbaasd mij elk jaar weer in de alpen als ik mensen naar beneden zie stuntelen en denk dan neem skiles dan maak je het voor jezelf en andere om je heen veel leuker.

  BEZUINIG NIET OP JE SKILESSEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 • RFKANGOO 17-01-15 23:27
  RFKANGOO 17 januari 2015 · 23:27
  in 1985 op 4 jarige leeftijd begonnen met skiën in Söll. Eind jaren negentig een keertje een proefles gehad op een snowboard in skidome Rucphen en daar vanaf 2000 serieus gaan lessen. Sindsdien nooit meer geskiet. Het boarden had ik vrij snel onder de knie. Waarschijnlijk omdat je door het skiën al de nodige ervaring hebt met de sneeuw.
  Servus
 • PaddyBo 18-01-15 00:26
  PaddyBo 18 januari 2015 · 00:26
  1996 in de zomer, 2 weken gletsjer skien in les deux alpes. Een ervaren skier die een groep vrienden skien zou leren, en dat ging best goed. Ochtend op de piste, middag raften, fietsen, etc.
  Wel, die eerste morgen op de skies: wauw. Best pittig! Maar, als voormalig skater en windsurfer heb ik op dag 2 de skis ingeruild en een board gekozen. Mezelf boarden aangeleerd, en sindsdien nooit meer op de skis gestaan. Ga sindsdien elk jaar minimaal een keer naar de (Franse) alpen, met dezelfde groep. Super fun en heerlijk in de natuur genieten.
  Paddybo
 • joepiedepoepie 18-01-15 01:28
  joepiedepoepie 18 januari 2015 · 01:28
  Skiën heb ik geleerd in Obergurgl. Eerst op piste 10 bij de Mahdstullift. Na een paar dagen mocht ik naar de oefenweide boven bij de bruggenbodenlift(was toen nog een sleeplift). Elk jaar erna ben ik blijven lessen. Eerst altijd groepslessen en later privélessen. Nog altijd neem ik af en toe een privéles om de puntjes op de Ï te zetten en te houden.
  Snowboarden heb ik geleerd in Snowworld Zoetermeer. Niveau 1 t/m 3 doorlopen en daarna in Obergurgl nog groepslessen gevolgd. Later nog regelmatig een privéles.
 • Jesper 18-01-15 04:28
  Jesper 18 januari 2015 · 04:28
  Splinderluv Mlyn, eerste paar keren door de sneeuw omhoog gelopen lol. Er stond gewoon een sleeplift naast maar dat was te moeilijk voor ons beginnende snowboarders oid.
  Arlbergboy
 • Jesper 18-01-15 04:29
  Jesper 18 januari 2015 · 04:29
  Špindlerův Mlýn*
  Arlbergboy
 • michelr 18-01-15 10:24
  michelr 18 januari 2015 · 10:24
  In 2003 (was toen 29) in Harrachov Tsjechië, was daar met vrienden. Enorm slecht les gehad in het Duits/Engels en beetje Tsjechies, en aangezien ik niet elk jaar ga heb ik nog steeds de na weeën van.

  De indoorbanen is een uitkomst gelukkig.
 • Henkieboy 18-01-15 11:18
  Henkieboy 18 januari 2015 · 11:18
  Op mijn 27e voor het eerst gaan skiën met Kerstmis in Mallnitz met de trein.
  Voor een beginneling mooi gebied maar de derde dag de Föhn en binnen 2 dagen was alles groen behalve de gletscher maar daar gingen we niet naar toe.
  Had wel het virus te pakken en vervolgens 8 jaar naar Westendorp geweest en ook 8 jaar les genomen want ik wilde goed leren skiën om er optimaal van te kunnen genieten.
  Sindsdien in Italië, Frankrijk Zwitserland geweest en de laatste jaren weer in Oosterijk ( Sölden)
  Ben nu 63 en nog steeds verslaafd aan het skiën en hoop er nog lang mee door te kunnen gaan
 • BASCdesign 18-01-15 11:29
  BASCdesign 18 januari 2015 · 11:29
  Mijn vader heeft mij leren skien toen ik net kon staan, daarvoor zat ik al bij hem in de rugzak terwijl hij lekker aan het cruzen was in Betmeralp. Toen ik 4 was mocht ik dan eindelijk op mijn eerste ski les. Net als bij de meeste ging dat niet zonder enig gehuil, maar zodra mijn ouders niet meer bleven kijken gingen het stukken beter. De meeste jaren heb ik dan ook bij Schischule Kirchberg gezeten, Voornamelijk omdat dat lekker hard ging, en na een paar jaren vooral omdat we alleen maar buiten de piste gingen. Hier het ik dan ook mijn eerste lawine rescue oefeningen gedaan.
  Op mijn 9e mocht ik eindelijk de overstap maken naar het snowboarden, mijn vader had dit toen ook al wat gedaan en samen met hem, ging ik na een lange dag skien, naar huis om mijn boardje te pakken, boots aan te doen en snel nog voor donker naar de oefen weide te gaan waar mijn vader toen de basics van het snowboarden heeft geleerd. Geen duck-stance zoals nu, voeten naar voren wijzend en vooral carven. Ik heb dit een paar jaar gedaan, overdag skien, 's avonds leren snowboarden. Tot ik het voor mijn gevoel wel kon. Ik ben toen vooral zelf naar boven gegaan met mijn vader en moeder. Vader op snowboard, moeder op skies. Alleen moest ik ook blijven skien, dus van de 2 weken met kerst werd er 1 geskied en 1 geboard. Met de mei vakantie gingen we toen eens naar Tignes, heerlijk zonnetje, super rustig en papperige sneeuw. Hier werd alleen gesnowboard door nu onze hele famillie. Vader, moeder, broertje en ik.
  Ik ben nu 27 en snowboard alleen nog maar. Mijn vader 60, moeder 59 snowboarden ook nog allebei.
  Al hangt het wel wat meer van de condities af maar ze vinden het geweldig. Mijn broertje is alleen nog maar met snowboarden bezig en verdiend er zijn brood mee.

  Lessen zijn niet alleen handig om het te leren, ook als je wat beter bent zijn lessen leuk om het gebied te leren kennen! Door de vroegeren poeder lessen van Andy, weet ik nu in Kirchberg nog steeds de leuke, veilige routes.
 • JanSiem 18-01-15 11:57
  JanSiem 18 januari 2015 · 11:57
  In 1978 het skiën geleerd in Bodenmais Beieren van leden van de Bundesgrenzschutz.
 • Harm 18-01-15 12:46
  Harm 18 januari 2015 · 12:46
  In oktober 2009 besloten om eens te gaan met vrienden. Zelf wat gear gekocht en keertje in Bottrop wezen oefenen. Eerste bochtjes van mijn broer en zijn vrouw geleerd. Na 20 minuten kon ik bochtjes draaien..

  Vervolgens paar keer Winterberg en Willingen die winter en in maart naar Alpe d'Huez. Ging helemaal super! Sindsdien ben ik besmet met het wintersport virus..
 • whoop03 18-01-15 12:50
  whoop03 18 januari 2015 · 12:50
  Eind 2012 heb ik een uurtje les gehad in Spaarnwoude en daarna een uurtje zelf aan het oefenen geweest of je dat echt leren skiën kunt noemen... Maar vervolgens was ik wel verkocht!! en zijn we in 2013 een weekje naar Val thorens geweest, om te beginnen op de groene pistes met de aanwijzingen van mn vriend.
 • lisahartendorp 18-01-15 13:58
  lisahartendorp 18 januari 2015 · 13:58
  Afgelopen jaar leren snowboarden op een buiten borstelbaan.
  mn eerste wintersportervaring was afgelopen december toen ik met een reis van school mee ging naar oostenrijk.De eerste dag was echt een drama maar daarna had ik al snel de slag te pakken en werd het een top vakantie. volgende maand met mn moeder naar frankrijk om nog is even lekker de sneeuw in te gaan 😃
 • Jeffrey. 18-01-15 15:18
  Jeffrey. 18 januari 2015 · 15:18
  In NL van alles gedaan borstels, rollenband en kunstsneeuw. Daarna verder in Oostenrijk (Kirchberg/Seefeld en dachstein)
  Seriously snow addicted family!
 • janneman 18-01-15 15:26
  janneman 18 januari 2015 · 15:26
  3 jaar geleden echt leren skiën, daarvoor wel met school naar winterberg geweest maar dat was meer recht naar beneden gaan dan echt skiën.
  Mijn eerste volle week wintersporten was 3 jaar geleden in les crosets. Vrienden hebben me leren skiën, eerst natuurlijk met de pizzapunt van de blauwe pistes af en later echt bochtjes leren maken. Later in de week zelfs van de rode pistes af en op een gegeven moment vond ik mezelf ineens boven aan een zwarte piste terug. Die ben ik goed afgekomen maar dat ging niet vanzelf.
  In de jaren erna veel geleerd op de rode pistes, en daarna goed de zwarte pistes afgaan. Het lekkerste is natuurlijk van zo'n mooie rode tegen zwart aan neigende piste afgaan, wat een heerlijk gevoel geeft dat.
  Dit jaar ivm met kraakbeenproblemen in de knie niet op wintersport kunnen gaan, dit jaar goed de bovenbenen trainen en hopelijk volgend jaar weer kunnen skiën.
  Wintersport is echt heerlijk en ik kan het iedereen aanraden die er over twijfelt om te gaan, de vrijheid en dat gevoel van die witte wereld, echt geweldig.
  jan
 • laco 18-01-15 15:50
  laco 18 januari 2015 · 15:50
  Eerste keer skiën in alpe di suisi. 4 jaar en het enige niet Italiaans sprekende kindje. Leraar ook Italiaans. Jaren daarna les in Flachau/Reitdorf gehad. Tot 6e klas lagere school. Daarna met mijn ouders skiën. Ik weet nog dat de les in de loop der jaren steeds leuker werd. Met een leraar dor het bos en of piste. Ik heb het nooit erg gevonden om te moeten lessen.
 • Hendrik5 18-01-15 16:42
  Hendrik5 18 januari 2015 · 16:42
  Ik heb niet echt een idee waar dit was, maar het was sowieso in Oostenrijk toen ik leerde skiën toen ik vijf jaar was.

  Een vreselijk kind in de skiklas blijkbaar, maar ik herinner me er zelf weinig van. Ik vermoed weinig talent, ik denk dat dat al opgebruikt was toen ik geboren werd, aangezien ik het derde kind was.

  Geen skilessen voor mij dan maar, ik weende toch heel de tijd. Dan maar tussen de benen van pap leren skiën, wat me beter afging. Maar ook de ouders wist ik op stang te jagen: eens ik honger had, ging ik zitten. Kreeg ik niets? Dan verroerde ik geen meter 😀

  Na een aantal jaren rond mijn tiende levensjaar snowboardlessen genomen: eerst via kennissen op een grasmat in Anderlecht (in totaal maximum een volledige week), en daarna in kleine groepjes in Aschau (Zillertal Arena).

  Ik gok rond mijn veertiende toen ik één van de vreemdste lessenweek had: jong kind, niet megagoed, maar zeker niet slecht (volgens mij), wel nog wat schrik in de benen. Op pad met: een vader van 45 met twee kinderen, een feestende 25'er, een jonge 30'er en als leraar eentje met de meest blinkende jas ooit, een aantal snowboards op zijn auto (waaronder één met een enorm mooie vrouw op 😉 en ongelofelijke stijl. Na de les gingen we zelfs meteen naar de bar 😀

  Sindsdien geen lessen meer gehad, als ik me niet vergis. Maar zoals @Rogier al zei, ook ik krijg zin om te skiën als ik GOEDE skiërs zie passeren (vooral familie), maar dan houdt ik het weer liever bij mijn geliefde snowboarden als ik mensen zie prutsen 😀
  Het is o zo hard genieten.
 • smartie 18-01-15 19:07
  smartie 18 januari 2015 · 19:07
  Leren skiën in La Joue du Loup op een schoolreis zo'n 6 jaar geleden. Sinds dien helemaal verslaafd aan het wintersporten 😀, al gauw daarna overgestapt op het snowboarden, had dit uitgeprobeerd tijdens een kerstvakantie in Canada, weet nog wel dat ik na de eerste dag helemaal bont en blauw was 😋

Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.