Alpengangers getrakteerd op een zonovergoten week

Roel op 29 december 2019· 21 reacties

Laaghangende bewolking onder het skigebied Hochoetz (O), foto: Berny Bisselink
Laaghangende bewolking onder het skigebied Hochoetz (O), foto: Berny Bisselink

Gisteren toen een hele grote groep wintersporters de Alpen binnenreed zullen sommigen wel even gedacht hebben of het wel zo’n mooi weer zou worden. Onder een pakket laaghangende bewolking was het op sommige plaatsen nogal grijs maar deze schijn bedriegt. De komende week wordt wel degelijk een prachtweek voor vrijwel alle wintersporters.

Inversie

Inversie

Wel hebben we te maken met een inversie. Dat is een omgekeerd temperatuurverloop tussen berg en dal, dat wil zeggen dat het op de berg warmer wordt dan in het dal. Koude, vochtige lucht hoopt zich op in het dal waardoor in sommige dalen (niet overal!) bewolking ontstaat. Op de berg is en blijft het echter stralend weer. Gisteren zagen we dit contrast ook in het skigebied Hochoetz. De bovenste foto is van het skigebied, en deze foto is van beneden in Oetz op 820 meter.

Oetz (O), 820m
Oetz (O), 820m

We zien ook het gebrek aan sneeuw op deze hoogte. Dat zul je vandaag ook bij het skispringen in Oberstdorf zien tijdens de opening van de beroemde Vierschanzentoernee (aanrader). Deze dorpen lagen de afgelopen dagen net onder de sneeuwgrens. Gelukkig zorgt de lage temperatuur voor genoeg mogelijkheden om kunstmatig te besneeuwen.

Machtig mooie foto

Als gevolg van de vochtigere lucht in de dalen ging een foto van Tom Vorsele, een lezer van onze website, trouwens de digitale wereld over. De zonnestralen schenen net door de ijskristallen heen wat dit fantastische schouwspel opleverde in Saalbach. Ik kan me voorstellen dat je hier even je momentje voor pakt!

null

Iets warmer

De komende dagen warmt het dus iets op maar dat is vooral boven zo’n 1200 tot 1500 meter. Bovendien zal de zwakke zon van dit moment het sneeuwdek nauwelijks aantasten. Alleen op zuidhellingen kan de sneeuw in de middag wat zachter worden maar dat mag de pret niet drukken. Ook zien we voor het eerst deze winter een compleet gelijkwaardig beeld voor de Alpen. Of je nu in Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland of Italië zit, overal krijgen we heel veel zon.

Peisey-Vallandry (F)
Peisey-Vallandry (F)

Zillertal Arena, weerfoto
Zillertal Arena, weerfoto

Stuben, weerfoto
Stuben, weerfoto

De mogelijke spelbreker in de vorm van een kleine bovenluchtstoring (zie weerbericht van vrijdag) druipt waarschijnlijk af naar de Middellandse Zee, waardoor niets een fantastische week in de weg staat.

Sauerland

Het Sauerland heeft meteen geprofiteerd van de iets lagere temperaturen dit weekend. In de heldere en ook eindelijk drogere lucht werd gisteren bijna de hele dag kunstsneeuw gespoten. Dat kan ervoor zorgen dat er op de valreep alsnog wat meer pistes zullen kunnen openen deze vakantieweek. Dat zou erg mooi zijn, want van Vrouw Holle moeten we het voorlopig niet hebben.

Winterberg (D)
Winterberg (D)

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Gister naar huis gegaan vanuit Gerlos. Het weer inderdaad prachtig maar de tempraturen deze week zijn echt wel een stuk minder positief. De lokale mensen die ik sprak zeiden me dat het tussen de 6 en 10 graden kan worden. Of je dan blij moet zijn met kaiserwetter ???

Gister naar huis gegaan vanuit Gerlos. Het weer inderdaad prachtig maar de tempraturen deze week zijn echt wel een stuk minder positief. De lokale mensen die ik sprak zeiden me dat het tussen de 6 en 10 graden kan worden. Of je dan blij moet zijn met kaiserwetter ???

Nickys op 29 dec 2019 11:02

Maak je daar niet teveel zorgen over. Dat is niks bijzonders. Vorig jaar februari was het veel zachter en hield de sneeuw het ook nog prima. Alleen zonhellingen zullen 's middags wat zachter worden.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

https://cdn.wintersport.nl/forum/25/b7502a615b9b441cd89e0056...

Inversie bij Les Gets. Bovenop iets aantrekkende wind. Wel relatief warme lucht. Droomcondities.

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

Nicky’s …denk dat je verkeerd zit,hier in Obertauern.
Net onder t vriespunt in het dal -7 boven en volop zon

https://cdn.wintersport.nl/forum/25/55969dcf273b80ffe06ed7d6...
https://cdn.wintersport.nl/forum/25/677b1a11cf70e239bd72446d...

Tja, da’s flippen inderdaad

Dat wordt een weekje touren… ben het nu al zat met al die beginners die constant op mn skis gaan staan bij de lift… Geef mij maar sneeuw, dan blijven de echte skiers over :)

Freeride = Life

Wordt weer tijd voor sneeuw in week 2

Arnie777 , wat een hoge dunk heb jij van jezelf zeg . Als je er niet tegenkan dat er mensen op je ski’s gaan staan aan de lift raad ik je aan te voet naar boven te gaan en dat je vind dat echte skiers alleen de mensen zijn die skiën als het sneeuwt is er echt wel over . ALLE mensen die op de latten staan ook bij mooi weer en beginners zijn voor mij skiërs .

Helemaal gelijk matpartij.
Zei heeft het geluk gehad dat ze gelijk goed kon skiën natuurlijk

null

Bwhah, zonovergoten… 😜😜

Bla, bla, bla.

null
klopt, in Les Gets al een paar dagen zon overgoten, eerste keer hier geweest met de kerst, beviel goed, biertje 7 euro👍

*bericht bewerkt door Marski op 29 dec 2019 16:52

@Marpat5957 klopt. Ik vind het inderdaad vervelend dat mensen die iets huren en geen idee hebben hoe het te gebruiken op skis gaan staan die gekocht zijn en gekoesterd worden. En inderdaad, ik ga morgen te voet naar boven, hebben we allebei ons zin ;)

Freeride = Life

Boevendien bedoel ik met echte skiers niet alleen goede skiers. Ik bedoel daarmee iedereen die met slecht weer ook naar buiten durft te gaan. Daar wordt wat mij betreft een scheiding gelglegd tussen skiers en niet skiers.

Freeride = Life

Boevendien bedoel ik met echte skiers niet alleen goede skiers. Ik bedoel daarmee iedereen die met slecht weer ook naar buiten durft te gaan. Daar wordt wat mij betreft een scheiding gelglegd tussen skiers en niet skiers.

Arnie777 op 29 dec 2019 17:18

Wát een gelul…

Arnie777, Hierna ga ik er geen woorden meer aan vuil maken want dit is niet de bedoeling op deze leuke website waar het vooral over de weersverwachting moet gaan , maar hoe jij denkt over skiërs en niet skiërs is wel zeer erg en denegrerend naar vele skiërs toe . Ik ski ook in alle omstandigheden, mooi weer, slecht weer maakt mij niet uit maar om daarom mensen die liever niet op de piste gaan staan als het slecht weer is niet skiërs te noemen ??? Voor mij zijn alle mensen , dus ook diegenen die alleen skiën bij mooi weer ook skiërs .

Heeuh, deze site gaat vooral over de weersverwachting???
Is dat niet denigrerend naar al die andere topics?🤔😉😉

Born to run. B.S.

Vanaf nu graag weer alleen over het weer.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Wij gaan volgende week, ben benieuwd of het mooie weer aanhoud! 🤩

❄️🏂

https://cdn.wintersport.nl/forum/25/82eee8426d779d4b05bcee07...
https://cdn.wintersport.nl/forum/25/bc0fbb0e6fd5c5b2a153e775...

Hier in Fiss boven op de berg veel wind en erg harde pistes helaas! Was gisteren in Ischgl stukken beter.

@Marpat5957 Je hebt helemaal gelijk. Ik denk inderdaad erg denigrerend over de meeste ‘skiers’. Dan verschillen wij toch echt van mening. Ik ben in ieder geval blij dat jij wel lekker gaat skien met slecht weer.

@AartvanEs Hoe weet jij dat nou weer? Ken je mij soms? Ik vind gewoon dat daar een scheidslijn ligt. Bovendien helpt het wel dat slechte weer, ik heb nu een drukke week met ‘slecht’ weer en een paar drukke dagen ‘goed’ weer gehad, en ik kan je zeggen dat er in de liftlijn een super groot verschil zit.

Freeride = Life
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie