Getest: skibrillen voor brildragers

Rogier op 31 december 2019· 50 reacties

Universele insert voor brildragers

Het gebruik van een skibril, als je brildrager bent, blijft altijd een lastig verhaal. Nu kun je kiezen om zonder bril te skiën, maar dan moet je voldoende kunnen zien. Je kunt voor een OTG-skibril gaan, een zogenaamde “over the glasses” skibril, je kunt met de mode meegaan en een helm met vizier kopen of je kunt kiezen voor een insert waar brillenglazen op sterkte in geplaatst worden. Vroeger was je hiervoor afhankelijk van de skibrilfabrikant, maar tegenwoordig bestaan er universele skibril inserts. Als skibrildrager heb ik zo’n universele insert getest de afgelopen weken.

Skibril over bril op sterkte

Laat ik bij het begin beginnen en eerst even de skibril bespreken die gewoon over je gewone bril heen past, de meest simpele oplossing voor brildragers. Dit heb ik met verschillende skibrillen geprobeerd. Dit werkt redelijk maar levert ook problemen op. Na wekenlang gebruik van deze “over the glasses” (OTG) skibrillen vielen mij de volgende zaken op:

Pluspunten skibril over bril:

 • Je zet je skibril op en klaar;
 • Als je je skibril afdoet heb je nog een bril op en dus goed zicht;
 • Goedkoopste oplossing.

Minpunten skibril over bril:

 • Bij mij leverden alle OTG-opties sneller beslagen brillenglazen op dan met inserts. Het goed schoonhouden van je gewone bril helpt wel een beetje;
 • Verschillende skibrillen verdrukten mijn gewone bril dat ik deze terug moest laten buigen bij de opticien;
 • De druk op de bril op sterkte leverde vaak een pijnlijk gezicht op;
 • Het blijft passen en meten, lang niet elke OTG bril past goed met een gewone bril.

Bekijk hier de Test: Beste skibril voor brildragers

Bril op, skibril erover en gaan!

Helm met vizier

Een andere optie is een helm met vizier. Dit kan een prima oplossing zijn, maar voor mij vallen deze helmen snel af om twee redenen. Ten eerste komt er, op snelheid, teveel kou en wind onder het vizier door waardoor mijn ogen teveel gaan tranen. En als het sneeuwt of als ik in de poeder ski zijn deze vizieren niet hermetisch genoeg afgesloten en komt er sneeuw en vocht door wat het zicht natuurlijk niet ten goede komt. Dus deze vizierhelmen vallen wat mij betreft (nu nog) voor de hardcore wintersporter af. Hierbij maakt het dragen van een gewone bril niet heel erg veel uit trouwens. Ook zonder bril ben ik, en het gehele testteam van wintersport.nl, nog niet echt weg van deze vizierhelmen.

De zijarmpjes belemmeren soms de ventilatie openingen

Universele goggle inserts op sterkte

Adidas was een van de eerste merken waar een insert in de skibril geplaatst kon worden. Zelf heb ik jarenlang met Adidas-skibrillen geskied. Een ideale oplossing want ik had een skibril op sterkte in mijn goggle! Maar hierdoor zat ik wel vast aan de skibrillen van Adidas, of van andere merken die ongeveer het systeem hadden. Dit jaar viel via het forum mijn oog op de ‘Universal Goggles Inserts’. Met deze universele inserts zou je elke bril op sterkte kunnen krijgen. Ik bestelde er een paar en ging langs bij mijn opticien voor nieuwe glazen.

De universele insert was snel besteld en gekocht, voor 35 euro lag deze twee dagen later thuis. Nu moesten er nog glazen in. Na een bezoekje bij mijn opticien was ik met extra harde, krasbestendige glazen, maar zonder verdere poespas 240 euro armer. Dat maakt deze inserts behoorlijk prijzig. Na drie dagen kon ik mijn insert op sterkte ophalen. De opticien verzekerde mij dat zij in hun winkel louter positieve verhalen horen over deze insert. Het testen kon beginnen.

Kracht zetten met inbrengen van zij-armpjes

Laat ik voorop stellen dat deze insert in alle geprobeerde skibrillen - en dankzij het materiaalplatform heb ik veel brillen liggen - goed paste. Soms moest ik behoorlijk wat kracht zetten om de ‘zij-armpjes’ van de insert in de bril te duwen, maar in alle brillen zat deze stevig. Hoewel ik na tientallen keren wisselen van skibril en uitproberen nog geen problemen heb ondervonden met deze insert, en deze dus slijtvast is, vraag ik me wel af hoe lang deze zij-armpjes het volhouden. Op een gegeven moment breekt plastic natuurlijk maar hiervoor moet je de insert wel erg vaak verwisselen.

Beslagen glazen onder skibril

Dit jaar val ik qua sneeuw met mijn neus in de boter in de Franse Zuidalpen. Het sneeuwt vaak en hard en dus heb ik de insert in alle mogelijke condities kunnen testen. Het eerste wat opvalt is de grote maat van de insert, hierdoor heb je een breed en ruim zicht! Ik zie de randen van de insert niet en dat is zeer comfortabel. Wel viel mij op dat door de bolle vorm van de insert en de flinke afstand tot de ogen, vuil of een waterdruppel heel snel storend is. Ook heb ik met deze insert, afhankelijk van de skibril die ik gebruikte, vrij snel last van beslagen glazen. Niet elke skibril bleek afdoende te ventileren om een mistig zicht te voorkomen. Soms zaten de armpjes waarmee de bril wordt vastgeklemd zelfs voor de ventilatie-openingen. Iets om op te letten! Een beetje doorskiën en je skibril en insert elke dag goed drogen verhielpen dit probleem. Het is dus van belang om een skibril te kopen die zeer goed ventileert om het probleem met beslaan tegen te gaan.

Conclusie universele goggle inserts

Al met al ben ik tevreden met deze insert. Ik kan opeens voor elke skibril die op de markt is kiezen en ik zit niet meer aan een merk vast. Voor mij werkt het systeem met inserts prima omdat ik mezelf ook zonder bril kan redden. Dus als ik m’n skibril afzet ben ik niet meteen blind. Als je zonder bril wel echt slecht ziet dan is een skibril met insert niet de allerbeste optie, of je moet je gewone bril altijd dicht bij de hand hebben.

Voordelen

 • Elke skibril kun je op sterkte maken;
 • Past zo goed als in elke skibril en je zit niet vast aan een merk;
 • Goed helder zicht over gehele blikveld;
 • Na lang testen blijkt systeem behoorlijk slijtvast.

Nadelen

 • Probleem met beslagen brillenglazen blijft bestaan, afhankelijk van gebruikte skibril;
 • Met glazen op sterkte is het een flinke investering (voor mij ruim €250,-);
 • Als je de skibril afzet heb je geen bril op sterkte meer op je ogen.
Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Marko231 december 2019 · 08:06

Het is inderdaad lastig als je een bril hebt. Mijn vrouw was ook altijd aan het tobben met haar bril maar is nu overgestapt op (dag)lenzen. In principe eerst alleen voor het skien en sporten maar nu eigenlijk altijd.
Je moet er natuurlijk wel van houden of tegen kunnen.

Piefke31 december 2019 · 08:14

Goed om te lezen dat na 3x wisselen de pootjes niet afbreken😃 De meeste wintersporters hebben geen 30 goggles😅 maar hooguit 1 of 2, echter zal je de insert toch telkens eruit moeten halen voor een goede schoonmaak!
Verder blijft het ook een persoonlijk dingetje hoe snel je zweet en dus je bril sneller aanslaat of niet. Heb je ook een lijstje met welke goggles je het beste resultaat had en welke niet, ook al is dat dus niet voor iedereen hetzelfde kun je daaruit wel een beeld krijgen bij welke hij standaard al voor de ventilatie openingen zit. De totale prijs zal ook variëren na gelang je sterkte en welke shop je het laat doen😉 Weet je wel of elke sterkte mogelijk is?

Zijn je knieën je lief, rodel dan altijd zonder skischoenen maar met je snowboots!¡!
Rogierauteur31 december 2019 · 08:20

@Piefke Ik ben geen opticien, maar mijn opticien zei dat zo goed als elke sterkte erin kan.

@Piefke Over het beslaan, ik heb niet snel last van beslagen glazen (bij Adidas met mijn inserts eigenlijk nooit bijvoorbeeld) maar bij dit systeem net wel wat vaker.

De skibrillen met de grooste ventilatie openingen werkten goed. Anon M2 en Oakley Fall line deden het erg goed, Giro ARTICLE prima maar ietsjes minder. Maar ik heb niet alle brillen van de test getest met dit glas dus ik wil hier niet teveel oordeel vellen.

Click. Click. Peace
Matthias12331 december 2019 · 08:22

@Rogier via de website waar die insert te bestellen zijn kan je ze ook gelijk met glazen op sterkte bestellen. Wanneer je je sterkte en pupilafstanf weet heb je er voor €80 glazen op sterkte bij. Misschien zijn die voorzien van anti fog coat omdat ze specifiek bedoelt zijn voor die inserts. Dat zou in ieder geval het probleem van beslaan een stuk verminderen. Ook is het financieel dan een stuk aantrekkelijker.

Born to Ride
Matthias12331 december 2019 · 08:25

@piefke wanneer je op die website ze besteld kan je sferische glazen tussen -4 En +4 En cylinsrisch tot -2 bestellen dat behoorlijk sterk in ieder geval.

Edit: voor €50 extra kan je zelfs tot -6 +6

*bericht bewerkt door Matthias123 op 31 dec 2019 08:28

Born to Ride
Rogierauteur31 december 2019 · 08:37

@Rogier via de website waar die insert te bestellen zijn kan je ze ook gelijk met glazen op sterkte bestellen. Wanneer je je sterkte en pupilafstanf weet heb je er voor €80 glazen op sterkte bij. Misschien zijn die voorzien van anti fog coat omdat ze specifiek bedoelt zijn voor die inserts. Dat zou in ieder geval het probleem van beslaan een stuk verminderen. Ook is het financieel dan een stuk aantrekkelijker.

Matthias123 op 31 dec 2019 08:22

Ik heb in deze bril dezelfde (verbeterde, iets dunner en harder) glazen laten zetten als in mijn Adidas inserts, en deze laatste had ik iets minder last van beslaan. Ook was het verschil tussen verschillende brillen vrij duidelijk. Dat is dus iets om rekening mee te houden. Maar al met al ben ik erg positief over deze inserts en ik gebruik de inserts continu.

Ik wilde per se mijn inserts bij mijn eigen opticien, waar ik zeker ben van de kwaliteit die ik wil, bestellen.

Click. Click. Peace
PC2K31 december 2019 · 08:59

Ik heb inserts in mijn zonnebril, maar doordat die dichterbij op je ogen zit, heeft die een andere sterkte. Dus lijkt mij inderdaad handig om je opticien er even naar te laten kijken of de glazen aangepast moeten worden voor die positie.

Ilona231 december 2019 · 09:10

Wat een mooi en duidelijk test verslag, @rogier.

“Als je de skibril afzet heb je geen bril op sterkte meer op je ogen” …

En met bijna -5 is dat niet handig.
Ik heb dan ook voor de komende vakantie (dag)lenzen besteld.

Kijk volgend jaar wel weer, wellicht dan een vizier helm.

⛷🎿
Siard31 december 2019 · 09:28

Mooie uitgebreide test die ik als brildrager erg waardeer! Ik ski (na advies en meelezen op dit forum) al jaren met de Adidas met inserts. Heb bij de opticien voor een paar tientjes de goedkoopste 'glazen' erin laten zetten, wat volgensmij niet eens echt glas is. Voelt meer aan als kunststof. Tot nu toe heeft het wel erg goed gewerkt. Alleen het nadeel wat vaak genoemd wordt bij de Adidas heb ik ook last van: als je stilstaat beslaan de inserts en dat gaat weer weg als je in beweging bent. Nadeel; je ziet de eerste paar meter niks.

*bericht bewerkt door Siard op 31 dec 2019 09:28

Stay frosty
Robert-Hoekstra31 december 2019 · 09:38

Ik draag normaal een bril, maar tijdens het skiën gebruik ik daglenzen. Echt een geweldige oplossing. Een weekje wintersport kost dan 15 euro meer maar mijn brillen blijven mooi en met skibril en zonder heb je goed zicht. Aanrader!

ardt31 december 2019 · 09:49

Na jaren meelezen dan ook eens een reactie plaatsen.
Een OTG goggles is de makkelijkste optie. De voordelen zijn hierboven al genoemd. Goggles op en gaan.
De nadelen liggen vooral aan het formaat van je gewone bril. Met een klein montuur heb je nergens last van. Daar is een simpele oplossing voor. Ga naar een keten brillenwinkel (van de schreeuwerige reclames) en koop de goedkoopste bril met een klein montuur. Die heb je al voor twee tientjes. Voor zo'n paar keer per jaar bril hoef je ook niet de duurste glazen. Misschien niet zo mooi als de bril die je dagelijks op hebt maar een stuk goedkoper dan de inserts+glazen. Eventuele krasjes of verbogen pootjes zijn dan ook niet zo erg. Van beslagen glazen heb ik zelden last.

Ps. (dag)lenzen zijn niet voor iedereen geschikt.

*bericht bewerkt door ardt op 31 dec 2019 09:51

RFKANGOO31 december 2019 · 09:50

Mooie uitgebreide test die ik als brildrager erg waardeer! Ik ski (na advies en meelezen op dit forum) al jaren met de Adidas met inserts. Heb bij de opticien voor een paar tientjes de goedkoopste 'glazen' erin laten zetten, wat volgensmij niet eens echt glas is. Voelt meer aan als kunststof. Tot nu toe heeft het wel erg goed gewerkt. Alleen het nadeel wat vaak genoemd wordt bij de Adidas heb ik ook last van: als je stilstaat beslaan de inserts en dat gaat weer weg als je in beweging bent. Nadeel; je ziet de eerste paar meter niks.

Siard op 31 dec 2019 09:28

Tegenwoordig zijn “glazen” bijna altijd van kunststof.

@Rogier wat heb jij voor exotische glazen dan dat je daar zoveel geld voor mag neerleggen? Heb laatst nog glazen besteld voor mijn fiets bril maar dat is maar tientjes werk.

Übung macht den meister!!!
Quisa231 december 2019 · 09:55

Leuk stuk, maar ik denk voor de volledigheid dat lenzen ook wel in 't rijtje opties mogen @Rogier. (en misschien een goedkoop klein montuurtje zoals hierboven beschreven, ook wel)

Slippery slippery slidy slidy slopy slopy
Robvanwinsen31 december 2019 · 09:57

Kleinigheidje, maar ik gok dat jullie bij anon m2 niet de red maar infrared lens hebben gebruikt.

Rogierauteur31 december 2019 · 09:59

Mooie uitgebreide test die ik als brildrager erg waardeer! Ik ski (na advies en meelezen op dit forum) al jaren met de Adidas met inserts. Heb bij de opticien voor een paar tientjes de goedkoopste ‘glazen’ erin laten zetten, wat volgensmij niet eens echt glas is. Voelt meer aan als kunststof. Tot nu toe heeft het wel erg goed gewerkt. Alleen het nadeel wat vaak genoemd wordt bij de Adidas heb ik ook last van: als je stilstaat beslaan de inserts en dat gaat weer weg als je in beweging bent. Nadeel; je ziet de eerste paar meter niks.

Siard op 31 dec 2019 09:28

Tegenwoordig zijn “glazen” bijna altijd van kunststof.

@Rogier wat heb jij voor exotische glazen dan dat je daar zoveel geld voor mag neerleggen? Heb laatst nog glazen besteld voor mijn fiets bril maar dat is maar tientjes werk.

RFKANGOO op 31 dec 2019 09:50

Niet heel bijzonder, maar extra dun, en extra verhard. Let wel als je kleinere en niet gebolde glazen gebruikt zoals vaak in inserts in zonne- en fietsbrillen zijn deze heel erg veel goedkoper. Mijn insertglazen bij mijn fietsbrillen is ook tientjeswerk.

Click. Click. Peace
rvkasper31 december 2019 · 10:02

Wat ik mij een beetje af vraag in met die inzet glazen. Het glas van mijn gewone bril zit normaal dichter bij mijn ogen als het glas van mijn skibril. Geeft dit dan geen vertekend zicht.(als ik mijn normale bril voor op mijn neus zet is het zicht ook anders). Anders is het voor mij een dubbel een optie. Tijdens het skiën en hert motorcrossen

Rogierauteur31 december 2019 · 10:07

Wat ik mij een beetje af vraag in met die inzet glazen. Het glas van mijn gewone bril zit normaal dichter bij mijn ogen als het glas van mijn skibril. Geeft dit dan geen vertekend zicht.(als ik mijn normale bril voor op mijn neus zet is het zicht ook anders). Anders is het voor mij een dubbel een optie. Tijdens het skiën en hert motorcrossen

rvkasper op 31 dec 2019 10:02

Als je dit laat doen door een goede opticien dan houdt deze hier rekening mee. Maar de afstand moet wel ongeveer gelijk zijn in de gebruikte brillen (skibril en motorcrossbril).

Click. Click. Peace
JDC31 december 2019 · 10:33

Interessant om die ontwikkelingen te volgen. Ik blijf voorlopig bij mijn daglenzen.

Joost731 december 2019 · 11:07

Mooie uitgebreide test die ik als brildrager erg waardeer! Ik ski (na advies en meelezen op dit forum) al jaren met de Adidas met inserts. Heb bij de opticien voor een paar tientjes de goedkoopste 'glazen' erin laten zetten, wat volgensmij niet eens echt glas is. Voelt meer aan als kunststof. Tot nu toe heeft het wel erg goed gewerkt. Alleen het nadeel wat vaak genoemd wordt bij de Adidas heb ik ook last van: als je stilstaat beslaan de inserts en dat gaat weer weg als je in beweging bent. Nadeel; je ziet de eerste paar meter niks.

Siard op 31 dec 2019 09:28

Tegenwoordig zijn “glazen” bijna altijd van kunststof.

@Rogier wat heb jij voor exotische glazen dan dat je daar zoveel geld voor mag neerleggen? Heb laatst nog glazen besteld voor mijn fiets bril maar dat is maar tientjes werk.

RFKANGOO op 31 dec 2019 09:50

Dat is ook afhankelijk van de sterkte, en de doorbuiging(kromming) van de bril/insert. Indien het montuur(insert/clip/bril) een hogere doorbuiging heeft dan een ‘gewone’ vlakke bril dient daar met de glazen rekening mee gehouden te worden. Kan best zijn dat de opticien hier rekening mee gehouden heeft, dan zit je direct in een hogere categorie glazen. Indien het standaard glazen zijn praat je inderdaad over enkele tientjes…

Joost731 december 2019 · 11:09

Wat ik mij een beetje af vraag in met die inzet glazen. Het glas van mijn gewone bril zit normaal dichter bij mijn ogen als het glas van mijn skibril. Geeft dit dan geen vertekend zicht.(als ik mijn normale bril voor op mijn neus zet is het zicht ook anders). Anders is het voor mij een dubbel een optie. Tijdens het skiën en hert motorcrossen

rvkasper op 31 dec 2019 10:02

@RVKasper Dat is afhankelijk van de sterkte, en de afstand tussen je oog en het glas.
Gemiddeld genomen dient hier rekening mee gehouden te worden vanaf een sterkte rond de 2.50/3.00.

*bericht bewerkt door Joost7 op 31 dec 2019 11:10

rvkasper31 december 2019 · 12:06

@joost7 daar zit ik wel ver boven. Zal eens naar mijn opticien gaan en daar overleggen

Francina31 december 2019 · 12:17

Dank je wel @rogier voor de duidelijke review. Als brildrager (met niet zo’n goede conditie😋) vaak last van een beslagen bril. Ik heb jaren geskied met een Adidas bril en was er wel tevreden mee. Nadeel was dat ik iedere keer moest wisselen met m’n gewone bril als ik ergens binnen kom. Zonder mijn bril zie ik niet zo veel😔. Een losse skibril ook geprobeerd en ik heb maar een klein titanium brilletje maar inderdaad pijnlijk.
Vorig jaar na een flinke val van helm moeten wisselen en gegaan voor de salomon driver met vizier. Ben ik goed tevreden mee (maar ben een vakantie skiër op de piste en geen “hardcore wintersporter”) Als mijn bril beslaat even skiën met vizier omhoog en als het gaat met 1 klik vizier naar beneden en gaan. Maar het klopt bij flinke sneeuwval sluit hij niet hermetisch af. Wel problemen mee gehad een paar weken terug! Alles nat en beslagen: ik zag helemaal niets meer.

DrPhil31 december 2019 · 12:21

Julbo aerospace OTG. Kun je iets open zetten.

meviro31 december 2019 · 12:27

Als brildrager ben ik zeer tevreden met de Julbo Aerospace OTG. De lens kan iets uit het frame geklikt worden voor optimale ventilatie. Werkt fantastisch.

RFKANGOO31 december 2019 · 13:15

Interessant om die ontwikkelingen te volgen. Ik blijf voorlopig bij mijn daglenzen.

JDC op 31 dec 2019 10:33

Als je lenzen kan verdragen zal ik altijd voor die optie kiezen. Daar kan geen enkele bril of inzetmontuur tegenop. Vroeger ook altijd met verschillende brillen lopen klooien maar sinds ik lenzen gebruik nooit meer last van een beslagen bril oid. En als je de bril af zet blijf je normaal zicht houden.

Übung macht den meister!!!
RenSas31 december 2019 · 14:10

Goed geschreven stukje - handig voor de vele bril dragende mensen.

Ik heb lenzen, maar met koude lucht gaan mijn ogen sneller tranen. Voor de wintersport heb ik nu een kleine titanium bril zonder montuur welke perfect en makkelijk past onder mijn skibril ( Smith I/O ). Geen last van beslagen glazen, of ruimte tekort in de bril. Voor de warmere dagen heb ik eventueel ook nog mijn Oakley op sterkte.

*bericht bewerkt door RenSas op 31 dec 2019 14:11

Frank31 december 2019 · 19:29

Dank voor de uitgebreide review, Rogier. Ik ski al vele jaren met een OTG skibril. Daaronder m’n (voetbal-) sportbrilletje met onbreekbare glazen. Er zijn OTG goggles die de bril raken, dat is heel onprettig. Maar er zijn veel merken en modellen, een kwestie van veel zoeken, passen en fysiek proberen, online bestellen is er niet bij. Mijn vrouw draagt een goggle als het weer zo is dat alleen een zonnebril echt niet meer kan. En die goggle is vetsleten. Ik vermoed dat het voor haar toch weer een goggle wordt.

2021, geen wintersport, het voelt onvoldoende veilig.
niekniek31 december 2019 · 20:01

Ik verdraagt geen lenzen, dus dat is geen optie voor mij.
Ik heb een helm met vizier, dat bevalt mij goed
Ook een stuk fietsbroek met 2 verschillende lenzen
Maar ik gebruik toch liever mijn helm met vizier

evr6631 december 2019 · 20:54

Deze insert nu een week of 4 in gebruik. Bevallen prima, haal ze weinig uit de goggle o m te poetsen,mss elke 3 dagen p. Gaat echt goed. Prijs incl glazen was iets van 120 of 130 eur.

Edwin van Riel
luuk777w1 januari 2020 · 02:52

Heb zelf ook de Julbo Aerospace OTG en is ideaal. Wanneer ik hem op heb, heb ik zelfs niet eens meer het gevoel dat mijn bril er onder zit. Bovendien beslaat hij nauwelijks tot niet.

Wintersport, het beste wat er is.

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.