Getest: skibrillen voor brildragers

Rogier op 17 januari 2023· 19 reacties

Met universele inserts kun je van elke skibril een skibril op sterkte maken
Met universele inserts kun je van elke skibril een skibril op sterkte maken

Bijna zestig procent van alle Nederlanders en Belgen draagt een bril of contactlenzen. Dat maakt dat veel mensen een oplossing nodig hebben voor hun skibril. Dat geldt zeker voor brildragers, maar ook veel mensen die contactlenzen dragen hebben in de bergen met de droge lucht meer problemen dan in de lage landen. Dus ook voor hen is simpelweg een skibril opzetten lang niet altijd een oplossing. Ik ben zelf ook een brildrager en heb ondertussen bijna alle oplossingen voor brildragers wel geprobeerd. Een paar jaar geleden heb ik al een test geschreven over de toenmalige mogelijkheden. Maar de wereld staat niet stil, en het wordt ons brildragers steeds makkelijker gemaakt. Hierbij de nieuwe test met alle mogelijkheden voor brildragers anno 2023!

null

Vizierhelm

Steeds meer brildragers kiezen voor een vizierhelm. Zo kun je je bril dragen en je gebruikt het vizier van je helm als bescherming tegen de zon en opspattend sneeuw. Deze oplossing heeft het duidelijke voordeel dat je alleen je gewone bril nodig hebt. Je zet je helm op en klaar. Het nadeel van dit systeem is dat het merendeel van de vizierhelmen niet heel goed afsluiten waardoor je met barre weersomstandigheden weinig bescherming hebt. Zo komt sneeuw, regen en kou eenvoudig onder het vizier. Hiermee is dit voor mij, zeker op dagen met slecht weer of als ik door de poeder ski geen ideale oplossing. Dat zeggende zijn er steeds meer vizierhelmen die wel goed afsluiten. En dan is er nog de kwestie wat betreft de looks van een vizierhelm. Maar, over smaak valt niet te twisten, dat moet iedereen voor zichzelf weten.

Voordelen vizierhelm voor brildragers

  • Je zet je helm op en klaar
  • Past over nagenoeg elke bril
  • Als je je helm en vizier afzet heb je nog steeds je bril op!

Nadelen vizierhelm voor brildragers

  • Kou, wind en regen kunnen eenvoudig onder vizier komen, het is geen skibril
  • De prijs, een goede vizierhelm is erg kostbaar
  • Geen eenvoudige mogelijkheden om van lens te wisselen
  • De looks

Skibril over bril op sterkte, de zogenaamde OTG

null

De meest eenvoudige optie voor brildragers is het kiezen voor een OTG skibril. een zogenaamde over-the-glasses skibril. Ik heb hier persoonlijk erg slechte ervaringen mee. Vaak is OTG meer een loze term dan dat het echt werkt. Mijn brillen zitten vaak onder een OTG-skibril toch wat in de verdrukking. Waardoor ik mijn kostbare bril beschadig, en het zit niet lekker. Daarnaast heb je kans om bij een valpartij je gewone bril te beschadigen of breken, wat natuurlijk gevaarlijke situaties op kan leveren en onhandig is. Ook beslaat mijn gewone bril onder een skibril altijd erg snel. Als ik heel eerlijk ben zou ik zeggen dat je voor die paar tientjes van een universele insert op sterkte niet moet gaan hannesen met een gewone bril.

Voordelen gewone bril onder skibril voordelen

  • Goedkope oplossing
  • Je hebt nog een bril op als je je skibril afzet

Nadelen gewone bril onder skibril

  • Kans op beschadigen gewone bril
  • Past vaak niet helemaal lekker
  • Beperkte keuze skibrillen

Skibril met universele inserts

Geschikt voor nagenoeg alle brilsterktes: -12 tot + 10.

Ik ski al meer dan tien jaar met skibrillen met inserts. Voor mij is dit een van de beste opties voor brildragers. In het begin gebruikte ik specifieke inserts die alleen op een bepaalde bril, van een merk, pasten, maar tegenwoordig gebruik ik universele inserts en kan zo makkelijk van skibril wisselen, en ben niet meer merk afhankelijk. Deze inserts zijn eigenlijk een hele logische en simpele oplossing. Vier gekromde pootjes klemmen de insert in ongeveer elke willekeurige skibril.
Verder kun je met inserts heel eenvoudig je skibrillens wisselen. Zo is het dus mogelijk om verschillende lenzen te gebruiken bij verschillende condities en zo heb je dus altijd goed zicht. Goede inserts zorgen voor een breed en scherp gezichtsveld en zorgen eigenlijk ervoor dat je een skibril op sterkte hebt. En dat voor een kleine meerprijs, inserts zijn niet al te kostbaar. Ook de glazen die je erin zet zijn vaak niet heel duur.

Passen universele inserts in elke skibril

In principe wel! Maar niet elke skibril heeft dezelfde buiging. gelukkig heb je tegenwoordig de keuze uit veel verschillende inserts en zo heb je altijd een insert die goed in jouw skibril past. Als je hier je insert besteld dan houden ze rekening met je bril en krijg je dus een insert die netjes in jouw skibril past, zonder deze te beschadigen.

Kies voor een ruime high-end skibril als je voor inserts gaat

In mijn ervaring is het bij inserts prettig om een vrij ruime skibril te hebben zodat de inserts goed passen. Verder moet ik zeggen dat inserts wel beter passen in de meer high-end skibrillen. Bij goedkopere skibrillen willen de pootjes van de inserts nog wel eens door het foam heen prikken.

Beslaan universele inserts?

Inserts zijn natuurlijk een derde lens onder je dubbele lens van je skibril. Dat betekent dat beslagen glazen op de loer liggen. De laatste jaren zijn de anti-condens behandelingen van deze glazen echt heel veel beter geworden. Beslagen glazen horen eigenlijk tot het verleden. Zeker als je rekening houdt met de volgende punten:

  • Kies voor anti-condens behandelde glazen, het liefst bij een specialist die begrijpt waar je ze voor gaat gebruiken;
  • Zorg ervoor dat je inserts en skibril altijd schoon zijn;
  • Kies een skibril waar een goede ventilatie achter je lenzen mogelijk is. Meestal de ruime meer high-end skibrillen;
  • Let erop dat het foam om je skibril niet nat wordt. Hou je skibril dus op;
  • Beslaat je insert toch? Kom dan in beweging vaak droogt je lens dan vanzelf op.

Tips bij aankoop universele inserts

  • Kies zo groot mogelijk inserts, ruimer gezichtsveld;
  • Kies voor een insert die bij je skibril past (maat en kromming);
  • Kies een voor glazen met anti-condens behandeling.

Voordelen universele inserts bij skibrillen:

  • In nagenoeg alle brilsterktes te verkrijgen
  • Eigenlijk elke skibril werkt
  • Je kunt eenvoudig van skibril wisselen
  • Relatief goedkope optie

Nadelen universele inserts bij skibrillen

  • Als je een niet goed passende insert gebruikt heb je kans op krassen
  • Je gebruikt een derde lens, dus kans op beslaan
  • Als je je skibril afzet heb je geen bril meer op.

Skibril op sterkte Snowvision Magnus

Beschikbaar in brilsterktes: -8.00 tot +6.00

Twee jaar geleden heb ik de Snowvision skibril al eens getest. Dat was het eerste model. Ik was toen erg te spreken over het geweldige zicht en de goede kwaliteit lens. Maar ik, en daar was ik toch wel gevoelig voor, vond de bril echt niet mooi. Ook paste de bril slecht onder mijn skihelmen. Dus bleef de Snowvision in mijn kast liggen. Maar het lijkt erop dat ze geluisterd hebben, want de Snowvision Magnus die ik dit jaar heb geprobeerd ziet er heel, heel erg veel beter uit! En, nog belangrijker, past perfect onder mijn verschillende skihelmen. Dus tijd voor een tweede kans.

Eigenlijk is de Snowvision een skibril waar de insert in de lens is verwerkt. Dit heeft een aantal voordelen. Ten eerste zijn beslagen glazen echt iets van het verleden. Ook kunnen de glazen heel precies geslepen worden omdat men precies weet hoe ver de lenzen van je ogen staan. Daarmee ben je met Snowvision zeker van geweldig zicht.

Het nadeel is dat je vast zit aan de Snowvision bril en bijbehorende lens, maar dat vind ik eigenlijk geen probleem (meer), want deze bril heeft een prima fotochromatische lens en een heerlijk breed zichtveld. En de bril ziet er echt prima uit. Ook de prijs vanaf 279 euro valt eigenlijk mee als je bedenkt dat je daarmee een bril op sterkte hebt!

Voordelen Snowvision Magnus skibril op sterkte

  • Perfect zicht
  • Weinig / geen beslagen lenzen

Nadelen Snowvision Magnus skibril op sterkte

  • Geen vrije keuze aan skibrillen
  • Kunt lens niet vervangen
  • Als je je skibril afzet heb je geen bril meer op.

Zonnebril op sterkte voor de wintersport

In mijn vorige test had ik het eigenlijk alleen over skibrillen. Dat is eigenlijk niet echt compleet. Er zijn genoeg wintersporters die graag met een zonnebril skiën of boarden. En er zijn ook genoeg wintersporten waar je een zonnebril nodig hebt, en dat is niet alleen op het terras. Wat te denken van toerskiên, langlaufen en sneeuwschoenwandelen. Dus in deze test neem ik ook de sportbril op sterkte mee. Want hier zijn ook meerdere oplossingen voor.

Zonnebril op sterkte

Getest model (Julbo Shield) beschikbaar in brilsterktes -6 tot +6. Maar veel keuze met verschillende brillen.

Een goede zonnebril op sterkte is onontbeerlijk voor iedere brildrager. Eigenlijk zou ik willen zeggen, koop niet zo’n goedkope extra bril uit een ‘zonnebril gratis bij je gewone bril actie’. Maar investeer in een goede buitensportbril als je deze ook voor buitensporten wilt gebruiken. In de bergen is het het belangrijk om een bril te kiezen met een hoge beschermingsfactor. UV-3 is vaak ideaal voor wintersporters. (Let op: bij UV-4 mag je de bril niet meer in het verkeer gebruiken).
Zorg ook voor een bril die goed aan onder- en bovenkant en zijkanten afsluit zodat er geen schadelijk UV licht binnen kan schieten. Voor deze reden gebruik ik in de bergen de Julbo Shield met Reactiv-fotochromatische lenzen op sterkte. Een echte bergsportbril waarmee je, wat mij betreft, ook op een terrasje kan zitten, en daardoor is dit de bril die vaak in mijn rugzak of jaszak mee gaat als ik met mijn skibril met inserts aan het skiën ben en ook ergens een terrasje wil pakken.

Voordelen zonnebril op sterkte bij wintersport

  • Perfect zicht;
  • Strakke looks.

Nadelen zonnebril op sterkte

  • Van lens wisselen is vaak erg duur (op sterkte);
  • Lang niet alle sterktes zijn mogelijk in sportieve brillen.

Zonnebril - sportbril met inserts

Geschikt voor nagenoeg alle brilsterktes: -14 tot + 10.

Al meer dan vijftien jaar gebruik in sportbrillen met inserts van verschillende merken en verschillende types. Deze gebruik ik tijdens toerskiën, langlaufen, ijsklimmen, mountainbiken, wielrennen en ga zo maar door. Eigenlijk gebruik ik deze brillen altijd als ik sportief bezig ben en een zonnebril nodig heb. Ondertussen heb ik een behoorlijke ervaring opgebouwd met deze brillen, welke voor brildragers echt enorm veel voordelen hebben.

Voordelen van sportbril met inserts voor brildragers

De voordelen van zonnebrillen met inserts zijn een beetje hetzelfde als de bij skibrillen. Alhoewel de inserts hier vaak wel merk of model gebonden zijn, dit omdat het klik-mechanisme vaak maar op één type bril past. Maar je kunt dus nog steeds vrij eenvoudig van lens wisselen en eventueel van bril. Op deze manier hoef je dus maar een insert te kopen voor verschillende weertypen. Zelf heb ik gekozen voor een bril met fotochromatische lenzen. Hierdoor hoef ik eigenlijk nooit na te denken wat ik op zet.

Koop kwaliteit

Als je een zonnebril met inserts koopt is mijn tip: koop kwaliteit. Zorg voor een bril waarbij alle glazen een goede anti-condens behandeling hebben gehad en voor een bril die een goede ventilatie heeft. De Julbo Rush is hier erg goed in wat mij betreft, en nu mijn favoriete sportbril. De inserts die Julbo aanbiedt zijn trouwens ook om te klikken naar inserts voor skibrillen. Dit lijkt een ideale (en goedkope) optie, persoonlijk vind ik de glazen van deze inserts te klein voor in mijn skibril. Echter dit kan voor mensen die af en toe een weekje op de ski’s staan maar wel veel andere sporten doen een ideale oplossing zijn!

Voordelen sportbril met inserts

  • Bij sommige modellen (Julbo) inserts kun je de inserts ook in je skibril klikken;
  • Eenvoudig van lens wisselen;
  • Soms zelfs eenvoudig van bril wisselen (binnen zelfde merk);
  • Mogelijkheid van gebruik gekromde sportbrillen die soms met de correctie anders niet mogelijk zijn.

Nadelen sportbrillen met inserts

  • Eerder beslagen lenzen dan met sportbril op sterkte;
  • Bij lichte (fotochromische) lenzen zie je de inserts duidelijk zitten.
Noot van de redactie

Het merendeel van de artikelen op Wintersport.nl is volledig onafhankelijk geschreven. Dat geldt ook voor dit artikel. Er is geen enkele vorm van bemoeienis geweest, wél ondersteun je ons door op de links in dit artikel te klikken en een aankoop te doen. » Lees meer

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Gebruik nu 4 jaar een universele insert van mijnsportbrilshop.nl werkt perfect. Na valpartijen wil-ie wel eens ietsje beslaan maar dat is na een paar meter skiën weer weg.

Edwin van Riel


Nieuw soort vizier helm, waarbij het vizier een skibril is.

*bericht bewerkt door Sjaak27 op 17 jan 2023 09:06

Ik weet dat dit niet voor iedereen de oplossing is, maar voor mij toch echt daglenzen.
Bij mij worden ze richting het einde van de dag soms wel wat droog, maar geen echte problemen.
Ik vind het vooral handig dat ik de hele dag niet van bril hoef te wisselen.

Don`t eat yellow snow

ik ski altijd met daglenzen: wisselen tussen zonnebril en skibril kan dan snel. Nadeel van inserts vind ik dat je nog een andere bril 👀 moet meenemen om ergens binnen te lunchen 🍜 of voor de après ski 🍻, mijn zakken zitten al zo vol 😜
Plus toch redelijk prijzig voor in mijn geval 1 weekski en 1 shortski per jaar… zeker als je eigenlijk al een goeie skibril hebt.


Nieuw soort vizier helm, waarbij het vizier een skibril is.

Sjaak27 op 17 jan 2023 09:05

Ik heb vorige week een versie van Salomon gepast die dit systeem had.
De bril sluit perfect aan op de helm én het gezicht. Mijn huidige losse goggle drukt altijd mijn neus wat dicht maar daar had ik hierbij geen last van.
Weet iemand trouwens of de pasvorm van Alpina helmen een beetje hetzelfde is als van Salomon?

Aftellen maar!

Ik ski al jaren met met mijn gewone bril. Nu moet ik wel zeggen dat ik altijd mijn oudere bril gebruik en niet de meest perfecte. Zie ik nog steeds voldoende en maakt het ook niet zo veel uit als die stuk zou gaan. een over the glass ski bril kan prima werken je moet alleen goed kijken dat er genoeg lucht door de bril kan stromen zo dat het vocht weg kan. ik heb zelden tot nooit beslagen brilglazen.
Dit is mijn eigen ervaring volgende week mijn nieuwe bril testen die eigenlijk niet speciaal voor brildragers is maar las er wel goede ervaringen over

Daglenzen en oogdruppels om droge ogen te voorkomen. Werkt gelukkig prima.

Ik gebruik sinds vorig jaar de Head Radar vizierhelm. Ik vind hem fantastisch, zit comfortabel, past goed om mijn bril heen, beslaat niet en sluit goed af.

Een paar tientjes? zo’n insert met anti fog kost € 169 zonder de garantie dat hij niet alsnog beslaat (als ik het goed begrijp). Ik ga het wel proberen maar dan zonder de anti-fog coating. Beetje anti-fog spray is niet duur en zo vaak gebruik ik hem niet

*bericht bewerkt door yoguido op 17 jan 2023 23:29

Ik gebruik al jaren de Adidas ID2 Pro met insert. Dit voldoet mij nog steeds zeer goed. Destijds een van het goedkoopste ‘glas’ erin laten zetten. Enkel als ik stilsta en het vochtig is of als ik stilsta en flink loop te zweten, beslaat de insert. Zodra ik weer in beweging kom trekt dit binnen een paar seconden weg. Naar mijn idee is een insert (als je geen lenzen draagt) nog steeds de perfecte oplossing.

Stay frosty

Ik gebruik nu voor het eerst daglenzen.
Die zijn goedkoop, 30 paar voor ongeveer 30 euro. Heb absoluut geen last van beslagenheid, ben nu in La Plagne met al een paar dagen hevige sneeuwval. Enige nadeel is dat ik voor mooi weer een nieuwe zonnebril heb moeten kopen, niet op sterkte.

Ik gebruik al jaren de Adidas ID2 Pro met insert. Dit voldoet mij nog steeds zeer goed. Destijds een van het goedkoopste ‘glas’ erin laten zetten. Enkel als ik stilsta en het vochtig is of als ik stilsta en flink loop te zweten, beslaat de insert. Zodra ik weer in beweging kom trekt dit binnen een paar seconden weg. Naar mijn idee is een insert (als je geen lenzen draagt) nog steeds de perfecte oplossing.

Siard op 18 jan 2023 00:18

Jaren gebruikt. Werkt even goed als die universele inserts. Alleen gewisseld (na breuk Adidas) omdat universeel gewoon handiger is als je een keer een nieuwe goggle koopt

Edwin van Riel

In de winter gebruik ik toch liever lenzen met een skibril (ook al is dit niet altijd optimaal met de droge lucht). In de zomer (bergwandelen) ben ik echt fan van een zonnebril met insert. Voordeel is dat als mijn ogen veranderen, of als ik lenzen in heb, dat ik de bril niet weg hoef te gooien, simpelweg de insert eruit en klaar.

Misschien een tip voor de mesne die een insert willen begruiken en bang zijn voor beslagen lenzen daarin:
Julbo heeft 4 goggles met het ‘Superflow’ systeem. Hierbij kun je de hele lens weg van het frame tillen.
Oorspronkelijk was dit bedoelt voor toerskien en dergelijke.
https://www.julbo.com/en_us/goggles/superflow_system…

Zo kun je dus ook op lage snelheid (in de lift rij bijvoorbeeld) zorgen dat je insert niet beslaat.
Tegelijkertijd: schuim blijft gewoon op je gezicht, dus warm en droog en je hebt je inserts nog om te kunnen zien.

Ook in een OTG versie verkrijgbaar, die er niet erg ‘OTG’ uitziet, dus dat is misschien de beste optie.

Recent een Uvex Instinct Visor Pro V helm getest.

In tegenstelling tot mijn oude visierhelm (Black Crevice Saalbach) was deze Uvex helm rijkelijk voorzien van afdichtingsschuim rondom het visier. Resultaat: de afdichting moest niet onderdoen voor een echte skibril.
(getest tegen >120km/u op de zipline van Les Arcs).

De ene visierhelm is de andere duidelijk niet.

Glide on!

Waar ik rekening mee houdt is dar je een bril, net als wanten, heel makkelijk kwijtraakt op de piste. Je laat hem ergens liggen of hij valt van de lift. Ik ski met een OTG van nog geen €100 en die doet het prima, geen beslagen glazen of drukkend gevoel. De andere opties zijn meestal duurder, dus OTG is echt wel een goeie optie volgens mij.

Ik heb glijdende uren

Ski de laatste zes jaar met helm met vizier. Ben brildragend. Eindelijk af van het gedoe met goggles i.c.m. een bril (met meekleurende glazen).
Groot voordeel vind ik een breder zichtveld, nauwelijks meer last van beslaan en geen extra bril mee.
Adviesje: koop een visor zonder coating. Mijn huidige aankoop was op dat vlak niet best. De coating was erg kwetsbaar en na paar jaar leek het al een sterrenhemel. Gelukkig kon ik die beschadigde coating er makkelijk afvegen met een nat stukje keukenpapier.

Heb Zelf een SInner Marble OTG en die doet het perfect met mijn 2 gewone brillen , sluit perfect aan …

zeer tevreden van , geen té dure oplossingen nodig voor mij

Iemand hier inmiddels ervaring met de snowvision magnus? Huidige goggle begint uit elkaar te vallen (althans het schuim) en ben er vooralsnog niet geslaagd om een nieuw frame te bemachtigen 😉. Optie zou zijn een nieuwe en dan de “oude” opgebruiken in de hal en meenemen als spare

Edwin van Riel
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie