Kou-injectie met toenemende kans op sneeuw

Roel op 30 december 2019· 12 reacties

Colfosco (I), foto: Robert Hoogenboom
Colfosco (I), foto: Robert Hoogenboom

Terwijl de zon gisteren overuren maakte en dat de komende dagen blijft doen vragen velen zich af hoe lang het mooie weer zal aanhouden. Dat is een automatisme als er een paar dagen achter elkaar weinig verandert. Zonder in details te willen treden is het ronduit interessant wat er vanaf zaterdag gaat gebeuren, want er komt een portie koude lucht opzetten.

Vallende sterren boven Berwang

Zover is het nu nog lang niet. 's Nachts is het wel koud genoeg voor de sneeuwkanonnen zoals hier in Berwang, onderdeel van de Zugspitz Arena. Maar wat George Brouwer die ons tipte heel goed zag waren de drie vallende sterren die binnen 20 seconde op deze webcamstream verschenen. Wat een geluk en wat een schoonheid!

Overdag is het in de heldere lucht genieten van sublieme condities. Kristy stuurde me een heerlijke foto door uit Radstadt waar op de lagere pistes nog niet zoveel sneeuw was gevallen, maar waar de sneeuwkanonnen nu een mooie laag aan het neerleggen zijn. Daaronder een droomplaatje uit het Stubaital.

Radstadt
Radstadt

Stubaital
Stubaital

Bewolking

De komende dagen verandert er weinig aan het mooie weer. Hogedrukgebieden blijven regeren waardoor de wind verder afneemt, het 's nachts vriest en overdag de zon schijnt. Wat voor enige onzekerheid blijft zorgen is de bovenluchtstoring waar ik het de afgelopen dagen vaker over gehad heb. Gisteren leek deze geruisloos van het toneel te verdwijnen, vandaag blijft deze wat langer zwerven boven Frankrijk. Hij zal geen roet in het eten gooien (er zit nauwelijks neerslag op) maar er zou woensdag of donderdag regionaal wel iets meer bewolking kunnen voorkomen. Dit soort kaarten bekijk ik iedere ochtend, met een pijltje heb ik aangegeven waar de storing zich donderdag bevindt.

null

Weekend verandering

In het weekend trekt het hogedrukgebied langzaam weg en probeert een oceaanstoring zijn kans te grijpen. Daar zal vooral de noordkant van de Alpen iets van gaan merken want de wind draait naar het noordwesten en daarmee wordt duidelijk koudere lucht aangevoerd. Vanaf zaterdag neemt de bewolking toe en daaruit kan sneeuw gaan vallen.

De onzekerheid zit hem in de aanstroming want het Amerikaanse model tekent een diepe noordelijke stroming in waarmee lucht rechtstreeks uit Scandinavië binnenstroomt. Deze lucht is niet heel vochtig maar doordat hij zo koud is (op 1500 meter gaan we richting de -8 graden) sneeuwt al het vocht direct uit tegen de Duitse en Oostenrijkse Alpen. Hoe verder naar het westen en zuiden, hoe droger het blijft. Het Europese model is veel gematigder, dit model laat ook frissere lucht uitstromen maar veel minder uitgesproken. Sneeuwen doet het hier alleen boven het oosten van Oostenrijk.

Afhankelijk van het precieze verloop is het ook de vraag hoe het verdergaat. Komt daarna toch weer een hogedrukgebied in beeld dat de boel stabiliseert waar het nu naar uitziet, of grijpen depressies hun kans en keert de wisselvalligheid terug? De grootste kans op voortzetting van het zonnige weer hebben hoe dan ook de Italiaanse Alpen. Vanuit het zuiden hoeven we voorlopig geen storingen te verwachten.

Sauerland

Tot gisteren ongeveer 11.00 uur bliezen de sneeuwkanonnen in de Skiliftkarussell Winterberg nog volop kunstsneeuw. Daarna werd het stil door de instroom van zachtere lucht. De komende dagen zal het lastig blijven om kunstsneeuw te maken want de temperatuur in de middelgebergtes loopt op. De komende dagen is het bij ons in Nederland en België zelfs kouder dan in het Sauerland. Dat is een gevolg van een inversie die er waarschijnlijk ook voor zorgt dat we een hele mistige en ‘smerige’ jaarwisseling kunnen meemaken. Voor schone lucht zit je dan beter in het Sauerland of in de Ardennen.

Vanochtend blaast een sneeuwkanon sneeuw in Neuastenberg (D)
Vanochtend blaast een sneeuwkanon sneeuw in Neuastenberg (D)

Na nieuwjaar wordt de inversie opgeruimd en koelt het af. Dan kan er waarschijnlijk weer volop kunstsneeuw gespoten worden en er is zelfs sneeuwval mogelijk. Daarover de komende dagen meer.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

https://cdn.wintersport.nl/forum/25/541172b96c40e150cea3d6a2...

Fiss vanochtend vroeg🌞🌞🏂🏂
Het belooft weer een prachtige dag te worden.

null

[19b56e247b0a33e27431e50fc4b81cee_image.jpg]

https://cdn.wintersport.nl/forum/25/b1d89ccf5cc61f3e4d169f9b...

Nog rustig op de piste

https://cdn.wintersport.nl/forum/25/a202cdc89094d1b1c1a9619d...

https://cdn.wintersport.nl/forum/25/1080d0aa15870e34480d4cc0...

https://cdn.wintersport.nl/forum/25/a8a4b8b3f4a5404b9bf89f63...

https://cdn.wintersport.nl/forum/25/ad9963701483de11d531b8a7...

Bezig met de Sella Ronda, ff pauze met uitzicht nu vanuit Rifugio Belvedere

Wat een prachtige beelden!

Flipke, thanks voor de foto’s. Volgende keer zal ik zwaaien op de foto. 😜

Wat een prachtige beelden!

xrosadanielle op 30 dec 2019 12:19

Ja het kan bijna niet mooier dan vandaag (en gisteren en morgen en overmorgen en de dag na overmorgen) gezien de hoeveelheid sneeuw en de weersverwachting 🙂

null

In Westendorf ook méér dan genoeg sneeuw gevallen, heerlijk!

*bericht bewerkt door AartvanEs op 30 dec 2019 20:32

Ik stem GFS ;)

Seriously snow addicted family!

null

Perfecte omstandigheden in serfaus

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie