Tot meer dan 1 meter sneeuw in het zuiden

Roel op 15 januari 2015· 44 reacties

Er zit een berg sneeuw voor het zuiden aan te komen
Er zit een berg sneeuw voor het zuiden aan te komen

Er is lang op gewacht maar nu komt ie er. De eerste Genuadepressie sinds november die dit weekend de broodnodige dump aan de Zuidalpen bezorgt, en sneeuwval die mooi overzwiept naar de rest van de Alpen. Waarschijnlijk blijft het daar niet bij, want het wordt in Europa toenemend winters.

Toenemend winters
Gisteren, de dag dat het GFS-model een belangrijke upgrade kreeg, sneeuwde het soms al aardig door maar dat valt in het niet bij wat er nog komt dit weekend. Daar vooruit moeten we eerst afrekenen met twee vrij zachte dagen die eigenlijk kenmerkend zijn voor de winter tot nu toe. Toch vallen we dit keer niet terug in dat patroon; het wordt eindelijk een beetje winter in Europa met potentie op meer.

Gisteren sneeuwde het al even flink in La Plagne (F). Foto via [@Igluski
Gisteren sneeuwde het al even flink in La Plagne (F). Foto via [@Igluski
](https://cdn.wintersport.nl/weblog/2/33372-w800.jpg)

Vrijdagavond koufront
Eerst moeten we nog twee warmere dagen doorstaan. Tot morgenmiddag hebben de Noordalpen te maken met föhn en vrij hoge temperaturen voordat de koude lucht de Alpen definitief binnenvalt. In de Franse Alpen gebeurt dat vrijdagavond als eerste. Op dat moment is de südstau in de Italiaanse Alpen al even aan de gang. Die twee samen zorgen zaterdag getriggerd door de befaamde Genuadepressie voor langdurige en zware sneeuwval. Niet alleen in de Zuidalpen (al valt daar wel het meeste), maar ook in de Noordalpen.

Avond in Silvretta-Montafon (O), via Sneeuwhoogte+
Avond in Silvretta-Montafon (O), via Sneeuwhoogte+

Reisadvies
Oostenrijk zit waarschijnlijk een groot deel van zaterdag in de sneeuw. Het heeft in mijn ogen dus weinig zin om vrijdagavond te vertrekken als je zaterdagochtend in Oostenrijk of Italië aankomt, want dan zit je er midden in. Als je onderweg geen sneeuw wil hebben zou je of vrijdagochtend moeten vertrekken, of pas zaterdagmiddag want 's avonds neemt de sneeuwval af.

In de Franse Alpen valt de sneeuw vooral vrijdag, maar omdat het eerst vrij zacht is heb je daar overdag pas boven 1600 meter last van. Maar let ermee op want de koude lucht komt eraan. Zoals het er nu naar uitziet bereikt die 's avonds de Alpen, gebeurt dat onverhoopt een paar uur eerder dan zit je alsnog met de gebakken peren in je auto.

Indicatie van de hoeveelheden
Naast de 5 tot 20cm van gisteren krijgen de Franse Alpen er tot en met maandagochtend nog 20 tot 30cm bij. De lokale verschillen zullen echter groot zijn! Het ontbreekt aan een krachtige stuwing en het zal de lokale orografie van de bergen zijn die de sneeuwval versterkt of afzwakt.

Eenzelfde hoeveelheid maar dan wel gelijkmatig verdeeld verwacht ik in het noorden van Zwitserland en in Oostenrijk. Het is daar de südstau die over de Alpenhoofdkam zwiept en voor stabiele continue sneeuwval zorgt. De zwaarste sneeuwval is voor Italië, Osttirol en het zuiden van Zwitserland. Daar valt boven 1500 meter lokaal meer dan een meter sneeuw.

Vanuit de luchtballon gisteren. Zicht op Radstadt, Altenmarkt en het skigebied van Flachau (O). Foto: Marion de Bresser
Vanuit de luchtballon gisteren. Zicht op Radstadt, Altenmarkt en het skigebied van Flachau (O). Foto: Marion de Bresser

Foto: Marion de Bresser
Foto: Marion de Bresser

Volgende week
Zondag keert de rust enigszins terug. Voor volgende week is er ten opzichte van wat ik gisteren meldde weinig nieuws. Het blijft koud en afhankelijk van de posities van lagedrukkernen kunnen sneeuwgebiedjes intensiveren, maar de zon zal zich ook zeker laten zien.

Mogelijk wordt het medio volgende week spannend als een diepe depressie Frankrijk induikt met misschien nog veel meer sneeuw. Maar dat is nog koffiedik kijken, eerst dit weekend maar eens aanzien.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

@Roel, ik vind dat je dit goed geregeld hebt! :D

Hallo Roel, kun je zeggen wanneer het in Zuid Duitsland begint met sneeuwen? Sneeuw in Oostenrijk kan ik wel doorheen rijden maar als het al vanaf Nürnberg op de snelweg sneeuwt is dat minder denk ik. Vrijdagochtend vertrekken is geen optie voor ons. We hadden eerst gepland om omstreeks 04.00 op zaterdag te gaan rijden en dat verschoven naar 00.00 uur (vanuit Limburg).

Nu niet allemaal gaan zitten en denken dat de buit binnen is. Allemaal blijven (sneeuw)dansen, al is het maar voor een paar extra centimeters! :P

my subculture can kick your subcultures ass anytime 24/7

Geweldig !!! Dat eerste plaatje is toch wel het ultieme winter beeld :-)

Hoi Roel, wij vertrekken dit weekend naar Flachau, Oostenrijk. ZIjn van plan om vrijdagnacht te vertrekken met aankomst zaterdag rond het middaguur. Je geeft in je weerbericht aan dat het beter is om vrijdagochtend of zaterdagmiddag te vertrekken. Echter voor Flachau zie ik de meeste sneeuw voor in de middag.
Wat is wijsheid?

@Deefff, met de info die je nu hebt zou ik gewoon vrijdagnacht vertrekken. Er kan nog veel veranderen in 24-36 uur. Flachau ligt aan de snelweg, dat is ook nog een voordeel ten opzicht van dat je een dal in moet rijden of over een bergpas moet. (maar dit weet je waarschijnlijk al). Mochten de (locale) weerdiensten vrijdagmiddag hevige sneeuwval afgeven kunnen je altijd nog kijken of je later vertrekt.
Wij vertrekken ook as. vrijdagnacht zu Lermoos. Morgenmiddag kijken wij ook of we misschien niet later moeten vertrekken i.v.m. (slechte ;-)) weer.

Mijn sneeuwdansjes hebben geholpen. Ik wou sneeuw, ik krijg sneeuw! Livigno (iT) here we come! Morgen ochtend gaan we rijden. Met een overnachting in neukirchen. Zaterdag ochtend zien we dan wel verder.

Dag Roel. Kan je me iets vertellen hoe het er in la joue de loupe aan toe gaat gaan. Grtz

@Roel, wat een heerlijk bericht dit. Morgen om 06.00 uur vertrek uit midden Nederland, hopelijk komen we dan rond 19 uur aan in Corvara.

@Timpie

Ik vertrek 25 januari naar la joue du loup. Momenteel al hevig de weerberichten in de gaten aan het houden. Ziet er goed uit, dit weekend wordt een dump verwacht(lees: 30-40cm als ik alle gemiddeldes neem van de websites die ik volg) en het wordt kouder met temperaturen onder 0 in het dal, dus dan kan de sneeuw blijven liggen en kunnen ze de pistes klaarstomen want die schijnen nu ijzig te zijn. Gedurende volgende week valt er hier en daar een cm of 5 bij. Maar niks is zeker

When life gives you lemons, it's probably too hot too ski there

Mensen ik denk dat ik het niet veel explicieter kan maken. Zaterdag sneeuwt het bijna de hele dag in Oostenrijk incl. het zuiden van Duitsland. Wat ik zeg is dat je beter al voor die tijd in de Alpen kunt zijn (dus vertrek vrijdag voor 12u) of na de ergste sneeuwval en dat is 's avonds (vertrek zaterdagmiddag). Vertrekken zaterdagochtend vroeg lijkt me op dit moment de slechtste optie, maar ik begrijp dat je hier niet altijd een keuze in hebt. En je bent afhankelijk van wat het verkeer voor je doet. Schaart er een vrachtwagen in de sneeuw dan is het klaar.

Maak op basis hiervan je eigen afweging. Niet onbelangrijk is ook of je nog een bergpas overmoet of dat je bestemming aan de snelweg ligt (Flachau).

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Laat maar sneeuwen nog 5 weken te gaan voor Champagny.

Wij gaan vrijdag om 2100 rijden naar Selva di val Gardena. Ik weet dat het een gok is, alleen is het voor ons geen optie om zaterdagmidag te gaan. het zal wel een barre tocht worden…

Mooi kan ik stoppen met dansen… Thanks @roel

Seriously snow addicted family!

Sneeuwsnorkel check, brede latten check, botsmuts check, sneeuwkettingen check … de gang staat inmiddels vol met gear! Morgenvroeg … op pad en heerlijk twee weken genietuh! Selva here we come.

Zaterdagochtend in alle vroegte naar La Toussuire…hopelijk komen we net na de sneeuwbuien aan en is de weg goed berijdbaar. Heerlijk vooruitzicht!

Mooie vooruitzichten, en dan te bedenken dat we over een uurtje vertrekken naar Oostenrijk (Ellmau). iedereen die zaterdag gaat, succes met de reis!

@Roel bedankt voor je heldere toelichting over vertrek richting alpen. Misschien bij nader inzien toch maar overwegen om eerder te vertrekken. We hebben tenslotte vakantie :-D

Dat koffiedik kijken klinkt al leuk, ben benieuwd of dat doorzet…
Ben voorstander van een week in de poeder!

@jeffrey zou je nog even door willen dansen. Het westen van oostenrijk, kan nog wel wat sneeuw gebruiken. Volgens de voorspelling, komt er wel z’n 20 cm dezer dagen, maar de dagen erop niets mee.

Joepie Benelux krijgt ook winterweer , sneeuw en mss schaatsen

@jeffrey
Danser pour la France s’il vous plait!!

Update uit Gerlos : heerlijk zonnige dag en door de stevige wind enkele ijzige pistes.
Zat een mooie sneeuwdag denk ik. Lekker !

Luc

Morgenavond met de trein naar Zell am See. Benieuwd hoe de treinen daar omgaan met het winterse weer ;-) Hier in NL is er dan gelijk een weeralarm en rijdt er niks meer. Ben blij dat ik een nieuw board heb die het heel goed in de poeder zou moeten doen :-)

@ankiepankie ze geven geen grote hoeveelheden op jouw route, ook niet op de klim naar boven. Al zeg ik zelf dat dit wel een stevige klim is. Zeker het eerste stuk vanuit het dal maar daar zullen geen grote hoeveelheden vallen.

Like tourists huffing and puffing to reach the top, while we forgot the view on the way up !

@arno11 Het is inderdaad een eind de berg op en ik weet nog van de vorige keer dat de gendarmerie je beneden sneeuwkettingen om liet doen. Vrees dat dat nu ook wel zal moeten, niet mijn favoriete klusje!

Daar wordt toch iedereen hier blij van? Eindelijk de echte dumpen.

A winter without powder isn't a winter!

Wat is de beste route voor aanstaande zaterdag naar Fiss ? (05:00 vertrekken uit Nederland)

@nils3 @marie-louise

Ik dans voor eigen parochie ;) en dit jaar is het Italië! En daar is niets substantieels meer gevallen sinds december.

Als het daar op niveau is doe ik een moonwalk voor de rest ;) zonder dollen ze kunnen het daar echt gebruiken plaatje is op 1300m

Dit heeft weinig met winter te maken:

null

Seriously snow addicted family!

@romonschneider7503 volgens mij is de beste route niet bestaand dan!
Het is kiezen tussen de kolera en de pest als je perse wilt vertrekken zaterdagochtend.
En ik zou zeggen neem zeker voldoende eten en drinken mee als je langs de fernpass wil rijden :-)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie