Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Na kort intermezzo aanhoudend zacht

Roel op 02 januari 2020· 9 reacties

Perfecte omstandigheden op de Stubaier Gletscher (O)

Het zijn het landschap en kortdurende koudere intermezzo’s die ons eraan herinneren dat het winter is. Een zo’n intermezzo komt er dit weekend aan met een gevoelige afkoeling en wat verse sneeuw voor Oostenrijk, maar daarna schiet de natuur terug in de “zachte stand”. Daarbij wordt het licht wisselvallig weer.

Uitzondering

Deze week vormt wat dat betreft toch een bijzondere uitzondering. Afgezien van dat het zachter is dan normaal is het wel erg stabiel. Voor het eerst deze winter. De zon maakt overuren en wolken zijn soms op een hand te tellen. De inversie maakt dat er wel grote verschillen zijn tussen berg en dal. Zo meldde Tom Maes vanochtend -7 graden in Kitzbühel terwijl het op de Hahnenkamm in het skigebied meer dan +7 graden was. Het heeft hier sinds maandagochtend (30 december) zelfs niet meer gevroren. Een geluk is de geringe luchtvochtigheid (22% om 8.00 uur) waardoor de sneeuw nog lang goed blijft.

+7 graden op de Hahnenkamm bij Kitzbühel (O) vanochtend

Wat sneeuw in Oostenrijk

Morgen neemt de bewolking vanuit het noordwesten geleidelijk toe. Dit hangt samen met koudere lucht die dichterbij komt en zaterdag en zondag bezit neemt van de Alpen. De nulgradengrens daalt op veel plaatsen tot in de dalen en daarbij gaat er vooral in Oostenrijk wat sneeuw vallen. Ik verwacht zaterdag overdag slechts wat lichte sneeuw waardoor er weinig problemen te verwachten zijn voor de vakantiegangers op de weg. In de nacht naar zondag bereikt een iets actievere sneeuwzone de oostelijke Oostenrijkse skigebieden. Vooral ten oosten van Salzburg gaat het dan wat harder sneeuwen, denk dan aan gebieden als Obertauern en Schladming. In Zwitserland, Frankrijk en Italië blijft het grotendeels droog. Ik verwacht dat er aan de onderstaande sneeuwverwachting weinig meer verandert. Check de weerpagina voor alle details.

Zacht

Vanaf zondag breidt het zonnige weer zich weer uit over het hele Alpengebied. Zondag en maandag beloven mooie dagen te worden in alle Alpenlanden bij oplopende temperaturen. Fijn voor de wintersporters, maar winters is anders. De Europese weerkaart ziet er ook niet bepaald winters uit. De luchtdruk blijft hoog boven Zuid-Europa (vandaar dat de Italiaanse Alpen droog en zonnig blijven), en daardoor blazen zuidwestenwinden zachte oceaanlucht richting Europa. Dit is een kaart met de verwachte temperatuurafwijking voor volgende week woensdag. Je ziet de tong van zachte lucht helemaal tot aan Scandinavië reiken. Alleen Turkije is veel kouder dan normaal.

Toenemende kans op neerslag

Vanaf dinsdag neemt de neerslagkans in de noordalpen weer wat toe. Dat betekent dat er op de hogere pistes boven zo’n 1500 meter enige sneeuw kan bijvallen, in de dalen gaat het ook soms wat regenen. Het zijn geen grote hoeveelheden dus de schade blijft beperkt. Zoals gezegd, Italië blijft grotendeels zonnig en droog.

Sauerland

Het te zachte weer is geen goed nieuws voor het Sauerland. Daar valt dit weekend wel een beetje sneeuw en de sneeuwkanonnen kunnen waarschijnlijk weer aan zodat een buffertje kan worden aangelegd voor volgende week. Maandag is waarschijnlijk nog een mooie dag maar daarna wordt het erg wisselvallig met regelmatig regen en soms veel wind.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

flipke2 januari 2020 · 10:36

https://cdn.wintersport.nl/forum/25/497a21edb2c9bb18abaceba7...

flipke2 januari 2020 · 10:38

Laatste dag Obertauern met opnieuw de ideale omstandigheden,wat hebben we geluk gehad deze week met het weer.
Voor iedereen die nog moet gaan fijne vakantie

sloomans2 januari 2020 · 10:55

We gaan van 11 tot 18 skiën , nog geen locatie geboekt .
Best Oostenrijk naargelang daar wat verse sneeuw valt ? of beter Frankrijk de hoge gebieden om zo goed mogelijke sneeuw te hebben.

Roelauteur2 januari 2020 · 11:14

@sloomans in Frankrijk ligt de meeste sneeuw, maar door kunstsneeuw kun je overal meer dan goed skiën. Het zal meer van het weer zelf afhangen in die week. Als je kunt kun je ook last-minute boeken.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
sloomans2 januari 2020 · 11:26

@sloomans in Frankrijk ligt de meeste sneeuw, maar door kunstsneeuw kun je overal meer dan goed skiën. Het zal meer van het weer zelf afhangen in die week. Als je kunt kun je ook last-minute boeken.

Roel op 2 jan 2020 11:14

:) Last minute is inderdaad ons doel , hopelijk komt er nog ergens een laag sneeuw op de radar bij tussen nu en volgende week vrijdag

Mickey-12 januari 2020 · 12:39

Verwachten jullie nog veel wind tijdens de sneeuwval? Of valt het dit keer mee?

Pieter2309762 januari 2020 · 13:35

Jaar geleden kwam zo iets op de kaarten voor Oostenrijk, krijgen ze nog zoiets deze maand


Sidinic2 januari 2020 · 16:26

Jaar geleden kwam zo iets op de kaarten voor Oostenrijk, krijgen ze nog zoiets deze maand


Pieter230976 op 2 jan 2020 13:35

Ik hoop dat er deze maand nog zo een dik pak valt, 1 februari mogen we weer

Tim.2 januari 2020 · 17:07

Jaar geleden kwam zo iets op de kaarten voor Oostenrijk, krijgen ze nog zoiets deze maand


Pieter230976 op 2 jan 2020 13:35

Nee want waar daar gebeurde was uitzonderlijk qua luchtdrukverdelingen

Plaats een reactie