Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

La Molina - Masella, een parel in de Spaanse Pyreneeën

Henri op 06 maart 2020· 15 reacties

Helemaal in het oosten van de Spaanse Pyreneeën op slechts 2 uur rijden van Barcelona ligt het skigebied La Molina - Masella. Het Catalaanse skigebied in de Cerdanya regio is niet erg populair bij wintersporters in de Benelux. Logisch, want het is met 1166 km vanaf Brussel en maar liefst 1330 kilometer vanaf Utrecht zoals alle andere Spaanse skigebieden een stuk verder rijden dan de Alpen. Toch heeft Spanje op het gebied van wintersport misschien meer te bieden dan je zou verwachten. La Molina - Masella is (met name voor de Belgen onder ons) wel echt de moeite waard om een keer te overwegen.

Groot en geheimzinnig skipasverbond

La Molina - Masella is het samenspel van de twee deelgebieden La Molina en Masella. De twee gebieden werken samen onder de naam Alp 2500, maar zijn niet heel erg gericht op het adverteren met dit skipasverbond. Ze zijn vooral bezig met het promoten van zichzelf. Zo heeft het skipasverbond geen eigen website, maar kun je wel wat informatie over de coöperatie op de websites van beide deelgebieden vinden.

De rode Tosa Vermella bij de twee sleepliften Tosa en Rasos

Het pistekaartje van het skipasverbond Alp 2500

Slechts 10% van alle verkochte skipassen in de beide deelgebieden zijn combiskipassen voor het skipasverbond Alp 2500. Het skigebied wordt voornamelijk bezocht door wintersporters uit Barcelona en omgeving tijdens de weekenden. Deze bezoekers blijven vrijwel uitsluitend in één van de twee deelgebieden. Doordeweeks is het hierdoor verrassend rustig voor een skigebied van dit formaat.

De twee deelgebieden zijn sinds 1999 met elkaar verbonden met de Cadí - Moixeró (Alp 2500) gondel. Door deze verbinding hebben wintersporters toegang tot 145 kilometer aan piste tussen de 1600 en 2537 meter hoogte, wat een van de grootste skigebieden van de Pyreneeën oplevert. In totaal beschikt het gebied over 132 pistes (29 groene, 42 blauwe, 44 rode en 17 zwarte) die door 33 overwegend moderne skiliften worden ontsloten.

Het skigebied is divers en verrassend uitgestrekt, waardoor het groot genoeg is om je er een hele week te vermaken. Als je graag nog meer wil zien, is het ook nog mogelijk om de omringende skigebieden als Cambre d’Aze, Font Romeu of Les Angles te bezoeken. Er bestaat echter geen gemeenschappelijke skipas met deze skigebieden.

La Molina

Pistetips La Molina:
 • Costa Rasa (rode 5, Central)
 • Alabau (rode 9, Alabau)
 • Comabella (rode 48, Tosa)
 • Olympica (rode 22, Tosa)
 • Volta Muntanya Sagrada (blauwe 7, Central)

La Molina is het oudste skigebied van Spanje en is opgebouwd uit 6 zones. Het mooie van La Molina is dat beginners met uitzondering van de Tosa zone over blauwe pistes naar alle deelgebieden kunnen skiën. De Coll de Pal en Debutants zones zijn ideaal voor de absolute beginners. Hier liggen genoeg groene pistes bij meerdere stoeltjes- en sleepliften om de eerste skimeters te maken.

Vanuit beide deelgebieden heb je een prachtig wijds uitzicht op de Cerdanya regio en de Oostelijke Pyreneeën, met onder andere de 2910 meter hoge Puigmal en de 2921 meter hoge Pic Carlit aan de overkant van het dal.

Pistekaart La Molina (lamolina.cat)

Uitzicht op de Puigmal vanaf het bergstation van de Cap de Comella stoeltjeslift in La Molina

Het skidorp La Molina met de 'Debutants zone'

De rode 9 (Alabau) in La Molina

De Torrent zone in La Molina

Als je het skigebied door middel van het vliegtuig en vervolgens het openbaar vervoer wil bezoeken is La Molina de beste optie voor een verblijf. Met Lijn R3 vanuit Barcelona kun je in 2,5 uur naar het skigebied van La Molina reizen. Om de verbinding van het station La Molina naar het iets hoger gelegen skidorp (op 1650 meter) compleet te maken rijden er elke dag pendelbussen. Meer informatie over de bereikbaarheid kun je hier vinden.

Na 2,5 uur met de trein vanuit Barcelona sta je al in het skigebied van La Molina

Pistekaart Masella

Masella

Pistetips Masella:
 • Familiar (blauw)
 • La Feixa/Coms de Das (rood)
 • Isards (rood)
 • Coma Pregona/Tartera (rood)
 • Enamorats (blauw)

Hoewel de pistes in La Molina verre van saai zijn, vond ik de ligging van de pistes in Masella nog interessanter. Je hebt enorm veel verschillende afdaalmogelijkheden. Zo verlopen de pistes vanaf La Tosa, het hoogste punt van het skigebied (2537m), niet allemaal parallel aan elkaar over dezelfde helling, maar heeft bijna iedere piste weer een unieke route.

Terwijl de ene piste over een brede kam naar beneden loopt (rode Tosa Vermella) duikt een andere (rode Coma Pregona) al snel rechts in een klein en rotsachtig dal, waardoor je in een grote geul naar beneden slingert. Deze rotsachtige kloven vind je op meerdere plekken in het gebied. Het gebied is dus veel diverser dan het pistekaartje doet vermoeden.

De rode Tosa Vermella

De rode Coma Pregona

De pistes bij de La Pia Express in Masella met uitzicht op het Franse skigebied Font Romeu (rechtsachter)

Op donderdag en zaterdag wordt er in Masella avondskiën aangeboden met in totaal 10 kilometer aan verlichte pistes bij de TGV Masella stoeltjeslift. Al met al voorziet het skigebied de wintersporters van genoeg activiteiten.

Kritiekpuntjes

Twee terechte kritiekpunten zijn toch wel de missende restaurantjes op de pistes en de afwezigheid van lange en steile zwarte pistes. In beide dorpen zijn er meerdere eetgelegenheden, maar zoals in meerdere Spaanse skigebieden bieden de meeste bars in het skigebied zelf niet veel meer dan een snelle hap aan.

Voor de meer gevorderde skiërs beschikken beide deelgebieden over een breed aanbod aan rode pistes en een aantal korte zwarte afdalingen. Echt lange zwarte geprepareerde pistes ga je hier helaas niet vinden. Rondom La Tosa heb je echter wel een aantal interessante ongeprepareerde zwarte routes.

De avondskipiste bij de TGV Masella stoeltjeslift in Masella

De avondskipistes bij in Masella

Vergelijkbare skipasprijzen

Door de grootte van het skigebied zijn de skipasprijzen niet veel goedkoper dan soortgelijke skigebieden in de Alpen. Een dagpas voor het hele skipasverbond kost 48 euro. Een 6-daagse skipas is met 240 euro niet duur, maar ook niet extreem goedkoop.

Uitzicht op de Cerdanya regio vanaf La Tosa

Zowel La Molina als Masella bieden ook eigen skipassen aan. Een aparte skipas voor La Molina kost 42 euro, voor Masella 45 euro. Een 6-daagse skipas voor Masella is 222 euro. Een skipas voor het hele verbond is dus niet veel duurder en loont zich voor elke skiër!

Daarnaast zijn er nog skipassen voor de beginnersdeelgebieden en zie je verder ook veel weekend-combiskipassen voor families. Zoals eerder genoemd maken veel Catalanen hier dankbaar gebruik van. In de weekenden kan het daarom behoorlijk vol worden. Doordeweeks buiten de vakanties om valt de drukte erg mee.

De Jumbo Tosa stoeltjeslift met de blauwe La Cova en La Fosca pistes

Tijdelijke financiële problemen

Leestip:

Vanaf het begin van de financiële crisis in 2008 kregen de skigebieden in de Spaanse Pyreneeën het zwaar. In het deelgebied van La Molina werd op dat moment de Coll del Pal sector verbeterd. De weg vanuit het zuiden moest voor het nabijgelegen stadje Berga een betere toegang tot het skigebied creëren. Daarnaast moest een nieuwe oefenweide en een stoeltjeslift vanuit La Molina voor nieuwe mogelijkheden voor beginners zorgen. Deze stoeltjeslift werd met de komst van een koppelbare stoeltjeslift ontmanteld en weer opgebouwd bij Coll de Pal. Door de crisis is het project echter niet voltooid. Al die tijd stond de lift half afgewerkt in het landschap.

Het bergstation van de Coll del Pal stoeltjeslift (nevasport.com)

Recente vernieuwingen

Na een bouwstop van ruim 10 jaar is het deze zomer dan toch gelukt om de resterende werkzaamheden aan de stoeltjeslift af te ronden. In december 2019 werd de lift feestelijk geopend. Daarnaast is tijdens de afgelopen zomer de tweede sectie van de Alp 2500, die eveneens was uitgesteld door de crisis, voltooid. De eerste sectie van de gondel heeft het skigebied al met het nabijgelegen Masella verbonden, maar de tweede sectie zorgt ervoor dat het hoogste punt van het La Molina deelgebied nu op de 2537 meter hoge La Tosa ligt.

De (nieuwe tweede sectie van de) verbindingsgondel tussen La Molina en Masella (FB La Molina)

Verrassend sneeuwzeker

Je zou het bijna niet geloven, maar over het algemeen vangt het skigebied ruim voldoende sneeuw voor een lang skiseizoen van november tot begin mei. Ruim 1000 sneeuwkanonnen zorgen bovendien voor skigarantie. In totaal wordt 80% van de pistes kunstmatig besneeuwd.

De afgelopen jaren waren erg succesvol. Ze opende Masella in het seizoen 2017-2018 al op 13 november de Coma Oriola stoeltjeslift en sloot het skigebied na 170 skidagen pas op 1 mei haar deuren. Verrassend lang voor een Spaans skigebied! Slechts 6 maanden later, op 1 november 2018, startte het skiseizoen 2018-2019 en opnieuw duurde het skiseizoen tot maar liefst 1 mei, waardoor het skigebied een half jaar open is geweest! Een indrukwekkend resultaat tijdens een erg moeilijke winter voor de Pyreneeën.

De blauwe Familiar piste bij de La Pia Express in Masella

In het huidige seizoen was niet alleen Masella met een skiopening op 13 november er vroeg bij, maar ook La Molina opende al in het weekend van 16 en 17 november. Terwijl andere skigebieden in de Pyreneeën al wekenlang kampen met een ernstig sneeuwtekort, teert La Molina - Masella nog steeds op de enorme dump van eind januari.

Wereldwijde referentie voor sneeuwproductie

Het Catalaanse skigebied is inmiddels wereldwijd bekend als een referentie voor het efficiënt produceren van kunstsneeuw. Zo kwamen delegaties uit zowel Zuid-Korea als China met het oog op de Olympische Spelen in respectievelijk Pyeongchang (2018) en Beijing (2022) een kijkje nemen voor het geavanceerde besneeuwingssysteem van het skigebied.

Zicht op het Tosa deelgebied van La Molina met de rode Olympica vanuit de Cap de Comella stoeltjeslift

Olympisch Spelen in 2030?

Niet alleen komen delegaties van Olympische skigebieden op bezoek, het skigebied heeft zelf ook Olympische aspiraties. La Molina droomt samen met Barcelona al en tijdje over het organiseren van de Olympische Winterspelen. Nadat Barcelona al interesse had getoond voor de Winterspelen van 2022 en 2026 lijken ze voor 2030 een serieuze kanshebber. Eind januari werd het skistation La Molina onder de loep genomen door de IOC of het geschikt is voor Olympische skiwedstrijden. Mogelijk gaan we in de nabije toekomst dus nog veel meer zien van dit skigebied.

Henri
weet alles van nieuwe skigebieden, liften en projecten.

Plaats een reactie

VDG_19796 maart 2020 · 10:17

Bedankt @Henri voor dit verslag. Ik ga dit zeker op mijn wishlist zetten. Ik kan voor een prikje met Ryanair vliegen van Lille op Toulouse. Daarna nog 190km per wagen. Zou je weten of de toegangswegen goed vrijgehouden worden? Ik vrees immers dat er geen winterbanden op de huurwagens in Toulouse gelegd worden :-).
Transittijd van deur tot deur zou dan minder dan 5u zijn ( 15 min tot Lille, 30min voor tijd, 1u15 vliegen, 30min bagage + wagen, 2u30 rijden tot de bestemming ). Tempting!

Joostw6 maart 2020 · 10:23

Deze staat ook hoog aan mijn bucket list! Wilde deze eigenlijk combineren met het Franse Piau Engaly. Heb jij ervaring in dit gebied Henri?

A winter without powder isn't a winter!
Dinictus6 maart 2020 · 14:51

Ik mis toch enige gezelligheid als ik dit zo zie. En geen eettentjes?

Over mijn ski's mogen ze lullen zolang ze maar niet over mijn lul skien.
Dix0r6 maart 2020 · 19:26

Ik was hier laatst naar aan het kijken om te combineren met een zakelijke trip maar Barcelona. Deze ging helaas niet door ivm corona.

Maar wat me opviel in mijn onderzoek is dat er niet echt acco’s zijn en ook het aanbod aan restaurants / cafés voor de avond schijnt karig te zijn. Waardoor het veelal een dagbestemming is. Best bijzonder voor zo’n groot gebied!?

Hupla6 maart 2020 · 20:02

Komt hier ook op de wishlist denk ik. Lijkt me een leuk gebied voor een weekje met een paar gezinnen en een mix aan ski niveau’s. De pistekaart doet me een beetje aan Puy St Vincent denken.

havana6 maart 2020 · 23:56

Erg goed stuk, dank!

ivarros7 maart 2020 · 15:47

Ik ben er geweest. Interessant gebied en in de basis prima. In het weekend erg druk. Maar mist gezelligheid. En als je iets verder rijdt (vanuit Barcelona) ben je in Andorra met een fijner gebied, veel accomodaties en gezelligheid: Grandvalira

FORZAM7 maart 2020 · 17:47


Da's ook toevallig, ik ben er vandaag, ook al omdat deze al lang op m'n bucket list stond, en ik deze week voor het werk in de buurt van Barcelona was.

Ik ben niet echt overtuigd. Prachtige omgeving, en een gevarieerd piste aanbod, maar:

 • Slechte pistenpreparatie
 • Trage/wispelturige liften
 • high end ski's huren zo goed als onmogelijk
 • extreem druk

Als je dan toch eens een exotischer bestemming wil aandoen is de Combo Sierra Nevada + enkele dagen Granada & Málaga een grotere aanrader. Daar zien ze me nog terug, hier niet meer.

Langs de andere kant is niet alles slecht, want ik type dit vanaf het terras van een gezellig barretje terwijl ik wacht tot de avondski start…

Edit: en zoals hierboven aangegeven, als je iets meer tijd hebt (Ik zit krap met m'n vlucht morgen) gewoon doorrijden naar Andorra. Grandvalira en Valnord zijn op elk punt beter.

*bericht bewerkt door FORZAM op 07 mrt 2020 17:49

Henriauteur9 maart 2020 · 15:04

@Dinictus zoals ik inderdaad schreef is het ontbreken van de restaurants wel een kritiekpunt. Vooral wat fastfood tentjes, er zijn maar weinig echte restaurants op de berg.

@FORZAM
De slechte pistepreparatie kan natuurlijk ook te maken hebben gehad met de sneeuwval die nacht. Tijdens mijn bezoek was ik juist erg onder de indruk van de uitstekende pistepreparatie. Het liftnetwerk is natuurlijk niet te vergelijken met een skigebied zoals Ischgl, maar toch zijn de meeste pistes te bereiken via snelle koppelbare stoeltjesliften en één gondel. De enige locatie waar echt een koppelbare stoeltjeslift mist is bij de Roc Blanc (Zona Central) in La Molina. Dat het druk was komt natuurlijk helaas door de massa’s mensen uit Barcelona. Misschien toch nog eens op een doordeweekse dag terugkeren voor een tweede kans ;)

JJ_0079 maart 2020 · 17:49

Als je dan toch eens een exotischer bestemming wil aandoen is de Combo Sierra Nevada + enkele dagen Granada & Málaga een grotere aanrader. Daar zien ze me nog terug, hier niet meer.

Langs de andere kant is niet alles slecht, want ik type dit vanaf het terras van een gezellig barretje terwijl ik wacht tot de avondski start…

Ook in Sierra Nevada moet je NIET in het weekend komen wegens heel veel Spaanse skiërs…

To ski or not to ski, that is not a question
JJ_0079 maart 2020 · 17:51

"Als je dan toch eens een exotischer bestemming wil aandoen is de Combo Sierra Nevada + enkele dagen Granada & Málaga een grotere aanrader. Daar zien ze me nog terug, hier niet meer.

Langs de andere kant is niet alles slecht, want ik type dit vanaf het terras van een gezellig barretje terwijl ik wacht tot de avondski start…"

Ook in Sierra Nevada moet je NIET in het weekend komen wegens heel veel Spaanse skiërs!!!

To ski or not to ski, that is not a question
Hupla9 maart 2020 · 18:02

@JJ_007 - wat zijn dan de dingen die niet goed zijn en waardoor je beslist niet meer terug te komen naar dit gebied?

JJ_00710 maart 2020 · 12:18

Sierra Nevada is inderdaad leuk voor enkele dagen als je in de buurt bent en als er voldoende sneeuw ligt (wat meestal wel meevalt). Mooie combi mogelijk tussen enkele dagen kust en cultuur (Cordoba, Malaga, …) en sneeuw.

Ik wilde gewoon aangeven dat je daar best niet in het weekend gaat wegens heel veel dagjesmensen.

To ski or not to ski, that is not a question
Frans10 maart 2020 · 21:03

De genoemde kritiek op dit gebied kan ik ook niet beamen, behalve wat @Henri terecht schrijft m.b.t. de missende restaurantjes. In Spanje is het inderdaad overal een snelle fast food hap langs de piste.

De liften zijn prima geplaatst en genoeg daarvan zijn snel (lees koppelbaar). De piste preparatie vond ook ik goed tot zeer goed en dat bij voorjaarscondities. De uitzichten zijn er schitterend in het gebied, leuke afwisseling vooral in Masella met bos, boven boomgrens en skiën tussen de rotsen door. Een piste als de Coma Pregona is echt bijzonder en tref je elders nauwelijks zo.

En sorry, Sierra Nevada is grappig om eens gezien te hebben, maar vond La Molina-Masella toch echt een stuk beter. Grandvalira had me ook goed bevallen, maar zeker het deelgebied Masella vond ik bijzonderder als het vrij 'standaard' gebied Grandvalira, dat je ook zo in de Franse Alpen aan zou kunnen treffen. Meer typisch Pyreneeën vond ik Vallnord in Andorra, dat had echt een eigen sfeertje.

*bericht bewerkt door Frans op 10 mrt 2020 21:03

FORZAM11 maart 2020 · 09:21

Ok, ik moet Masella - La Molina och echt op een verkeerd moment getroffen hebben dan…

Na de avondski moet ik m’n mening dan toch wat bijstellen:

 • Preparatie was inderdaad beter de volgende dag, maar met de nieuwe sneeuwval was er toch echt iets misgelopen met de voorbereiding van de onderlaag.
 • Liften: Er zijn toch echt punten (Zoals bevestigd door Henri) waar veel mooie pistes toch echt enkel ontsloten worden door een drukke niet-koppelbare lift.
 • Zaterdag was de Sublieme Jumbo Tosa lift dicht, waardoor de drukte zich natuurlijk nog minder kon verspreiden. De geweldige Coma Pregona-piste werd dus enkel ontsloten door de dubbele sleper, maar daarvan was na een uurtje reeds 1 vd. 2 gesloten, met lange wachtrijen tot gevolg.
 • Skimateriaal: Ik heb op 2 dagen 4 paar ski’s gehuurd van 3 shops, en steeds naar een High-End slalomski gevraagd. Pas bij de laatste job een goed geslepen Nordica SLR meegekregen. (En dat was dan ook nog eens de goedkoopste shop, je moet het maar weten.)
 • Vergelijk met Sierra Nevada: Ook daar kan het inderdaad zeer druk zijn, ik ben er op zpo’n momenten ook al geweest, maar die drukte concentreert zich altijd op het centrale plateau, en kan je makkelijk vermijden door alternatieve liften te nemen. In Masella-La Molina moest ik steeds richting dezelfde liften die ook voor de “Beginnende Spanjaard” nodig waren.
 • Masella is inderdaad mooi (La Molina nu niet echt…) maar dan vind ik bvb. “Ordino-Arcalis” in Vallnord zeker even speciaal en mooi aanvoelen.

Mijn conclusie: Mooi voor een weekend, en als de kans zich nog eens voordoet en ik in de buurt ben zal ik nog wel eens langsgaan, maar ik zal het zeker niet als bestemming uitzoeken.

Plaats een reactie