Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Rodelen vrouwen beter dan mannen?

Ruud op 31 januari 2020· 17 reacties


Rodelen: keihard naar beneden knallen, scherp door de bochten snijden, stuifsneeuw opwerpend en genieten van het moment. Dat beeld heb ik van rodelen. Sterker nog: iedere keer als ik ga rodelen stel ik me het zò voor. En dat is best merkwaardig, want zo is het meestal helemaal niet. Ik ben meestal hard aan het werk op die rodelbanen. Het is ploegen en ploeteren, en ook nog eens met matig succes.

Gevaarlijk

Want ook al heb ik inmiddels best vaak gerodeld, echt soepel wil het maar niet worden. Ik geloof dat ik het idee leuker vind dan de uitvoering, in ieder geval mijn uitvoering. En ik ga altijd mee, hoor. Omdat reisgenoten het graag willen, omdat het op het programma staat of omdat het geen skiweer is. Dat laatste is trouwens eigenlijk geen goed idee, want als het te slecht is om de piste te staan, is het meestal ook geen lekker rodelweer. Ik herinner me een mistige dag met natte sneeuw, waarop we het skiën voor gezien lieten. In plaats van lekker bij de open haard te kruipen met jägertee, besloten we te gaan rodelen. Werd geen daverend succes, de sneeuw was nat en het gleed dus voor geen meter en het zicht was nul. Zodanig dat je de bochten niet zag aankomen en ik op het enige stukje dat vaart opleverde door de steilheid radicaal uit de bocht vloog en een paar meter naar beneden stortte in de kleffe diepsneeuw, daarbij mijn schouder kneuzend. Of die keer dat we ’s avonds na een heerlijke en sfeervolle kaasfondue in een hut in de maneschijn een geweldig bospad afrodelden. Toen ging het superlekker, totdat een reisgenoot in een wilde inhaalmanoevre van het pad af de afgrond instortte tegen een boom. Gelukkig had hij een helm op. In de consternatie botste een dikke Duitser met volle kracht op mijn sleetje, dat vervolgens blokkeerde, zodat ik drie kilometer naar beneden moest lopen, mijn kapotte slee achter me aan zeulend.

Slepen en zigzaggen

Lopen met een slee is trouwens niet de bedoeling bij rodelen, maar wel vaak de praktijk. Soms is het te vlak om vaart te hebben en zit er niks anders op dan op te staan en een stukje te gaan stappen. Ik heb wel eens een baan gedaan die grotendeels zo vlak was, dat de hele activiteit voor de middelbare man met wat kilo’s teveel die ik nu eenmaal ben, meer ging lijken op sleeslepen dan op rodelen. Nou mag tekort aan vaart dan vaak een ding zijn op die banen, te veel vaart is ook lastig. Dan ga je krampachtig remmen. En als dat nou maar evenwichtig gaat is er niet zoveel aan de hand. Ik rem vaak aan één kant meer dan aan de andere, waardoor de ideale afdalingslijn een soort zigzagparcours oplevert dat strandt in de sneeuwranden. Niet alleen bij mij trouwens, merk ik altijd enigszins gerustgesteld.

Andere ongemakken

En dan heb je nog de echte crashes, waarbij je onder je slee belandt of die je zelfs compleet ontglipt, zodat ie zonder de berijder de baan afglijdt en je er achteraan moet. Dat komt natuurlijk nooit door mijn eigen falende stuurkunsten. Nee, dat is altijd de schuld van de mederodelaars, die zich kamikaze-achtig op je storten, al dan niet met opzet. Dat is de eerste paar keer best lachen, maar er komt meestal wel een punt dat ik er klaar mee ben. Waar ik vaak ook klaar mee ben is de hitte. Het kan zo koud niet wezen of ik krijg het warm op die rodelbanen. De brildragers onder ons zullen het wel herkennen; als je bril ophoudt zit die binnen de kortste keren onder de sneeuw, als je hem afzet ben je een blinde mol. Dus zet ik mijn skibril op, waardoor de hele handel beslaat en je alsnog tastend afdaalt. Meestal zijn er stukken waarop geen sprake is van glijden als je niet flink meehelpt met je handen door je zelf als het ware vooruit te duwen. Waardoor je het nog warmer krijgt en je handschoenen aanvoelen als doorweekte zakken.

Het zwakke geslacht

En dan nog iets: ik aarzel om het toe te geven maar mij is opgevallen dat vrouwen er beter in zijn dan mannen. Vaak komen de mannen en jongens ploeterend en onder de sneeuw over de finish, terwijl de vrouwen al vijf minuten soeverein glimlachend naast de baan staan, met zo’n air van: “waar blijven jullie nou?”. Of ligt het aan de gezelschappen waarmee ik rodel en hebben jullie een andere ervaring?

Verder lezen:

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

JorisB31 januari 2020 · 07:31

Ik vind rodelen echt super leuk. Wellicht is er een verschil dat ik opgegroeid ben met sleeën en daardoor goed kan sturen en niet geheel onbelangrijk de rem techniek goed onder de knie heb.
Misschien moet je de volgende keer eens aan een local of iemand van de rodel verhuur om uitleg van de techniek vragen, ik kan je verzekeren dat je er dan een stuk meer plezier aan gaat beleven.
Het is trouwens wel zo dat als het een vrij vlakke baan is dat mensen met minder gewicht wel sneller gaan omdat ze minder diep in de baan drukken.

U only live ones
bartvwg31 januari 2020 · 07:46

Ik vind rodelen net een ideale sport bij slecht weer zoals mist en sneeuw maar dat vrouwen er beter in zijn vind ik niet. In rodelen met een extra D daarentegen… :p

peterpos31 januari 2020 · 08:59

Ik las eerst roddelen… ;-)

Peter Pos
dan5831 januari 2020 · 09:10

@bartvwg
Ik dacht net 't zelfde.😃😄😅😆 maar had wat schrik van de me-too beweging. 😉😗

Born to run. B.S.
Shane31 januari 2020 · 09:56

Natuurlijk rodelen vrouwen beter. Mannen moeten zichzelf per afdaling 3 keer uit de greppel vissen en 2 keer hun slee uit een boom trekken. Ik heb zelden tot nooit een vrouw van haar slee zien vallen.

I can stick uphill ice, on my saucer...
Tjeerd6931 januari 2020 · 10:48

Vorig jaar een super rodel ervaring gehad op de rodelbaan van Hochwürzen (Schladming Dachstein). Mijn gezelschap: ikzelf (man), dochter van 15 en zoon van 13.

De avond dat we oorspronkelijk wilden gaan rodelen sneeuwde het licht en zijn we op aanraden van de rodelverhuurder weer omgedraaid. Het blijkt namelijk dat verse sneeuw niet echt lekker glijdt…

De volgende avond zijn we teruggegaan en hebben we in totaal vijf afdalingen gedaan. De eerste afdaling was nog een beetje ploeteren en de baan verkennen, maar de volgende vier afdalingen ging het maar om 1 ding: wie is het eerst beneden. Dit leverde hilarische momenten op. Om te beginnen is het op die baan op sommige stukken pikkedonker, waardoor je niet altijd alle andere rodelaars op tijd ziet. Ook kent hij een paar plekken waar niet helemaal duidelijk is hoe de baan verder gaat en je dus zomaar je leidende positie kwijt kunt raken (grrrr). Uiteraard werden we bij iedere afdaling fanatieker.
De uitslag: 2x zoon, 1x dochter en 1x ikzelf als eerste beneden. Dus kunnen vrouwen beter rodelen dan mannen? Wij hebben het niet bewezen, maar wel een onvergetelijke avond gehad. Ben je ooit daar in de buurt, dan kan ik dit avondrodelen van harte aanbevelen.

sanmar197131 januari 2020 · 15:08

[quote]

De avond dat we oorspronkelijk wilden gaan rodelen sneeuwde het licht en zijn we op aanraden van de rodelverhuurder weer omgedraaid. Het blijkt namelijk dat verse sneeuw niet echt lekker glijdt…

/quote]

Kopt verse sneeuw is vochtig en zorgd ervoor dat de bovenlaag zacht is. Dus langzamer.
De beste tijd om te gaan rodelen is in de ochtend na een koude nacht.

Tjeerd6931 januari 2020 · 15:12

Kopt verse sneeuw is vochtig en zorgd ervoor dat de bovenlaag zacht is. Dus langzamer.
De beste tijd om te gaan rodelen is in de ochtend na een koude nacht.

sanmar1971 op 31 jan 2020 15:08

Maar dat is ook de beste tijd om te skiën…

sanmar197131 januari 2020 · 15:46

Kopt verse sneeuw is vochtig en zorgd ervoor dat de bovenlaag zacht is. Dus langzamer.
De beste tijd om te gaan rodelen is in de ochtend na een koude nacht.

sanmar1971 op 31 jan 2020 15:08

Maar dat is ook de beste tijd om te skiën…

Tjeerd69 op 31 jan

2020 15:12

Tja… daarom ski ik ook niet.

marklit31 januari 2020 · 18:43

Zie net dat het grapje al gemaakt was…

*bericht bewerkt door marklit op 31 jan 2020 18:44

dan5831 januari 2020 · 20:17

@Tjeerd69

Zo'n 15 j geleden ook daar in Hochwurzen veel leute gehad met rodelen. Dochter( toen 18 j) met enkele leeftijdgenoten eerst boven enkele "shots" en dan naar beneden. De helft van de groep lag in de bosjes en mijn dochter knalde beneden los tegen de hut., Tauerenalm of zoiets.😃

*bericht bewerkt door dan58 op 31 jan 2020 20:27

Born to run. B.S.
DrPhil31 januari 2020 · 20:23

Ik vind rodelen net een ideale sport bij slecht weer zoals mist en sneeuw maar dat vrouwen er beter in zijn vind ik niet. In rodelen met een extra D daarentegen… :p

bartvwg op 31 jan 2020 07:46

Ja, dubbel D is inderdaad beter.

ruudsan2 februari 2020 · 12:18

Ik denk dat vrouwen zeker beter rodelen ,zo wie zo met meer verstand.Bij mannen is het vaak remmen is angst.Dus gaan met de banaan.Maar net terug uit Oostenrijk blijkt het een gevaarlijk vergenoegen te worden.
https://tirol.orf.at/stories/3032546/

Matthias1232 februari 2020 · 12:21

Ik denk dat het gemiddelde verschil in alcoholpromillage tijdens het rodelen ook een deel van het verschil maakt tussen mannen en vrouwen…

Born to Ride
sanmar19712 februari 2020 · 13:05

Voor alle mannen onder ons.
Zonder te remmen kom je NIET beneden. dus rem iets meer en ga de dames op de rechte stukken voorbij want je bent meestal zwaarder dus sneller. Of het moet zijn dat de rodelbaan zo zacht is dat je met je kont tot in de sneeuw weg zakt. In dit geval dames profiteer hiervan en je wint.

@Ruud

Is dit wat je in gedachte had ?

https://youtu.be/uh4vL9hv6qI

GerritA4 februari 2020 · 01:23

Mijn vrouw en ik vinden rodelen zo leuk dat we enkele jaren geleden hebben besloten om in Oostenrijk bij Kathrein een stel “echte” rodel s te kopen. In de winkel naast de fabriek kregen we uitgebreid uitleg over de verschillende modellen rodel die er zijn en daarna werden we ook nog rondgeleid in de fabriek om te zien hoe de rodel gemaakt wordt. Tegenwoordig gebeurd veel machinaal maar ze maken ook nog de wedstrijd rodel op maat met de hand. De fabriek met winkel staat in Prutz (dorpje aan begin Kaunertal en skigebied Serfaus-Fiss-Ladis). Meer info vindt je ook op http://www.rodel.at. Er zijn natuurlijk ook andere merken zoals Gasser, German Luge, Torggler en Schiefer.
Wij liepen uiteindelijk de winkel uit met twee mooie tourenrodel, een uitgebreid verhaal over snelheid, hoe te sturen en het onderhoud (slijpen en waxen). Bij eerste gebruik kwamen we er al achter dat de rodel anders zijn dan de rodel die je meestal bij de verhuur krijgt. De rodel kan en wil erg snel en sturen is eenvoudig (als je eenmaal door hebt hoe). We hebben ook geleerd om soms juist niet te hard te gaan om toch als eerste beneden te zijn, je bent namelijk het snelste beneden door constant in beweging te blijven i.p.v. hard te remmen voor de bocht en daarna weer snelheid te moeten maken.
Ook kan je bij verschillende skischolen les krijgen van een erkende rodelguide van het Oostenrijkse rodelverband.

*bericht bewerkt door GerritA op 04 feb 2020 01:42

Het sneeuwt altijd in mijn hoofd....
sanmar19714 februari 2020 · 09:15

Mijn vrouw en ik vinden rodelen zo leuk dat we enkele jaren geleden hebben besloten om in Oostenrijk bij Kathrein een stel “echte” rodel s te kopen. In de winkel naast de fabriek kregen we uitgebreid uitleg over de verschillende modellen rodel die er zijn en daarna werden we ook nog rondgeleid in de fabriek om te zien hoe de rodel gemaakt wordt. Tegenwoordig gebeurd veel machinaal maar ze maken ook nog de wedstrijd rodel op maat met de hand. De fabriek met winkel staat in Prutz (dorpje aan begin Kaunertal en skigebied Serfaus-Fiss-Ladis). Meer info vindt je ook op http://www.rodel.at. Er zijn natuurlijk ook andere merken zoals Gasser, German Luge, Torggler en Schiefer.
Wij liepen uiteindelijk de winkel uit met twee mooie tourenrodel, een uitgebreid verhaal over snelheid, hoe te sturen en het onderhoud (slijpen en waxen). Bij eerste gebruik kwamen we er al achter dat de rodel anders zijn dan de rodel die je meestal bij de verhuur krijgt. De rodel kan en wil erg snel en sturen is eenvoudig (als je eenmaal door hebt hoe). We hebben ook geleerd om soms juist niet te hard te gaan om toch als eerste beneden te zijn, je bent namelijk het snelste beneden door constant in beweging te blijven i.p.v. hard te remmen voor de bocht en daarna weer snelheid te moeten maken.
Ook kan je bij verschillende skischolen les krijgen van een erkende rodelguide van het Oostenrijkse rodelverband.

GerritA op 4 feb 2020 01:23

Leuk verhaal. We moeten zeker eens samen gaan rodelen.
Ik ben zelf bezitter van een Torrgler en een ALS Manni. Beide sportrodel, super grip en supersnel.

Plaats een reactie