Begin van een winterse topweek

Roel op 18 januari 2015· 19 reacties

Ansichtkaartenweer in het Kleinwalsertal (O)
Ansichtkaartenweer in het Kleinwalsertal (O)

De eerste echt winterse week van dit seizoen ligt voor ons. Er ligt een vers pak sneeuw, de zon schijnt regelmatig en als toetje valt er in de West- en Zuidalpen nog wat extra sneeuw bij. Als je de webcams en weerfoto’s op Sneeuwhoogte+ bekijkt kun je als thuisblijver alleen maar jaloers zijn!

Verschillen
De beloofde sneeuw is op de meeste plaatsen namelijk gevallen. Niet overal evenveel, zo werd gisteren door een lezer vanuit het Franse Flaine maar liefst 50cm gemeld, terwijl onze lezer Jeffrey die over een paar weken naar het Italiaanse Val di Fiemme vertrekt in het dal alleen maar regen zag vallen. De sneeuwgrens speelde de lagergelegen plaatsen in Italië namelijk parten, maar iets hogerop in Italië viel op uitgebreide schaal 40 tot 60cm.

Corvara in de Dolomieten (I)
Corvara in de Dolomieten (I)

Ook in Zwitserland en Oostenrijk viel het op veel plaatsen niet tegen. Een groot deel van de dag sneeuwde het gestaag door wat 10 tot 40cm opleverde. Het meeste in Vorarlberg en langs de Alpenhoofdkam, het minste was voor de gebieden ten oosten van Salzburg. Hier lag eerder het meeste dus dat wordt nu gelijkgetrokken.

Ik haalde in het video weerbericht van vrijdag de tweestrijd aan tussen het Amerikaanse GFS en het Europese model. Al met al kunnen we concluderen dat het Europese model dit weekend duidelijk de winnaar was.

Zonnig
Vandaag schijnt de zon en dan is het smullen van al die winterse plaatjes. Ik zou ook niet te houden zijn als ik nu op de latten had gestaan maar ik moet nog twee weekjes wachten. Wat gebeurt er tot die tijd? Het is eindelijk winter en dat blijft het ook, waarbij Oostenrijk de meer zonnige Alpenkant zal zijn en Frankrijk en later Italië tussendoor nog extra sneeuw gaan opvangen.

Les Portes du Soleil (F)
Les Portes du Soleil (F)

Meer sneeuw
Morgenavond zijn als eerste de Franse Alpen aan de beurt met 10 tot lokaal 20cm sneeuw uit een front dat over de Westalpen sleept. Elders blijft het tot woensdag rustig met regelmatig zon. Perfect wintersportweer. Spannend wordt het weer vanaf woensdag als een depressie vanaf de noordelijke oceaan Midden-Europa binnenschuift. Waarschijnlijk schuift die onder de Benelux en de Alpen langs om uiteindelijk boven Italië te eindigen, waardoor eerst in de Franse maar later ook zeker in de Italiaanse Alpen de sneeuwkans flink toeneemt.

Omdat er geen zachte lucht meer verdreven hoeft te worden ben ik minder bang voor een hoge sneeuwgrens, maar qua hoeveelheden is het nog te ver weg. Ik kan nog geen concrete gebieden aanwijzen waar de meeste sneeuw gaat vallen, dat wordt de komende dagen wel duidelijk. Ook duidelijk is dat de winter zich voorlopig niet meer zo snel laat verdrijven. Daarvoor zijn de hoge- en lagedrukgebieden genoeg van positie veranderd.

Alpe Lusia (I)
Alpe Lusia (I)

Sauerland
Ook in eigen land gaat het licht winteren met af en toe wat sneeuw, maar het is kwakkelweer met 's nachts vorst en overdag lichte dooi. Als ik voor ons eigen land kwakkelweer zeg weet je dat het in Sauerland wel snor zit. Dat is deze week ook zo, het is zowel overdag als 's nachts onder nul dus goed nieuws voor de sneeuwkanonnen. Er kan af en toe ook een beetje sneeuw vallen (morgenavond bijvoorbeeld) maar geen grote hoeveelheden en de zon is regelmatig van de partij. Al met al zullen de condities er ook hier op vooruit gaan. Iedereen een fijne zondag!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Goede berichten! Kan daar alleen maar vrolijk van worden.

Tog een vraagje, @Rogier (denk ik) Ik zat gister de Nokia Air & Style in Innsbruck te kijken, en zag het tijdens de warm up session heel hard regenen, tijdens de main contest was dit echter veranderd in sneeuw en kwam het met bakken uit de hemel. Heerlijk natuurlijk, alleen vroeg ik me af of dit de freeride condities niet verslechterd heeft. All die sneeuw op een natte onderlaag? Erg lawine gevoelig tog? Of zit ik er helemaal naast. :)

@BASCdesign, regen overgaand in sneeuw is juist goed voor de offpiste condities. Regen zorgt ervoor dat de sneeuw beter aan elkaar blijft plakken. Vervolgens extra verse sneeuw erboven is ideaal!

whoop whoop vrijdag vertrekken wij naar Les Portes du Soleil!!! Er is heel wat gevallen gister maar zo te zien komen er deze week nog kleine beetjes bij! Super! Erg benieuwd naar het weer van 23 - 31… nog eventjes geduld! Overigens een vraagje, valt les portes du soleil onder de westelijke alpen?

@Roel, dank wederom voor dit bericht en het mooie plaatje uit alpe lusia, wat natuurlijk om de hoek is van Val die fiemme. Het gekke was dat ik wel sneeuw zag vallen in gebieden vlakbij in bijvoorbeeld Jochgrimm 8 km verderop en “slechts” 400m hoger. En in Val die fiemme is bovenop (2500m) voldoende gevallen.

Ik ben ervan overtuigd dat er nog meer dan voldoende sneeuw momenten komen voordat wij in de auto stappen. Wat je al zegt blijft het winters en het eerst volgende neerslag signaal is alweer over een dag of 3 en dus redelijk binnen de betrouwbare termijn.

null

Seriously snow addicted family!

@Timba thanks! Ik dacht just dat het dan onstabiel werd en eerder schuift, maar wat jij zegt klinkt ook erg logisch! :)

Nu afdaling Wengen op ARD, wat een helden!

Seriously snow addicted family!

Ik kan niet wachten

@ilsen1, ja dat klopt. Veel plezier daar!

Vandaag de eerste dag in Königsleiten; sneeuw is super (zowel in het dal als op de berg) en dan ook nog een heerlijk zonnetje. Ik teken voor de weersvoorspelling zoals die nu gegeven wordt. Voorlopig is er genoeg sneeuw voor de komende weken (moet de temperatuur wel zo blijven maar dat lijkt goed te komen). Dus voor iedereen die nog moet gaan de komende weken; veel plezier alvast!

Het was vandaag top hier in flaine.

Iemand een update uit Ischgl? Wij vertrekken daar donderdag heen. Het lijkt erop dat er daar niet zoveel is gevallen als wat verder naar het Oosten. Genoeg om het ijs voorgoed te begraven of moeten we ons toch op ijspistes voorbereiden?

Kan niet wachten tot 1 maart. hoop doordat nu alles een beetje laat opgang is gekomen het beter in waidring is ,beter als vorig jaar

@p.werkman: wij komen as woensdag naar Königsleiten dus jouw bericht klinkt als muziek in de oren.

Rob

@Roel,
ik probeer aanstaande donderdag ff een paar dagen richting sneeuw te rijden. Alles ligt open, maar liefst zo kort mogelijk rijden uiteraard. Wat zou jij aanraden, verse-sneeuw-wise?

Weet iemand de situatie in Bormio? 23januari aankomst.

Situatie is penibel. Alle liftbedienden staken en eisen dat vanaf volgende week de liften linksom gaan draaien. Als de eisen niet worden ingewilligd dreigen alle Bormezianen hun huisafval te dumpen voor de ingang van het dalstation. Ik zou even bellen met Buza voor een reisadvies.

hahaha

ik ga donderdag voor 4 dagen naar Sierra Nevada,is geloof ik ook redelijk wat bijgevallen?
14-22 febr zit ik in Passo Del Tonale,hopelijk daar ook voldoende sneeuw,volgens de webcam momenteel ook veel bijgesneeuwd

Pain is temporarly but pride is 4ever...

@BASCdesign Sorry voor mijn late reactie, ik was onderweg. Regen die overgaat is sneeuw is zeker niet slecht. Op het moment zelf is dat gevaarlijk, maar na een of twee koelere nachten is dit ideaal. Natuurlijk hangt dit wel af van de rest van de onderlaag.

Click. Click. Peace
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie