Extra sneeuw voor het westen en zuiden

Roel op 19 januari 2015· 25 reacties

Dik pak sneeuw op de Sonnenkopf in Vorarlberg (O), via Sneeuwhoogte+
Dik pak sneeuw op de Sonnenkopf in Vorarlberg (O), via Sneeuwhoogte+

Het is deze dagen een lust om naar de weerfoto’s en webcams te kijken. Zoals je uit de reacties op Sneeuwhoogte+ kon opmaken was gisteren een absolute topdag. Er volgen nog een paar van dit soort dagen met tussendoor in de Franse, Zwitserse en Italiaanse Alpen een lekker laagje sneeuw. Het kon weleens de beste week van het seizoen worden.

Lauberhorn
Over mooie beelden gesproken. Wie heeft gisteren de Lauberhornafdaling in Wengen gezien? Om van te watertanden hoe de Zwitserse regie dat gebeuren in beeld wist te brengen. Hele goede PR voor de geplaagde Zwitserse toerisme-industrie.

Wat sneeuw in Frankrijk
De komende dagen liggen de Alpen in een soort niemandsland ingebed in een groot gebied van lagedruk. Normaal betekent lagedruk bij de huidige temperaturen verse sneeuw, maar dat gaat de komende twee dagen alleen op voor de Franse en westelijke Zwitserse Alpen. Vannacht valt er in Frankrijk zo’n 5 tot lokaal 20cm, al trekkende naar het oosten blust dit sneeuwgebied langzaam uit.

In Flaine (F) valt vannacht weer enige sneeuw, via Sneeuwhoogte+
In Flaine (F) valt vannacht weer enige sneeuw, via Sneeuwhoogte+

Vooral het oostelijk Alpengebied (Oostenrijk en de Dolomieten) gaat daardoor gewoon nog een paar mooie dagen tegemoet met aardig wat zon, weinig wind en aangenaam frisse temperaturen. In het westelijk Alpengebied is het iets minder zonnig maar dat mag de pret niet drukken.

Sneeuw voor Italië
Vanaf woensdag wordt het weer interessant eerst voor de Italiaanse Alpen, en in tweede instantie mogelijk ook voor Oostenrijk. Een oceaanstoring trekt woensdag over Frankrijk naar Italië en zorgt voor een aanzwellende südstau. Omdat het systeem vrij rap doortrekt verwacht ik geen hele grote hoeveelheden, 30-40cm zal de orde van grootte zijn tussen het Aostadal en Livigno. Elders aan de zuidkant valt minder.

Met het naar het oosten wegtrekken van de storing draait de wind in de tweede weekhelft naar het noordoosten. Dan wordt iets koudere lucht aangevoerd en kan aan de Oostenrijkse noordkant wat stuwing gaan optreden. Het wordt minder zonnig en er valt af en toe wat sneeuw. Dit ziet er qua hoeveelheden nog niet spectaculair uit maar het is iets om in de gaten te houden richting aankomend weekend.

Serfaus (O)
Serfaus (O)

Rustig winterweer
Niet spectaculair kun je het ook het weer in het Sauerland bestempelen. Het is er lekker fris maar veel sneeuw hoeven we er voorlopig even niet te verwachten. Laat de sneeuwkanonnen hun werk maar lekker doen voor de onvermijdelijk zachtere tijden die deze winter nog gaan komen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Super weerbericht Roel! Wat een spanningen deze winter, maar des te fijner dat het nu overal goed is gekomen! :D

@Roel, kan je ook al iets zeggen over de verwachtingen vanaf 23 januari in de regio Skiwelt Wilder Kaiser?

een dag niet gelachen is een dag niet geleefd

Gisteren besefte ik dat het toch vreemd is, dat ski- en snowboardweer. Een drietal jaar terug in La Plagne een dag vroeger teruggekeerd wegens te veel gesloten, er lag op de gletsjer meer dan 300cm sneeuw, en een dikke 240 als ik me dat goed herinner op 2000 meter.

Nu zijn we tevreden met een kleine 100 cm, net genoeg om ervan te kunnen genieten zonder problemen :D

Het is o zo hard genieten.

@Roel hey! Je zegt op het einde van je weerbericht dat er nog onvermijdelijk zachtere tijden aankomen…wij gaan de 2de week van februari naar mayerhofen…hoe zijn de vooruitzichten voor februari…?

glazen bol koendb…

Zucht… het is super ski weer t/m donderdag. Vanaf vrijdag skiën wij drie dagen in Ischgl, dan vooral heel koud en bewolkt (hoop niet mistig). En dan vanaf maandag weer zon maar dan zijn wij al weer terug… Hebben wij weer… Of zijn het nog heel onzekere voorspellingen en kan het evengoed zonnig worden?

In Spanje Baqueira Beret was het ook goed afgelopen weekend. Zo´n 30cm vers. Welliswaar niet de hoeveelheden als in Italië, maar onwijs lekker desondanks!

null

null

@freshpow, mooi! Nog maar een paar dagen wachten…

null

Hier mooi de sneeuwgrens in het Berner Oberland te zien. Boven ongeveer 600m ligt er sneeuw, daaronder is het groen. De Lauberhorn was inderdaad erg mooi. Jammer dat een Oostenrijker het Zwitserse feestje moest verpesten. :p Zwitsers op plaats 2, 3 en 4 komt weinig voor.

Mr. Slow

Aankomend weekend is al redelijk onzeker @ThijsK84 en @Jacqueline2 dus verder kijken heeft geen enkele zin. Als ik meer weet lees je het hier.
@koendb Dat er onvermijdelijk zachtere tijden aankomen is puur klimatologie. Het blijft zelden een maand achter elkaar koud, dus gebieden (zeker het Sauerland) moeten nu van de koude lucht profiteren en een buffer kunstsneeuw aanleggen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

We vertrekken de 31e naar Courchevel, hopelijk vallen er nog wat centimeters bij en blijft het op tempratuur volgende week (deze week blijft het redelijk droog zo te lezen)

@Roel “Elders aan de zuidkant valt minder” wat is minder? neerslag signaal inmiddels terug naar 5mm in de laatste GFS run. :(

Seriously snow addicted family!

Ik moet altijd zo lachen om iedereen die @Roel hoopvol aankijkt voor de verwachtingen over een maand, zo werkt het natuurlijk niet… of kun je toevallig al wat zeggen over West-Tirol voor maart 2016?

Fantastisch weerbericht trouwens, dat zal heel wat mensen vrolijk stemmen!

@Yallayalla welke datum precies want de 15 sneeuwt het…

Seriously snow addicted family!

@Jeffrey, da’s ook de voorspelling voor Val di Fiemme ;)
Vreemde sneeuwval wel de laatste paar dagen, Corvara is voorzien van een mooie laag, La Villa is groen en daar dit 4km tussen.

@Userd de hoogte boven zeeniveau was het probleem. Neerslag signaal voor a.s donderdag word ook al teruggerekend dus jippie! Volgens de kaart van Wintersporters.nl 5-10 cm :( We blijven het volgen en ik heb goede hoop dat de zuid-alpen (oost) hun portie nog krijgen. En worst case scenario moeten de wandelaars maar een stukje rijden…

Het zure is dat we eerst door een mooi besneeuwd Oostenrijk mogen rijden om in een groen Italië aan te komen ;)

Seriously snow addicted family!

Roel ik lees altijd graag je weerberichten hier, maar je hebt collega’s als Yo-Han die rigoureus alles weg modereren wat hun niet gevallig is, jammer. Dit zal ook wel weer niet blijven staan.

31e naar Vaujany (Alpe d’Huez). Komt helemaal goed met de sneeuw daar… :D

Ha Cees, met commentaar leveren op de moderators maak je het voor jezelf ook alleen maar moeilijker, of is dit meer bedoelt als terugpesten? Wees nu eens slim en los dit op via redactie@wintersporters.nl, wie weet zien we je hier dan snel weer terug.

Elk jaar naar flaine, en uitgerekend nu gaan we naar kaprun. Een van de minst bedeelde gebieden deze week…
Volgende keer bepaal ik weer

Update vanuit pds! Na de dump van zaterdag ca 40cm vandaag heerlijk wezen boarden, lichte sneeuwval en op moment van schrijven sneeuwt het goed door. Condities dus meer dan oke, hier en ijzig Maargoed wat hebben we te zeuren!

"respect the mountains"

Hier een beetje hetzelfde als bij thyz. De condities zijn goed. Heb mijn eigen voor niks druk gemaakt, super hier. Nu nog steeds lichte sneeuw. De pistes liggen er lekker bij, kan niet wachten om weer op mijn board te staan morgen.

@Jeffrey. Wanneer zit jij in de Dolomieten?
Ben zelf redelijk blij met de sneeuwval in Corvara. Nu bijna alle pistes open. Vrijdag gaan we die kant op. Denk niet dat we een dump meemaken zoals vorig jaar.

@Hansvk in de voorjaarsvakantie vanaf de 21e

Seriously snow addicted family!

nou volgens jullie app is er net in Sierra Nevada in het dal 40 cm bijgevallen,en op de berg 120 cm…hoop dat dit klopt,de webcam beelden laten wel alvast mooie besneeuwde bergen zien,donderdag ben ik daar voor 4 dagen sneeuwpret…

Pain is temporarly but pride is 4ever...
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie