Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Australische bosbranden treffen skigebieden

Roel op 09 januari 2020· 8 reacties

Verbrande stoeltjeslift in Selwyn Snow Resort (screenshot 9 News Australia)

Al wekenlang woeden hevige branden in het zuidoosten van Australië, dat zal niemand ontgaan zijn. Deze branden hebben nu ook een aantal Australische skigebieden bereikt. Bijna de hele infrastructuur van Selwyn Snow Resort is verloren gegaan door de branden waarvan een definitief einde nog niet in zicht is.

Metalen geraamtes

Het vuur heeft de afgelopen week liften verbrand, pistenbully’s, sneeuwscooters en gebouwen. Op sommige plaatsen staan nog alleen metalen geraamtes overeind. Selwyn Snow Resort is een skigebied met 10 kilometer aan pistes en ligt in New South Wales, op zo’n 7 uur rijden van Sydney. Vorige week vrijdag moest iedereen het gebied verplicht verlaten en dat was duidelijk niet voor niks. Zondag liet het skigebied via een eerste Facebookpost weten zwaar getroffen te zijn door de bosbrand. Men was aan het proberen toegang te krijgen tot het skigebied om een beeld van de schade te krijgen.

Laatste webcambeeld van Selwyn Snow Resort voordat de branden toesloegen

Wederopbouw

Zondag lukte het het skigebied te bereiken en daar zijn deze heftige foto’s en video het resultaat van. Bijna alles in het skigebied is beschadigd dan wel verwoest.

Foto: FB @selwynsnowresort

Foto: FB @selwynsnowresort

Kunstsneeuwinstallaties houden de boel nat

Men meldde onmiddelijk dat er alles aan zal worden gedaan om het skigebied opnieuw op te bouwen “tot een nog beter Selwyn”. Intussen is de toegang naar andere skigebieden in Australië, waaronder Mount Hotham, Mount Buller, Falls Creek, Thredbo, Perisher en Charlotte Pass voorlopig gesloten. Men blijft de branden hier op de voet volgen om indien nodig meteen te kunnen handelen. Op sommige plaatsen, bijvoorbeeld in Thredbo, zijn uit voorzorg kunstsneeuwinstallaties aangezet om alles nat te houden.

Thredbo

Medeleven

Diverse Australische skigebieden betuigen hun medeleven aan Selwyn Snow Resort.

Bosbranden tot in Zuid-Amerika zichtbaar

De rookwolken verspreiden zich op dit moment steeds verder naar het oosten. In Nieuw-Zeeland zijn de gletsjers verkleurd door de rook die op de sneeuw is neergeslagen (check de beelden) en eergisteren is de rook zelfs boven Zuid-Amerika gesignaleerd. Deze is dus de gehele Grote Oceaan overgestoken! Laten we hopen dat dit natuurgeweld snel eindigt. Vanaf morgen koelt het in de regio af en kan er wat regen gaan vallen, of het genoeg is is de vraag.

De rook van de bosbranden trekt steeds verder de zee op (bron: NASA)

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

jantjeski9 januari 2020 · 08:51

Afschuwelijk, die bosbranden… Veel sterkte voor de getroffen bevolking en laten we ook de fauna & flora niet vergeten…

Veenhoorn9 januari 2020 · 09:20

Het is nog te vroeg voor conclusies en de natuur is sterker en onvoorspelbaarder dan we denken, maar dat dit een heel grote ramp is mogen wel duidelijk zijn.
Gisteren dit bericht gelezen en dat vatte de schade aan flora en fauna wel redelijk goed samen. https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/4978861/b…

*bericht bewerkt door Veenhoorn op 09 jan 2020 09:20

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.
Roelauteur9 januari 2020 · 09:35

Het is inderdaad verschrikkelijk. Vergeleken daarmee valt zo’n skigebied natuurlijk in het niet… Ik laat nog even de neerslagberekening zien voor de komende 7 dagen (GFS). Er mag nog wel iets bij in het zuidoosten:

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Skimams9 januari 2020 · 09:40

Een paar weken geleden had mijn family in Oz een close call. Afschuwelijk wat daar aan de hand is.
Zij zijn gelukkig safe nu, maar leven in de lucht en rook vd branden; hoesten, hoesten, hoesten. Kan niet gezond zijn… op de filmpjes hoor je de vogels keihard fluiten en zie je hun paarden rustig grazen in die “mist”. Bizar beeld…

mama on a mission in the snow
miepmiep9 januari 2020 · 16:17

Het het is heftig daar . Familie hun huis staat er nog . Maar ze moesten wel vluchten naar zee . Maar huizen van vrienden en andere zijn wel afgebrand. Bereik met internet enzo is ook heel slecht .

Skippy7910 januari 2020 · 11:43

mijn familie woont van melbourne naar cairns, allemaal langs de kust, dus voorlopig redelijk veilig, maar wat een toestand daar. Ik heb vroeger als kind jaren lang in Falls Creek geskied, en ook enkele keren in Perisher en Thredbo. Zoveel land en dieren vernietigd :-(

Ronaldski10 januari 2020 · 12:35

Zo zag Thredbo er een paar jaar geleden uit. Heel wat groener dan bovenstaande foto. Ik hoop dat de sneeuwkanonnen het gebied voldoende nat kunnen houden. Verschrikkelijk wat daar in Australië aan de hand is. Dan is verlies van een skigebied uiterst vervelend voor eigenaren en gebruikers maar peanuts vergeleken met het drama elders.

Ronaldski10 januari 2020 · 12:42

Het weer in Australië is trouwens al geruime tijd van slag. Deze wolkenpartij was begin april afgelopen jaar de voorbode van een enorme stofstorm in de buurt van Adelaide. Met als gevolg een aantal bosbranden ten oosten van deze stad en een volkomen ontwricht wegennet.

Plaats een reactie