Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Wat neem je mee de piste op?

Rick op 13 januari 2020· 61 reacties


Skiënd op de pistes in de Alpen valt me altijd op hoe divers de verschillende skiërs eruit zien. Qua kleding, waar je zo ongeveer alles voorbij ziet komen: van luxueuze bontjassen tot technische Gore-tex-kleding en van fleurige ski-overalls daterend uit de vorige eeuw tot moderne designkleding. Maar ook wat betreft dingen die mensen meenemen op de piste: waar de één alleen geld en een smartphone bij zich heeft, sjouwen anderen rugzakken mee alsof ze drie weken gaan backpacken. Maar wat heb je eigenlijk nodig tijdens een dag op de berg?

Voor een opsomming van de belangrijkste zaken om mee te nemen de piste op, bekijk onze adviezen en tips in de Wintersport Academy!

Verschillende mensen, verschillende wensen

Wat je nodig hebt op de piste verschilt uiteraard per persoon, zoals ook de manier waarop je wintersport beleeft verschilt. Ben je bijvoorbeeld van de eerste tot de laatste lift onderweg en eet je een meegenomen broodje in de lift naar boven, of kies je voor regelmatig een pauze met een kop koffie en een lunch? Maak je dagtochten en cruise je de hele dag door een uitgestrekt gebied, of ski je de hele dag in een bepaald deel van een gebied dichtbij een restaurant of je accommodatie? Ook je karakter kan een rol spelen: zo is de één graag op alles voorbereid door alles bij zich te hebben en vertrouwt de ander meer op oplossing van de situatie op het moment dat het nodig is. Daarnaast is de groep mensen waarmee je op pad bent natuurlijk een factor: bijvoorbeeld met (kleine) kinderen is het bij je hebben van een aantal (reserve)zaken soms erg handig.

Freeriders hebben extra materiaal nodig

Skiërs die je vrijwel altijd met grote rugzakken ziet, zijn freeriders. Dat is ook niet verwonderlijk, aangezien zij de lawine drie-eenheid (lawinepieper, schep en sonde) bij zich hebben. Hoewel ze de lawinepieper op het lichaam dragen, moet de schep en meterslange sonde (gelukkig beide in onderdelen uit elkaar te halen) de rugzak in. Regelmatig is tegenwoordig ook een lawine-airbag onderdeel van de standaarduitrusting van een freerider en die opgevouwen ballonnen moeten ook ergens een plaats hebben. Wanneer je als freerider echt de backcountry ingaat, komt daar uiteraard nog wat eten en drinken bij, ver weg van het skigebied midden in de natuur zijn immers geen restaurants meer te vinden. Kijk hier war je als freerider allemaal mee moet nemen.

Karikaturen

Voor wat betreft de dingen die we nodig hebben op de piste heb ik de wintersporters voor de gelegenheid ingedeeld in vier karikaturen: de culinaire levensgenieter, de prijsbewuste kilometervreter, de avontuurlijke freerider en de voorbereide familieman/-vrouw.

De culinaire genieter

Dit type skiër is van mening dat vakantie vooral genieten is en waarbij genieten vooral door de maag gaat. Ieder restaurantje, ieder zonnig terras en iedere berghut moet daarbij uitgeprobeerd worden en het skiën is slechts een onderbreking van het culinaire avontuur. Om van die onderbreking toch ook een feestje te maken, is ook een zakflacon met drank aanwezig voor de broodnodige slok in de lift. Daarnaast zijn natuurlijk stops voor koffie, lunch, drankjes tussendoor en niet te vergeten bij de après-ski onontbeerlijk: de horeca in het skigebied vaart wel bij deze skiër. Dat betekent ook dat een rugzak niet nodig is. Eten of drinken is immers in de pisterestaurants in overvloed aanwezig en extra kleding voor als het koud wordt is overbodig: dan zitten we immers binen en draaien ze de kachel in het restaurant maar wat hoger.

Voor sommigen gaat er niks boven een hutje op de berg

De prijsbewuste kilometervreter

Van de eerste tot de laatste lift knallen en zoveel mogelijk skiën, kriskras door een skigebied. Dat is hoe de dag van de kilometervreter eruit ziet. Een koffiepauze is zonde van de tijd en lunchen doen deze wintersporters met meegebrachte broodjes in de lift, dan zit je al lang genoeg stil. Naast dat dit tijdwinst en meer afdalingen oplevert, is het ook nog eens voordelig. Het uitgespaarde geld kan gebruikt worden voor nog een extra skitripje: mooi meegenomen! Voor de bagage betekent dit dat een rugzak vrijwel onmisbaar is: broodjes en wat te drinken moet je toch op een of andere manier mee zien te krijgen. En bij een dergelijke lange tocht zijn ook zaken als wat extra kleding, handschoenen of een andere (sneeuw)bril handig.

Kilometervreters in grote gebieden nemen soms weinig tijd voor tussenstops

De avontuurlijke freerider

De freerider moet zoals hierboven aangehaald sowieso al meer materiaal meenemen en zit daarom vast aan een rugzak. Een avontuurlijke freerider die de backcountry ingaat, moet daarnaast nog een aantal andere zaken meenemen aangezien je midden in de natuur helemaal op jezelf bent aangewezen. Eten, drinken, extra kleding, handschoenen, brillen en een EHBO-set zijn daarbij zaken die van pas komen. Naast uiteraard geld en een mobiele telefoon om de bergredding te bellen als het echt mis is.

Off-piste moet je op veel meer dingen voorbereid zijn

De voorbereide familieman/-vrouw

De voorbereide familieman/-vrouw is, de naam zegt het al, met de familie onderweg en daar bedoel ik in dit geval kinderen mee. Skiën met kleine kinderen levert immers nog wel eens een verloren of natte handschoen of sjaal op, waarbij het handig kan zijn wat dingen als reserve achter de hand te houden. Ook wat eten, of wat snoep tussendoor doet het altijd goed, ook als er al een lunch in een pisterestaurant op de planning staat. Een (kleine) rugzak is in dit soort gevallen handig.

Met kleintjes ziet een wintersport er vaak anders uit

Wat nemen jullie mee de piste op?

Zelf ben ik een mix van bijna alle bovenstaande types. Zo ski ik eigenlijk altijd met een rugzak, maar zijn er genoeg dagen dat ik hem helemaal niet nodig heb. Ik beschik over een pieper, schep en sonde, maar ski waarschijnlijk 90% van de tijd ‘gewoon’ op de piste. Een freerider ben ik dan ook meestal niet. Ook haal ik aan het einde van iedere skitrip zaken zoals een extra sjaal of col die ik standaard bij me heb, weer ongebruikt uit de rugzak. Net zoals de prijsbewuste kilometervreter en de voorbereide familieman heb ik dus de nodige zaken bij me, echter ontbreken de broodjes in de lift en de kinderen meestal. Het continu meeslepen van al deze zaken levert altijd wel wat verbaasde blikken en het nodige commentaar van mijn reisgenoten op, maar dat verstomt meestal snel als iemand weer eens een extra sjaal, slok water of paracetamol nodig heeft…
Wat nemen jullie mee de piste op?

Meer lezen:

Rick
Heeft een passie voor alles wat met bergen, sneeuw, skiliften en wintersport in het algemeen te maken heeft en deelt hierover graag zijn kennis.

Plaats een reactie

Tiny-M13 januari 2020 · 08:09

Water, extra goggle lens, klein ehbo setje, telefoon, portemonnee, paspoort, zonnebrand/ lippenbalsem, tooltje om te kunnen schroeven, reserve boa setje (ooit 1x nodig gehad, zit er sindsdien in).
En dan voor op het terras zitten een muts en zonnebril. Broodjes voor onderweg doe ik niet aan.
3 eenheid heb ik, gaat niet mee bij een piste dag.

Userd13 januari 2020 · 08:22

Geld, telefoon, autosleutel, rest is prima te verkrijgen op/om het skigebied of ligt in de auto voor als dat nodig zou zijn.

Miel13 januari 2020 · 08:26

We gaan met 2 kids de piste op (nu 5 en 8) dus:

 • Reserve handschoenen
 • buff
 • bivakmuts kids
 • ehbo setje
 • drinken
 • eten (bifi worst, koekje, snoepjes, enz)
 • sneeuwbril
 • extra fleece laagje

Voor mezelf heb ik mijn binnenhandschoenen, sneeuwbril en een dons jasje mee. Aan de rugzak kan ik de ski’s hangen, dus dat is prima…

Quisa213 januari 2020 · 08:56

Altijd:

 • broodbakje (anders heb je 2d broodjes/snacks)
 • eten en drinken
 • reserve handschoenen en handwarmers
 • zonnebrand / lippenspul
 • muts voor op 't terras
 • zonnebril
 • gereedschapssetje bindingen
 • portemonnee
 • mobiel met skitracker

Als 't koud is:

 • extra laagje

Met groep evt:

 • walkietalkie

En nu ik dit lees denk ik: hm, misschien toch eens zo’n isolatiedeken meenemen…

Slippery slippery slidy slidy slopy slopy
bartvwg13 januari 2020 · 09:07

Portefeuille, foon, zonnebril en evt. 2e lens skibril, zakdoek, lippenstift, druivensuiker.

Rogieradmin13 januari 2020 · 09:10

En nu ik dit lees denk ik: hm, misschien toch eens zo’n isolatiedeken meenemen…

Quisa2 op 13 jan 2020 08:56

Ja! ik heb hier al heel veel mensen mee kunnen helpen.

Click. Click. Peace
Tiny-M13 januari 2020 · 09:14

En nu ik dit lees denk ik: hm, misschien toch eens zo’n isolatiedeken meenemen…

Quisa2 op 13 jan 2020 08:56

Ja! ik heb hier al heel veel mensen mee kunnen helpen.

Rogier op 13 jan 2020 09:10

Zit bij mij in m’n EHBO setje, trouwens ook paracetamol erin naast de gebruikelijke verbandspullen/pleisters etc.

KartorNL13 januari 2020 · 09:15

Altijd een rugzak mee de berg op:

 • Andere bril (met ander glas) voor sneeuwcondities/zoncondities
 • Zonnebril
 • Snickers/Twix achtige dingen
 • Zonnebrand
 • Powerbank

Verder gaat de kleding in laagjes aan. Bij warmer weer kan hetgeen wat te veel is, mooi in de tas.

Oja…en soms een flacon Jagermeister voor de lekkere trek in de middag.

dan5813 januari 2020 · 09:45

Wat ik ook ALTIJD bij heb:

Ouderwets pistekaartje
Slotje voor skies.
Voor mij persoonlijk (levensnoodzakelijk):
druivesuiker, droge koek, insuline, extra sensor,naalden, meettoestel en verwijsbriefje in rugzak voor hulp bij nood ivm diabetes type 1🤕😷

Born to run. B.S.
BBijlsma13 januari 2020 · 09:49

die prijsbewuste kilometervreter is excact mij, eerste bus s’ochtends nemen naar t skigebied, en dan als eerste in de gondol, om de hele dag rond te toeren. Eten neem ik wel de pause voor, gelukkig is dr in Ischgl een soort fast food restaurant op de piste. In mijn rugzak:

 • powerbank
 • zakmes
 • eten
 • drinken
 • action cam
 • bivak muts
 • skibril glas
 • bril
 • medicijnen (voor noodgevallen)
vaak bun ie te bang
RoteHersentote13 januari 2020 · 09:54

Dropjes…

Snowy197013 januari 2020 · 10:25

Als ik me in moet delen in een categorie, dan ben ik meer de "culinaire kilometervreter". Vanaf (bijna) de eerste lift tot de laatst mogelijke afdaling ben ik samen met mijn vriendengroep kriskras onderweg in het skigebied. Daarbij neem ik niets meer mee dan noodzakelijk en in 30 jaar ben ik nog nooit iets tekort gekomen. Wat heb ik dan wel bij me?

 1. Een harde brilkoker die ik om mijn middel kan bevestigen. Hierin zit mijn gewone bril, want mijn zonnebril (zo'n Adidastype) heb ik altijd op. Een goggle heb ik niet en wil ik ook niet hebben. Ik zie totaal niks door die krengen (en heb er al aardig wat geprobeerd). Als het weer te slecht wordt (en dan sneeuwt het al behoorlijk!), dan zorg ik ervoor dat ik op tijd terug ben in het chalet.

 2. Een heuptasje met daarin:

 • een pistekaartje (zou verplicht moeten zijn!)
 • zonnebrandcrème en lippenbalsem
 • een doekje om mijn bril schoon te maken
 • anticondensmiddel (een heel klein flaconnetje)
 • uiteraard een portemonee
 • leatherman (voor het geval dat)
 • paspoort (is verplicht!)
 • smartphone (voor het geval dat)
 • bij mooi weer een fototoestel

Ik heb een helm op en eventueel een capuchon aan mijn jas, dus geen muts o.i.d. nodig. Één paar goede handschoenen is echt wel genoeg voor een dag (ik ski en hou mijn handen boven de sneeuw ;-) ). Een shawl heb ik alleen om als het écht koud is, kan prima tegen wat temperatuurwisselingen en bekijk vooraf ALTIJD de weersverwachting. Dat scheelt een hoop gesjouw.

*bericht bewerkt door Snowy1970 op 13 jan 2020 10:26

Beter één piste onder mijn ski's dan 10 op de webcam
DrPhil13 januari 2020 · 11:00

1ltr camelback met 2% sportdrank en 98% jägermeister (tegen bevriezing - werkt goed), IPhone, ultalichtgewcht powerbank, col.

Peter6313 januari 2020 · 11:03

Voor de (zachte) lenzendragers onder ons: Meer dan eens ben ik (bv door vallen of tranen in je ogen van snelheid) een lens verloren en dat is toch lastig skiën zonder. Sindsdien altijd (one day use) reserve lens bij me.

lve13 januari 2020 · 11:26

1ltr camelback met 2% sportdrank en 98% jägermeister (tegen bevriezing - werkt goed), IPhone, ultalichtgewcht powerbank, col.

DrPhil op 13 jan 2020 11:00

98% van een liter aan Jägermeister? Als ik daar een liter van op, weet ik niet of ik nog recht op de skies kan staan…

*bericht bewerkt door lve op 13 jan 2020 11:33

Liefhebber van sneeuw, bergen en extreem weer.
Harm13 januari 2020 · 11:34

Ik heb altijd een rugzak mee waar ik aardig wat spul in meedraag als ik het zo nalees… :p

Water, telefoon, cash/pinpas/creditcard, paspoort, zonnebrand, tooltje om te kunnen schroeven, klein heupflesje Jägermeister, mueslirepen, zonnebril, extra skibril, gezichtsmasker (indien het heel koud wordt), extra handschoenen en soms nog wat kleine dingen van medereizigers die geen zin hebben om spullen mee te zeulen… :p

*bericht bewerkt door Harm op 13 jan 2020 11:43

Rider_Dune13 januari 2020 · 11:39

Tegenwoordig altijd een (goed zittende) rugzak mee;

3-eenheid, ook op de piste
flesje water
muts
zonnebril
extra lens voor skibril, indien nodig
smartphone
portemonnee
snacks/repen voor tussendoor
pistekaart
labello
schroevendraaier/gereedschap

En ongetwijfeld vergeet ik nog iets in dit lijstje

*bericht bewerkt door Rider_Dune op 13 jan 2020 11:40

dan5813 januari 2020 · 11:44

@Ive

@DrPhil skiet NOOIT rechtop. 😄

Born to run. B.S.
martijnuiterwijk13 januari 2020 · 11:49
 • Goede ehbo set.
 • 3ltr camelbak
 • schnapps
 • 3 eenheid
 • powerbank
 • paar muslie reepjes
 • zonnebril
 • extra setje handschoenen.
 • zonnen creme
 • tiewraps
 • ducktape
 • bivacksack
 • geld,pasjes etc
echte mannen lopen naar boven,
Nicol13 januari 2020 · 11:51

Voor de (zachte) lenzendragers onder ons: Meer dan eens ben ik (bv door vallen of tranen in je ogen van snelheid) een lens verloren en dat is toch lastig skiën zonder. Sindsdien altijd (one day use) reserve lens bij me.

Peter63 op 13 jan 2020 11:03

Ik had ook altijd last van mijn ogen met lenzen maar sinds ik een nieuwe skibril heb, heb ik daar totaal geen last meer van.
(oakley)

miepmiep13 januari 2020 · 12:20

Geld , telefoon, paspoort, verzekeringspasje. Reddingsdeken , extra bril . Flesje water , iets lekkers . Piste kaart

*bericht bewerkt door miepmiep op 13 jan 2020 12:21

evert13 januari 2020 · 12:37

Geld , phone , skipas , zonnebril

G11ling13 januari 2020 · 14:22

Geld/pas, telefoon, pistekaartje, flesje water, mueslireep, potje vaseline (als het heel koud/guur is) ibuprofen/sumaptriptan (migraineaanval boven op n berg wil je echt niet meemaken) EHIC… meer eigenlijk niet. Rugzak gebruik ik meer om dingen in te stoppen die ik uittrek als ik t te warm heb.

Forza13 januari 2020 · 14:42
 • Geld/pasjes etc.
 • Labello
 • Zonnebrand
 • Telefoon
 • Skislot
 • Pistekaart
 • Brillenkoker met zonnebril
 • Skipas
 • Rolletje mentos o.i.d.

Klein EHBO-setje gaat volgende keer ook mee.

Gerben.t.Z13 januari 2020 · 14:45

Aangezien ik veelal met mn gezin met jonge kids op pad ga, ben ik de rugzakdrager. Daarin zit: geïsoleerde halve liter waterfles , 4-6 energierepen, 1 paar extra wanten kids (mocht er een kwijtraken, met vrieskou…), 1 extra goggle kid, 1 extra goggle volwassenen (mocht er 1 kapot gaan), 2 zonnebrillen (1 voor mij en 1 voor mijn vrouw), nekwarmer, zonnebrand, ehbo-setje, en last but not least, een isolatiedeken voor ongevallen op de berg. Dat alles in een Ortovox Powder rider 16. Die zit echt super fijn op je rug en kun je in de skilift gewoon ophouden, door het verharde rugdeel. Soms ook nog wel eens paar broodjes, maar meestal lunchen we op de berg.

*bericht bewerkt door Gerben.t.Z op 13 jan 2020 15:03

Quisa213 januari 2020 · 15:54

Nou, ik zie de hoeveelheid ‘kilometervreters’ en ‘culinaire genieter’ hier toch best gelijk opgaan… ;)

Slippery slippery slidy slidy slopy slopy
Bruno13 januari 2020 · 16:05

De volgende vraag is, of bepaalde types van skiërs ook meer naar bepaalde gebieden gaan?

Juul13 januari 2020 · 16:21

1ltr camelback met 2% sportdrank en 98% jägermeister (tegen bevriezing - werkt goed), IPhone, ultalichtgewcht powerbank, col.

DrPhil op 13 jan 2020 11:00

98% van een liter aan Jägermeister? Als ik daar een liter van op, weet ik niet of ik nog recht op de skies kan staan…

lve op 13 jan 2020 11:26

Dat is mij ook te sterk, ik verdun het vaak tot 98% van 2 liter

Lotte7713 januari 2020 · 16:34

Ik ben een culinaire genieter, maar wel eentje met een rugzakje. Daarvan trek ik alle banden en elastieken strak aan, zodat-ie zo plat mogelijk tegen mijn rug aan zit. Elke keer die Quasimodobult afdoen bij de liften vind ik nl. veel te onhandig, dus hij moet makkelijk blijven zitten en dat moet ook acceptabel zijn voor de liftbeambte. Heb nog nooit meegemaakt dattie af moest, waar ik dat bij anderen wel heb zien gebeuren.
In die rugzak zit de goggle voor de andere weersomstandigheden, een pakje papieren zakdoekjes, portemonnee, telefoon, een mueslireep en een pakje sultana-koekjes, zonnebrandcrème, lippenbalsem, ibuprofen, paracetamol, sleutel/pasje van het verblijf, en meestal ook nog m’n gewone zonnebril in een koker. Afgezien van dat laatste item, zou alles ook in broek- en jaszakken kunnen, maar mijn kleding is ‘tight fit’ en dan hinderen volle zakken me bij het skiën meer dan een rugzak.
Voorheen nam ik ook nog iets te drinken mee, maar in Oostenrijk vind ik Schiwasser zo ontzettend lekker, dat ik daar met liefde een pauze voor inlas.

*bericht bewerkt door Lotte77 op 13 jan 2020 16:39

Uitrusten doen we thuis wel!
t@sje13 januari 2020 · 17:16

Ik zou mezelf classificeren als de ‘culinaire kilometervreter’. Eerste lift naar boven, hele dag lekker doorskiën maar wel even de tijd nemen voor een snelle lunch in een restaurantje. Koffie drinken doen we niet aan, tenzij we met reisgenoten skiën die dat perse willen.

In mijn jas:

 • rijbewijs (identificatie), pasjes zorgverzekering voor het hele gezin en pinpas
 • telefoon
 • lippenbalsem
 • mars/Twix of zoiets
 • pistekaartje
 • wat briefgeld (€20,- ofzo)

Rugtas:

 • dunne of dikke buff (extra)
 • klein tubetje zonnebrandcreme
 • flesje vruchtensap
 • powerbank
 • zonnebril voor op terras
 • rolletje snoep
 • extra paar wanten voor snowboardende zoon

*bericht bewerkt door t@sje op 13 jan 2020 17:18

Plaats een reactie