Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Hangt er verandering in de lucht?

Roel op 09 januari 2020· 22 reacties

Prachtige zonsopkomst boven de Zugspitze (D)

Het mooie weer mag dan prachtig zijn voor iedereen die nu in de Alpen zit, wie over twee weken zijn wintersportvakantie heeft gepland zal zich langzamerhand achter de oren krabben hoe lang dit zachte, zonnige weer nog voortduurt. Medio volgende week lijkt er voorzichtig wat te gaan veranderen. Is dat het begin van een serieuze omslag?

Beneden 1200 meter niet overal geweldig

Gisteren haalde ik de sneeuwsituatie in de Franse en Duitse middelgebergten aan. In de Alpen is het vele malen beter, maar ook hier zijn de verschillen groot. Vooral tussen de gebieden boven de 1200 meter en alles daaronder in vooral de noordelijke Franse en Zwitserse Alpen. Een goed voorbeeld is Engelberg in de Zwitserse Alpen. Dit dorp op ruim 1000 meter is sneeuwvrij, en meer lager gelegen dorpen en gebieden kampen hiermee.

Engelberg (CH)

Heel anders is het in Montgenèvre op 1850 meter waar Rik2 deze foto van deelde in het weerfoto-topic:

Montgenevre (F)

Morgen lokaal wat sneeuw

Vannacht bereikt een zwakke storing de Franse Alpen. Hieruit valt ook sneeuw maar het zijn geen grote hoeveelheden. Hoe verder het front opschuift naar het oosten, hoe verder de activiteit afneemt. De kans is aanwezig dat Italiaanse skigebieden er zelfs nauwelijks iets van merken, hoewel het wel gevoelig afkoelt. Zaterdag verloopt duidelijk kouder dan we de afgelopen dagen gewend zijn; helaas is de neerslag dan weggetrokken. Ik verwacht dus geen problemen voor de wisseldag, de meeste mensen zullen zaterdag gewoon weer bij een blauwe hemel in de Alpen aankomen. Hieronder zie je verwachte sneeuwval t/m morgenavond, het zijn de berekende hoeveelheden op het hoogste punt van het skigebied.

BestemmingSneeuwval op de bergSneeuwval in het dal
Geen gegevens beschikbaar

Verandering?

Daarna begint het spelletje overnieuw, dat wil zeggen een hogedrukgebied neemt de regie over en de zon keert terug. Het wordt weer zachter en tot en met woensdag is er nauwelijks een vuiltje aan de lucht met rustig weer, veel zon en relatief hoge temperaturen. Wel neemt de wind vanaf dinsdag een beetje in kracht toe, en dat is een teken van een kleine verandering. Lagedrukgebieden op de oceaan komen iets zuidelijker te liggen waardoor de luchtdrukverschillen toenemen. Er wordt nog steeds droge, heldere lucht aangevoerd waardoor de zon volop blijft schijnen, maar door föhn kan de temperatuur in de noordalpen wat verder oplopen.

Vanaf donderdag nemen de verschillen tussen de modellen verder toe, en dat heeft te maken met de berekende positie van die lagedrukgebieden op de oceaan. Het Amerikaanse model laat het vanaf donderdag vooral in de Franse Alpen wisselvalliger worden met af en toe wat neerslag. In de zachte lucht sneeuwt het vanaf zo’n 1500 tot 1700 meter. Het Europese model voorziet een sterker hogedrukgebied waardoor de neerslag op zijn vroegst pas vrijdag de noordalpen bereikt. In alle scenario’s blijft Italië verschoond van neerslag. Zonliefhebbers zitten daar de hele komende week opnieuw goed.

Er staan dus wat veranderingen op de kaart maar ik moet erbij zeggen, ze zijn marginaal op het totale plaatje. het blijft voorlopig aan de zachte kant en ik ben heel benieuwd of dit de aanzet is tot een echte (winterse) omslag. Er moet veel meer gebeuren om de Europese hogedruk echt van zijn plek te krijgen. Wordt vervolgd.

Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

JWWietsma9 januari 2020 · 08:24

Wij wilden de 21e naar La Bresse of Feldberg gaan voor een paar dagen. Normaal ligt daar prima sneeuw, maar het is nu allemaal al wel heel lang erg matig qua temperatuur. Ben benieuwd of er nog wat verandering komt of we toch door moeten rijden tot in de Alpen.

ThomJ9 januari 2020 · 08:44

Laten we hopen dat de ontwikkelingen de komende dagen gunstig zijn. In Skiwelt gaat de temperatuur waarschijnlijk niet verder stijgen dan hij nu al is als ik de voorspelling zie. Krijgen ze daar last van de genoemde föhn voor de mogelijke neerslag of valt het mee?

Gerrit9 januari 2020 · 08:54

@Roel,
ik versta niet goed wat je bedoelt onder zacht zonnig weer.
Al dagen hou ik de webcam van Ellmau in het oog (is toch één van de laagste dalen in Oostenrijk en laagste skigebieden, toppen tot 1500 a 1600 meter - Brixem in Thale). Daar zie ik temperaturen nauwelijks boven nul uikomen (-1,1 graden momenteel). Is het zo dat nog steeds de inversie aanwezig is en er op grotere hoogten zachte temperaturen aanwezig zijn? Ook in Leogang waar we dit jaar met krokus gaan skiën zie ik nog sneeuw in overvloed in de dalen wat niet hoger ligt dan Ellmau (wel oostelijker). Normaal na een paar dagen zacht weer is alle sneeuw verdwenen zeker in de dalen?

dJaco9 januari 2020 · 08:56

Week van 19e naar Sölden, beetje sneeuw voordien kan geen kwaad :p

Harm9 januari 2020 · 09:01

Wij wilden de 21e naar La Bresse of Feldberg gaan voor een paar dagen. Normaal ligt daar prima sneeuw, maar het is nu allemaal al wel heel lang erg matig qua temperatuur. Ben benieuwd of er nog wat verandering komt of we toch door moeten rijden tot in de Alpen.

JWWietsma op 9 jan 2020 08:24

Ik zou een stukje doorrijden naar bijvoorbeeld Kleinwalsertal in Oostenrijk. Niet heel veel verder dan de Feldberg als je toch al in de auto zit…

ThomJ9 januari 2020 · 09:31

@Gerrit, ik denk inderdaad een inversie, want op de hartkaiser komen wel telkens temperaturen van 6 graden voorbij

Roelauteur9 januari 2020 · 09:38

@Roel,
ik versta niet goed wat je bedoelt onder zacht zonnig weer.
Al dagen hou ik de webcam van Ellmau in het oog (is toch één van de laagste dalen in Oostenrijk en laagste skigebieden, toppen tot 1500 a 1600 meter - Brixem in Thale). Daar zie ik temperaturen nauwelijks boven nul uikomen (-1,1 graden momenteel). Is het zo dat nog steeds de inversie aanwezig is en er op grotere hoogten zachte temperaturen aanwezig zijn? Ook in Leogang waar we dit jaar met krokus gaan skiën zie ik nog sneeuw in overvloed in de dalen wat niet hoger ligt dan Ellmau (wel oostelijker).

Gerrit op 9 jan 2020 08:54

Sneeuw in overvloed is overdreven, maar inderdaad speelt de inversie een rol. De zon is zwak en bij weinig wind kan koude lucht overdag makkelijk in het dal blijven hangen. Als de wind toeneemt gaat de lucht mengen en zal het ook hier zachter worden.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
T.o.e.r.i.s.t9 januari 2020 · 10:30

Wij wilden de 21e naar La Bresse of Feldberg gaan voor een paar dagen. Normaal ligt daar prima sneeuw, maar het is nu allemaal al wel heel lang erg matig qua temperatuur. Ben benieuwd of er nog wat verandering komt of we toch door moeten rijden tot in de Alpen.

JWWietsma op 9 jan 2020 08:24

Ik zie de temperatuur in het weekend ‘s nachts licht negatief worden. Mss (ik hoop 😉) genoeg om ’s nachts nog wat kunstsneeuw te produceren op de al geopende pistes en mss zelfs wat meer?

Ik hoop er in ieder geval op, hebben ook iets in die richting gepland. We kunnen verblijf nog tot uiterlijk 15 januari afzeggen. Zelf dus ook nog wat afwachten en 👍🏼 voor koudere temperaturen! 🙂

Skiing for life.
DSvier9 januari 2020 · 11:05

Hier in Italië blijft het gewoon prima. In de nacht vriest het een graad of 6, gedurende de dag komt de temperatuur net een paar graden boven 0 uit. Van mij mag het de rest van de maand zo blijven!

evert9 januari 2020 · 11:34

Idd voor de (hooggelegen) skigebieden met kunstsneeuw is dit helemaal zo dramatisch niet …

Rogieradmin9 januari 2020 · 12:51

-1 is natuurlijk niet echt koud voor begin januari…

Click. Click. Peace
evert9 januari 2020 · 13:28

Helemaal niet zelf .
Voor poederzoekers is het wat op verkenning gaan denk ik dan ;-)

Roy19809 januari 2020 · 18:42

Veels te warm voor januari… Heel veel dalen zijn nog groen. Hoop dat het nog lekker gaat dumpen! In februari naar Montafon, hoop dat de dalen dan lekker wit zijn en dat de dal afdalingen open zijn!

dokteruk9 januari 2020 · 18:54

Het zal wel flink gaan dumpen in Februari… precies tijdens mijn vakantie. Zal ook niet de eerste keer zijn.

Ever tried the Thermo's? Good luck!
sterko9 januari 2020 · 19:11

“In alle scenario’s blijft Italië verschoond van neerslag. Zonliefhebbers zitten daar de hele komende week opnieuw goed.”

Lekker hoor. Ik zit de komende week in Corvara :)

Annoying skiers since 2003
MountainHugger9 januari 2020 · 20:21

Na 216 uur is er zeker een grote verandering en lijkt het te gaan dumpen in Italië.

En daarna door een azorenhoog die zich verplaatst naar een plekje ter hoogte van Bretagne lijkt een beetje op dezelfde situatie als vorig jaar die de grote dumps brachten - noord stroming loodrecht op de Alpen-

Maar dit is allemaal glazenbollen termijn.

Vaak knuffel ik de berg onvrijwillig....
mukkie9 januari 2020 · 20:33

Hier in Italië blijft het gewoon prima. In de nacht vriest het een graad of 6, gedurende de dag komt de temperatuur net een paar graden boven 0 uit. Van mij mag het de rest van de maand zo blijven!

DSvier op 9 jan 2020 11:05

Liever voor 7 februari nog (flink) wat sneeuw… Ik houd ook van sneeuwballen gooien en voor het plaatje is het wel erg leuk 😉

Jeffrey.9 januari 2020 · 21:34

Na 216 uur is er zeker een grote verandering

Maar dit is allemaal glazenbollen termijn.

MountainHugger op 9 jan 2020 20:21

ver weg maar het is mooie kaart, dat geeft de burger weer een beetje moed!

Seriously snow addicted family!
MountainHugger9 januari 2020 · 21:43

Even beide modellen erbij gepakt… Ecmwf en gfs

Vaak knuffel ik de berg onvrijwillig....
Gerrit10 januari 2020 · 08:34

Zover ik kan zien blijft het in de dalen nog steeds koud… momenteel dal Ellmau ongeveer 700 m boven zeeniveau -2.3 graden.
Ziet er al aantal weken wit uit in het dal…

Zie webcam ellmau: https://ellmau.panomax.com/

MountainHugger10 januari 2020 · 09:28

“In alle scenario’s blijft Italië verschoond van neerslag. Zonliefhebbers zitten daar de hele komende week opnieuw goed.”

Lekker hoor. Ik zit de komende week in Corvara :)

sterko op 9 jan 2020 19:11

Ik volgende week weer in Arabba (18 jan) … dus hoop ook nog op een laagje poeder.

Vaak knuffel ik de berg onvrijwillig....
Woeske10 januari 2020 · 16:18

Fingers crossed voor Mayrhofen binnen 3 weken🤞🤞❄❄

Plaats een reactie