Toch weer de hele Alpen een laagje sneeuw

Roel op 20 januari 2015· 23 reacties

Verse sneeuw vanochtend in Morgins, Les Portes du Soleil (CH/F)
Verse sneeuw vanochtend in Morgins, Les Portes du Soleil (CH/F)

Na weer zo’n prachtige dag in vooral Oostenrijk lijkt het erop dat we aan het eind van de week in een groot deel van de Alpen weer een vers laagje sneeuw hebben liggen. Het zijn drie afzonderlijke sneeuwmomenten, maar het lijkt alsof de weergoden de skigebieden één voor één gaan aandoen met wat verse sneeuw en daarbij ook de zon niet vergeten zijn

Opfrisser
Na delen van de Westalpen (vanochtend), zijn de Zuidalpen donderdag aan de beurt voor enige sneeuw. De hoeveelheden zijn wel wat teruggeschroefd ten opzichte van eergisteren, vandaar dat de vlag nog niet helemaal uit kon, maar een opfrisser van 5-15cm zit er op de meeste plaatsen wel in. Ook op de Seiseralm (zie foto hieronder) die er nu al perfect bijligt. In Piemonte en Oberwallis (Saas-Fee) valt waarschijnlijk het meeste met 30-40cm.

Seiseralm, Val Gardena (I), via Sneeuwhoogte+
Seiseralm, Val Gardena (I), via Sneeuwhoogte+

Ook vanuit het noorden sneeuw
Deze südstau is van korte duur want de depressie trekt snel weg naar de Balkan. De wind draait dan naar het noordoosten waarmee weer iets koudere lucht binnenstroomt. Ik noemde het gisteren al. De Oostenrijkse Noordalpen waar de komende dagen mooi en rustig verlopen, zouden daardoor eind deze week alsnog sneeuw kunnen krijgen vanuit het noorden. Dat wordt nu gelukkig bevestigd.

De noordoostelijke wind die vrijdag opsteekt zorgt al voor wat lichte stuwing en meer bewolking. Dat levert in eerste instantie nog weinig sneeuw op maar de noordelijke aanstroming krijgt vanaf zaterdag versterking van een oceaanstoring. De wind draait bij naar het noordwesten en zoals de kaarten er nu voor liggen krijgen dan de hele Noordalpen sneeuw.

De eerste sneeuw is zaterdag voor de noordelijke Franse Alpen, en deze nordstau breidt zich zondag uit tot over Oostenrijk. Hoeveelheden liggen in de orde van 10-30cm tot in de dalen, het is nog ver weg dus dit kan meer of minder worden.

Perfecte en lege pistes in Ehrwald (O)
Perfecte en lege pistes in Ehrwald (O)

Nog zo’n goede week?
Tja en dan lijken de voorwaarden geschapen voor nog zo’n prachtige wintersportweek volgende week. Wat nu opvalt aan de weerfoto’s en de teksten op Sneeuwhoogte+ is dat het zo ontzettend rustig is op de pistes. Meerdere mensen halen dat aan, en dat is meestal in januari. Het is dat ik ook met mijn kids gebonden ben aan de kerst- of carnavalsvakantie, maar anders had ik wel raad geweten met dit inefficënt pistegebruik :-).

Al twee dagen zon in Kirchberg (O)
Al twee dagen zon in Kirchberg (O)

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Alle ellende van een paar weken terug lijkt nu achter ons. Mooie prachtige foto’s!

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

Kan nie wachten om te gaan…maar ook gebonden aan de vakanties van de kids. Zij hebben er iig ook al erg veel zin in :)

Ja hoor. Kom maar door met die sneeuw! Volgende week weer een weekje in Serfaus, dus de timing kan niet beter.

Wauw. Ook hier aan carnavalsvakantie gebonden, maar ik moet zeggen dat ik die week inmiddels met meer vertrouwen tegemoet zie dan vorig jaar! Salzburgerland, daar zaten we en gaan we nu weer heen. Maar wat er ook gebeurd, nu ligt er in ieder geval een prachtige onderlaag daar. En wat ben ik blij dat de carnaval drie weken eerder dan vorig jaar valt…
Dit zijn vast de fijne berichten om te delen, Roel!

Dat ziet er steeds beter uit! Ik vertrek as zaterdag, moet alleen nog even kijken waarheen. Zou eventueel nog Pas de la Casa, Andorra kunnen worden als vriend van mij ook kan, anders Mayrhofen of Kaprun in Oostenrijk!

Pfff ook hier gebonden, zo zonde… :( Als ik er nu weer naast pies weet ik het ook niet meer :p

Seriously snow addicted family!

Aftellen gelblazen tot 01/02 , dan kunnen we iendelijk vertrekken richting Saalbach, hopelijk blijven de condities zoals ze nu zijn …

Het ziet er inderdaad top uit,as zaterdag op naar Flaine!
Vroeger waren wij ook gebonden aan de krokusvakantie,maar wij gaan nu al jaren in januari en idd lekker rustig en geen wachtijden bij de liften.

ik ga met vrouw en kind 14-22 febr naar Passo Del Tonale,hopelijk kunnen we dan ook voldoende van verse sneeuw genieten…a.s donderdag alvast beetje inskien in Sierra Nevada…

Pain is temporarly but pride is 4ever...

Hi Roel, de webcams van Ischgl laten al een aantal dagen een heerlijk zonnetje en prachtige pistes zien. In het gebied zijn nagenoeg alle afdalingen nu open. Hoog tijd om van vrijdag tot zondag even zelf de condities te gaan checken daar ;-) Kan jij al vooruitkijken of er dan ook nog een zonnetje aan de hemel staat, of moet ik me focussen op de après-ski?

Oud en nieuw was hier overigens ook erg goed! :)

null

Nog 4 dagen… :-) Nu even gaan kijken hoe het weer vrijdag en zaterdag onderweg gaat uitpakken.

Dat zijn de betere berichten Roel! Komende zaterdag voor een weekje naar Vallandry dus dat wordt genieten.

Volgende week Kronplatz. Ik heb zin in!

@Pieter12 wat toevallig, wij gaan ook vrijdag t/m zondag naar Ischgl. Als ik Bergfex mag geloven zijn het de minst zonnige en koude dagen, dus dat wordt goed inpakken, maar het mag de pret niet drukken. Zaterdagochtend kan het overigens nog opklaren, maar vrijdag en zondag is het vooralsnog volledig bewolkt met geen enkel zonuurtje. Meeste kans op sneeuw in de nacht, maar zondag ook heel erg koud (flinke noordenwind doet het afkoelen tot -19 op de berg en zonder zon warmt het dan weinig op)

Heerlijke vooruitzichten! Zaterdag vertrek ik voor een week Val Thorens. Dat zal helemaal goed komen daar!

Nog 1 maand wachten o wat haat ik het dat wij in het hoogseizoen moeten ,vroeger gingen we gewoon 2x voor de prijs van nu 1 keer. Hoop wel dat de sneeuw blijft vallen.

@ThijsK84 Thanks voor de update! Ik had al zo’n beetje het vermoeden dat het die kant op zou gaan. Dat wordt een extra drankje in Alpenhaus dan ;-) Als je een oranje broek voorbij ziet schuiven geef maar 'n gil, dan tikken we 'n biertje om?

Heerlijke vooruitzichtrn. We gaan een top week tegemoet in les portes du Soleil. Nu allen nog even het reisweer in de gatem houden want zo te zien gaat er in sneeuw gereden worden,

Volgende week naar kirchberg… Hou mijn hart vast wat betreft het weer… Tussen kerst en oud en nieuw al een korte wintersport in duigen gevallen door het weer!!! (St. Anton) dus ik hoop op meer zon dan dat er nu wordt voorspeld!!!

hallo iedereen, ik ga morgen richting fiss rijden maar zoals de webcambeelden ziet het er dramatisch uit. gaat daar nog een beetje sneeuw vallen ofzo?
:) :) "0

nikstemelden

@Rayboy wij gaan volgende week ook naar Kirchberg, maar ik zie het probleem niet? Aankomend weekend lekker een verse laag sneeuw en dan de hele week knallen!

Hoi Roel, bedankt voor dit fijne bericht, het gaat vrijdag helemaal goedkomen met mijn vakantie naar Oostenrijk. De nieuwe ski’s waarover ik gisteren berichtte, zijn ook binnen gekomen, en staan te pronken in de hal. Vanmiddag nog een skihelm bij de ANWB gehaald. Ik kan er weer lekker tegenaan.

null

Ski or Die

Ziet er goed uit voor Hochfugen. En gelukkig maar. Wij gaan 21-2 en ik kan niet wachten.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie