Weersverandering op komst, maar ook weer niet

Roel op 13 januari 2020· 19 reacties

Zell am Ziller, via Twitter (@Fikaseli1)

Nieuwe dag van de week, een nieuwe dag met zonneschijn. Dit was Zell am Ziller gisteren en deze kleur blauw zullen we de komende dagen nog veelvuldig gaan zien. Tot vrijdag want dan komt de langverwachte weersomslag, maar waarschijnlijk luidt die geen compleet ander weertype in.

Verschillen in interpretatie

Gisteren bespraken we de matige sneeuwcondities die Rick in Portes du Soleil aantrof. Via sociale media en het weerfoto-topic krijgen we de laatste dagen meer foto’s binnen (waarvoor dank!) en daarbij valt een ding op, namelijk dat men de huidige sneeuwcondities bijzonder verschillend ervaart. Bij sommigen straalt het genot ervan af, zoals bij gebruiker niekniek in Flachau.

Flachau (O)

Ook in het Franse Valloire beleefde gebruiker Jools superdagen: “De sneeuwcondities waren perfect, ook later op de dag nog. Er was 1 ijzige piste maar verder was het heel goed geprepareerd.” Hetzelfde geldt voor Les Trois Vallées waar Monica en Rob tot in het relatief lage La Tania goede condities aantreffen.

Valloire (F)

Goede condities gelden zelfs voor Niederau (foto hieronder) waar gebruiker Userd het heeft over verrassend goede pistes, in schril contrast met Joost Reinhoud die in het nabijgelegen Westendorf spreekt over slechte sneeuw, ook bovenin, met veel ijs en losse kunstsneeuw. Maar de zon maakt veel goed zegt hij erbij.

Niederau, Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau

Westendorf (O)

Veel zon

Tot en met donderdag - in Oostenrijk zelfs tot en met vrijdag - laat de zon zich nog veelvuldig zien. Een zuidwestenwind voert hele zachte, droge lucht aan waarin neerslag geen kans krijgt. Wel trekken er soms wat wolkenvelden over maar die vormen geen bedreiging voor het algehele gevoel op de piste.

Eerste sneeuwval

Vrijdag slaat het weer om. Vanuit het westen bereikt een Atlantische storing de Alpen die vrijdag de eerste sneeuwval geeft in de Franse en Zwitserse Alpen. Het wordt gevoelig kouder, de nulgradengrens daalt van zo’n 2500 meter naar 800 meter dus het kan tot in de dalen wit gaan worden. Zaterdag trekt deze neerslagzone naar het oosten zodat ook Oostenrijk wat sneeuw kan verwachten. De sneeuwgrens ligt laag genoeg voor sneeuw tot in de (meeste) dalen maar houd er rekening mee dat het geen dump is. Een opfrisser eerder maar die kunnen we ook gebruiken! Zeker als die ervoor zorgt dat de dalen weer een cosmetisch laagje sneeuw krijgen.

Vanuit het westen weer zonnig

In de westalpen gaat het om een korte neerslagpiek op vrijdag, in Oostenrijk wordt de sneeuwval wat meer uitgesmeerd over de zaterdag en mogelijk ook zondag doordat de wolken hier waarschijnlijk langer blijven hangen door stuwing. Daarin zit ook de onzekerheid voor de dagen daarna. Oostenrijk krijgt zeker opklaringen maar blijft gevoelig voor bewolking en een vlok sneeuw door een zwakke noordoostenwind. In de Franse, Zwitserse en Italiaanse Alpen keert het zonnige weer sneller terug, maar dan bij een veel kouder weertype dan nu. Dus ja we krijgen een weersomslag, maar dat uit zich vooral in een cosmetische laag natuursneeuw dit weekend en meer/dikkere kleding die je zult moeten aantrekken.

">January 12, 2020

Morgen en overmorgen neemt Henri het weerbericht van me over. Hoe het verder gaat horen jullie dus van hem.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman en redacteur. Dagelijks schrijft hij over zon, sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

WillemJona13 januari 2020 · 08:32

Ik zit deze week in La Plagne en ook ik kan beamen dat het een genot is hier te zijn. De pistes zijn vooral hogerop heerlijk om over te skiën. Daarnaast een Maarts aandoend zonnetje, dus regelmatig de jas uit en in de luie stoel. Deze tochtenskiër heeft niets te klagen.

La Plagne 11-18 jan 2020
WillemJona13 januari 2020 · 08:32

Dubbel

*bericht bewerkt door WillemJona op 13 jan 2020 08:32

La Plagne 11-18 jan 2020
Matthias12313 januari 2020 · 09:42

Wordt de weersverwachting op de website vandaag ook nog geupdate?

Born to Ride
Roelauteur13 januari 2020 · 11:01

@Matthias123 hij werkt weer. Ons weermodel is een stuk positiever qua sneeuwval. Er is dus nog onzekerheid: https://www.wintersport.nl/weersneeuw/sneeuwverwachting…

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
RenSas13 januari 2020 · 12:43

Valloire ook prima, heerlijk en goed geprepareerde pistes. Een enkele zwarte piste is dicht helaas , maar het mag de pret niet drukken. Wel is het extreem rustig op dit moment. Er zijn pistes bij die we geheel alleen skiën , nergens wachten voor een lift. Ik zeg “dikke” prima !!

saskiamorsch13 januari 2020 · 12:59

Zaterdag als het goed is naar brueill Cervinia. Ziet er goed uit

ruudjoosten13 januari 2020 · 13:02

@roel zie ik dat goed?

Ik hoop dat GFS gelijk gaat krijgen, dat weermodel laat namelijk steeds meer zien dat aan het einde van de maand het weer omslaat naar winter!!

Het is nog ver weg, dat is een feit wat zeker is

MountainHugger13 januari 2020 · 13:03

Ten opzichte van de modellen (GFS, ECMWF, ICON) lijkt mij dat wintersport.nl wel erg hoog zit qua sneeuwval.
Welk model dients als basis voor wintersport.nl ?

maar voor mij is het scenario wat nu voor Arabba word berekend wel ideaal :-)

*bericht bewerkt door MountainHugger op 13 jan 2020 13:04

Vaak knuffel ik de berg onvrijwillig....
KarinEs13 januari 2020 · 14:31

@roel zie ik dat goed?

Ik hoop dat GFS gelijk gaat krijgen, dat weermodel laat namelijk steeds meer zien dat aan het einde van de maand het weer omslaat naar winter!!

Het is nog ver weg, dat is een feit wat zeker is

ruudjoosten op 13 jan 2020 13:02

Hoop het, 25 januari naar Hochkönig!

Karin Es
elisabeth10113 januari 2020 · 16:12

Wat nou slechte pistes in Westendorf. Heb daar vandaag geskied en was dikke prima. Ja wel hard en wat ijzig her en der. Maar vond het prima te doen. Misschien ook maar wat je gewend bent 😉

Powermage13 januari 2020 · 16:29

De foto van Westendorf lijkt ook een tikkeltje “flauwig” genomen als je het zo ziet?
Sowieso is t al een laag deel, daarnaast lijkt de kale plek een beetje naast de piste te zijn.

maya8313 januari 2020 · 17:13

Begin februari een shortski gepland naar La Bresse. Valt hier nog sneeuw te verwachten? Gaan we überhaupt kunnen skiën? Ik las dat er sneeuwkanonnen zijn, maar die gebruiken ze dan blijkbaar nog niet (slechts 2 pistes open)? Hangt dat af van de buitentemperatuur, en mogen we dus verwachten dat die binnenkort ingezet worden als het kouder wordt? Weet iemand daar iets zinnigs over te vertellen?

elisabeth10113 januari 2020 · 17:16

Niks geen kale plekken gezien op de piste en grootste deel vh gebied is open. Voor het eerst de KiWest afdaling gedaan, die lag er ook prima bij. Ik meen dat dat eerst een blauwe afdaling was maar die is nu rood op de kaart? Enkele steilere stukjes heeftie wel op t laatst.

nana_13 januari 2020 · 17:53

KiWest is volgens mij al een tijdje een rode piste (in elk geval de afgelopen 3 jaar). Je kan wel op een aantal punten een blauwe of zwarte aftakking nemen. Heerlijke piste he?!

elisabeth10113 januari 2020 · 18:24

^^echt een topper inderdaad!! Morgen maar eens kijken aan de Brixen kant.

SkiBeppie13 januari 2020 · 18:31

Zit in Zauchensee en niks aan de hand: alles wit, sneeuw hard maar niet ijzig, wordt ook niet papperig. Met dit weer mag je in je handen knijpen om deze tijd van het jaar, hier in vorige jaren altijd sneeuw, mist, bewolking en soms zelfs regen gehad.

Once you're over the hill, you might as well ski down.
MountainHugger13 januari 2020 · 19:50

De foto van Westendorf lijkt ook een tikkeltje “flauwig” genomen als je het zo ziet?
Sowieso is t al een laag deel, daarnaast lijkt de kale plek een beetje naast de piste te zijn.

Powermage op 13 jan 2020 16:29

Op de talkaser zal het er wel gewoon goed uitzien toch?

Vaak knuffel ik de berg onvrijwillig....
elisabeth10113 januari 2020 · 20:21

De foto van Westendorf lijkt ook een tikkeltje “flauwig” genomen als je het zo ziet?

Sowieso is t al een laag deel, daarnaast lijkt de kale plek een beetje naast de piste te zijn.

Powermage op 13 jan 2020 16:29

Op de talkaser zal het er wel gewoon goed uitzien toch?

MountainHugger op 13 jan 2020 19:50

Ja was prima! Wat ik al zei, wel harde pistes maar goed te doen.

Pieter23097613 januari 2020 · 20:38

ECMWF 12z is weer niet denderend op 2 dagen na , oceaan blijft actief en de maandverwachting van ECMWF voor februari is ook niet wree denderendJe zou meer beginnen denken dat meteo france goed gegokt heeft

Plaats een reactie

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.