Volgende week de grote klapper?

Roel op 22 januari 2015· 36 reacties

De weerfoto's op Sneeuwhoogte+ worden steeds mooier: optics in Serfaus (O)
De weerfoto's op Sneeuwhoogte+ worden steeds mooier: optics in Serfaus (O)

De lezers hier hadden het gisteren ook gezien. Wat de lange termijnkaarten voorschotelen is geen kattepis. Alle ‘mooie’ sneeuwval van de afgelopen week en komend weekend valt in het niet tegen de dump die op de kaarten staat voor eind volgende week. Hoopgevend, maar laten we ons nog niet rijk rekenen!

Noorden zon, zuiden wat sneeuw, in het weekend omgekeerd
Weer een heel aardige dag hebben de West- en Noordalpen achter de rug. De derde op een rij voor Oostenrijk. De Zuidalpen daarentegen hadden lichte sneeuw van een depressie boven de Middellandse Zee. In het zuiden van Zwitserland en in Italië viel gemiddeld 10 tot 30cm, lokaal nog iets meer.

Madonna di Campiglio (I) heeft ook eindelijk een pak sneeuw
Madonna di Campiglio (I) heeft ook eindelijk een pak sneeuw

Zoals eerder gemeld gaat er komend weekend weer wat sneeuw vallen. Hoofdzakelijk in Frankrijk, Zwitserland en ook wat centimeters in Oostenrijk. Je merkt dat je een beetje gewend raakt aan dit soort sneeuwmomentjes die de boel lekker opfrissen. Zeer welkom, daar niet van, maar wat ik voor eind volgende week op de weerkaart zie maakt deze sneeuwval-light compleet belachelijk.

Voor het eerst sinds november zie ik de volledige West- en Noordalpen dichtsneeuwen met hoeveelheden die gemakkelijk over de meter gaan. Maar wordt dat ook de praktijk?

Azorenhoog maakt ruimte
Het Azorenhoog trekt zich volgende week wat terug waardoor ruimte ontstaat voor depressies om een lagere koers te volgen. Een droomscenario, want in plaats van fronten die overtrekken komen de Alpen dan vol in de stau te liggen.

Le Mole vanuit Le Grand Massif (F), via Sneeuwhoogte+
Le Mole vanuit Le Grand Massif (F), via Sneeuwhoogte+

Waar valt het meeste?
Nu is het meteen verleidelijk te gaan kijken waar de meeste sneeuw valt en hoeveel dat precies is. Het zwaartepunt lijkt nu voor de Franse, Zwitserse en West-Oostenrijkse Alpen bestemd te zijn, en de modellen rekenen al tot op de centimeter nauwkeurig uit hoeveel precies.

Maar zo ver vooruit kun je hier niks van zeggen. Een lagedrukgebied hoeft maar een beetje van richting te veranderen en de sneeuwval wordt gehalveerd of nog erger. Het kan natuurlijk ook meer worden, maar precies hierom ga ik er nog niet over speculeren. De dooie mus hangt nog gewoon boven ons hoofd, maar dat het spannend is is een feit! Morgen in het video weerbericht hoop ik meer te kunnen vertellen.

Ook sneeuw voor Sauerland
In Sauerland neemt de spanning ook toe. Daar valt dit weekend weer verse sneeuw, maar de grote klapper zit ook hier volgende week in het vat. Mits de huidige kaarten uitkomen! Wordt dus vervolgd.

Prima pistes in Winterberg (D)
Prima pistes in Winterberg (D)

Blijf vooral je foto’s insturen via twitter of de app Sneeuwhoogte+. Ze zijn voor mij de ultieme voorpret, en zo houden we elkaar zo goed mogelijk op de hoogte!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Als dit uit gaat komen ga ik in Flaine een extra lange snorkel nodig hebben… Laat die klassieke hele dikke noord-west stau maar komen :D :D :D

Born to Ride

Helemaal goed! Volgende week zaterdag op weg naar Courchevel… een mega dump zou fantastisch zijn!!

Ik zag inderdaad gisteravond al getallen op de gsf voorbij komen van ruim 3 meter eind van de maand, lijkt me niet echt waarschijnlijk maar we wachten het rustig af…

Nou dat zou mooi K zijn aangezien ik morgen vond ga haha. Wel goede sneeuw natuurlijk maar had stiekem ook gehoopt op een beetje zon in de week…

Ik las de afgelopen dagen op verschillende sites en modellen dat er as zaterdag ongeveer 25-30cm voorspeld werd voor Port du soleil. Echter was dit later bij veel modellen weer weg gehaald. Iemand enig idee waarom dit is. Kwam namelijk zojuist weer een lichte sneeuwbui tegen van 10cm. Dat oclussiefront is onzeker, dat snap ik, maar zo’n wisselvallige voorspelling relatief dichtbij?

Ben benieuwd wat er vanuit komt, wij gaan volgende week (toch nog) een weekje naar Val thorens!

Wij gaan volgende week vrijdag richting Val Thorens. Mooi al die sneeuw! Hopelijk ook wat zon… Vorig jaar alleen maar sneeuwstormen gehad rond begin februari.

Ik volg het met een dubbel gevoel, megadump graag!, maar hoop dat het heenrijden (zaterdagochtend vertrek richting Val Tho) er niet onder gaat lijden.

Wanneer zou de hypothetische megadump gaan vallen?

Volgende week donderdag 4 dagen naar Gerlos, dat word dus weinig skieen zoals ik het lees…tsja…dat word apres skieen dan maar

Mocht dat vallen wat er de afgelopen runs in stond, dan heb je daar denk ik de rest van het seizoen genoeg aan! Brengt natuurlijk ook weer nadelen met zich mee zoals een enorm gevaar op lawines, 3/4 dagen alleen maar sneeuw en niet kunnen skien. We zullen zien de komende dagen :)

Not all who wander are lost

God non de ju… Roel heb je egt niet ergens een beetje hoop op zon in kirchberg volgende week? Dit wordt dan mn tweede wintersport in 1,5 maand die ondergesneeuwt zal worden!!

Als de dump echt gaat zijn zoals ze voorspellen hebben we te maken met serieuze problemen. 2 meter sneeuw in een paar dagen gaat gepaard met lawines, lange files, harde wind (dus gesloten liften en gondels). Laten we hopen op een hoop sneeuw, maar niet op de mega dump die men op dit moment voorspeld!

Ivo Eimermann / wintersportlive

Wat een spannende teaser heb je geschreven! Ik kijk nu komende week liever naar de weerberichten op deze site dan een goede film in de bioscoop!

Keep it up Roel!

Bergen + Sneeuw = ❤

Tuurlijk…ga je in 2 jaar tijd 4 dagen skiën…

null

Hoeveelheden tot volgende week zondag!

null

Why work if you can ski!

@pvdh het gezwabber van de modellen voor aankomend weekend komt doordat het een halfbakken nordstau is. Er zit niet heel veel kracht achter dus de plaatselijke orografie moet het doen. Een kleine windverandering pakt meteen voor- of nadelig uit. Reken op 10 tot lokaal 30cm.

De gigantische bak sneeuw staat pas vanaf volgende week donderdag op de kaart. Of het zo erg wordt, en of de reizigers er last van krijgen staat nog totaal niet vast. Dus niet te snel wanhopen (of juichen).

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel, zit er ook een mogelijkheid in dat dat Azorenhoog komende week toch een nadrukkelijkere rol gaat spelen of staat het wel vast dat het volgende week tot een weersverslechtering komt. Ik rijd zondag naar Davos en hoop natuurlijk op een beetje goed skiweer en voor mij is dat niet de hele dag grijs en sneeuw :-)

Wij gaan as zaterdag naar Kirchberg. Een beetje sneeuw is natuurlijk fijn, zolang de liften/pistes maar open zijn. Iemand enig idee (eigen ervaring?) hoe dat er uit gaat zien voor volgende week met de huidige voorspellingen?

@Roel,

Waar kan je die modellen vinden? Op wetteronline gaat het maar tot een paar dagen…

Groet,
Michel

Via deze link vind je de runs tot 240 uur vooruit (voor wat dat waard is natuurlijk):

http://www.wetteronline.de/profiwetter/alpenraum?gid=OS…

@Edwin. - Kan boarden wel? ;)

@Harm, dat moet jou wel lukken, denk ik :) wanneer vertrek je naar Vaujany?

Not all who wander are lost

ge-wel-dig nieuws!! eindelijk een serieuze dump voor de franse alpen!!

Frank van Helvoirt

Het is nog ver weg, maar er staat volgens weeronline echt iedere dag sneeuw op de agenda voor de komende 2 weken in Frankrijk. Hoop dat het meevalt, want onze bus kan volgende week alleen het dorp in als er niet teveel sneeuw ligt. Ook sluiten ze daar graag liften met wat sneeuw… Beetje balen dit, je hebt graag veel sneeuw, maar toch ook graag een leuke vakantie. Hopen dat de sneeuwstorm die aangegeven wordt meevalt…

@Bloski
https://www.wintersport.nl/skigebieden/kitzbuhel/weersverwac…
Waar de liften het meeste last van hebben is de wind. In Kirchberg zal vooral de Fleckalmbahn snel sluiten als het hard waait. De Maierlbahn en de Pengelstein blijven heel vaak gewoon open. Bij de andere liften in het gebied ligt het er maar net en hoe de wind staat en vooral hoe hard de wind waait.

@Edwin. - Volgende week vrijdagavond… :p

Prima timing dunkt mij… haha

Morgen vertrek ik naar Les Portes du Soleil, ik zal waar kan updates plaatsen en we zullen vanzelf wel zien hoe het weer uitpakt!! Het verandert toch van dag tot dag! Ik heb er zin in!

Volgende week donderdag naar Saalbach…leggen de kettingen best op handbereik…

Mooi dat er meer Kirchberg gangers zijn hier, wij vertrekken zaterdag (en gaan donderdag terug) dus even goed t weerbericht van Roel in de gaten houden, alhoewel een dagje extra skien door insneeuwen… :P

Thanks @Joris3 voor de info. Wordt inderdaad gezellig in Kirchberg e.o. als ik het zo lees ;)

Komt vast goed allemaal!

Wat een boel mensen die klagen over de aankomende week. Je gaat toch op wintersport voor de sneeuw. Als het te warm is klagen we, als er te veel sneeuw is ook. Het is ook nooit goed. Wij gaan aankomende week richting skiwelt en hebben er zin in!

Jurgen
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie