Er komt veel sneeuw aan. Er worden op dit moment zelfs extreme sneeuwhoeveelheden berekend voor de Westalpen, maar er zit een belangrijke adder onder het gras. De temperatuur gaat namelijk één of twee dagen omhoog en als dat samenvalt met een actieve storing krijgen de lagere gebieden regen. Erg spannend dus. Met uitzondering van de Zuidalpen, die houden het dankzij de nordföhn overwegend droog. meer in dit video weerbericht.

Morgen opgelet!
Verder een waarschuwing voor de reizigers op de weg, vertrek op tijd! Liefst vóór 5.00 uur want er trekt morgenvroeg een sneeuwzone over waar je vooral in Nederland en Duitsland last van kunt krijgen. Ben je eerder weg dan rij je voor de sneeuw uit naar de Alpen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Pffff!! Heftig zeg! Ik zit in Lech zei ie met een big smile op z’n gezicht :). Lekker Roel! Ik vertrek dat weekend naar Flaine :).

Ski: 25 jaar -|- Snowboard: 6 jaar -|- Respect the Mountains

Hmm. Morgen weer terug naar Nederland en hopelijk valt het mee met de sneeuw in Duitsland. Goed nieuws voor de wintersport gebieden natuurlijk, ben nu in Serfaus en de stenen en de grond komen tevoorschijn op sommige pistes.

Terwijl je videoweerbericht nog niet gepubliceerd stond heb ik even het weerbericht van Alpenweerman Johan gelezen en hij legde uit dat het warme front “overlopen en ingehaald” wordt door het achterliggende koudefront en dat de warmte en regen de Noordalpen niet als zodanig zou bereiken. Dat vond ik best geruststellend. Jij ziet dat anders?

Overigens vind ik wat regen niet zo heel erg hoor als er daarna een lading sneeuw overheen komt :-)

Have fun in Lech! Ik weet dat je er betere omstandigheden gaat treffen dan wij in de Kerstweek.

Piste riderrrrr

@Marieke, dat gaat over maandag/dinsdag. Ik heb het over de periode na woensdag als de weststau vol aan de gang is en zachte oceaanlucht in de buurt komt. Zie ook dit ensemble voor Geneve.

null

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Heerlijk nieuws Roel ! Kom je volgende week nog wel met een weerbericht voordat je richting Lech vertrekt ?

Spannend!!! Over 2 weken naar Oostenrijk :-D

Laat ik nou net mijn sunweb tripje ingezet hebben voor komende week (omgeboekt van weekend naar midweek).

Mayrhofen zal wel niet de hotspot zijn qua sneeuwval maar elke dag een vers laagje is ook leuk :)

to ski or not to ski, thats no question

Wat ik mij afvraag, moet er gevreesd worden voor lawines op de pistes bij zulk heftig sneeuwweer.
Zie laatst lawine over de blauwe piste in Solden. Maar hier hadden ze natuurlijk nog geen deftige onderlaag. Of zullen ze de lawines zelf uitlokken?

@Roel: Het kan aan mij liggen, of wordt deze sneeuwval voor de Franse Alpen (za 31 jan naar Courchevel in mijn geval) een gevalletje van ‘iets te veel van het goede’? Alsin: insneeuwen, onbegaanbare wegen (zoals paar weken terug) en écht slecht weer? Het duurt nog een week maar krijgt nu toch een beetje het gevoel dat er te veel sneeuw gaat vallen?

@Roel, ben je niet bang dat je niet zal kunnen skiën in Lech?

@Gerrit: simpel antwoord is nee, want als dat gevaar bestaat moet de pistedienst de piste sluiten.

Gecompliceerder antwoord, het blijft de natuur, en mensen die boven pistes skiën kunnen lawines triggeren die toch over pistes heen gaan. Maar die kans is relatief klein. Je kunt vele malen beter op de piste skiën dan een uurtje snelweg rijden.

to ski or not to ski, thats no question

Morgenvroeg op naar Vallandry voor een weekje dus dat wordt op tijd vertrekken alhoewel wij wel het voordeel hebben dat we in de regio Eindhoven wonen en dus redelijk rap een stuk Dld in zijn. Dat wordt dus veel meters maken tot donderdag en dan maar afwachten wat er gaat gebeuren.
@Roel, als hetgeen uit gaat komen wat voorspeld wordt dan kun je vergelijkbare parkeerplaatsfoto’s maken als onderstaande die ik in dec. 2011 maakt in Lech :). Ook toen kwam het met bakken tegelijk naar beneden.

null

Over stenen en grond die tevoorschijn komen… Begin spijt te krijgen :(

null

Seriously snow addicted family!

@Roel Wat adviseer je vakantiegangers die het weekend van 30/31 januari richting de Alpen trekken, of is dit nog te ver vooruit kijken? Mij lijkt dat deze sneeuwval weer voor behoorlijk wat problemen op de weg kan zorgen.

Ik vraag me overigens wel af hoe vroeg je vanuit NL zou moeten vertrekken om de sneeuw “voor” te blijven. Zowel in Koblenz als In Luxemburg wordt immers al vanaf ca 8.00u sneeuw voorspeld dus dat wordt wel heel vroeg opstaan wil je dat voorblijven :).
@Roel: is van die sneeuwval in het noordelijk deel van de route voor de heengaanden enige indicatie te geven of blijft dat koffiedik kijken?

@ Roel, Nu ga ik woensdag vertrekken richting Gerlos met een overnachting net ten zuiden van Munchen, zodat donderdag ochtend de laatste 170 km ga rijden…nu voorspellen ze echter bakken met sneeuw, is er uberhaupt niog wel te skieen dan? qua zicht en veiligheid? of moeten we ons echt gaan opmaken voor een apres ski vanaf een uur of 12 omdat het toch niet te doen is?

beetje verse sneeuw vind ik heerlijk maar een mega dump in precies die 4 dagen die ik dit jaar mag…vind ik minder grappig!

@Zimoski
Laatst hebben ze in Solden toch ook een lawine gekregen over de blauwe piste!

Wij vertrekken 30/31 januari naar Solden, maar van dit soort berichten wordt je niet heel vrolijk met zo een reis voor de boeg… Kan je al wat adviseren voor vertrek dit weekend of is dat nog te vroeg?

Is er uberhaupt wel te skien inderdaad met zulke sneeuwval, is het niet te gevaarlijk, volgesneeuwde wegen etc etc… Ik ben benieuwd!

@Roel : bedankt voor je uitleg. Hoe dan ook veel sneeuw!

Let it snow let it snow! Volgende week Davos in de planning, dat wordt genieten!

Nog even en we mogen weer!

Wij vertrekken in de nacht van 30/31 naar Les Saisies…
Hopelijk niet te veel problemen onderweg.

top weerbericht Roel. tnx

Of het teveel is, of je wel kunt skiën en hoeveel er volgende week precies gaat vallen is nog onmogelijk te zeggen. We hebben nog steeds dik 5 dagen te gaan. En dan is er nog de regenkans tussendoor. Afwachten dus. Dat geldt ook voor de rijomstandigheden volgend weekend. Er hoeft maar één droge dag tussen te zitten en je hebt onderweg nergens last van.

@Paskal en anderen, voor de timing van de sneeuwzone morgenvroeg check deze link: http://www.buienradar.nl/verwachting-24-uur/neerslag…. Deze zone waar ook ijzel op kan zitten bereikt rond 4.00 uur de westkust en rond 7.00 uur het oosten.

@RoteHersentote, een beetje maar ik kijk er ook naar uit. Ik heb vroeger als kind vaak gehoopt ingesneeuwd te raken. Heel misschien lukt me dat volgende week wel :-)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Wat een thriller voor de vakantiegangers die komende week (en vooral volgende week, waaronder ondergetekende) in de Alpen zitten… :D

Kan voor Luxemburg en Duitse Eifel
bovenstaande bevestigen.
Men verwacht dat al vroeg in de ochtend de sneeuw inzet. Later op de dag in de lagere gebieden ook regen.
Namiddag dan weer droger.

MfG

Just wait and see! En zeg nou zelf, verse strepen trekken in de verse sneeuw… Wie wil dat nou niet? ;-) (ok een beetje zon zou lekker zijn maargoed… )

@Roel om 4 uur de westkust… man man man, dus om 05.00 vertrekken vanuit Bergschenhoek (naast Rotterdam) is al te laat eigenlijk… vroeg naar bed vanavond dus :P

@Roel
Ons eerste idee was om vannacht om 2:00 naar Val Thorens te vertrekken (we rijden via Duitsland, Zwitserland), maar gezien de voorspelling wellicht toch verstandiger om om 0:00 uur te vertrekken?

@Rich@rd je kan ook vanavond om 20.00 uur vertrekken, 's nachts doorrijden (door wisselen met chauffeurs als je kan) en morgen al de piste op. Weinig verkeersdrukte en een extra skidag. Moet je wel (om en om) kunnen slapen in de auto.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie