Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

De groei van het SnowWorld-imperium

Arjen op 26 januari 2020· 36 reacties

SnowWorld Landgraaf met hotel

Voorheen kon je voor een SnowWorld-afdaling op echte sneeuw terecht in Zoetermeer en Landgraaf, maar sinds de overname van het concern door de Belg Marc Coucke is het aantal skihallen aanzienlijk gegroeid. Met de overname van SnowPlanet in Velsen (vlakbij Amsterdam), Skidôme in Rucphen en Terneuzen én een belang in Alpenpark Neuss in Duitsland heeft SnowWorld een forse groei ingezet. En de succesformule kent nog geen einde want de keten wil verder groeien. De hoogste tijd om een kijkje te nemen in de geschiedenis, maar ook een blik te werpen op de toekomst.

Zoeken naar een locatie

Voor het ontstaan van SnowWorld moeten we terug naar de jaren negentig. Oprichter Koos Hendriks is dan nog eigenaar van diverse winkels in de regio Den Haag, waaronder het bekende Duijvestein Wintersport in de Valeriusstraat. Ook de skischool in het Wassenaarse Duinrell (in eerste instantie werd hier geskied op dennennaalden, later op matten) was in zijn bezit. Hier werden in het weekend vele wintersporters klaargestoomd voor de vakantie in de Alpen. Al langer sluimert er een idee om een indoor skihal te ontwikkelen, en skiën en lessen op echte sneeuw, een wintersportwinkel en beleving samen te brengen. De meest voor de hand liggende locatie was bij ijsbaan De Uithof in Den Haag. Onderhandelingen met de gemeente gooiden echter roet in het eten.

Bouw van de skihal in Zoetermeer (1996)

De toenmalige burgemeester van Zoetermeer, Luigi van Leeuwen, zag zijn kans schoon. Hij benaderde Hendriks en had een ideale locatie voor hem. Aan de westkant van de stad, op de voormalige vuilstortplaats in Buytenpark. Inmiddels was ook enthousiast wintersporter Hans Breukhoven (Free Record Shop) ingestapt en de bouw kon beginnen. Op 12 december 1996 volgde de opening van SnowWorld Zoetermeer. Het was echter niet de eerste indoor sneeuwbaan van Nederland. Een jaar eerder had Nicky Broos zijn indoor skihal in Rucphen geopend, door een bestaande borstelbaan te overkappen en van sneeuw te voorzien.

Groeien van binnenuit

De opening van SnowWorld was direct een succes. In het prille begin werden de skiërs en snowboarders van een hapje en drankje voorzien in een strandtent (die stonden in de winter toch maar in een opslag), maar al snel werd het complex uitgebreid met professionele horeca, inclusief après-skibar, een fitness centrum en een wintersportwinkel, SnowWorld Shopping. Het leidde al snel tot meer en in 2001 werd de derde piste in SnowWorld Zoetermeer geopend, met een lengte van 210 meter. Dit gaf een behoorlijke boost aan het centrum aangezien het nu ook voor meer gevorderde skiërs de moeite waard was om SnowWorld te bezoeken.

Het duurde nog een jaar voordat ook de absolute top kon worden bediend. In Landgraaf werd in 2002 de toentertijd grootste indoor skihal van de wereld geopend. Met twee pistes van 387 meter en een piste van 100 meter lengte was de baan ook geschikt om officiële FIS-wedstrijden op te houden. De voor de normale wintersporter meest in het oog springende toevoeging was echter de 6-persoonsstoeltjeslift en de gezellige ‘Hütte’ midden op de piste. Alleen het dak verraadde dat je niet in de Alpen aan het skiën was.

Bouw van SnowWorld Landgraaf

FIS Worldcup wedstrijd in Landgraaf

Een jaar later was het zover: de allereerste indoor FIS World Cup werd in SnowWorld Landgraaf gehouden. Een unicum in de wedstrijdsport. Dat ging gepaard met de opening van een derde piste (een funpark) en zelfs een vierde piste. Het zorgde ervoor dat SnowWorld een nieuwe markt aanboorde. Internationale skiteams uit de hele wereld (zelfs uit de Alpenlanden) en internationale freestyletoppers kwamen in de zomer trainen op deze sneeuwzekere locatie in het zuiden van Nederland. Het feit dat in 2007 de inpandige fitness centra weer in eigen beheer werden genomen en een jaar later een hotel met meer dan 400 bedden werd geopend, droeg zeker ook bij aan het creëren van een topsportklimaat.

Opening klimpark in Landgraaf (2012)

Internationale uitbreiding?

Om de verdere groeiambities waar te maken ging SnowWorld in 2013 naar de beurs en in februari 2019 volgde er een aandelenemissie. Toch is het niet zo dat alles wat SnowWorld aanraakt verandert in goud. De afgelopen jaren verscheen er regelmatig in de media dat internationale uitbreiding plaats zou vinden met nieuwe vestigingen in wereldsteden als Parijs en Barcelona. Tot op heden bleef het echter bij die publicaties. In Parijs zal de beoogde locatie gebruikt worden om het onderdeel mountainbike op de Olympische Spelen van 2024 af te werken en in Barcelona zorgden de spanningen over een onafhankelijk Catalonië voor aanzienlijke vertraging. Over een vestiging in het Italiaanse Milaan is men wel positiever.

De tegenvallers in Parijs en Barcelona ten spijt, slecht ging het absoluut niet met SnowWorld. Het bedrijf is sinds de opening in 1996 winstgevend en is zelfs geen dag dicht geweest. Het feit dat de buitenlandse expansie niet van de grond kwam, had geen gevolgen voor de Nederlandse vestigingen. In 2016 werd de verlengde derde piste in Zoetermeer in gebruik genomen. De piste is nu 300 meter lang (en meer dan 72 meter hoog) en naar men zegt zelfs de steilste indoorpiste ter wereld. Bijzonder is dat de constructie een behoorlijke uitdaging was. Dat had niet alleen te maken met alle inspraak- en bezwaarprocedures van allerlei belangengroepen, maar ook met de ondergrond waarop deze piste gebouwd moest worden: een voormalige vuilstortplaats waar het niet mogelijk was om te heien.

Bouw verlengde 3e piste in SnowWorld Zoetermeer

Op overnamepad

Sinds september 2017 heeft Alychlo N.V., de investeringsmaatschappij van Belgisch ondernemer Marc Coucke, een meerderheid van de aandelen in bezit. Koos Hendriks deed afstand van zijn rol als CEO en met de nieuwe grootaandeelhouder en Wim Hubrechtsen als nieuwe CEO, begon SnowWorld met een ambitieus plan. In december 2018 werd SnowPlanet in Velsen overgenomen en omgedoopt in SnowWorld Amsterdam, gevolgd door een belang van 25% in Alpenpark Neuss. In februari 2019 werden ook de sneeuwbanen in Rucphen en Terneuzen en Indoor SkyDive Roosendaal toegevoegd aan de SnowWorld-familie en in juni werden het nieuwe gezamenlijke logo en de nieuwe huisstijl gepresenteerd.

TIJDLIJN:
 • 1996: Opening SnowWorld Zoetermeer
 • 2001: Opening 3e piste in Zoetermeer
 • 2002: Opening SnowWorld Landgraaf
 • 2003: Opening piste 3 & 4 in Landgraaf
 • 2003: Eerste indoor FIS World Cup in Landgraaf
 • 2007: Overname van fitnessactiviteiten
 • 2008: Opening 4-sterrenhotel in Landgraaf
 • 2012: Opening outdoorpark in Landgraaf
 • 2013: Eerste indoor Ice Cross Downhill wedstrijd
 • 2013: Beursgang
 • 2016: Opening verlengde 3e piste in Zoetermeer
 • 2017: Overname door Alychlo N.V. van Marc Coucke
 • 2018: Overname SnowPlanet Velsen en 25% belang in Alpenpark Neuss
 • 2019: Overname Skidôme Rucphen en Terneuzen, nieuwe gezamenlijke huisstijl en bijhorend logo

De toekomst van SnowWorld

Marketing & sales manager Joris Gieske mag niet te veel verklappen over de verdere uitbreidingsplannen van SnowWorld aangezien het een beursgenoteerd bedrijf is, maar de interesse is er zeker. “Wij merken dat het buitenland door heeft hoe je een indoorhal moet exploiteren”, vertelt Joris. “Twintig jaar lang een winstgevend bedrijf zijn is niet iets wat veel Nederlandse sportaccommodaties ons nadoen. Zelfs traditionele wintersportlanden overwegen plots indoorfaciliteiten. Skihal-pioniers als Koos Hendriks, Nicky Broos en Sigi Moser hebben hun nek uitgestoken en een geheel nieuwe bedrijfstak ontwikkeld die wij nu mogen uitbouwen.

Wij zien SnowWorld dan ook als een echt leisurebedrijf, een platform voor vrijetijdsbesteding. Wintersport blijft centraal staan, maar we breiden ook uit naar zomerse outdoormogelijkheden, zoals dat ook bij skigebieden in de Alpen gebeurt. Denk aan klimparken, ziplines en biketrails. Hiermee plaveien we de weg voor short-stays, die je zelfs kan combineren met een stadsbezoek. Het aanbieden van dit soort mini-vakanties is een van onze doelen. Daarnaast komt er voor iedere vestiging een upgrade zodat we klaar zijn voor het komende decennium. Naast de traditionele Bierstube krijg je nu bijvoorbeeld ook een hippe koffiebar en een betere bistro. Vernieuwende foodconcepten zijn belangrijk.

De bundeling van indoorhallen draait niet alleen om efficiëntie maar ook om het leggen van een betere claim op de markt. We zijn opeens interessant voor grote wintersportmerken als Atomic en Burton. Zij zijn bereid om in het indoorconcept te investeren door er speciale rentalproducten voor te ontwikkelen. Want wij hebben specifieke eisen: ons verhuurmateriaal gaat er per dag vier of vijf keer uit, dus anders dan in de Alpen. We worden als een serieuze wintersportdoelgroep gezien en daar mogen we als vlak Nederland best trots op zijn.”

Foto’s: SnowWorld

Arjen
is geboren met de kaarten van skigebieden in de wieg en heeft ze bijna allemaal bezocht. Zijn grote passie is freeriden.

Plaats een reactie

Roy8326 januari 2020 · 08:57

Grappig blijft inderdaad dat de hele wereld Amsterdam roept als je vertelt dat je een Nederlander bent, maar dat ik in de Dolomieten vaak Landgraaf hoor (omdat de wedstrijdteams daar inderdaad in de zomer trainen) :).

Wannabe Dolomietenkenner...
Frank6626 januari 2020 · 09:26
Rogierhgv26 januari 2020 · 10:35

Hoop dat er in Noord Nederland ook eens een indoorhal wordt gerealiseerd.

evr6626 januari 2020 · 11:29

Lag er vanmorgen om 8 uur weer prima bij

https://cdn.wintersport.nl/forum/26/0824466a496a15eed64076fe...

Edwin van Riel
Piefke26 januari 2020 · 11:30

Lag er vanmorgen om 8 uur weer prima bij

https://cdn.wintersport.nl/forum/26/0824466a496a15eed64076fe...

evr66 op 26 jan 2020 11:29

Mijn bedje ook😁

Zijn je knieën je lief, rodel dan altijd zonder skischoenen maar met je snowboots!¡!
DrukteBijDeLift26 januari 2020 · 11:31

Ik woon in Zoetermeer en heb Snowworld dan ook in mijn ‘achtertuin’ als het ware. Ze hebben nog een lange weg te gaan als het gaat om kwaliteitsbewaking. Als je er als gast eens in de zoveel tijd komt zal je het misschien niet merken, maar iemand die er al jaren komt kan nog wel wat details meepikken van dingen die veel beter kunnen. Verder is het natuurlijk mooi dat we dit in Nederland hebben aangezien dit landje zo vlak is als wat.

Piefke26 januari 2020 · 11:36

Ik woon in Zoetermeer en heb Snowworld dan ook in mijn ‘achtertuin’ als het ware. Ze hebben nog een lange weg te gaan als het gaat om kwaliteitsbewaking. Als je er als gast eens in de zoveel tijd komt zal je het misschien niet merken, maar iemand die er al jaren komt kan nog wel wat details meepikken van dingen die veel beter kunnen. Verder is het natuurlijk mooi dat we dit in Nederland hebben aangezien dit landje zo vlak is als wat.

DrukteBijDeLift op 26 jan 2020 11:31

@DrukteBijDeLift kun je uitleggen wat je dan precies bedoeld? Vele hier komen regelmatig in 1 of meerdere vestigingen en ik ben wel benieuwd wat je bedoeld😃

Zijn je knieën je lief, rodel dan altijd zonder skischoenen maar met je snowboots!¡!
paolie26 januari 2020 · 11:42

Heel veel achterstallig onderhoud en nonchalant liftpersoneel constateerde ik bij mijn twee laatste bezoeken in Zoetermeer en Landgraaf.

RFKANGOO26 januari 2020 · 11:50

Lag er vanmorgen om 8 uur weer prima bij

https://cdn.wintersport.nl/forum/26/0824466a496a15eed64076fe...

evr66 op 26 jan 2020 11:29

En hoe was het om 8:05? 😁😁

Übung macht den meister!!!
RFKANGOO26 januari 2020 · 11:51

Heel veel achterstallig onderhoud en nonchalant liftpersoneel constateerde ik bij mijn twee laatste bezoeken in Zoetermeer en Landgraaf.

paolie op 26 jan 2020 11:42

Ik vind het al een hele verbetering als er überhaupt lift personeel aanwezig is.

Übung macht den meister!!!
sterko26 januari 2020 · 12:46

Lag er vanmorgen om 8 uur weer prima bij

https://cdn.wintersport.nl/forum/26/0824466a496a15eed64076fe...

evr66 op 26 jan 2020 11:29

En hoe was het om 8:05? 😁😁

RFKANGOO op 26 jan 2020 11:50

Zo ongeveer waarschijnlijk ;)
!undefined

Annoying skiers since 2003
Dou26 januari 2020 · 12:47

Hoe zou ik de eigenaar kunnen bereiken van snowplanet ?
Wie weet wie dit is?

Alvast bedankt,

RFKANGOO26 januari 2020 · 13:05

Hoe zou ik de eigenaar kunnen bereiken van snowplanet ?
Wie weet wie dit is?

Alvast bedankt,

Dou op 26 jan 2020 12:47

Heb je deze blog wel gelezen?

Übung macht den meister!!!
RFKANGOO26 januari 2020 · 13:05

Hoe zou ik de eigenaar kunnen bereiken van snowplanet ?
Wie weet wie dit is?

Alvast bedankt,

Dou op 26 jan 2020 12:47

Heb je deze blog wel gelezen?

Übung macht den meister!!!
evr6626 januari 2020 · 13:41

Lag er vanmorgen om 8 uur weer prima bij

https://cdn.wintersport.nl/forum/26/0824466a496a15eed64076fe...

evr66 op 26 jan 2020 11:29

En hoe was het om 8:05? 😁😁

RFKANGOO op 26 jan 2020 11:50

viel mee, tot plm 840 erg rustig, dan 2 kleine lesgroepjes en iets meer volk. Om 9 uur wordt t druk en om kwart over moet je je een beetje een weg naar buiten vechten. Eerste uur is prima en sneeuw echt top dan!

Edwin van Riel
michelr26 januari 2020 · 13:51

Kom er graag zowel in Landgraaf als Zoetermeer maar vind het nog steeds een gemis dat er geen enkele baan is in de drie noordelijke provincies.

Maar wie weet momenteel geregeld naar Zoetermeer of Landgraaf.

mukkie26 januari 2020 · 14:16

Lag er vanmorgen om 8 uur weer prima bij

https://cdn.wintersport.nl/forum/26/0824466a496a15eed64076fe...

evr66 op 26 jan 2020 11:29

En hoe was het om 8:05? 😁😁

RFKANGOO op 26 jan 2020 11:50

viel mee, tot plm 840 erg rustig, dan 2 kleine lesgroepjes en iets meer volk. Om 9 uur wordt t druk en om kwart over moet je je een beetje een weg naar buiten vechten. Eerste uur is prima en sneeuw echt top dan!

evr66 op 26 jan 2020 13:41

Om kwart voor 10 was het weer een stuk rustiger. En van 10 tot 11 helemaal, dus toen konden we een beetje meer doen 🤗

mukkie26 januari 2020 · 14:19

Heel veel achterstallig onderhoud en nonchalant liftpersoneel constateerde ik bij mijn twee laatste bezoeken in Zoetermeer en Landgraaf.

paolie op 26 jan 2020 11:42

Mee eens! Bij de beginnerspistes geen personeel bij 2 liften! Echt ongelooflijk, want er vallen genoeg mensen uit de lift (Zoetermeer). Moeten dus anderen op de stopknop drukken… Bovendien was er om half 9 bij de kassa maar 1 medewerker en dat op zondag een paar weekjes vóór de vakanties en lessen die al begonnen! Bij skiverhuur same story…
Echt slecht!

Roy8326 januari 2020 · 17:40

Kom er graag zowel in Landgraaf als Zoetermeer maar vind het nog steeds een gemis dat er geen enkele baan is in de drie noordelijke provincies.

Maar wie weet momenteel geregeld naar Zoetermeer of Landgraaf.

michelr op 26 jan 2020 13:51

Ik zou graag een baan zien (met de lengte van Landgraaf en de helling van Zoetermeer) ergens tussen Apeldoorn en Zwolle :). Dat is voor de noordelingen al een stuk beter toch?

Wannabe Dolomietenkenner...
Morzel26 januari 2020 · 18:01

Vernieuwende foodconcepten zijn belangrijk.

En het verhogen van de prijzen hoort daarbij…
Avondskiën, parkeerprijzen en drankprijzen zijn dit seizoen met de rebranding met 25% gestegen in Landgraaf… (Terwijl de keuze erop achteruit gegaan is).

En helaas is van die meerinkomsten weinig te merken in piste- en liftkwaliteit. Die zijn alvast niet gestegen in kwaliteit… 😛

Het is dus wel duidelijk dat het commerciële momenteel primeert.

Heeren8927 januari 2020 · 11:12

Skidome ligt hier om de hoek, al heel vaak geweest. Moet zeggen dat de kwaliteit niet persee beter geworden is na overname Snowworld.

jwgroeneveld27 januari 2020 · 21:23

Zou leuk zijn als er ook één komt in Groningen.

Hulst27 januari 2020 · 21:31

@Heeren89. Je kunt toch niet ontkennen dat de nieuwe toegang tot de skipiste een forse verbetering is. Die trap op en af was bepaald niet handig en ook nog slecht voor je schoenen. Ook de aansluiting met het horecagedeelte lijkt met een hele verbetering. Op de pistes ervaar ik weinig verschil.

Hen48
wimaerts197927 januari 2020 · 23:51

In België spreekt men al een decennialang over het Snowgamesproject in Lessines, maar het komt er voorlopig nog altijd niet van:
https://snowgames.be/nl/
https://m.facebook.com/pages/category/Arts—Entertainment/S…

Gerrit28 januari 2020 · 08:30

@wimaerts1979

maar ook nergens geen of duidelijke info te vinden waarom dit er niet doorkomt? Of weet jij meer… zat ook op hete kolen toen ik dit voor het eerst vernam maar idd een aantal jaar later nog steeds niets :-(

elisabeth10128 januari 2020 · 09:11

Weet iemand of mijn snowworld abbo ook geldig is in Neuss? Of enige vorm van korting geeft?

RFKANGOO28 januari 2020 · 10:07

Weet iemand of mijn snowworld abbo ook geldig is in Neuss? Of enige vorm van korting geeft?

elisabeth101 op 28 jan 2020 09:11

Staat allemaal op de website. Of heeft er iig altijd op gestaan. 😊

Übung macht den meister!!!
elisabeth10128 januari 2020 · 10:14

Weet iemand of mijn snowworld abbo ook geldig is in Neuss? Of enige vorm van korting geeft?

elisabeth101 op 28 jan 2020 09:11

Staat allemaal op de website. Of heeft er iig altijd op gestaan. 😊

RFKANGOO op 28 jan 2020 10:07

De website is niet up to date heb ik laatst ondervonden in Landgraaf. Vandaar mijn vraag. Ik hoop dat iemand die recent in Neuss is geweest er meer over kan vertellen.

Tiny-M28 januari 2020 · 10:16

Het verbaast me dat er in dit hele artikel niet gerept wordt over dat ze er in de US ook eentje in de planning hebben. Benieuwd hoe ze dat vergaat.

@elisabeth101 als ik nu in de voorwaarden kijk, zie ik niet meer staan dat je ook naar Neuss mag. Tijdje geleden stond er alle vestigingen, nu zie ik alleen alle Nederlandse vestigingen staan.

elisabeth10128 januari 2020 · 10:19

Ja klopt, het is meerdere keren veranderd. Laatst in Landgraaf wilde ik korting claimen voor iets, liet zelfs de website zien waar het stond, werd me verteld dat ze dat niet meer deden…dus ik dacht ik ga het hier maar vragen.

Plaats een reactie