BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Onbestendige week in een milde winter

Onbestendige week in een milde winter

Roel op 26 januari 2020 · 7 reacties

St. Christina/Val Gardena (I)
St. Christina/Val Gardena (I)
Er is wat sneeuw gevallen in de Dolomieten. Het is minimaal, zie deze foto uit Sankt Christina (Santa Cristina), maar we moeten deze winter onze zegeningen tellen. Gelukkig komen er deze week meer aan, het belooft namelijk een erg wisselvallige en onbestendige week te worden met grote hoeveelheden sneeuw en lagerin soms ook regen.

Teren op spaarzame sneeuwmomenten

Op de foto hierboven zie je nog behoorlijk wat sneeuw liggen. Dit is nog bijna allemaal oude sneeuw van november, gevallen tijdens de grote novemberdump, en een sneeuwmoment vlak voor kerst. Voor de rest is er in de Dolomieten nauwelijks sneeuw gevallen. Dat geldt in mindere mate ook voor andere gebieden in de Alpen. De Franse Alpen hebben in december natuurlijk wel veel sneeuw gehad en de eerste week van de Kerstvakantie was ook erg wisselvallig in de noordalpen met sneeuwval, maar dat is bijna een wonder als je kijkt naar de temperatuurafwijkingen. December verliep Alpenbreed 2 tot 3 graden te warm en midden december werd het met föhn zelfs meer dan 20 graden in delen van Oostenrijk. Zulke extremen zijn deze maand gelukkig niet gemeten maar ook januari wordt een zachte maand. In Oostenrijk verloopt de maand tot nu toe gemiddeld 2,5 graad boven normaal en net als in december hebben we (veel) meer zon dan gebruikelijk.

Temperatuurafwijking Oostenrijk (december). Bron: ZAMG
Temperatuurafwijking Oostenrijk (december). Bron: ZAMG

We kunnen dus concluderen dat dit seizoen niet winters maar wel bijzonder 'vakantievriendelijk' verloopt. Dankzij alle zonneschijn (uitgezonderd de eerste Kerstweek) is het bijzonder goed toeven geweest op de pistes. En de momenten waarop er sneeuw viel (zoals vorige week) hebben ervoor gezorgd dat verschillende dalen toch wit zijn. Ideaal voor het gros van de wintersporters. Tegelijk hebben we dat "vakantievriendelijke" mede te danken aan de sneeuwkanonnen, want zonder hadden veel skigebieden toch een probleem gehad.

Sneeuw tot in het dal van Saalbach-Hinterglemm
Sneeuw tot in het dal van Saalbach-Hinterglemm

Weersomslag

Terug naar de actualiteit, want deze week tapt de natuur uit een ander vaatje. De westelijke stroming krijgt vat op de Alpen en dat betekent dat we vanaf dinsdag de ene na de andere actieve storing over ons heenkrijgen. Kijk maar eens hoe zeer onze sneeuwverwachting is aangezweld:

 • Sneeuw
 • 1cm
 • 5cm
 • 10cm
 • 15cm
 • 20cm
 • 30cm
 • 40cm
 • 50cm
 • 75cm
 • 100+
 • Regen
 • 1mm
 • 5mm
 • 10mm
 • 20mm
 • 30mm
 • 60mm
 • 120+

De berekende sneeuwhoeveelheden tot en met donderdag lopen uiteen van 60 tot 90 centimeter in veel Franse skigebieden, met een uitschieter tot boven 1 meter verse sneeuw in de buurt van de Mont Blanc. Zwitserland en het Oostenrijkse Vorarlberg profiteren ook goed mee van deze typische weststau. Verder naar het oosten en zuiden valt duidelijk minder. Om te zien hoeveel er in jouw skigebied valt, check: www.wintersport.nl/weersneeuw/sneeuwverwachting.

Tijdelijk zachtere lucht

Let op, dit is de bij elkaar opgetelde sneeuwval en dit geeft niet aan hoeveel sneeuw er donderdag precies ligt. Dat heeft namelijk ook te maken met de wind en het zetten van de sneeuw en met beide krijgen we te maken. Dinsdag en woensdag gaat het namelijk hard waaien waardoor liften zelfs misschien zullen moeten sluiten. En in de westelijke stroming trekken soms ook zachtere luchtmassa's mee waardoor de sneeuwgrens stijgt naar 1500 tot 2000 meter. Vooral van donderdag op vrijdag is dit een risico. Er trekt dan mogelijk een actief neerslaggebied over de Alpen (positie nog onduidelijk) met daarachter duidelijk zachtere lucht. Bij weinig wind kan het blijven sneeuwen, maar er is kans dat het overgaat in regen. Wordt vervolgd.

Donderdag mooiste dag?

Zoals het er nu naar uitziet wordt we donderdag de beste dag voor een skitocht. Dat lijkt de mooiste dag van de week te worden omdat we precies tussen twee storingen inzitten. We moeten alleen duimen dat de opklaringen niet 's nachts passeren, want anders hebben we er nog weinig aan. Kortom er komt compensatie aan, zeker boven de 1500 meter gaan de skigebieden er flink op vooruit deze week! Een uitzondering vormen de zuidalpen die in de luwte liggen en waar slechts af en toe wat valt. Daar vinden we ook de grootste kans op zon.

Sauerland

In het Sauerland gaat tussen dinsdag en donderdag ook sneeuw vallen. 5 tot 15 centimeter zit er wel in in de hogere gebieden, zoals Winterberg en Altastenberg. Vrijdag stroomt echter weer zachtere lucht binnen, dus het is de vraag in hoeverre deze blijft liggen. Het blijft hier een betje kwakkelen.

Ontvang elk weerbericht direct in je mail. Meld je aan voor de Weermail!


Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.

Reacties

 • Jeffrey. 26-01-20 14:35
  Jeffrey. 26 januari 2020 · 14:35
  ik weet niet wat het is, maar ik word er blij van dat kwakkelen in Vorarlberg 😀
  Seriously snow addicted family!
 • ndc121265 26-01-20 20:52
  ndc121265 26 januari 2020 · 20:52
  hoi roel
  vertrekken volgende week naar valliore ik volg jou weerberichten elke dag. top. ik vrees dat het vanaf 1 feb daar weer boterzacht wordt dus dat wordt papsneeuw of heb ik het mis?? grtjs nico
 • Roel admin 26-01-20 21:55
  Roel admin 26 januari 2020 · 21:55
  hoi roel
  vertrekken volgende week naar valliore ik volg jou weerberichten elke dag. top. ik vrees dat het vanaf 1 feb daar weer boterzacht wordt dus dat wordt papsneeuw of heb ik het mis?? grtjs nicondc121265 op 26 jan 2020 20:52
  Allereerst is het nog niet bekend wat er na 1 februari gebeurt. Eerst valt er gewoon veel sneeuw, dus het ziet er juist heel goed uit. Mocht het uiteindelijk zacht worden dan hoeft de sneeuw daar niet per se veel van te lijden. Zeker als de lucht droog is. Kijk maar naar de afgelopen weken, en ook vorig jaar februari.
  Weerman, redacteur, skiër, Limburger
 • dan58 26-01-20 22:35
  dan58 26 januari 2020 · 22:35
  ik weet niet wat het is, maar ik word er blij van dat kwakkelen in Vorarlberg 😀 Jeffrey. op 26 jan 2020 14:35

  Hoezo @Jeffrey
  Born to run. B.S.
 • Jeffrey. 27-01-20 06:48
  Jeffrey. 27 januari 2020 · 06:48
  Omdat er nu tenminste iets gebeurd in de atmosfeer. Beter als volgas hoge druk. In de ensembles gebeurt er run na run ook weer van alles. Kwakkelen misschien niet het juiste woord.
  Seriously snow addicted family!
 • Pieter230976 27-01-20 07:41
  Pieter230976 27 januari 2020 · 07:41
  Ideale vooruitzichten, sneeuw en volgende week Belgische week in de Alpen
 • dan58 1-02-20 21:24
  dan58 1 februari 2020 · 21:24
  @Jeffrey
  Kwakkelen is het juiste woord voor hier NU in Warth.
  Lichte regenval hier in t dorp.
  Op de piste????
  Laat ik morgen weten.🚠
  Born to run. B.S.

Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.