Blijvend winters

Roel op 29 januari 2015· 26 reacties

Sinds vanmorgen al zware sneeuwval in [Flaine](/dorpen/flaine) [Sneeuwhoogte+
Sinds vanmorgen al zware sneeuwval in Flaine [Sneeuwhoogte+
](https://cdn.wintersport.nl/weblog/2/33785-w800.jpg)

Het is begonnen. Een groot deel van de Alpen zit vanmorgen alweer in de sneeuw. Lagedrukgebieden hebben volledig bezit genomen van West- en Midden-Europa en de zachte lucht is volledig verdwenen. Ik durf zelfs te zeggen dat het de komende zeven dagen winters blijft met regelmatig en soms veel sneeuw. In de Alpen, de Duitse Middelgebergtes en zelfs bij ons al kwakkelt het hier wat meer.

Voorlopig einde aan zonnige weer
Ik ben vanmorgen aangekomen in Lech. Het barst hier van de sneeuw nadat de Alpen gisteren een van de mooiste dagen van het seizoen beleefden. Een dag tussen twee sneeuwfasen in, waarin de zon op de meeste plaatsen flink scheen. Vooral uit Oostenrijk kwamen sprookjesachtige foto’s binnen. Kijk maar eens hier in Hinterthal, Mayrhofen en Königsleiten.

Hinterthal,_ _Hochkönig
Hinterthal,_ _Hochkönig

Mayrhofen
Mayrhofen

Königsleiten
Königsleiten

​​Vooral de Westalpen in de ‘stau’
Vandaag begint de dag in de hele West- en Noordalpen met sneeuw. Vanmiddag neemt de sneeuw in de Noordalpen wel wat af en dat zien we de komende dagen daar vaker. Het is een weststau dus de Franse en Zwitserse Alpen houden de wolken als het ware tegen. Wolken blijven daar het langst hangen en sneeuwen leeg, terwijl de Noordalpen die west-oost georiënteerd zijn niet zo’n hindernis vormen. De neerslaggebieden trekken gewoon over en minder stau is minder sneeuw.

In Oostenrijk blijft het dit weekend bij sneeuwmomenten, met tussendoor de nodige opklaringen. Het meeste valt vandaag bij mij in Vorarlberg, ik verwacht zo’n 40cm, in de rest van Oostenrijk 20-30cm terwijl de Franse Alpen plaatselijk al 70-90cm krijgen.

In [Châtel](/dorpen/chatel) sneeuwt het ook al keihard!
In Châtel sneeuwt het ook al keihard!

Laten gebeuren
Het is de komende dagen gewoon afwachten en zien wat er verder in het vat zit. De potentie op nog veel meer sneeuw in de Westalpen is er dit weekend. Dan moet de westelijke aanstroming rustig doorgaan al lukt dat op zaterdag waarschijnlijk lastig. Gunstig voor de reizigers,dat wel, maar we moeten de situatie goed in de gaten blijven houden.

We weten het intussen, in Italië is het niet alleen zaterdag overwegend droog, daar valt sowieso weinig sneeuw de komende dagen. Vannacht en morgenvroeg sneeuwt het plaatselijk wel licht met een paar centimeter verse sneeuw, langs de Alpenhoofdkam is dat natuurlijk iets meer.

Regie in handen in het noorden
Na het weekend lijkt er grootschalig weinig verandering te komen. Lagedrukgebieden blijven de dienst uitmaken en de koude lucht blijft gevangen binnen deze systemen. Geregeld valt er sneeuw maar zeker niet overal aan één stuk door. Het is alleen niet te zeggen waar je de meeste zon zult vinden. De Zuidalpen zullen het moeten hebben van een toevalstreffer, een spontaan Genualaag bijvoorbeeld. De regie is echter duidelijk in handen van een depressie ten noorden van de Alpen. Niet helemaal vreemd dus dat de wester- en noorderburen nu met de prijzen lopen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Fantastisch @Roel

@Roel de hamvraag hoe groot schat jij de kant op een genuaatje? Het zal toch niet volledig neerslagloos blijven tot sint juttemus…?

Seriously snow addicted family!

null

Chatel momenteel! Sneeuwt nog steeds hard

Jammer dat er volgende week weinig zon zal zijn. Daar tegenover staat wel veel verse poeder. Als het niet elke dag in de mist skiën wordt ben ik al met al tevreden…

@roel,bedankt voor het weerbericht ziet er weer goed uit!, goede vakantie in lech!!!

@roel, bedankt voor je weerberichten elke dag. Ik lees ze bijna altijd, en zelfs voor een leek zoals ik is het goed te begrijpen.

Maar zoals het er nu uitziet is het geen verkeerde keuze om vrijdagavond te gaan rijden zodat we zaterdagochtend het laatste stuk door de bergen rijden? Volgens de voorspellingen is het dan relatief rustig. We gaan naar Saint sorlin d’arves.
@wayno, ik hoop met je mee. De zon ga ik niet vanuit, maar zolang ik kan skieen zonder mist ben ik dik tevreden.

@roel, dus, als ik het goed lees wordt het niet zo moeilijk om zaterdag Ehrwald te bereiken?

Wij gaan morgen richting Val Gardena / Dolomieten. Het is jammer dat er daar de afgelopen dagen geen verse sneeuw is gevallen. Maar ik heb begrepen dat de sneeuwlaag voldoende is. Dus dan hoop ik maar dat we gewoon koud weer zullen hebben met veel zon. Verse poeder en mist is ook geen fijne combinatie.

Yes! Wat een prachtige voorbereiding op de carnavalsvakantie! Geen groenbruine weides meer met zo’n koude periode ervoor!

@roel,Ik ga 8 Februari weer naar het Zillertal ziet er goed uit, laat dan de zon maar komen…

Als de zon de strijd tegen de mist af en toe nog wint aanstaande week wordt het echt wel lekker.

Ik duim ook mee om niet elke dag in de dichte mist te moeten skiën. Hopelijk gaat dat lukken. Zon is leuk en het liefst had ik die na de dump de hele week gehad komende week, maar hoge bewolking vind ik ook prima.

Mr. Slow

@Quick Hetzelfde! Maar we mogen al blij zijn dat er dit weekend veel sneeuw gaat vallen! Zon of niet, de pistes zullen er perfect bijliggen!

Heerlijke plaatjes!

Live vanuit Selva: de condities zijn erg goed. Vandaag flauw zonnetje en opkomende bewolking met vanaf 15.30 uur kleine vlokjes. De pistes liggen er zeer goed bij. Inmiddels is de sneeuw van vorige week wel van de bomen verdwenen. De afgelopen 2 weken uitstekend kunnen skien. Veel zon en maar 1 dag veel wind. De temperaturen liggen iets onder nul in het dorp. Wellicht van nacht een beetje sneeuw.

Mooie weersverwachtingen! Is er iemand of zijn er mensen die nu reeds in salzburger sportwelt verblijven? Voor een eventuele update ter plaatsen. @ Roel. Wat zijn de verwachtingen voor krokusvakantie?

Grts

Vandaag in Lech bijna de hele dag lichte sneeuw maar na vanochtend geen grote hoeveelheden meer (en dat hoefde ook niet).

null

@alle Frankrijkgangers, een sneeuwvrije aankomst zaterdag is voor jullie nog niet helemaal een uitgemaakte zaak. GFS geeft vanavond weer wat sneeuw aan. Wat ik al schreef het is een delicate situatie met die lagedruk. Elders ziet het er beter uit.

@Jeffrey. vannacht en woensdag is er een nieuw kansje voor de Zuidalpen. Afwachten…

Voor updates uit de skigebieden bij jouw in de buurt check de weerfoto’s van anderen: https://www.wintersport.nl/weersneeuw/updates

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@jeroenvd @roel Wij staan hier thuis voor hetzelfde dilemma. Onze aankomstbestemming is Saint Francois Longchamp. Willen zaterdag halverwege de middag aankomen en hadden in eerste instantie gedacht 3:00 te willen vertrekken. Denken er nu sterk over om morgenavond al om 22:00 weg te rijden. Delen jullie deze mening ook…?? Thanks ;P Iedereen fijne dagen!

@NielsEngelaar

Wij kiezen er voor om rond 21:00 / 22:00 zodat we in de morgen aankomen. Op hoop van zegen dat het dan amper tot niet sneeuwt. We wilden sowieso graag in de morgen aankomen zodat we hopelijk tegen het einde van de ochtend wel de piste op kunnen.

We gaan het wel zien hoe het loopt. Veel plezier

Thanks @Roel en je moet je ramen en dak schoonmaken voordat je gaat rijden :P

Seriously snow addicted family!

Update PDS: het sneeuwt maar door, denk dat er 50-70 cm al is bij gevallen. Gelukkig kwam de sneeuwschuiver langs want zelfs met sneeuwkettingen hadden autos weinig grip. Super poeder dag op de pistes. Ik gok dat ze sochtends geprepareerd waren maar de nieuwe sneeuw lag er heeeerlijk bij.

@stevmal. Woensdag avond aangekomen in swa, flachau. Gisteren morgen sneeuw en een cm of 20 vers op de piste na prepareren. Condities dus top, lager op de berg harde ondergrond maar al met mooi winters en top sneeuw. Vandaag vol t gas erop in zauchensee, en t gaat nog sneeuwen vandaag dus morgen weer poederhappen! Als je komende week hier bent heb je niet te klagen!!

@Pascal6 Hoe zit het met de mist dan? Vorig jaar had ik veel sneeuw, maar ook veel mist. Dit maakte het niet echt leuker. Zit in Valtho trouwens.

Vanuit Ehrwald (eigenlijk de hele Zugspitze arena) een beeld van de sneeuw hier…

Zutspitze

Tja, mist, bakken sneeuw nu maakt zicht niet beter maar gewoon naar je benen luisteren en door blaffen. Ken t hier pp mn duimpje en weet goed de pistes langs boomranden te vinden. Heb je veel meer contrast en dus makkelijker te skien. Ook de reden om deze kant op te gaan. Nog heel veel poeder tussen de bomen te vinden.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie