Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Kort zonnig intermezzo voordat de regen komt

Henri op 30 januari 2020· 33 reacties

Diep winters in het Tuxertal

We gaan een aantal roerige dagen tegemoet. Na een korte zonnige fase moeten de Noord- en Westalpen zich even door drie neerslagmomenten met regen heen bijten. De sneeuwgrens ligt erg hoog en in de lagergelegen gebieden zal regen onvermijdelijk zijn. De nordstau en de bijbehorende afkoeling die sinds een aantal dagen op de kaarten staat voor midden volgende week lijkt nog steeds goed mogelijk, maar de details zijn alles behalve zeker.

Gisteren al mooi skiweer in Val Gardena (I), weerfoto

Een korte adempauze in Andermatt (CH)

Vandaag eerst zon, dan regen

De sneeuwdump is voorbij (zie livebeelden vanuit Val Thorens) en op veel plekken begint de dag vandaag erg mooi zonnig. In de dalen is de bewolking nog vaak hardnekkig, maar hogerop zijn de webcambeelden stuk voor stuk prachtig.

Een prachtige zonsopgang op de Pendling bij Kufstein

Innsbruck - Nordkette

Verse sneeuw en strak geprepareerde pistes in Hochkrimml (heijnenilse)

Les Gets - Portes du Soleil

Al snel trekt er bewolking (als voorbode van een nieuw front) vanuit het westen over de Alpen. In de loop van de middag arriveert de neerslag met een sneeuwgrens die door het binnenstormen van warme lucht tot rond de 2000 meter stijgt. Op de kaart hieronder kun je zien dat de hoeveelheden nog enigszins meevallen. Boven de 2000 meter kan er zo’n 10 à 20 centimeter sneeuw vallen. In Oostenrijk zelfs nog wat minder. De zuidelijke Franse Alpen en Italië blijven volledig buiten schot.

Neerslagkaart vandaag 6:00u 's ochtends tot morgen 6:00u 's ochtends

Morgen wederom tijdelijk opklaringen

Na de passage van het warmtefront klaart het morgen wederom op de meeste plekken op. Het duurt even voordat de hardnekkige restbewolking is opgelost, maar ik verwacht dat het in de middag snel overwegend zonnig wordt. Met temperaturen boven de 10 graden in de dalen wordt het erg zacht.

De tweede neerslaggolf zaterdag 6:00u 's ochtends tot zondag 6:00u 's ochtends

Regen regen regen

Een tweede golf met neerslag bereikt zaterdag overdag de Westalpen. In de loop van de avond bereikt de neerslag ook Oostenrijk. Het gaat met zo’n 5 à 15 centimeter sneeuw boven de 2000 meter wederom niet om extreme hoeveelheden. De wind wakkert met het passeren van dit neerslaggebied ook weer aan, waardoor op zaterdag, zondag en met name maandag ongetwijfeld weer liften moeten sluiten.

De derde neerslaggolf zondag 6:00u 's ochtends tot maandag 6:00u 's ochtends

Ook zondag volgt er weer een neerslaggebied. De lucht die wordt aangevoerd is nog steeds erg zacht, waardoor het scenario dat Roel begin deze week schetste toch werkelijkheid lijkt te worden. Ik zeg het niet graag, maar je kunt het gerust een bak warm water noemen wat er kan gaan vallen. Met een sneeuwgrens rond de 2000 meter (en tijdelijk nóg hoger) is er in de gehele Noord- en Westalpen 30 millimeter regen mogelijk, in stuwingsgebieden zoals de Arlberg mogelijk nóg meer. Dit betekent wel dat er in de hooggelegen gebieden veel sneeuw kan vallen, maar door de krachtige wind zullen veel liften gesloten blijven en zal de lawinesituatie nog kritischer worden. Ook bij deze neerslaggolf ontsnappen de Italiaanse- en de Zuidelijke Franse Alpen aan de regen.

Op naar een nordstau?

Na de regen kan het maandag in de gehele Noordalpen opklaren en zijn temperaturen van boven de 15 graden niet uitgesloten. Vanaf dinsdag krijgen de Alpen te maken met een kouder weertype. Of dit samen zal gaan met veel neerslag is nog even de vraag. Op dit moment lijkt de weggeregende sneeuw van het aankomende weekend meteen gecompenseerd te gaan worden. Gisteren liet ik op het eind doorschemeren dat er mogelijk een nordstau aan zit te komen. Zowel het Europese als het Amerikaanse model berekenen al meerdere runs een glijbaan vanuit het noorden.

Het Amerikaanse model laat het hogedrukgebied een beetje naar het oosten opschuiven, wat de sneeuwval zal onderdrukken

Het Europese model verwacht van dinsdagmiddag tot donderdagochtend aanhoudende nordstau, maar ook hier ligt hogedruk nog op de loer

Er zitten echter nog wel haken en ogen aan deze ontwikkelingen, want hogedruk ligt op de loer. De weerkaarten van de runs van GFS en ECMWF laten deze ochtend goed zien dat een kleine verschuiving van het hogedrukgebied naar het oosten het weerbeeld kan veranderen. Dit zou betekenen dat de neerslaghoeveelheden met name in de Westalpen tegen kunnen vallen.

Henri
weet alles van nieuwe skigebieden, liften en projecten.

Plaats een reactie

Freerider30 januari 2020 · 09:52

Het weer doet wat het wil, maar wat een rotweek voor degene die nu in de alpen zitten waar zoveel neerslag gaat vallen gepaard met die rotwind.
Heel zuur na zon mooie dump dat er niet echt vollop van genoten kan worden maar regen is al jaren doodnormaal lijkt wel.
Uit ervaring weet ik nu inmiddels dat het sneeuw veel kan hebben zoals rogier al vaker heeft vermeld maar als je er op dat moment bent is het gewoon zwaar khauuthee!
Ik ga pas 21 maart dus hoef me voorlopig nog niet druk te maken om het weer :) , maar je gunt het niemand regen tijdens wintersport :(

fvanveer30 januari 2020 · 09:55

@Henri
Hoe ziet er uit voor de regio Sölden komend weekend? Moeten we nog rekening houden met slecht reis weer? Hoop maar dat de regen mee gaat vallen…

lve30 januari 2020 · 10:01

Ik vind de hoeveelheid regen door de kleuren lastig uit deze kaartjes te lezen voor een gebied:

Maar als ik de afzonderlijke verwachting bij een gebeid/plaats kijk (zoals hieronder bijvoorbeeld Riezlern in het Kleinwalsertal, zie ik niks terug van de verwachte regen.

@Henri, Is er een fout geslopen in deze plaats verwachting? Overigens staat daar de dump vanaf dinsdag wel goed in.

*bericht bewerkt door lve op 30 jan 2020 10:03

Liefhebber van sneeuw, bergen en extreem weer.
Henriauteur30 januari 2020 · 10:07

@Ive als je op ‘dal’ klikt, zie je de regen in [mm]. Roel liet gisteren weten dat hij nagaat waarom de staafjes bij “berg” zijn weggevallen.

De dump staat er inderdaad goed in en er komt gegarandeerd sneeuw, maar zoals ik al zei ligt hoge druk op de loer. Het is belangrijk om dat even in de gaten te houden.

JB99130 januari 2020 · 10:27

Je zou toch bijna je vakantie willen cancelen met deze vooruitzichten.

We zitten in Montafon van 1-7 Februari…

Harm30 januari 2020 · 10:35

Je zou toch bijna je vakantie willen cancelen met deze vooruitzichten.

We zitten in Montafon van 1-7 Februari…

JB991 op 30 jan 2020 10:27

… of je rijdt door naar de Dolomieten… ;)

bartvwg30 januari 2020 · 10:49

Die nordstau, als die al komt, lijkt momenteel geen blijvertje te worden.
Zachte zuidwestenwalmen, deze ‘winter’ blijft het volhouden.

janvandermeulen30 januari 2020 · 10:50

Zal allemaal wel meevallen. Hopelijk niet teveel wind zodat we naar Kaprun kunnen rijden voor hoge pistes. De laatste runs gaan uit van droog weer voor dond en vrij. Hopen dat t doorzet…

ello30 januari 2020 · 11:45

Je zou toch bijna je vakantie willen cancelen met deze vooruitzichten.

We zitten in Montafon van 1-7 Februari…

JB991 op 30 jan 2020 10:27

… of je rijdt door naar de Dolomieten… ;)

Harm op 30 jan 2020 10:35

[quote] [quote]Je zou toch bijna je vakantie willen cancelen met deze vooruitzichten.

Of je daar nu zo goed zit betwijfel ik ook…

Geraertshoven30 januari 2020 · 11:51

Je zou toch bijna je vakantie willen cancelen met deze vooruitzichten.

We zitten in Montafon van 1-7 Februari…

JB991 op 30 jan 2020 10:27

Er is niets zo veranderlijk als het weer. Ik zou vooral niet zo paniekerig doen. Hoe vaak is die weersvoorspelling qua hoeveelheden neerslag nu echt de praktijk?

En anders moet je de grote broek aantrekken en je reis annuleren of omboeken.

😗

StevieB30 januari 2020 · 12:48

morgen naar St. Anton, ik hoop dat het vooral dumpen wordt zoals de Arlberg ze vaak meepakt. Annuleren of omboeken is sowieso uitgesloten want ook dit is wintersport. Ik ga hoe dan ook genieten! :D

Kielstra30 januari 2020 · 13:15

Ja zaterdag staat Val Cenis op het programma voor een weekje. We hopen er het beste van. Er zijn 2 dingen erg voor het skiën, dooi en regen😝😭

Snowy197030 januari 2020 · 13:32

Hoezo omboeken of annuleren? Volgens de weersverwachting regent het zaterdag en zondag. Zaterdag is (grotendeels) de reisdag, dus alleen zondag heb je er écht last van op de pistes. Ik kan me voorstellen dat het met deze vooruitzichten een spelletjesdag binnen gaat worden. Maar maandag opklaringen gevolgd door kouder weer met sneeuw is toch prima voor de rest van de week? Dan heb je al bij al volgens mij een prima wintersport gehad.

Laat het gewoon op je af komen en geniet van de momenten waarop je lachend tot je kniën in de sneeuw staat (of zoiets). Fijne vakantie allemaal!

Beter één piste onder mijn ski's dan 10 op de webcam
JB99130 januari 2020 · 13:46

Je zou toch bijna je vakantie willen cancelen met deze vooruitzichten.

We zitten in Montafon van 1-7 Februari…

JB991 op 30 jan 2020 10:27

Er is niets zo veranderlijk als het weer. Ik zou vooral niet zo paniekerig doen. Hoe vaak is die weersvoorspelling qua hoeveelheden neerslag nu echt de praktijk?

En anders moet je de grote broek aantrekken en je reis annuleren of omboeken.

😗

Geraertshoven op 30 jan 2020 11:51

😂 heerlijk.

Je hebt helemaal gelijk! Een week lang kaiserwetter geeft ook geen uitdaging

Eef2330 januari 2020 · 14:38

https://cdn.wintersport.nl/forum/26/4ef7e00ffaca11d1abc260f3...

Heeel hard genieten in Hochkonig vandaag! ❄️☀️

Harm30 januari 2020 · 15:24

https://cdn.wintersport.nl/forum/26/4ef7e00ffaca11d1abc260f3...

Heeel hard genieten in Hochkonig vandaag! ❄️☀️

Eef23 op 30 jan 2020 14:38

Die pakken ze je niet meer af! Wat een prachtige condities…

Skiwi30 januari 2020 · 15:27

Hoezo omboeken of annuleren? Volgens de weersverwachting regent het zaterdag en zondag. Zaterdag is (grotendeels) de reisdag, dus alleen zondag heb je er écht last van op de pistes. Ik kan me voorstellen dat het met deze vooruitzichten een spelletjesdag binnen gaat worden. Maar maandag opklaringen gevolgd door kouder weer met sneeuw is toch prima voor de rest van de week?

Alleen jammer als je zoals ik zaterdagochtend aankomt en dinsdagavond alweer naar huis vertrekt… :-(

paco5930 januari 2020 · 16:00

Tsja, en de volgende keer (of was het de vorige keer) kom je lachend naar huis: “we hadden drie dagen zon en toen we weggingen begon het te regenen”. Welkom in de bergen.
Ik ken ook beleggers die het altijd melden als ze winst hebben gemaakt, maar nooit als…

Joy8530 januari 2020 · 16:26

Je zou toch bijna je vakantie willen cancelen met deze vooruitzichten.

We zitten in Montafon van 1-7 Februari…

JB991 op 30 jan 2020 10:27

Wij zitten daar ook volgende week. Waarom omboeken. Voor hetzelfde geld knabbelen ze nog aan de sneeuwgrens en is het 1600m of valt er maar de helft van de voorspelling. Zondag is nog even. Volgens ZAMG valt de meeste neerlslag in de nacht van zondag op maandag.

mukkie30 januari 2020 · 16:26

Je zou toch bijna je vakantie willen cancelen met deze vooruitzichten.

We zitten in Montafon van 1-7 Februari…

JB991 op 30 jan 2020 10:27

… of je rijdt door naar de Dolomieten… ;)

Harm op 30 jan 2020 10:35

Daarom gaan wij altijd naar Italië 😉 Al van kinds af aan. Maar liever niet iedereen daarheen sturen haha!

mukkie30 januari 2020 · 16:28

Hoezo omboeken of annuleren? Volgens de weersverwachting regent het zaterdag en zondag. Zaterdag is (grotendeels) de reisdag, dus alleen zondag heb je er écht last van op de pistes. Ik kan me voorstellen dat het met deze vooruitzichten een spelletjesdag binnen gaat worden. Maar maandag opklaringen gevolgd door kouder weer met sneeuw is toch prima voor de rest van de week? Dan heb je al bij al volgens mij een prima wintersport gehad.

Laat het gewoon op je af komen en geniet van de momenten waarop je lachend tot je kniën in de sneeuw staat (of zoiets). Fijne vakantie allemaal!

Snowy1970 op 30 jan 2020 13:32

Zo is het! Count your blessings!

nik30 januari 2020 · 16:35

Wij vertrekken morgenavond voor 3 dagen (za, zo, ma) naar Flumserberg in CH.
Goed idee ? Of toch naar iets anders zoeken met 3 dagen regenvoorspelling ?

zuidelijke Alpen ?
Oostenrijk ?

CJAHulskamp30 januari 2020 · 16:52

https://cdn.wintersport.nl/forum/26/ef75030a3d9b40e592bbb4b2...
https://cdn.wintersport.nl/forum/26/f540fc646d7a2a113410ab12...

Heerlijk omstandigheden in Flachau. En zo te zien precies de juiste dagen te pakken. Alleen nog effe de dief van mijn skies te pakken te krijgen.

May the ski force be with you !!
Edwin.30 januari 2020 · 17:54

Wat kunnen mensen toch snel negatief zijn. Alsof het hele dagen gaat regenen en alle sneeuw zal verdwijnen. Waarom zou je je vakantie annuleren? Het weer is het weer en kan over 3 weken weer zo zijn…of -20. Geniet wat meer ;). Je hebt immers vakantie :).

Not all who wander are lost
Matthieu30 januari 2020 · 17:57

Alleen nog effe de dief van mijn skies te pakken te krijgen.

CJAHulskamp op 30 jan 2020 16:52

Huh? Echt waar? Lekker dan…

*bericht bewerkt door Matthieu op 30 jan 2020 17:58

pfff.... hoe lang nog.....⛷
CJAHulskamp30 januari 2020 · 18:10

Alleen nog effe de dief van mijn skies te pakken te krijgen.

CJAHulskamp op 30 jan 2020 16:52

Huh? Echt waar? Lekker dan…

Matthieu op 30 jan 2020 17:57

Mijn skies gisteren weg gebracht voor waxen en daar hebben ze 20tal skies buit gemaakt.

May the ski force be with you !!
ello30 januari 2020 · 18:30

Daarom gaan wij altijd naar Italië 😉 Al van kinds af aan. Maar liever niet iedereen daarheen sturen haha![post]mukkie op 30 jan 2020 16:26[/post][/quote]

Was vorig jaar belabberd, veel te heet dus hopen natte sneeuw waar geen doorkomen aan was, jaar ervoor -25, omdat je zo hoog zit weer veel te koud. Dus Italie is ook niet alles. Gewoon gaan waar je wilt gaan en afwachten wat het wordt!

Roy198030 januari 2020 · 19:32

Je zou toch bijna je vakantie willen cancelen met deze vooruitzichten.

We zitten in Montafon van 1-7 Februari…

JB991 op 30 jan 2020 10:27

… of je rijdt door naar de Dolomieten… ;)

Harm op 30 jan 2020 10:35

Ik zit over 2 weken in Montafon hoop dat het dan beter is geen regen PLZZZ

Geraertshoven30 januari 2020 · 19:37

Hier gaat iets niet goed

*bericht bewerkt door Geraertshoven op 30 jan 2020 19:37

Geraertshoven30 januari 2020 · 19:38

Je zou toch bijna je vakantie willen cancelen met deze vooruitzichten.

We zitten in Montafon van 1-7 Februari…

JB991 op 30 jan 2020 10:27

… of je rijdt door naar de Dolomieten… ;)

Harm op 30 jan 2020 10:35

Ik zit over 2 weken in Montafon hoop dat het dan beter is geen regen PLZZZ

Roy1980 op 30 jan 2020 19:32

Heb jij ook in de glazen bol van Kick gekeken?

Plaats een reactie