Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Tosca de Wit en Rick Hoenderop Nederlands Kampioen langlauf op de 10 km klassiek

Jordan-P op 30 januari 2020

Massastart NK langlauf 10 km klassieke stijl
ST ULRICH AM PILLERSEE, 30 januari 2020

Vandaag was de tweede wedstrijddag tijdens het Noords Festival met de 10 kilometer klassieke stijl. Tosca de Wit en Rick Hoenderop zijn Nederlands Kampioen geworden. De strijd om de titel bij zowel de mannen als de vrouwen bleef lange tijd spannend.

Herenpodium v.l.n.r. Jan Neelissen, Rick Hoenderop en Machiel Ittmann

Rick Hoenderop pakt tweede Nederlandse titel op rij

Gisteren greep Hoenderop al naar het goud op de 7,5 kilometer vrije stijl. Ook vandaag wist hij als eerst over de finish te komen en daarmee zijn tweede titel op rij te behalen. Jan Neelissen kon drie ronden heel sterk in het spoor blijven van Rick Hoenderop. Hij deed zelfs af en toe kopwerk en kwam bij de doorkomst van de tweede ronde als eerste voorbij. Net na de doorkomst van de derde ronde wist Rick een gat te slaan en die wist hij vast te houden tot aan de streep. Niettemin een super prestatie van beiden heren. Ook Machiel Ittmann had een goede wedstrijd en werd verdienstelijk derde, the best of the rest.

Damespodium v.l.n.r. Nicole de Wit, Tosca de Wit en Anja Verdiesen

Zusjes de Wit samen met Anja Verdiesen op het podium

Ook de titel bij de vrouwen was een spannende strijd. Nicole de Wit kon lange tijd mee met Tosca de Wit. Bij de doorkomst van de tweede ronde had Tosca een gat van ongeveer 10 meter geslagen en die wist zij goed vast te houden. Nicole bleef echter lang aan het elastiek hangen waardoor de strijd spannend bleef. Uiteindelijk kwam Tosca de Wit als eerste over de streep en niet ver daarachter ook Nicole de Wit. Anja Verdiesen kwam als derde over de streep en heeft daarmee ook een geweldige prestatie geleverd.

Maarten Beute komt als eerst over de finish bij de jeugd

De jeugd zorgt voor mooi spektakel

In de categorie van jongens U12 en meisjes U12 was de strijd minder spannend. Bij de jongens heeft Mark Beute gewonnen en bij de meisjes U12 heeft Dione Dompeling gewonnen. Bij de jongens U15 was de strijd echter zeer spannend. Het kwam aan op een eindsprint tussen Maarten Beute en Lukas Jakobs. De sprint werd gewonnen door Maarten Beute en na de finish lagen ze allebei compleet buiten adem in de sneeuw. Een mooi spektakel! De derde plaats in deze categorie ging naar Helmer Hooijbergh.

De startplaats vroeg in de ochtend voorafgaand aan de wedstrijd

Perfecte weersomstandigheden voor deelnemers en toeschouwers

De dag begon met een dikke 30 centimeter verse sneeuw waardoor er veel werk was om de loipen wedstrijd klaar te maken. De lokale skiclub van St. Ulrich am Pillersee heeft geweldig werk geleverd en ervoor gezorgd dat de loipe er perfect bij lag. Bij de start van de jongens en de meisjes hing er nog een flinke mist. Gelukkig zorgde de zon voor opwarming en trok de mist snel weg, waardoor er perfecte omstandigheden waren voor alle deelnemers en toeschouwers. In de stralende zon met verse sneeuw werd om de titels gestreden. De sfeer was zoals elk jaar weer heel gemoedelijk en iedereen genoot van de zon. Morgen vinden er nog een paar tochten plaats met instructie van de VASA trainers. Hierbij zullen ze gaan naar het stadion in Hochfilzen gaan.

Zusjes de Wit en Anja Verdiesen

Noords Festival

Het NK langlauf, 10 kilometer vrije stijl is onderdeel van het Noords Festival dat deze week in St. Ullrich am Pillersee wordt gehouden. De komende dagen staan nog de volgende wedstrijden op het programma:

  • Zaterdag 1 februari: NK-marathon 25 km vrije stijl (skate)

Kijk hier voor de volledige uitslagen

Kijk hier voor meer informatie over het Noords Festival