Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Rick Hoenderop en Tosca de Wit Nederlands kampioen marathon

Roel-B op 01 februari 2020

Op de afsluitende afstand van het NK langlauf zijn Rick Hoenderop en Tosca de Wit wederom Nederlands kampioen geworden. Rick Hoenderop legde de 25 KM in een nieuw kampioenschapsrecord af. De uitslag bij de mannen was daarmee als volgt:

  1. Rick Hoenderop in 1:03:04
  2. Jan Neelissen in 1:06:03
  3. Machiel Ittmann in 1:08:06

De uitslag bij de vrouwen was als volgt:

  1. Tosca de Wit in 1:18:57
  2. Anna Chernilovskaya in 1:21:55
  3. Jifke Heijster in 1:24:46

Voor vandaag stond de 25 KM vrije stijl op het programma. Na een warme dag gisteren en een heldere nacht lag de loipe er bij de start heel hard bij. Perfecte omstandigheden voor de toppers. Om 09:00 werd het startschot gegeven bij stralend blauwe hemel en gelijk namen drie heren afstand van de rest. Bij de eerste doorkomst was het veld al geheel uiteengeslagen. Rick Hoenderop kwam als eerste door en had de eerste ronde van 6,3 KM in iets meer dan 15 minuten afgelegd. Jan Neelissen volgde op een kleine halve minuut, en hij werd weer op driekwart minuut gevolgd door Machiel Ittmann. Bij de dames kwam Tosca de Wit na de eerste ronde als eerste door.

Door de vorst van afgelopen nacht was de loipe hard en snel. Rond 10 uur kwamen de eerste zonnestralen pas op de loipe. Toen was de eerste bij de jeugd al lang over de streep. Lukas Jakobs heeft de 6,3 KM bij de jeugd in een hele snelle tijd van 22 minuten en 51 seconden afgelegd. Daarmee heeft hij de categorie bij de jongens gewonnen. Bij de meisjes heeft Dione Dompeling haar categorie gewonnen met een tijd van 39 minuten en 27 seconden. Een hele goede tijd van haar met deze omstandigheden.

De wedstrijd voor de senioren was op dat moment nog in volle gang. Rick Hoenderop wist zijn voorsprong elke ronde verder uit te bouwen. Na 1 uur 3 minuten en 4 seconden kwam hij als eerste over de finish. Hiermee was hij veel sneller dan vorig jaar en heeft hij ook het kampioenschapsrecord van Max Teeling met ruim een minuut aangescherpt. Jan Neelissen werd uiteindelijk zeer verdienstelijk tweede met een tijd van 1:06:03 en daarmee bleef hij net boven het oude kampioenschapsrecord. Niet ver daarachter kwam Machiel als derde over de streep met een tijd van 1:08:06. Vervolgens kwamen Jos Verest en Thomas Koning over de streep, allebei nog met een tijd onder de 1:17:00.

Kort daarachter kwam de eerste dame in zicht. Tosca de Wit perste er nog een sterke eindsprint uit en haalde daarmee de nummer 5 bij de mannen, Sidney Teeling, in de laatste meters nog in. Met een tijd van 1:18:57 is zij Nederlands kampioen bij de dames geworden. Als tweede over de streep bij de dames kwam Anna Chernilovskaya met een tijd van 1:21:55. Een geweldige prestatie, zeker aangezien zij de gehele 25 KM met één stok heeft afgelegd vanwege een blessure. Het podium bij de dames werd gecomplementeerd door Jifke Heijster die 1:24:46 heeft gedaan over de 25 KM. Bij prachtige zonneschijn kwamen steeds meer deelnemers over de streep. Al met al goede omstandigheden tijdens de wedstrijd en dat zorgde voor een geweldige prestatie van alle deelnemers.


Tochten op vrijdag

Gisteren werden er door VASA sport verschillende tochten met instructie georganiseerd. Er was veel belangstelling voor deze tochten en de groep werd op niveau ingedeeld. Iedereen begon in het stadion bij St. Ullrich am Pillersee en zijn in de richting van Fieberbrunn vertrokken. Een aantal groepen hebben een stukje met de bus vanaf de Bergbahnen in St. Jakob naar de Bergbahnen in Fieberbrunn overbrucht. Vanaf Fieberbrunn ging het verder over de loipe naar Hochfilzen om daar vervolgens een middagpauze te nemen. In Hochfilzen maakten de meeste groepen een ronde over de Dorfloipe en toen ging het in de richting van St. Ullrich. De terugweg begon met een lang stuk waar het vals plat omhoog ging. De sneeuw was door de temperatuur en de zon inmiddels zeer zacht geworden waardoor men op het laatste stuk naar beneden harder moest werken dan verwacht. Gelukkig ging de loipe door een prachtig dal terug naar St. Ullrich en werd er volop genoten van de mooie natuur. Een groot compliment aan de trainers van VASA sport die alle deelnemers super begeleid hebben tijdens de tocht.

Ook dit jaar was het Noords Festival weer een groot succes. Voor het derde jaar op rij vond het plaats in St. Ullrich am Pillersee in hele goede samenwerking met de lokale skiclub. Wisselende omstandigheden tijdens de gehele week zorgde soms voor een kleine uitdaging maar uiteindelijk was het een op en top wintersport week. Dankzij veel zon, verse sneeuw, prachtig landschap en goede loipen hebben de deelnemers genoten van een perfecte wintersport week. De gehele week was niet mogelijk geweest zonder de goede samenwerking tussen VASA sport, de lokale skiclub, de gemeente van St. Ullrich am Pillersee en de Nederlandse Ski Vereniging.