Kou verscherpt zich met ijzige wind

Roel op 02 februari 2015· 14 reacties

Zware sneeuwval in Reit im Winkl (D) dat zijn skigebied deelt met het Oostenrijkse Waidring
Zware sneeuwval in Reit im Winkl (D) dat zijn skigebied deelt met het Oostenrijkse Waidring

Er ging de afgelopen week bijna geen dag voorbij dat er niet ergens in de Alpen sneeuw viel. Deze week is dat niet anders. Vandaag dumpt het weer eens in Oostenrijk; vanaf woensdag wordt de grote animator een depressie boven Italië die waarschijnlijk wel een paar verrassingen in petto heeft. Ook gaat de wind flink aantrekken uit het oosten. Met andere woorden het wordt bitterkoud in de bergen.

Toenemende wind
Dat is waar Ruud en ik het gisteren in Golm (Montafon) nog over hadden. Het sneeuwde af en toe en de temperaturen lagen onder nul, maar echt koud was het niet. Er stond namelijk geen wind. Dat gaat vanaf woensdag flink veranderen. Een depressie schuift via de Pyreneeën, waar nog véél meer sneeuw gaat vallen, naar Italië. Daar aangekomen zorgt hij voor een steeds sterker wordend windveld boven de Alpen. Omdat de wind de oosthoek opzoekt wordt alsmaar kouder wordende landlucht aangevoerd. Kleed je goed aan vanaf woensdag!

Ook Zwitserland doet mee in de dump: Gstaad
Ook Zwitserland doet mee in de dump: Gstaad

Sneeuw in oostelijk Alpengebied
De depressie gaat ook voor sneeuw zorgen. De kans op sneeuw in de Zuidalpen is weer iets toegenomen maar dan vooral in Osttirol en Karinthië. Vergeet ook niet de Karawanken in Slovenië, daar gaat lokaal een meter sneeuw vallen. Naar het westen toe (de Dolomieten en Lombardije) valt minder. Verder moeten we een verrassing in Oostenrijk niet uitsluiten. Zoals ik gisteren aangaf pakt de hele oostelijke helft, tussen Salzburg en Wenen mogelijk een flinke laag mee.

Later in de week krimpt de wind naar het noordoosten en kan er zelfs een lichte nordstau op gang komen waarbij ook de Noordalpen weer sneeuw krijgen. Tot die tijd is het daar wisselend winterweer met vooral vandaag sneeuw, kou, maar ook zonnige momenten. Tot slot memoreer ik nog even de kans op een retour d’est met veel sneeuw voor Sestriere en de rest van Piemonte. Dit zit er nog steeds in vanaf woensdag.

De Dolomieten krijgen vanaf woensdag ook eindelijk weer sneeuw
De Dolomieten krijgen vanaf woensdag ook eindelijk weer sneeuw

Kortom er hangt deze week veel potentie in de lucht maar het moet allemaal goed op zijn plek vallen. Waar is de kans op zon dan het grootst? Het beste weer verwacht ik in de westelijke Franse Alpen. Die liggen vanaf morgen in de luwte beschut achter de Alpenhoofdkam droogt de lucht waarschijnlijk net genoeg uit om het een paar dagen vrij zonnig te laten worden. Vanaf het het weekend lijkt dat zonnige gebied zich naar Zwitserland en Italië uit te breiden. Oostenrijk blijft nog even spannend.

Droge kou in Sauerland, sneeuw in de Pyreneeën
Sauerland schakelt deze week over op een nog kouder weertype. De sneeuw gaat er wel grotendeels uit dus meer droge kou. Nog even terugkomend op de Pyreneeën. Daar is het echt bizar. Gebieden in de Pyrénées-Atlantiques en in de Hautes-Pyrénées zijn tot minimaal vanochtend dicht (ook de wegen ernaartoe) vanwege lawinegevaar 5. Dinsdag en woensdag gaat daar opnieuw veel sneeuw vallen…

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Update vanuit Mühlbach am Hochkönig: sinds gisteravond 15cm neu schnee en sneeuwt redelijk door bij een temparatuur van -6 op 1.350m hoogte. Zie de zon niet “1,2,3” doorbreken.

Die Retour d’est zie ik wel zitten, nog veel te weinig in de Queyras geskied dit jaar ;-)

Click. Click. Peace

Voor afgelopen nacht was er 10cm voorspeld… het werden uiteindelijk 35cm aan vederlichte fluffy poedervlokken!!! En dat op 1000m hoogte.

Beetje frustrerend alleen dat ik er niet van kan genieten wegens een kapotte enkel (heb afgelopen vrijdag een rots meegepakt). Dus helaas geen live-reports de komende dagen van de ongetwijfeld geweldige poederafdalingen die er nu gemaakt gaan worden in de PDS.

null

Life is fun, so enjoy it

↑ is heel blij met de verassing, en dan ipv een Retour d’est een flinke sudstau bij voorkeur in de dolomieten! Sorry @Rogier ;) GFS heet er wel (een beetje) zin in!

Seriously snow addicted family!

@Jeffrey. Ik gun het je! Ik heb namelijk best wat sneeuw hier ;-) Dus deze mag je van mij hebben…

Click. Click. Peace

Thanks @Rogier! regel je het even met koning Thialf? van mij neemt hij geen verzoeknummertje meer aan… ;)

Seriously snow addicted family!

Het sneeuwt als een gek in de Pyreneeën. Sinds donderdagnacht heeft het eigenlijk niet gestopt. Gisteren werd het lawineniveau, wat al extreem hoog was met een 4 sinds zaterdag, opgeschaald naar een 5. Grote delen van veel gebieden in Frankrijk, Spanje en Andorra zijn daardoor ook gesloten. De plekken die open zijn hebben verder topcondities. Meters poeder op de pistes.

Let wel, zoals Roel aangeeft. Het is stufe 5. Dus be safe!

null

@Rogier zit net even de GFS kaartjes op wetteronline te bekijken, thanks dat heb je snel voor elkaar ;) Holy crap! @freshpow

null

Seriously snow addicted family!

En de retour d’est zit er ook nog goed in. Allebei blij ;-)

Click. Click. Peace

In Mayerhofen ook 10 cm nieuwe sneeuw.

null

In Steibis Allgau ook een dump

Hier in Flaine sneeuwt het al vanaf zaterdag aan 1 stuk door. Ik houd het niet meer bij hoeveel er bij is gekomen. Nja niet helemaal waar, vanmiddag kwam 2 tellen de zon er door, maat nu sneeuwt het weer volle bak. Ik ben benieuwd of we zon gaan zien @roel, op dit moment zie ik dat ook nog niet 1, 2, 3, gebeuren. :)

Ski: 25 jaar -|- Snowboard: 6 jaar -|- Respect the Mountains

Update vanuit Grindelwald (Jungfrau Region):
Vandaag weer de hele dag aanhoudend sneeuw en ijzig koud. Denk ik toch weer een centimeter of 20 gevallen vandaag. In de middag af en toe wat opklaringen maar inmiddels is het weer aan het sneeuwen.

Mr. Slow

Eindelijk snorkel-sneeuw, via http://www.skipass.com

null

The older I get, the better I was
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie